Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Dames onder de lat - Femke Hamilton (SV Brunssum)

Deze week in de rubriek ‘Dames onder de lat’ spreken we met Femke Hamilton. Zij combineert al enkele jaren het keepen op het veld met het keepen in de zaal. Lees hier haar verhaal. 

 

Wie is Femke Hamilton? 

Ik ben 30 jaar en werk bij kinderopvang Humanitas als oproepkracht, daarnaast werk ik nog achter de schermen bij film producties.  

Mijn hobby’s zijn; naar het theater gaan, bowlen en natuurlijk zaal en veldvoetbal.  

Wat is je levensmotto? 

Life only comes around once, so do whatever makes you happy, be crazy, have fun and smile!  

Hoe ziet je voetbalcarrière er tot nu toe uit? 
Ik begon op 5-jarige leeftijd met voetballen bij de jongens van VV De Leeuw. Hier heb ik tot aan mijn 13de gespeeld, waarna ik bij de meisjes van de leeuw ben gaan spelen.  

Tijdens het voetballen bij de meisjes heb ik vaker uitgeholpen met keepen bij de dames en nog bij de jongens. Op mijn 13de ben ik met mijn teamgenootje Lidy mee gegaan naar een regiowedstrijd zuid 2, waarbij ik mijn keepersspullen in de auto had liggen en bij aankomst door de trainer werd gevraagd mee te keepen. Na die dag werd ik uitgenodigd voor het team en heb ik bij hun gekeept. Al snel erna werd ik uitgenodigd bij het district, waar ik nog een tijdje heb gekeept. 
 

Rond mijn 15de ben ik overgestapt naar de dames van de leeuw, waarmee we meerdere malen mooie kampioenschappen hebben behaald en beker finales hebben gespeeld. Helaas gingen door dat succes ook door de jaren veel goede speelsters bij andere topclubs spelen. In die tijd deed ik ook elk jaar mee met de keepersdagen van Frans Hoek (keeperstrainer van o.a. NL elftal, Barcelona enz.) Hier kwam ik elk jaar door naar de finale, waardoor ik o.a. 2de ben geworden bij beste keeper van Nederland. 
 

Op mijn 23ste ben ik per toeval in de zaal gaan keepen en al snel werd ik ook uitgenodigd voor het district zaalteam, waarmee ik mooie wedstrijden en toernooien heb mogen keepen tegen o.a. het Nederlands zaalteam.  
 

Op 25 jarige leeftijd ben ik bij het veldteam van Heksenberg gaan keepen, waarmee we in het eerste jaar al meteen 2de werden en promoveerde naar de 2de klasse. Dit was helaas maar voor 2 jaar, waarna we weer terug in de 3de klasse keerden. Bij deze club heb ik 4 mooie seizoenen mogen spelen, waarna ik met een gedeelte van het team de overstap naar SV Brunssum hebben gemaakt voor een verse start in een nieuwe omgeving. Dit is de club waar ik nu dan ook mijn 2de seizoen speel en met een leuk team een mooi voetbal jaar tegemoet ga.  

Hoe ben je onder de lat beland? 

Ik keek van kinds af aan al voetbal en was erg onder de indruk van Hans van Breukelen, hoe hij dook en met zelfvertrouwen in de goal stond, dat vond ik helemaal te gek! Dat was dan ook meteen letterlijk en figuurlijk mijn doel... Keepen!  
 

Je hebt ook een tijdje in de zaal gekeept, hoe heb je dat ervaren ten op zichtte van het keepen op het veld? 

Ik vond keepen in de zaal altijd een erg leuke uitdaging. Het gaat zo veel sneller dan veldvoetbal en je kan als keeper echt uitblinken. Ook de hardheid waarmee het spelletje gespeeld werd en de afwisseling van niveau en van veld naar zaal vond ik altijd verfrissend.  
 

Wat heeft dan uiteindelijk je voorkeur? Keepen in de zaal of op het veld? 

Als je mij die vraag zo’n 10 jaar terug had gesteld was de keuze voor mij zeker op zaalvoetbal gevallen. Helaas is de kwaliteit, mogelijkheden en aantal teams in Limburg erg veranderd ten opzichte van toen ik begon, waardoor het plezier mij vergaan is. Nu is de keuze voor mij veldvoetbal, omdat dat mij het plezier en diversiteit geeft in de wedstijden. Bij ons is elk team elke week anders, waardoor je nooit een inschatting kan maken en er elke keer met volle overtuiging voor moet gaan en dat maakt het mooi.  
 

Wat is het mooiste moment dat je als keepster hebt mogen meemaken? 
Ik ben in mijn 1ste seizoen bij het zaaldistrict eindtoernooi te Amsterdam met het team 2de van Nederland geworden, dat was een super mooie ervaring.
 

Vooral omdat ik toen alle wedstrijden heb mogen keepen op die dag en sommige ballen tegenhield waarvan ik dat zelf niet verwachtte.  
 

Wat hoop je dit seizoen te bereiken met SV Brunssum? 

Ik hoop dit seizoen ten eerste veel plezier te hebben in het voetballen met mijn team en daarnaast mee te doen in de bovenste regionen. 

Wat hoop je zelf ooit te bereiken? 

Ik ben al erg trots op wat ik in mijn 25 jaar keepen allemaal bereikt heb. Nu vind ik het vooral mooi om plezier erin te hebben en te laten zien dat ik nog altijd er wel iets van kan! 
 

Wil je de (opkomende) keepsters van het zuiden nog een advies meegeven? 

Als je de kans hebt, probeer dan zo lang als kan mee te trainen met de jongens/mannen naast het trainen bij je eigen dames of meiden team. Mannen hebben toch net een andere tactiek en kijk op voetbal waard je alleen maar je spelinzicht door vergroot.  
Nee, ik zeg niet dat mannen beter zijn in voetballen, want ik vind dat mannen ook veel van voetballen met vrouwen kunnen leren. 
 

Daarnaast wil ik meegeven dat als boven alles wat je ook maar wil bereiken met keepen het plezier voorop moet staan, want als je ergens plezier in hebt gaat het makkelijker!  

Ken jij een keepster, of speelt in jouw team een keepster met een opmerkelijk verhaal of die het verdient om een keer in de spotlights te staan? Stuur dan een mail naar dionne.vasmeer@indewandelgangen.com