Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Dames onder de lat - Valerie de Jongh (Slekker Boys VR1)

Deze week in de rubriek ‘Dames onder de lat’ spreken we met Valerie de Jongh. Deze verpleegkundige in opleiding keepte een paar jaar geleden alleen maar voor de ‘lol’ tijdens de trainingen in een jeugdteam. Tegenwoordig keept ze met haar 17 jaar, vast bij Slekker Boys VR1. Lees hier haar verhaal.

 

 

Wie is Valerie de Jongh?
Ik ben Valerie de Jongh, 17 jaar en ik woon in Susteren. Ik volg een opleiding tot verpleegkundige. Verder is mijn grootste hobby natuurlijk voetballen.

 

Wat is je levensmotto?
Ik heb eigenlijk niet echt een levensmotto, maar als ik er echt eentje moest kiezen dan zou het zijn ‘Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’. Ik kan me namelijk geen dag bedenken dat ik niet gelachen heb, ook al zat het soms tegen.

 

Hoe ziet je voetbalcarrière er tot nu toe uit?
Toen ik 6 jaar was, ben ik begonnen bij de F’jes bij VV Hoogland, hier heb ik een jaar gevoetbald en ben ik overgestapt naar een andere sport. Na een paar jaar, toen ik 10 jaar was, ben ik weer gaan voetballen, maar dan bij VV Hooglanderveen. Ik begon toen gewoon als speelster bij de MD2 en daarna bij de MC1. In 2012 ben ik van Amersfoort naar het Susteren verhuisd en ben ik begonnen met voetballen bij SC Susteren in de C3, als enig meisje tussen de jongens. Hierna ben ik overgegaan naar de C2. In Januari 2014 ben ik overgestapt naar het meisjes B-team van Slekker Boys. Met dit meisjesteam hebben wij ook de bekerfinale van Limburg en Brabant gehaald. Na 2,5 jaar bij de meisjes gespeeld te hebben ben ik dit seizoen overgestapt naar het damesteam.

 

Hoe ben je onder de lat beland?
Aan het begin van seizoen 2014/2015 hadden we als team geen vaste keeper en omdat we in een zware competitie terecht zouden komen wilde de trainer een vaste keepster uit het team hebben. Ik keepte de trainingen ervoor ook al weleens, maar gewoon voor de lol. Na overleg met de trainer zou ik een seizoen keepen, onder voorwaarde dat ik nog wel zou spelen tussendoor. Zo gezegd, zo niet gedaan, want ik heb daarna nooit meer gespeeld als veldspeelster. In de voorbereiding van seizoen 2015/2016 kwam er een keepster over van Fortuna Sittard en zij zou volgens de trainer het keepen overnemen. Zij wilde uiteindelijk niet keepen en ik had als speelster niet meer het spelgevoel ten opzichte van wat ik had voor dat ik ging keepen. Dus ik besloot maar om te blijven keepen. Met dit besluit ben ik nu heel blij mee, want aan het begin vond ik het keepen in een wedstrijd maar niks.

 

Op vrij jonge leeftijd werd je eerste keepster bij Slekker Boys VR1, hoe is dat in zijn werk gegaan?
In de tijd dat ik bij de MB1 zat, trainde ik elke dinsdag met de dames mee, omdat ik de dames bijna elke wedstrijd uithielp als speelster. Na enige tijd heb ik de trainer van de dames verteld dat ik ook bij de dames verder wilde gaan als keepster. Een paar maanden daarna viel de huidige vaste keepster van de dames 1 uit. Toen ben ik gevraagd om de wedstrijden dat zij niet kon te keepen. Zo gezegd zo gedaan. Het gevolg was dat ik de vaste keepster werd bij de dames 1 en zij incidenteel als speelster verder ging in het team. Uiteindelijk heeft zij de overstap gemaakt naar een andere club om daar te gaan keepen. Het seizoen 2015/2016 heb ik zowel op zaterdag bij de MB1 en op zondag bij de Dames 1 gekeept. Sinds dit seizoen heb ik gekozen om alleen bij de dames 1 te keepen, omdat de studie ook tijd nodig heeft.

 

Verder train je ook nog de jeugdkeepers, hoe ervaar je dat?
Ik train sinds dit seizoen, samen met de keeper van het 1
e  mannenteam, de keepers van de JO11, JO13 en JO15. Ik vond dit aan het begin natuurlijk onwennig, ik was alleen gewend om de training te krijgen en niet te geven. Mijn ervaring is nu dat een training maken voor een keeper moeilijker is dan dat ik dacht. Nu, na een aantal trainingen zelf gemaakt te hebben, weet je wel waar je heen moet qua oefeningen. Ik vind het dan ook heel leuk om mijn eigen ervaringen te delen en over te brengen.

 

De jeugdkeepers krijgen dus goede training, krijg je zelf ook nog keeperstraining? Of neem je ook wel eens deel aan keepersclinics en dergelijke?
Ik krijg zelf ook nog keeperstraining. Elke dinsdagavond trainen we met de keepers van de senioren. Verder neem ik niet deel aan keepersclinics.

 

Wat is het mooiste moment dat je als keepster hebt mogen meemaken?
De behaalde bekerfinale in het seizoen 2014/15. Welke we helaas met 4-1 hebben verloren. Dit was wel een hele leuke ervaring. Je staat immers niet elke dag in de finale van een district toernooi van alle meisjes B-teams.

 

Wat hoop je dit seizoen te bereiken met Slekker Boys?
Dit jaar kampioen worden met de dames van Slekker Boys.

 

Wat hoop je zelf ooit te bereiken?
Binnen de club meer betrokken te raken bij de jeugd. Met keepen hoop ik nog meer te groeien qua niveau en ervaring.

 

Wil je de (opkomende) keepsters van het zuiden nog een advies meegeven?
Mijn advies is: Keepen kan misschien niet iedereen meteen als de beste. Blijf trainen en inzet tonen om het te leren, want keepen is niet iets wat je zomaar doet en zomaar leert. Een keeper maakt deel uit van het team en mag nooit de sluitpost zijn op een team. Je doet het immers als een team!!

 

Ken jij een keepster, of speelt in jouw team een keepster met een opmerkelijk verhaal of die het verdient om een keer in de spotlights te staan? Stuur dan een mail naar dionne.vasmeer@indewandelgangen.com