Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Clubliefde bestaat nog! – Zico Bock

Onze gast wordt binnenkort 27 jaar, heeft een evenwichtig karakter en is zich bewust van zijn kwaliteiten en tekortkomingen. Ondanks het feit dat hij jaren topscorer van zijn vereniging werd en zelfs meermaals van de competitie, heeft hij besloten om het nieuwe seizoen weer te gaan spelen bij de vereniging waar het allemaal is begonnen. Ook de eerdere aanbiedingen van andere verenigingen die op hoger niveau uitkomen konden geen verandering brengen in zijn besluit.
Vanaf het eerste moment dat hij begon met voetballen bij voetbalvereniging RKSV Olympia Schinveld is hij altijd lid gebleven, trainde er de A1, floot wedstrijden van de lagere elftallen en sprong in om te helpen waar dit nodig was. Toch maakte hij drie jaar geleden de keuze om even uit zijn vertrouwde omgeving te stappen en de overstap te maken naar VV De Leeuw. Hij geeft aan twee hele mooie jaren bij VV de Leeuw te hebben gehad onder leiding van trainer Rob Pierik, maar dit het juiste moment is om terug te keren. Onze gast: Zico Bock

Wie is…?
Geboren op 5 juni 1991 in het ziekenhuis in Brunssum, maar getogen in Schinveld. Hier woon ik nog steeds bij Ronald en Jenny, mijn ouders. In het dorp heb ik een fijne jeugd gekend door na school altijd de veldjes op te zoeken om daar met vriendjes te voetballen en in het weekend bij de wedstrijden van het 1e
tijdens de rust op doel te knallen. Helaas zie je dit tegenwoordig nog maar weinig. Daarnaast ben ik sinds kort samen met Renilde, die in Sittard woont.

Opleidingen?
Na de basisschool ben ik naar het Romboutscollege in Brunssum gegaan, waar ik in 2009 mijn havodiploma behaalde. Na de havo wilde ik eigenlijk de (sport)journalistiek in, maar dit is er nooit van gekomen, omdat ik toch besloot de PABO te gaan doen. Eerst in Heerlen, daarna in Sittard. Sinds ik in 2014 afstudeerde ben ik werkzaam in het onderwijs. Tegenwoordig volg ik, naast mijn werk, een deeltijdopleiding geschiedenis. Hier ligt toch mijn passie.

Maatschappelijke loopbaan?
Na een aantal omzwervingen binnen verschillende onderwijsinstellingen ben ik sinds dit schooljaar werkzaam als docent Nederlands en rekenen bij Leeuwenborgh Opleidingen in Sittard.

Waarom ben je leraar geworden?
Ik vind het leuk om kennis over te brengen en een nieuwe generatie aan een diploma te helpen. Daarnaast wil ik hen klaar stomen voor hun verdere carrière. De leeftijd van de jeugd waarmee ik op dit moment werk ligt tussen de 16 en 22 jaar. Toch sluit ik niet uit dat ik misschien ooit nog de switch maak naar de (sport)journalistiek.

Begonnen met voetballen bij?
Dat was toen ik 6  jaar was bij voetbalvereniging RKSV Olympia Schinveld. In de jeugd werden we vaak kampioen met een prachtige lichting. Hier heb ik veel vrienden aan over gehouden die tot op de dag van vandaag nog steeds mijn beste vrienden zijn. Op mijn 15e mocht ik, uit noodzaak, debuteren op het 1e. In deze tijd speelde ik op zaterdag in de B-jeugd, op zondagochtend de volle 90 minuten op het 2e om vervolgens met het 1e mee te gaan. Het kwam wel eens voor dat je daar dan ook nog in de basis stond. Gaat natuurlijk nergens over, maar het was een leuke tijd en een mooie ervaring, ondanks dat we destijds in de 6e klasse uitkwamen. Op de senioren leer je immers het meest als voetballer. Later zijn we twee keer op rij gepromoveerd. Terug naar de 4e klasse, het niveau waar de club thuishoort. Ook ben ik actief binnen het zaalvoetbal. Samen met vrienden spelen we bij Koutenveld. Eerst als 4e elftal, maar sinds dit jaar zijn we het 1e geworden. Vanwege een versterkte promotieregeling promoveren we voor het tweede jaar op rij en komen we volgend seizoen uit in de 1e
klasse.

Dus je was een echte liefhebber ?
Ja dat kun je wel stellen. Een voetbaldier in hart en nieren. Als kind al. Je hoefde maar een quizvraag te stellen en ik gaf je het antwoord. Helaas merk je dat de echte liefhebbers tegenwoordig nog maar schaars zijn. In tegenstelling tot de andere jongetjes heb ik nooit de behoefte gehad om profvoetballer te worden. Lekker gewoon blijven en vooral niet te gek. Het is en blijft een hobby.

Toch besloot je om een nieuwe uitdaging aan te gaan en wel bij VV De Leeuw?
Klopt, ik moest even uit mijn comfort zone. Ik had het gevoel dat ik vastgeroest was en wilde een jaartje elders gaan kijken. Via Nick Frolichs en Dennis Janssen werd dat De Leeuw. Uiteindelijk zijn het drie jaar geworden. Het eerste seizoen pakten we een periodetitel en vorig seizoen werden we kampioen met promotie naar de 3e
klasse als gevolg. Daarnaast werd ik twee jaar clubtopscorer en vorig seizoen ook nog van de competitie. Ook dit seizoen begon voortvarend en had ik in 70 wedstrijden in het shirt van De Leeuw 70 keer gescoord. Geen verkeerde cijfers natuurlijk. Helaas is het na de winterstop minder geworden, waardoor ik tot op heden op 11 doelpunten blijf steken. Je merkt aan alles dat de koek op is. Uiteindelijk denk ik wel dat de overstap naar De Leeuw de beste stap is die ik in mijn voetbalcarrière heb kunnen maken.

Als topscorer kreeg je natuurlijk voldoende aanbiedingen om hoger te gaan spelen. Toch kies je voor Schinveld.
Ja, zeker in het 1e en 2e
jaar bij De Leeuw toonden wat clubs uit de regio interesse. Ook clubs waar je nog een paar stuivers op kon halen. Maar dit past totaal niet bij mij. Ten eerste ben ik een verenigingsmens. Zo ben ik altijd lid gebleven van Schinveld, trainde een jaar de A1, fluit op zondagochtend de lagere teams en als het nodig is speel ik op zaterdagmiddag ook nog mee met de veteranen. Lekker het balletje laten lopen en niet al te moe maken. Daarnaast zijn mijn moeder en Ronald al jaren actief bij de voetbalvereniging. Zo is mijn moeder actief binnen het bestuur en Ronald een multifunctionele schakel. Interim-trainer bij de JO19-1, bestuurslid veteranen, speler lagere elftallen, verantwoordelijk voor de technische zaken. Niet weg te denken uit de club. Je kunt je wel voorstellen dat ook zij blij zijn om mij weer te zien spelen, want bij De Leeuw komen ze niet zo vaak kijken.

Dus?
Lekker voetballen bij de club waar ik thuis hoor. Na twee roerige jaren, waarin men op het nippertje ontsnapte aan degradatie, komen zij dit jaar net wat kwaliteit tekort om zich te mengen voor de bovenste plaatsen. Het is een vrij jong team dat soms een stukje ervaring lijkt te missen. Dat lijkt mij dan ook een mooie uitdaging om deze jonge spelers in het veld te begeleiden en hen beter te laten spelen. Sinds ik de beslissing heb gemaakt om terug te keren heb ik mij wel hard gemaakt voor enkele versterkingen. Ik denk dat we met Jorrit Haest, mijn jeugdvriend die ook terugkeert na een jaar bij De Leeuw, Daniël Dormans (Heksenberg) en Karim Askour (OVCS) een prima selectie krijgen die, onder leiding van trainer Gerard Zweerink, zeker voor een plek in de top 3 kan strijden. Of we daadwerkelijk kampioen kunnen worden moet tijdens het seizoen blijken.

Maar je gaat ook nog meer doen dan alleen voetballen.
Ja, dat klopt. Samen met Bas Pluijmackers, mijn beste vriend, gaan we het wedstrijdsecretariaat van de vereniging op ons nemen. Dit heeft Hub Reubzaet sinds jaar en dag gedaan, maar hij gaf tijdig aan een stapje terug te willen doen. Mooi is de waardering vanuit het bestuur, dat wij, als jonge jongens, deze taken op ons willen nemen.

Wat is je persoonlijke ambitie op voetbalgebied?

Eerst wil ik nog een aantal jaren voetballen. Lijkt mij een leuke uitdaging om een boegbeeld binnen het 1e elftal te worden. Daarnaast is het ook leuk dat ik komend seizoen al mijn 250e wedstrijd op een 1e elftal zal spelen en dat al op mijn 27e
. Hopelijk kan ik dit aantal de komende jaren flink uitbouwen. Ik heb gelukkig nog nooit een ernstige blessure opgelopen, maar mocht dit wel het geval zijn, hang ik direct mijn schoenen aan de wilgen en wil ik een trainerscarrière oppakken. Eigenlijk weet ik dit al jaren en heb ik met Dave Velraeds (Groene Ster) en Olaf Mazier (BSV Limburgia) als assistenten, twee goede vrienden, mijn technische staf al compleet, haha.

Want voetbal is voor jou?
Een hobby, maar wel de mooiste hobby!
Dat is ook binnen ons gezin zo. Als we aan tafel zitten gaat het bijna altijd over voetbal en wanneer je ’s avonds langs ons huis rijdt en een glimp op de woonkamer geeft zul je vrijwel altijd voetbal op tv zien.

 

En dan de vragen van …

Karakter?

Absoluut een gezelligheidsmens. Daarnaast zelfverzekerd, rustig en nuchter. Ik weet wat ik kan en wat ik niet kan.

Levensmotto?

Dat heb ik niet, ik heb een nuchtere kijk op het leven.

Bewondering voor?

Mensen in de zorg. Ondanks alle bezuinigingen en de werkdruk, staan zij er toch maar mooi. Mijn moeder is al jaren werkzaam in de zorg dus we krijgen er thuis veel van mee. Veel respect.

Spijt van?

Ik ben nog niet zo oud, dus ik denk niet dat ik ergens spijt van heb.

Angst voor?

Weten dat je dood gaat, bijvoorbeeld door een ernstige ziekte. Lijkt me vreselijk. Daarnaast ben ik ook absoluut geen fan van onweer en honden, slangen, spinnen en ratten.

Hobby`s?

Mooie rondreizen maken en in de zomermaanden ben ik graag met de renfiets op pad. Ook kan ik genieten van bord- of kaartspelletjes.

Ambities?

De komende jaren werkzaam blijven binnen het onderwijs. Ik ben blij met het werk dat ik nu doe en voel me hier ook goed bij.

Carnaval of wintersport?

Ik kan niet skiën en ben ook niet bereid om het te leren, dus dan ga ik voor carnaval.

Slechte eigenschap?

Ik ben gemakzuchtig, ook op voetbalgebied.

Schouwburg, boek of film?

Lastig. De laatste tijd lees ik best veel biografieën. Ook kijk ik graag naar series, zoals Grey’s Anatomy en Game Of Thrones. Ik heb dan een ontzettend brede smaak. Net als met muziek trouwens. Van Coldplay tot Hazes en van Beyoncé tot Rowwen Hèze.

Avondje stappen of etentje?

Allebei. Al houd ik nog het meest van een terrasje in de zomer. Speciaalbiertje, brood en olijfjes erbij. Heerlijk.

Bier, water of wijntje?

Doordeweeks water, in het weekend bier.

Wie zijn je voorbeelden?

Eigenlijk kijk ik tegen niemand op, wil graag mijn eigen pad volgen.

Krijg inspiratie van?

Een lastige, veel dingen die ik doe komen vanuit mij zelf.

Wat zou je absoluut nog eens willen doen?

Mooie rondreizen blijven maken, bijvoorbeeld een safari in Afrika.

Je ultieme doelstelling?

Gezond oud worden. Dit geldt ook zeer zeker voor mijn familie en vrienden.

Tot slot: waar zien we je over 10 jaar?

Dan heb ik waarschijnlijk mijn voetbalcarrière afgesloten en ben ik beginnend trainer. Ook sta ik dan nog steeds voor de klas en hoop ik een gezond gezinnetje te hebben met kids.

Vandaag hebben we kennis gemaakt met een jonge man die precies weet wat hij wilt en een duidelijk beeld heeft over zijn toekomst. Maar ook iemand die trots vertelt over zijn familie (ouders, opa’s en oma’s) en enorme vriendengroep. En dan is er nog die nuchtere kijk op het leven. Het was een leuk gesprek met een spontane, zelfverzekerde jonge man. Met de naam van een Braziliaanse stervoetballer en in omgang, presentatie en vertellen is de Zico uit Schinveld in onze ogen al een ster. En wij wensen hem al het goeds met al het gene hij gaat doen.

Tekst en interview
HEIN SMITH