Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Damesvoetbal - Deze week een trainer, Jeroen ten Bosch (Constantia)

Deze week in de rubriek damesvoetbal: Jeroen ten Bosch (60), trainer van Constantia dames 1. Jeroen werkt in het dagelijks leven al zo’n 37 jaar bij de politie. Zijn grootste hobby’s zijn voetbal en hockey en daarnaast houdt hij zich bezig met antiek, natuur en is hij graag creatief bezig. 
1. Voor welke club ben je actief en in welke functie?

Ik ben actief bij de club Constantia te Wanroy, waar ik trainer/coach ben van dames I. 


2. Waarom juist voor deze club?

Na in het voetbal, training te hebben gegeven aan een dames team van Berghem Sport en EVVC, zag ik een advertentie voor trainer van het eerste dames team van Constantia. Na een positief gesprek en een halve wedstrijd gezien te hebben, van een jonge groep fanatieke dames waar ik groei mogelijkheden in zag, was voor mij de beslissing niet meer moeilijk. 


3. Wat vind je het leukste aan het voetbal?

Ja, wat is leuk aan voetbal, het is iets wat je hebt en niet kunt verklaren. Mogelijk de mooie en rijke voetbal periode waarin ik ben opgegroeid met de Europese bekers voor Feyenoord en drie maal Ajax in mijn jonge jaren, met spelers als Cruijf, Keizer, Swart, Van Hanegem, Israel en niet te vergeten Ruud Geels.


4. Hoe verliep je carrière?

Buiten voetbal was ik altijd verzot op dat balletje. Wat voor sport het ook was. Ik ben begonnen met hockey en ben dat gaan combineren met voetbal en tennis. Op de zaterdag hockey en op de zondag voetbal. Later moest ik de keuze maken tussen hockey en voetbal en dat werd natuurlijk voetbal, Ik heb gevoetbald bij Wilhemina in Den Bosch en later bij Berghem Sport en in mijn laatste actieve sportdagen, mede door blessures, nog een kleine periode bij Macharen. Na mijn actieve sportjaren ben ik training gaan geven. Eerst een periode in het hockey. Op een dag stond ik op de velden bij Berghem Sport. lk werd benaderd of het niet iets was om daar het eerste dames elftal te gaan trainen. Daar is mijn loopbaan als trainer begonnen. Na jaren met jongens en mannen te hebben gesport, bleek het heel leuk te zijn om dames te trainen en deze het spelletje bij te brengen. 


5. Naast voetbal trainer, ben je ook hockeytrainer geweest.  Is er verschil tussen het trainen van een hockeyteam en het trainen van een voetbalteam (buiten het spel natuurlijk)?

Verschil tussen hockey en voetbal is er niet echt. Natuurlijk de technieken en het een met de handen en het ander met de voeten. Tactisch verschilt het niet veel. Hockey gaat sneller en merk wel dat er in het hockey meer getraind wordt op standaard situaties. lk vind het ook een pre dat in het hockey meer na wordt gedacht om het spel zo aantrekkelijk mogelijk te maken door regels aan te passen. Mogelijk gaat van Basten hier nog iets in betekenen. 


6. Je staat met je team ongeslagen op de eerste plek, een knappe prestatie, is de doelstelling dit seizoen het kampioenschap? Was het kampioenschap voorafgaand aan het seizoen de doelstelling?

We staan tot nu toe, gezien de wedstrijden die we gespeeld hebben, verdient boven aan. Na vorig seizoen in de middenmoot te zijn geëindigd wilde we dit jaar weer een stapje maken en aansluiten bij de bovenste. Zoals ook bij andere teams ben je afhankelijk van blessures, werk en studie. Dit kan wedstrijden bepalen. lk probeer dit op te vangen door multifunctionele speelsters te maken die op vrijwel elke positie inzet baar zijn en weten wat er op die plaats van hen wordt verwacht. Hier kun je alleen maar je voordeel mee doen en maakt elke speelster beter. Elke training zit een fysiek gedeelte zoals touwtje springen en stabiliteitstraining. We zijn er zeker niet vies van om voor de eerste plaats te gaan. 


7. Waar irriteer je je het meest aan tijdens een wedstrijd?

Waar ik me aan irriteer tijdens de wedstrijd is aan een echte thuisfluiter die bewust de andere partij benadeeld. Immers de beste moet winnen en soms zit het mee en soms zit het tegen.


8. Wat is het mooiste moment dat je hebt mee mogen maken als trainer?

Drie mooie momenten die ik als trainer mee heb gemaakt zijn de kampioenschappen met de dames van Berghem Sport en het kampioenschap met de hockeyclub Heesch. 


9. Hoe zou je de sfeer binnen jullie voetbalteam beschrijven? Hoe draag jij, als trainer hier aan bij?

De sfeer binnen de groep van de dames van Constantia is geweldig, zowel binnen het veld op de bank als buiten het veld. Elkaar alles gunnen en grote samenhorigheid dat vaak gepaard gaat met een drankje. lk kijk zoveel mogelijk, net als bij de wedstrijden, vanaf de zijlijn toe, het is hun feestje en stuur daar waar noodzakelijk, luister, kijk en geniet van de goede sfeer. 


10. Hebben jullie als team een bepaald soort ritueel voor de wedstrijd? Heb jij als trainer een ritueel?

Ja, als ritueel is bij ons de IJslandse Yell "de Oerkreet" er in gekomen voor de wedstrijd. Gelijk een goede ontlading.


11. Gaat het er hard aan toe, wanneer jullie een wedstrijd spelen?

Een duel wordt zeker niet geschuwd. lk probeer ze wel te leren daar waar nodig is uit het duel te blijven en het voetballend op te lossen. Indien nodig kan er ook lekker gebikkeld stevig gevoetbald worden. 


12. Wordt volgens jou het vrouwenvoetbal geaccepteerd en serieus genomen?

Damesvoetbal wordt zeker door een steeds grotere groep geaccepteerd. Moet je iemand serieus nemen die damesvoetbal niet serieus neemt? Het is toch prima dat iedereen kan presteren op zijn eigen niveau, dat is met alles in, binnen -en buiten het voetbal. 

 

 

Ken jij, ben jij, of speelt er in jou team een speelster/trainer(ster) met een opmerkelijk verhaal of iemand die het verdient om een keer in de spotlights te staan? Stuur dan een mail naar redactie@indewandelgangen.com