Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Column Lex Muller over toenemende racisme op de velden

IDW is een hernieuwde samenwerking aangegaan met De Pingeliëer Rios. Deze uitgaven bevatten interessante artikelen, die we graag ook op ons voetbalplatform willen delen, zodat ze meer lezers bereiken. Die artikelen verdienen een groot lezerspubliek, zoals de column van Lex Muller over de toenemende racisme en discriminatie, ook in het amateurvoetbal.

Lex is niet gerust over het plan van een kwartet blanke mannen. Benadert hij het te zwart? Denk er maar eens goed over na…

STRIJDPLAN
‘Vier witte/blanke mannen presenteerden het strijdplan tegen racisme en discriminatie. Twee ministers en twee directeuren van de KNVB. Alle vier ook redelijk op leeftijd. De kick-off had plaats in een partytent bij Zeeburgia, een multiculturele club in Amsterdam. Die keuze was bewust, maar de symboliek ging toch verloren. De KNVB moet ook eens goed naar zichzelf kijken, signaleerde Edgar Davids, één van de vele genodigden in die te krappe ruimte in het clubhuis. De oud-international had nog wel meer vragen over het plan. Op de televisie, bij FOX Sports een dag later, struikelde ook Dries Boussata over de huidskleur van het kwartet heren op dat podium.

GOED BEDOELD, MAAR...
Beide voormalige spelers vertegenwoordigen een andere afkomst in het voetbal. Edgar Davids heeft Surinaamse roots, Dries Boussata Marokkaans. Beide culturen kleuren grote delen van de vele amateurwedstrijden. Maar niet in de top van de KNVB en evenmin bij de verengingen. Dat is niet de afspiegeling van onze maatschappij, erkende Jan Dirk van der Zee als directeur van de amateurs. Dat moet veranderen, wordt al zo lang geroepen. Maar zal het ooit gebeuren? Het duo DavidsBoussata heeft zo zijn twijfels, en zij niet alleen. Het aanvalsplan tegen het racisme en discriminatie is zonder meer goed bedoeld. Het kabinet trekt zelfs 14 miljoen euro uit voor de komende drie jaar, om met twintig maatregelen de strijd in te zetten tegen dit maatschappelijke probleem. Mede, omdat het gezwel veel meer blijkt uitgezaaid dan algemeen wordt aangenomen. Ook in het betaalde voetbal, waar vier aanvoerders van de 38 openlijk verklaarden wekelijks dit soort kwalijke uitingen op te vangen.

OOK BIJ DE JEUGD
In het amateurvoetbal loert het racisme overal. Bij de jeugd, waar ouders langs de lijn veel te vaak wangedrag etaleerden. Bij de senioren, waar een enkele club al werd opgeheven na een eindeloze reeks van incidenten. Ook deze sector moet straks kunnen profiteren van slimmere technologie, zoals minister Bruno Bruins aankondigde. Maar botst dat dan niet met de wet op de privacy? Eric Gudde, directeur betaald voetbal, vreesde bij Zeeburgia van wel.

STRENGER SANCTIONEREN
De KNVB komt naar Engels voorbeeld ook met een app, waarop stadionbezoekers anoniem kunnen klikken over misdragingen van nabije supporters. Aan de overzijde van de Noordzee schijnt de app te helpen. Maar wie durft dat meteen ter plaatse te melden? In hoeverre loopt hij of zij gevaar zo dicht in de buurt van opgezweepte hooligans? Wachten heeft geen zin, maar dat lijkt toch bepaald minder riskant. Bij confrontatie met scheldende racisten zijn spelers van plan spontaan van het veld af te lopen. Gaan ze dat ook daadwerkelijk doen? Hoe reageert de scheidsrechter, als hijzelf geen wanklank heeft gehoord? De KNVB pleit voor strenger sanctioneren. Maar werkt dat niet averechts in de praktijk? Arbiters hebben een beetje de neiging om zich stiekem doof te houden bij bepaalde spreekkoren. Al zullen ze dat natuurlijk nooit toegeven. Hun rapportagetool wordt aangepast om die drempel te verlagen. Hopelijk heeft het effect.

Op de bijeenkomst in Amsterdam had niemand de illusie dat het probleem na drie jaar zal zijn opgelost. Er zijn obstakels, beaamde Eric Gudde, maar die ruimen we onderweg op. Dat klinkt iets te optimistisch. Hoe meten we de bereikte doelen?, deponeerde racismebestrijder John Olivieira naderhand als niet onbelangrijke vraag op tafel. De voorzitter van Football Against Racism in Europa miste onder meer betrouwbare meetpunten over de vooruitgang in het driejarenplan. Alle partijen toonden zich verheugd met ‘Ons voetbal is van iedereen’. Ook Edgar Davids. Rol het plan maar uit. Maar de kenners spraken ook openlijk hun zorg uit over de effectieve uitvoering. Mooie woorden maar ook te weinig heldere doelen, klonk het hier en daar. Niet om meteen weer kritiek te hebben op de gezamenlijke aanpak van de politiek en de KNVB. Maar wel degelijk gemeend. Ik krijg nog steeds van alles naar mijn hoofd geslingerd, onthulde Ahmad Mendes Moreira, de Excelsiorspeler die op 17 november in Den Bosch werd uitgescholden voor onder andere kankerneger…..