Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Aan de gesprekstafel met ………….Yvo Jongepier

Een kleine tien maanden geleden berichtten we op deze website over de overstap van Yvo Jongepier als hoofdtrainer van het Nederlandse vv SCM (Maastricht) naar het Belgische FC Veldwezelt, uitkomend in de derde Provinciaal. We beloofden toen om hem nog eens op te zoeken en te vragen hoe het met hem gaat in het Belgische. Belofte maakt schuld, dus maakten we een afspraak voor een interview.

Leeftijd
41 jaar

Hoe gaat het met jou en met FC Veldwezelt? Hoe kijk je terug op de eerste seizoenshelft?
Met mij gaat het prima, heb het erg naar mijn zin in Veldwezelt. Als we kijken naar de stand op de ranglijst (3de van onder) mogen we niet tevreden zijn. Hier hadden we met zijn allen toch meer van verwacht, zowel spelers als technische staf. We voetballen niet slecht, maar verloren de eerste drie wedstrijden op een ongelukkige manier. Hierdoor heeft de jonge onervaren ploeg, die vorig jaar onverwacht gepromoveerd is van vierde provinciaal naar derde klasse, een paar mentale tikken gekregen wat weer door heeft gewerkt op de rest van het seizoen. Met een kwaliteitsinjectie in de winterstop moeten we in deze klasse kunnen blijven. We hebben met z’n allen een half seizoen kunnen wennen aan deze klasse, het is nu tijd om dit om te zetten in punten.


Maastricht en Lanaken liggen niet zo heel ver van elkaar. Toch zijn er waarschijnlijk best wat verschillen tussen de Nederlandse en Belgische cultuur. Kun je daar iets over vertellen?

Uiteraard zijn er een aantal cultuurverschillen tussen de Nederlanders en Belgen, daar ontkom je niet aan. We hebben beiden (voor) oordelen over elkaar, dat is al jaren zo. Ik probeer me zo veel mogelijk aan te passen aan de cultuur van het land of de club waar ik werk. Je merkt de strijd nog wel onderling in bepaalde opmerkingen naar elkaar toe, meestal gepaard met humor, maar er is altijd wederzijds respect. Als trainer zijnde is de hiërarchie veel anders dan in Nederland. Er is meer respect voor de trainer en er worden minder discussies gevoerd.

 

Helemaal nieuw was het Belgische voetbal natuurlijk niet voor jou, want na je profcarrière heb je eerst vier seizoenen bij Excelsior Veldwezelt gespeeld, het huidige FC Veldwezelt, en daarna bij de verenigingen Ziche- Zussen - Bolder en Schoonbeek Beverst. Dat was als speler. Nu ben je hoofdtrainer. Voelt dat anders?
Ja, dat voelt wel heel anders. Als speler en als trainer heb je een ander soort verantwoordelijkheidsgevoel. Ik moet wel zeggen dat er qua accommodatie bij FC Veldwezelt helemaal niets is veranderd, alleen de clubkleuren zijn anders. Je krijgt een echt voetbal gevoel als je ons stadion betreedt, heerlijk is dat. Wat ook echt heel fijn is dat we wij onze thuiswedstrijden op zaterdag avond spelen. Dat brengt ook een andere sfeer met zich mee dan op zondagmiddag.

In Nederland hebben we een andere klasse-indeling dan in België. Met welk niveau/klasse kunnen we de vierde provinciaal het beste vergelijken?
Die vraag is me al vaker gesteld en lastig te beantwoorden. Als we kijken op inzet, mentaliteit en doorzettingsvermogen kunnen wij het ploegen in de tweede klasse in Nederland lastig maken. Op tactisch gebied is er nog veel werk aan de winkel en vergelijk ik de ploeg met een vierdeklasser in Nederland.

 

Wat mogen we nog van Veldwezelt verwachten dit seizoen?
Het doel van dit jaar is handhaving. Zoals ik al eerder zei is de ploeg vorig seizoen onverwachts gepromoveerd. Deze jonge onervaren groep heeft veel potentie, maar mist de ervarenheid om bijvoorbeeld een wedstrijd slim uit te spelen of de wedstrijd dood te maken. Foutjes die worden gemaakt worden keihard afgestraft op dit niveau. Er lopen namelijk hele goede voetballers rond in de derde klasse. Wat fijn is het feit dat het bestuur inziet dat er iets moest gebeuren om deze handhaving te realiseren. De zoektocht naar nieuwe spelers heeft ertoe geleid dat we ons in de winterstop hebben kunnen versterken met Wesly Hesz (ZVK Eisden Dorp) en Muran Mortiaux (vv SCM). Beide spelers hebben veel ervaring en zijn een welkome versterking voor de ploeg. Ook kom je een aantal Nederlandse topspelers tegen bij verschillende clubs. Voorbeelden zijn Yassine Halim (Vechmaal) en Mustapha Akdogan (Membruggen). Dit zijn stuk voor stuk spelers die bij een Nederlandse eersteklasser/hoofdklasser niet zouden misstaan.

 

Wat ben jij voor een type trainer? Hoe zie je een ploeg het liefste spelen?
Dit is pas mijn vierde jaar als hoofdtrainer en leer nog elke dag bij. Belgisch voetbal is apart en daar heb ik erg aan moeten wennen en dat gaat nu al een stuk beter. Als trainer ben ik een motivator, probeer een klik te maken met de groep en de groep bij elkaar te houden. Ik kan heel goed in de groep staan, maar ook erboven als het moet.
Het liefst speel ik aanvallend verzorgd voetbal op de helft van de tegenpartij. De tegenstander onder druk zetten etc. Dat was mijn kenmerk in Nederland bij mijn vorige clubs vv Daalhof en vv SCM. Na 3 jaar bovenin te hebben meegedraaid, prijzen gepakt, is dit de andere kant van de medaille. Ik wist vooraf dat dit seizoen anders zou zijn, en vaak vanuit de underdog positie de wedstrijd in moest gaan. Daar heb ik bewust voor gekozen, voor mijn ontwikkeling. Hoe ga je om met bepaalde situaties? Raak ik snel in paniek? Ga ik ander gedrag vertonen als je onderaan staat?
Ook heb ik de drie jaar in Nederland mijn eigen team mogen samenstellen, hier stond al een team van een hechte vriendengroep die alles met elkaar samendoen. Ook hier heb ik bewust voor gekozen om te kijken hoe ik daar mee omga. Ik had bij een aantal clubs kunnen tekenen in Nederland van Maastricht tot in Brunssum, echter voelde het na het eerste gesprek met het bestuur van Veldwezelt goed aan en de klik was er.

Wat voor type speler was je? Is er een verschil tussen Yvo als speler en als trainer?
Als voetballer moest ik het vooral hebben van mijn (tactisch ) inzicht, positiespel, passing en vrije trappen. Ook had ik net dat extra’s om een wedstrijd te winnen. Klein duwtje hier of de scheidrechter bespelen. In feite deed ik er alles aan om te winnen. Als trainer probeer je deze slimmigheden over te brengen op de spelers, maar dat is heel lastig. Dit zit in je karakter als voetballer. Als trainer moet je de knop omzetten dat niet iedereen hetzelfde denkt als jou. Dat heb ik in de loop der jaren wel geleerd.

Kies je voor ervaring in je team of durf je ook aanstormende talenten mee te laten doen?
Je probeert hier de ideale mix in te zoeken. Ervaring heb je gewoon nodig. Aanstormende talenten breng ik het liefst rustig, speelminuten moet je verdienen door hard te werken. Tegenwoordig met de huidige generatie is dat lastig. Jonge spelers denken allemaal dat ze Ronaldo zijn en hebben weinig mentale weerstand. Daar moet je als trainer rekening mee houden vind ik. De voetbal wereld verandert met de jaren. Als ik kijk naar ons huidige team missen we dus de nodige ervaring op dit niveau en zijn de jonkies er nog net niet klaar voor. Vandaar dat ik twee spelers met ervaring heb bijgehaald.

 

Je hebt zelf op hoog niveau gespeeld. Wat heet hoog? Je bent een profcarrière achter de rug. Is dat een voordeel als trainer?
Ja en nee. Voordeel is dat je een goede naam hebt opgebouwd in de voetballerij. Spelers kijken tegen je op en respecteren je. Andere kant is dat ze heel veel van je verwachten. Dat je je kennis en kunde zo maar even overbrengt op een groep. Zo makkelijk is het niet. Dat je een goede voetballer bent geweest wil niet zeggen dat je een goede trainer bent. Ik heb nu mijn UEFA B & C en dat werkt wel in je voordeel. In de opleidingen leer je veel aspecten van voetbal die ik als speler niet eens wist. Trainingsopbouw in de voorbereiding of methodieken toepassen tijden je trainingen etc. De opleiding is zwaar, er wordt veel van je verwacht, maar erg leerzaam.

 

Jij bent hoofdtrainer, dus jij bent hoofdverantwoordelijk voor de resultaten. Maak jij de opstelling of doe je dat in overleg met de assistent-trainer en elftalleider?
Ik doe dit ik overleg met mijn assistent trainer (Birger Romsee). Hij zit hier al een tijdje bij de club, is ook oud eerste elftal speler, kent de jongens heel goed. Vanaf het eerste moment dat we gingen samenwerken was er een klik. We zitten op voetbal vlak op één lijn en dat is prettig samenwerken. Ik geef hem ook alle ruimte om zichzelf te ontwikkelen of trainingen te geven. Hier heb ik zelf ook van geleerd omdat de trainingen in België vooral veel fysieker zijn dan in Nederland. De elftalleider houdt zich niet bezig met de opstelling, maar met kleding, materiaal en wedstrijdformulier etc.

 

Welke rol speelt een aanvoerder in het team? Heb jij zelf de aanvoerder gekozen? Zo ja, waarom is de keuze op hem gevallen?
Onze aanvoerder speelt een belangrijke rol in het team. Hij houdt het team bij elkaar en is een verlengstuk voor mij richting de spelers. Hij was al aanvoerder van het team en heb geen moment getwijfeld om iemand anders te overwegen. Het lijkt me ook niet slim om als nieuwe trainer, bij een hechte groep, zomaar van aanvoerder te wisselen. Dit uiteraard in goed overleg met assistent.

 

Er zijn trainers die vrijwel alleen met de selectie bezig zijn. Er zijn echter ook trainers die als ‘verenigingsmens’ worden getypeerd. Hoe ben jij het beste te typeren?
In Nederland moet je af en toe activiteiten organiseren voor teambuilding of groepsproces. Het is een feit dat in Nederland de kantine na een training of wedstrijd (snel) leeg is. In België is dat toch heel anders. Spelers blijven langer hangen na een training of wedstrijd en je krijgt er een echt ‘samen’ gevoel. We kijken wedstrijden samen op groot scherm, bestellen eten of we kaarten.

 

Zie je jezelf ooit weer terugkeren als trainer van een Nederlandse club?
Ja, dat zie ik mij zeker. Ik heb mijn diploma’s dus mag ik een club tot tweede klasse trainen. De ambitie is er nog steeds en wil over een paar jaar UEFA A gaan doen. Ik wil nog graag samenwerken met Ralph van Dooren (op dit moment trainer van vv Daalhof). Met hem had ik ook een mooie klik op voetbal en persoonlijk vlak. Een heel eerlijk mens die voor je door het vuur gaat en ook nog verstand heeft van het spelletje.

 

Tot slot: wat is jouw favoriete speler op dit moment en wie is jouw favoriete speler aller tijden?
Op dit moment is nog steeds Messi de allerbeste. Ik zie veel vergijkingen tussen hem en mij als voetballer… hahahaha. Nee alle gekheid op een stokje, er kan niemand tippen aan hem. Hij is mijn favoriete speler nu en allertijden. Mooi dat we dit mogen meemaken in deze tijd.

 

Door Helmi van Nuil