Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Boekel Sport werkt samen met Wolbert Fysio aan de fysieke bouwsteen van de jeugdopleiding

Fysiek vormt naast Techniek, Tactiek en Mentaal één van de vier bouwstenen van de jeugdopleiding van Boekel Sport. Tijdens de Masterclasses Blessurepreventie voorzagen fysiotherapeuten Jelle Bouwmans en Niels Langens – beiden werkzaam voor Wolbert Fysio – verspreid over twee avonden zo’n 25 jeugdtrainers en -leiders van alle ins en outs over de warming up en het voorkomen van blessures.

De relevantie van het thema moge duidelijk zijn: het aatal blessures onder jongeren neemt toe. Digitalisering speelt hierin een rol. Jongere komen minder buiten en ravotten minder met als gevolg dat de motorische ontwikkeling verslechtert. Met name blessures aan het bovenlichaam en zware knieblessures doen zich steeds vaker voor onder jongeren in de leeftijdscategorie 8 tot 18 jaar.

De masterclasses eind januari van dit jaar bestonden uit een mix van theorie en praktijk met volop gelegenheid voor vragen. Wel of niet rekken, statisch of dynamisch? Wat is de oorzaak van kramp? Is er verschil tussen de warming up voor de wedstrijd en voor de training? Zo maar enkele interessante vragen die de revue passeerden.

De kernboodschap was dat het risico op blessures aanzienlijk verminderd kan worden door structureel aandacht te besteden aan onder andere stabiliteit, coordinatie (looptechniek) en kracht. Aspecten die allemaal terugkomen in de zogeheten FIFA'11 warming up. 

Na het theoretische gedeelte werd deze FIFA'11 warming up buiten op het veld in de praktijk gedemonstreerd bij een tweetal jeugdteams. Jelle en Niels gaven daarbij tips over hoe je de warming up leuk, uitdagend en gevarieerd kunt houden voor jeugdspelers.

Ideeën voor vervolgsessies zijn al in de maak. Waar nu de focus lag op blessurepreventie, zal de volgende keer de focus komen te liggen op het herkennen van en omgaan met blessures. Boekel Sport en Wolbert Fysio kijken uit naar een mooie voortzetting van de samenwerking.