Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

‘Een van mijn gestelde doelen heb ik bijna bereikt , het succesvol afronden van mijn trainersdiploma UEFA A. Ja , daar ben ik trots op.’

Toen we elkaar de laatste keer spraken had je stage gelopen bij de Glasgow Rangers, wat je een unieke ervaring vond en je had zelfs een certificaat van de vereniging ontvangen. En je vertelde ons over het toelating gesprek in Zeist wat je heel bijzonder vond.

‘Een van mijn gestelde doelen heb ik bijna bereikt , het succesvol afronden van mijn trainersdiploma UEFA A. Ja , daar ben ik trots op.’

Nu ruim een jaar later een puike prestatie je bent geslaagd voor het praktijkgedeelte van het diploma UEFA A hoe kijk je terug op deze periode ?

Het is een opleiding waar veel van je wordt verwacht, maar dat was ook de uitdaging. Het begint al met het zoeken naar een stage plaats . Ik prijs mij gelukkig dat ik bij de trainer van sportclub Susteren Jan Lauers stage mag lopen. Van hem heb ik veel geleerd en hij heeft mij enorm geholpen. Daar ben ik hem dankbaar voor. Ook Sportclub Susteren ben ik erg dankbaar. Ik heb alle medewerking van ze gekregen. Een mooie club met een goede structuur. Op trainings- en wedstrijddagen ben ik in Susteren aanwezig.

Op de maandagen moest ik regelmatig naar Zeist, betekende dat wij , ik reed altijd samen met Rene Smeets de trainer van vv Schaesberg, `s morgens om 5.30 uur richting Zeist vertrokken en `s avonds rond de klok van 20.00 uur weer thuis waren. Tijdens de 2,5 uur durende reis werd natuurlijk over voetbal gepraat. Tijdens de landelijke bijeenkomsten volgt je een volledige dagprogramma. Dit was elke keer verschillend. Enkele onderdelen waren: Teamontwikkeling, begeleiding van spelers, video-analyse, wedstrijdanalyses. Soms kwamen er gast sprekers die hun gedachte over voetbal aan ons presenteerde. Erg interessant

Naast de centrale bijeenkomsten in Zeist waren er ook  groepsbijeenkomsten. Dat waren bijeenkomsten bij de stage adressen van de cursisten. Deze dagen moesten door de cursisten verzorgd worden. Zo ben ik dit jaar bij Sparta Rotterdam / Achilles veen / NEC Nijmegen / Achilles’29  en Roda J.C geweest. As maandag zijn we te gast bij Feyenoord. Ook zijn de cursisten bij Sportclub Susteren geweest. Ik had als gastspreker voor deze bijeenkomst mijn oude trainer Sjef Vergoossen gevraagd. Met passie vertelde hij over zijn trainersperiode.

Tijdens de gehele cursus moest ik allerlei opdrachten uitvoeren zoals trainingen maken, begeleidingsgesprekken voeren met spelers en deze op video opnemen, jaarplanning maken en wedstrijd analyses maken aan de hand van een videoanalyse programma. Soms zat ik wel 5 tot 6 uur achter de computer om deze wedstrijden te coderen.  Dit heb ik ook voor Sportclub Susteren gedaan. Stond ik met mijn eigen video camera langs de lijn om de wedstrijd op te nemen.  Haha

Daarnaast natuurlijk ook vele uren per week thuis studeren. Maar ik zie het als een investering in mijzelf en ben blij dat ik het gedaan heb.

Was het een intensieve tijd ? Je werk , gezin .

Dat was het zeker , moet je nagaan , mijn gezin , mijn werk en zoals bovenstaand omschreven de cursus. Mijn twee kinderen spelen beiden bij FC Hoensbroek. Tussendoor hielp ik ook nog mee bij de trainingen van mijn dochter Megan op woensdag en was bij haar wedstrijden op zaterdag. Daarnaast traint mijn zoon Dean ook nog twee maal in de week. Er bleven weinig vrije uren over, ik stond bijna de hele week op het voetbalveld. Maar ik ben geslaagd mede door de geweldige ondersteuning van mijn echtgenote Angelique. Zonder haar was dit niet mogelijk geweest.

Wat is het onderdeel van de cursus waar jij de beste herinneringen aan hebt?

Dat waren toch wel de bijeenkomsten in Zeist. De KNVB Campus straalt een al voetbal uit. Ik vond het geweldig om daar rond te lopen.  Er zijn diverse onderdelen tijdens de cursus voorbijgekomen, maar de beste herinneringen heb ik toch aan de gastsprekers zoals Marcel Keizer, Maarten Stekelenburg en Frans Hoek. Hun visie over voetbal vind ik heel erg interessant.

Wat ik ook erg leerzaam vond waren de onderlinge gesprekken en opdrachten met de collega trainers vanuit het hele land m.b.t. speelwijze t.o.v. elkaar met de daarbij horende kansen en bedreigingen.  Dat zou ik nog wel vaker gedaan willen hebben.

Nu heb je je doel bereikt , komt er nog een volgende stap?

Weet je ik kan goed inschatten waar mijn plafond ligt en dat is voor mij dit diploma UEFA A. Met dit diploma kan ik nu op elk niveau een amateur vereniging trainen.

Vond jij het allemaal waard ?

Ja, ten eerste was dit een doel voor mij, ik heb stappen gemaakt en ik heb nog meer inzicht gekregen in mijzelf.  Motiveren dat kan ik wel. Ik heb vooral veel geleerd van het tactisch coachen. Nu moet ik daar de juiste mix in gaan vinden zodat ik de trainer kan worden die ik graag wil zijn.

Het afgelopen seizoen heb je voor het eerst in jaren geen club getraind , hoe heb je dit ervaren ?

Dat was een bewuste keuze van me , ik wilde mij helemaal kunnen focussen op de opleiding . Ik had maar één doel en dat was slagen!

Komend seizoen is er weer een nieuwe uitdaging voor je ,als trainer van Sportclub`25 uit Bocholtz dat in de 2G klasse speelt.

Dat klopt , ik heb met meerdere verenigingen gesproken maar al bij het eerste gesprek kreeg ik een goed gevoel.  Daarnaast wil ik graag bij een vereniging werken die niet in Parkstad ligt. En daar is de lach weer , ja ik weet Bocholtz ligt ook in Parkstad maar toch ook daarbuiten. Zij hebben een duidelijke visie en die spreekt mij aan. Een nieuwe uitdaging bij een nieuwe vereniging , nieuwe mensen in een omgeving waar ik nog nooit als trainer actief ben geweest. Ik verheug me erop.

Blij dat je weer aan de slag kunt gaan?

Ja, werken met een eigen groep blijft toch het mooiste. Ik vind het heerlijk om met spelers ergens naar toe te werken. Doelstellingen maken en deze proberen te realiseren.

Ik heb het team al een aantal keren zien spelen. De spelersgroep is kwalitatief goed. Er is een goede mix tussen jong en oud en tevens beschikken ze over een uitstekende mentaliteit. De huidige trainer Rene Hoffman heeft afgelopen jaren een goede basis gelegd en met succes, daar kan ik op voort borduren.

Ben je al bezig met de voorbereidingen , oefenprogramma`s en met de selectie voor het nieuwe seizoen . Kun en wil je al iets vertellen over de spelersmutaties bij Sportclub ?

De voorbereidingsperiode met het daarbij horende oefenprogramma is al klaar. Onze tegenstanders zijn van verschillende niveaus. Wat betreft spelersmutaties ziet het er naar uit dat niemand van de huidige spelersgroep de vereniging gaat verlaten, dat zegt ook veel over de club.

En dan de vragen van...

Karakter?

Streng en rechtvaardig , recht door zee en eerlijk.

Levensmotto ?

Alles heeft een reden.

Bewondering voor ?

Dat is toch wel mijn vouw Angelique. We zijn dit jaar 16 jaar getrouwd, We hebben al veel samen meegemaakt. Ze is mijn steun en toeverlaat en de moeder van mijn twee prachtige kinderen. 

Spijt van ?

Na enig nadenken , op voetbal gebied heb ik nergens spijt van. Ik sta achter elke beslissing die ik tot nu toe gemaakt heb.

Angst voor ?

Dat er iets gebeurt met mijn familie of naasten.

Hobby`s?

Uiteraard voetbal.

Ambities ?

Me zo veel mogelijk ontwikkelen als voetbaltrainer en dan liefst op een zo hoog mogelijk niveau actief zijn.

Carnaval of wintersport ?

Geen van beiden.

Slechte eigenschap ?

Koppig en soms te impulsief.

Schouwburg bezoek , boek of film ?

Film.

Avondje stappen of etentje ?

Etentje, samen met mijn familie

Bier , water of wijntje ?

Thee, ik ben een thee man geworden.  Nee, ik heb geen voorkeur voor een speciale smaak.

Wie zijn je voorbeelden ?

Ik heb momenteel geen echte voorbeelden , vroeger was dat voor mij Gene Hanssen “mister Roda” vanwege zijn inzet. Ik had zelfs z’n levensgrote kartonnen stand up van hem op mijn slaapkamer. Die had ik van oude heer Hendriks gekregen.

Krijg inspiratie van ?

Van mensen die hun droom gerealiseerd hebben.

Wat zou je absoluut nog eens willen doen ?

Dat is voetbal gerelateerd: een wedstrijd spelen voor een kampioenschap of bv een promotie, om die spanning weer eens mee te maken.

Ultieme doelstelling ?

Om samen met mijn gezin gezond oud te worden.

Tot slot waar zien we je over 10 jaar ?

Misschien als trainer in het buitenland.

De afgelopen uren hebben wij gesproken met een man die weet waar zijn grenzen liggen , die als hij iets wil bereiken er vol voor gaat , een winnaar. Het behalen van het diploma UEFA A dat hij op geheel eigen wijze gaat behalen , een jaar lang gefocust op de studie en opleiding en dit alles is beloond. In juli gaat hij weer een nieuwe uitdaging aan als trainer van Sportclub`25 en komt er weer regelmaat in zijn leven en dat van zijn gezin. Maar hij is een realist die midden in het leven staat.

Wij van in de wandelgangen wensen hem veel succes met alles wat hij nog gaat doen.

WE SLUITEN AF MET DE LIJFSPREUK VAN PEDRO RICKSEN : ALLES HEEFT EEN REDEN  !

Interview en tekst.
HEIN SMITH