Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

'Grotere kans op blessures bij spelen op kunstgras'

Steeds meer voetbalverenigingen maken de overstap van gras naar kunstgras. Dat doen ze vooral omdat die ondergrond onder alle weersomstandigheden bespeelbaar is: kunstgras geeft zekerheid.

De voordelen zijn evident. Kunstgras is prachtig egaal en de onderhoudskosten zijn nihil. Zelfs een groot deel van de profclubs speelt inmiddels op kunstgras. Toch is het niet in alle opzichten ideaal. De effecten van deze surrogaatgrasmat op het lichaam zijn niet mals. Veel blessures blijken rechtstreeks te linken aan kunstgras als ondergrond.

Raymond Verheijen is een internationaal gerenommeerd inspanningsfysioloog. Hij legt uit wat voetballen op kunstgras anders maakt. 'Het grootste verschil zit in de demping, die is bij kunstgras een stuk minder. Met name de gewrichten hebben daar onder te lijden.' Ook de stugheid van kunstgras is volgens hem een probleem. 'Die zorgt ervoor dat je bij het afremmen eerder stilstaat dan op natuurgras. Je knie, hamstring en achillespees worden daardoor veel meer belast en dat levert sneller blessures op.'

 

KNVB: Gemeenten en verenigingen beslissen

In een reactie stelt de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) dat het wil 'dat iedereen op een gezonde en veilig manier kan voetballen. Zowel op natuurgras als kunstgras, in die keuze is een vereniging vrij.' De bond geeft aan dat het uiteindelijk de gemeenten zijn die het besluit nemen voor de aanleg van een veld, of dat nou een natuur- of kunstgrasveld is. De KNVB zegt verder dat 'er onderzoeken zijn uitgevoerd naar de blessuregevoeligheid van velden. Hieruit kwam naar voren dat er niet meer blessures zijn op natuurgrasvelden dan op kunstgrasvelden en vice versa.'

Lees de hele reactie van KNVB hier

Testpanel: Stugge slidings en schaafwonden

 

Een derde van bijna 7000 Testpanelrespondenten die ervaring hebben met veldsporten, zegt op kunstgras vaker blessures op te lopen dan op gras. Afgezet tegen de ondergrond waarop gespeeld wordt, blijkt dat kunstgras vooral meer schaaf- en open wonden oplevert. Lees de resultaten.

De uitzending van Radar over kunstgras en blessures is hier te zien.