Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Dames onder de lat – Annerens Tijm (PSV VR1)

Deze week in de rubriek ‘Dames onder de lat’ verlaten we de amateurtak om te praten met Annerens Tijm. Deze 19-jarige studente komt sinds anderhalf jaar uit voor Eredivisionist PSV Vr1 en hoopt er ooit een vaste waarde te kunnen worden. Lees hier haar verhaal. 

Wie is Annerens Tijm?  

Ik ben 19 jaar en keepster bij PSV. Ik kom uit Friesland en woon sinds ik bij PSV voetbal in Eindhoven. Ik studeer Podotherapie en breng mijn vrije tijd het liefst door met vrienden en familie.  

Wat is je levensmotto? 

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.  

Hoe ziet je voetbalcarrière er tot nu toe uit?

Ik ben begonnen met voetballen bij onze plaatselijke voetbalvereniging, VV Sleat. Ik wilde graag hogerop en ben toen naar ONS Sneek gegaan. Daar heb ik de C1 en B1 doorlopen. Halverwege mijn laatste jaar in de B1 heb ik de overstap gemaakt naar Jong Sc Heerenveen. Ik heb daar anderhalf jaar gespeeld en heb toen de overstap naar PSV mogen maken. 

Hoe ben je onder de lat beland? 

Ik ben pas op mijn 12e begonnen met voetballen. Daarvoor voetbalde ik altijd met mijn broertjes en vriendjes/vriendinnetjes in de tuin. Vaak moest ik dan keepen, maar dit vond ik zo leuk dat, toen ik begon bij VV Sleat, ik gelijk in de goal ben gaan staan.  

Je bent vrij laat pas gaan voetballen, via de C1 en B1 van ONS Sneek kwam je dan toch al snel terecht bij het opleidingsteam van SC Heerenveen. Hoe kwam die overstap tot stand? 

Naast het voetballen bij de club trainde ik vaak nog een keer extra in de week bij keeperscholen. Ik zat een tijdje bij een keeperschool waar de keeperstrainer van SC Heerenveen destijds ook trainer was. Ongeveer een jaar à twee jaar later kreeg ik rond de winterstop een email of ik een keer wilde komen meetrainen. Dat heb ik natuurlijk gedaan en een week later heb ik mijn overschrijving kunnen aanvragen! 

Van een amateurteam naar een Eredivisionist, dat is toch wel een behoorlijke stap. Hoe beviel dat? Was het aanpassen of rolde je er vanzelf in? 

Ik moest in het begin vooral wennen aan het vrouwenvoetbal in het algemeen. Ik had eigenlijk altijd met jongens gevoetbald dus was het wel even een overstap al dat geklets & gekibbel in de kleedkamer haha! Verder heb ik niet echt het gevoel gehad dat ik me heel erg moest aanpassen behalve dat de reistijd een stuk langer werd. Ik heb het nooit zo ervaren, omdat ik het vooral heel erg trots was dat ik voor Sc Heerenveen mocht spelen, dat was een droom die uitkwam!  

Toen volgde twee jaar geleden de overstap naar het eerste team van PSV. Afgelopen december mocht je dan eindelijk je debuut maken tegen PEC Zwolle. Hoe leefde je naar die wedstrijd toe? Veel last van zenuwen?  

Voor de wedstrijd was ik eigenlijk helemaal niet gespannen, want ik wist ook niet dat ik zou gaan spelen die wedstrijd. Na 35 minuten spelen zei de trainer: “Annerens, ga maar warmlopen.” Vanaf dat moment werd ik toch wel gespannen hoor! Ik mocht de 2de helft spelen. Na een aantal balcontacten werd het al minder. We wonnen uiteindelijk met 6-0, het mooiste moment uit mijn carrière tot nu toe!  

Valt het topvoetbal goed te combineren met het studeren of moet je er ook veel voor laten? 

Ik kan het nu heel goed combineren! Mijn studie Podotherapie zit ook in Eindhoven dit zorg ervoor dat ik niet ver hoef te reizen. Mijn opleiding helpt me heel goed en wanneer er wel problemen ontstaan doordat ik moet trainen o.i.d., kan ik lessen bij andere klassen volgen. Tevens wordt er een stageplaats voor mij gezocht die aansluit bij mijn trainingsprogramma. 

Wat is het mooiste moment dat je als keepster hebt mogen meemaken? 

Ik heb al heel veel mooie dingen mogen meemaken. Van kampioenschappen met ONS Sneek, reisjes naar Oostenrijk met een talententeam tot mijn de debuut in de eredivisie. Ook de wedstrijden PSV – AJAX zijn toch wel speciaal, met name die van afgelopen 24 maart ’17 waar 2500 man publiek op af was gekomen en ook nog met 1-0 wonnen, hele bijzondere avond was dat!

Wat hoop je dit seizoen te bereiken met PSV? 

Na een mindere start dit seizoen staan we best ver achter de nummer 1, Ajax. Nu we ze 24 maart verslagen hebben, wordt het bovenin weer spannender!  We spelen nu play-offs. Dit houdt in dat we met de bovenste 4 clubs nog 2x tegen elkaar spelen en de punten worden gehalveerd. We gaan we iedere week vol voor de winst en hopen dat we voor een stunt kunnen zorgen! Daarnaast doen we nog volop mee in de beker. Die willen we heel graag winnen, aanstaande 15 april spelen we thuis de halve finale tegen Sc Heerenveen. 

Wat hoop je zelf ooit te bereiken? 

Ik zou graag een vaste waarde willen worden voor PSV.      

Wil je de (opkomende) keepsters van het zuiden nog een advies meegeven?

Heb plezier & en doe je best, dan komt vanzelf de rest!!  

Ken jij een keepster, of speelt in jouw team een keepster met een opmerkelijk verhaal of die het verdient om een keer in de spotlights te staan? Stuur dan een mail naar dionne.vasmeer@indewandelgangen.com