Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Dames onder de lat – Yaelle Bemelmans (VV Schaesberg)

Deze week in de rubriek ‘Dames onder de lat’ spreken we met Yaelle Bemelmans. Ondanks dat ze stage heeft mogen lopen bij Alemannia Aachen, maar koos er toch voor om bij haar eigen club V.V. Schaesberg te blijven. Lees hier haar verhaal. 

Wie is Yaelle Bemelmans?

Ik ben 16 jaar, woon in Landgraaf en zit op 4 vwo op het Eijkhagen college in landgraaf. Ik keep bij de meisjes onder 19 bij VV Schaesberg.
 

Wat is je levensmotto? 

Probeer je altijd voor 100% in te zetten, want als je iets doet, moet je het ook goed doen. 

Hoe ziet je voetbalcarrière er tot nu toe uit? 

Toen ik 5 was, begon ik met voetballen in de f-jeugd van VV Schaesberg. Ik begon in het veld als verdedigende middenvelder, toen ik ongeveer 7 jaar oud was ben ik in het doel terechtgekomen. Ik heb tot de c-jeugd bij de jongens gevoetbald en gekeept, daarna ben ik overgestapt naar de meisjes-c van VV Schaesberg. Bij de meisjes was het niveau van tegenstanders wel lager dan bij de jongens, maar ik vond het meisjes team leuker. Bij de meisjes zijn we 4 jaar achtereenvolgend kampioen geworden in de eerste klasse.
 

Sinds dit jaar gaat het iets moeilijker omdat de leeftijden heel erg uit elkaar liggen en het niveau fysiek wel hoog ligt. Ik speel sinds 2 seizoenen ook soms mee met de Dames, de wedstrijden zijn fysiek zwaarder, maar ik leer er heel veel van. Ik heb 3 seizoen bij de KNVB gespeeld, en dat waren zeer leerzame jaren. Daarnaast heb ik stage gelopen bij Alemannia Aachen, maar ik heb toen de keuze gemaakt om bij Schaesberg te blijven vanwege de combinatie met school. Dit seizoen speel ik bij de mo19 bij VV Schaesberg. 
 

Hoe ben je onder de lat beland? 

Toen we in de f1 in de voorbereiding van het seizoen een toernooi speelde bij ouw’02, wilde onze keeper een wedstrijd spelen, en bood ik me aan als vrijwilligster om te keepen. Toen onze keeper besloot om te stoppen met keepen, ben ik in het doel gaan staan. Ik vond het zo leuk om te doen, dat ik altijd ben blijven keepen.
 

Je hebt diverse jaren bij de KNVB regioteams gespeeld, hoe heb je dat ervaren? 

Ik vond het 3 zeer leerzame jaren met veel goede speelsters. Het was een ervaring die ik nooit zal vergeten, omdat ik ook ben gegroeid als keepster. 

Enkele grotere clubs hebben je benaderd om bij hun te spelen, wat hield je tegen? 

Ik denk vooral de combinatie met school, ik zit op het vwo en dat kan ik momenteel zeer goed combineren met sport en werk. Ik voelde me prima bij mijn huidige team en de combinatie met school ging uitstekend. Ik moet ook een bepaalde rust hebben om die combinatie goed vol te kunnen houden en ik dacht misschien dat als ik naar een andere club zou gaan de combinatie voetbal school moeilijker zou zijn geworden. En ik had bij sommige clubs ook geen goed gevoel.
 

De paar weken bij Alemannia Aachen waren zeer leerzaam en ik ben blij dat ik een kans heb gekregen om het bij een grote club te proberen, alleen vind ik school ook heel belangrijk. Maar ik was blij met de kansen en heb er ook van genoten. Net zoals ik nu doe bij VV Schaesberg en met mijn vriendengroep op school.
 

Wat is het mooiste moment dat je als keepster hebt mogen meemaken? 

Ik heb niet echt één bijzonder moment, ik vond de kampioenschappen altijd heel leuk om mee te maken. Vorig seizoen werden we met de meisjes gevraagd om mee te doen met het NK en dat was een mooi en leerzaam moment, dit was in Noord-Holland. Daarin merk je het verschil met Limburgse ploegen en de rest van Nederland, maar we hebben ons best gedaan en het was heel gezellig, een zeer unieke kans. Ook het 2 daagse toernooi in Venray vond ik leuk om mee te maken. 

Mijn 1e wedstrijd bij de dames was ook wel speciaal, ik was 14 en vond het heel speciaal dat ik met de dames mocht meedoen. Iedere wedstrijd die je wint is mooi, maakt niet uit bij welk team.
 

Wat hoop je dit seizoen te bereiken met VV Schaesberg? 

Ik hoop dat we als team beter worden en fysiek en mentaal sterker voor de komende jaren. Ondanks het leeftijd verschil tussen de meisjes vind ik het belangrijk dat we elkaar blijven steunen. En dat we veel wedstrijden goed spelen en winnen als team.
 

Wat hoop je zelf ooit te bereiken? 

Ik zou uiteindelijk graag bij de dames onder de lat willen staan en daarmee promoveren naar een klasse hogerop. Ik blijf nog altijd hopen dat ik ooit bij Ajax mag werken, ik hoef niet per se als keepster daar te spelen, maar bij een grote club werken lijkt me heel erg leuk en interessant. Ook wil ik graag op persoonlijk gebied mijn vwo diploma halen en een goede medische opleiding volgen. Daarnaast wil ik veel reizen en mensen blij maken.
 

Wil je de (opkomende) keepsters van het zuiden nog een advies meegeven? 

Blijf zolang mogelijk bij de jongens keepen. Blijf vertrouwen hebben in jezelf en heb vooral veel plezier, want dat blijft het allerbelangrijkste, en geef je droom nooit op omdat iemand anders dat zegt.

Ken jij een keepster, of speelt in jouw team een keepster met een opmerkelijk verhaal of die het verdient om een keer in de spotlights te staan? Stuur dan een mail naar dionne.vasmeer@indewandelgangen.com