Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Damesvoetbal - Nina Karthaus (DBSV Red Socks)

 

Deze week in de rubriek damesvoetbal; studente Nina Karthaus (23) uit Duitsland. Nina is een masterstudent Business Research aan de Universiteit van Maastricht. Ze speelt daarom voor DBSV Red Socks, het Maastrichtse studentenelftal. Ze vervult daar de functie van aanvoerster. Ze onderneemt naast het voetbal graag iets met vrienden en beschrijft zichzelf als “altijd blij”, gemotiveerd, maar ook heel ambitieus. DBSV is afgelopen jaar kampioen geworden en dus gepromoveerd. Het lijkt erop dat ze deze lijn doortrekken, aangezien ze dit seizoen weer bovenaan staan. 

 

1. Voor welke club ben je actief en in welke functie/positie?

Ik voetbal bij de DBSV Red Socks, waar ik ook teamleider van de Dames teams ben. 

 

2. Waarom juist voor deze club?

Ik voetbal voor DBSV, omdat het de studenten voetbalvereniging van de Universiteit Maastricht is, maar ook omdat de mensen bij deze club allemaal echt leuk zijn. 

 

3. Wanneer en waarom besloot je te gaan voetballen/trainen?

Ik ben pas begonnen met voetballen in September 2012. Ik wilde eigenlijk liever handballen, maar ik had altijd les tijdens de trainingstijden van de handbalvereniging van de Universiteit. Aangezien DBSV pas ’s avonds traint, dacht ik toen dat het een goede reden was om eindelijk eens te beginnen met voetballen bij een club (wat ik eigenlijk al mijn hele leven wilde doen, maar nooit deed). 

 

4. Wat vind je het leukste aan het voetbal?

Ik vind het gewoon een super leuke sport. Je bent veel buiten in de frisse lucht. Ik vind het ook heel leuk om in de regen te voetballen, omdat de bal dan sneller rolt en je lekker kunt “sliden”.  

 

5. Zou je je voetbal/sport carrière kunnen beschrijven?

Ik ben vier jaar geleden begonnen met voetballen, toen ik naar Maastricht ben verhuisd. Thuis in Duitsland heb ik 9 jaar gehandbald en ook 4 jaar getennist toen ik nog klein was. Ik ben bij VR1 van DBSV in de 5e klasse begonnen, en we zijn afgelopen jaar naar de 4e klasse gepromoveerd. Tijdens mijn 4 jaren bij DBSV heb ik best veel geleerd qua voetbal skills etc.

 

6. Vorig jaar werden jullie kampioen in de vijfde klasse. Wat kun je hierover vertellen?
Het seizoen begon precies zoals de vorige seizoenen, het enige verschil waren de twee nieuwe coaches. Omdat wij een studentenclub zijn, hebben we ook een best grote fluctuatie binnen het team, dus we krijgen elk jaar nieuwe speelsters en sommige mensen gaan weg omdat ze klaar zijn met hun studie. Voor ons betekent dit dus elk jaar opnieuw aan een nieuw team wennen. Afgelopen seizoen is dit dus heel goed gelukt, maar het was pas in het midden van het seizoen dat we echt onze kansen op het kampioenschap in konden schatten. We hebben toen maar één wedstrijd verloren (een van de eerste) en hadden één gelijkspel (als ik me niet vergis). De mooiste wedstrijd was tegen onze directe concurrent, toen SVME, die 2 punten meer hadden dan wij. Toen wonnen wij 1:0 en het kampioenschap was bijna zeker. We zijn helaas toch echter al een week eerder dan verwacht kampioen geworden, omdat onze laatste wedstrijd was afgelast, en SVME nog eens had verloren. We hebben een paar weken later een kampioensfeest met alle dames georganiseerd, dat super leuk was.  

 

7. Wat was de doelstelling voorafgaand aan het seizoen?

De doelstelling was gewoon net als elk jaar: gewoon zo goed mogelijk afsluiten. Zoals ik al eerder aangaf is het normaal gesproken altijd een beetje moeilijk voor ons om te plannen, omdat het team elk jaar best veel veranderd. 

 

8. Als promovendus stonden jullie dit seizoen vooral bovenaan, helaas verloren jullie afgelopen week van RKHSV, wat is de doelstelling voor dit seizoen?

Voor het seizoen was de doelstelling gewoon klasse behoud en niet degraderen.  Dat we nu vooral bovenaan stonden/staan is een heel leuke ontwikkeling, die we natuurlijk graag voortzetten. We willen gewoon zo goed mogelijk afsluiten, maar in ieder geval ook nog steeds plezier aan het voetballen hebben. 

 

9. Waar irriteer/erger je je het meest aan tijdens een wedstrijd?
Als het bij mij persoonlijk gewoon niet goed gaat tijdens een wedstrijd en ik het gevoel krijg dat niks lukt, dan vind ik dit heel irritant. 
 

 

10. Wat is het mooiste moment of moment dat je hebt mee mogen maken als voetbalster/vrijwilligster/trainer?

Toen we kampioen zijn geworden was ik echt super blij en trots op het team. We hebben er allemaal samen voor gevochten en hadden het kampioenschap ook echt verdiend.  

 

11. Hoe zou je de sfeer binnen jullie voetbalteam willen beschrijven? Hoe draag jij, als teamleider hier aan bij?

We hebben een heel sterke samenhoud binnen het team. We doen samen ook heel vaak dingen buiten het voetballen (uiteten, terrasje pakken etc.), wat iedereen heel leuk vindt. De dames zijn een van de meest actieve ploegen binnen onze club, wat laat zien dat we een gaaf groepje zijn. Ik word ook vaak “team mom” genoemd, omdat ik bijvoorbeeld teamactiviteiten organiseer, speelsters voor de wedstrijden regel etc. Ik geloof dat dit ook bijdraagt aan de goede sfeer binnen het team, omdat veel dingen georganiseerd zijn.  

 

12. Hebben jullie als team een bepaald soort ritueel voor de wedstrijd? Heb jij als teamleider een ritueel?

We luisteren altijd naar een bepaalde muziek playlist voor de wedstrijd in het kleedlokaal. Sommige speelsters vinden dat de “Pussy Cat Dolls” de beste voorbereiding voor een wedstrijd zijn, dus die horen we dan vaker. ;)  

 

13. Gaat het er hard aan toe, wanneer jullie een wedstrijd spelen?

Ook als we nu in de 4e klasse spelen, vraag ik me soms nog wel af of we voetballen of meer een battle hebben. Ik heb het gevoel dat de teams uit de regio het vaak niet leuk vinden om tegen de studenten te verliezen (nou… wie verliest er graag), dus het kan er soms wel heel hard aan toe gaan. Ik denk echter dat het gewoon ook soms eraan ligt dat we op een relatief laag niveau voetballen. 

 

14. Wat is de grootste misvatting of het grootste vooroordeel over het damesvoetbal volgens jou?

Als ik tegen mensen zeg dat ik voetbal, dan krijg ik vaak te horen dat ik “niet op een vrouwenvoetbal speelster lijk”. Oké, dus hoe ziet een typisch voetbalmeid eruit? Best veel mensen hebben een bepaald beeld over vrouwelijke voetballers in hun hoofd, maar tegenwoordig kan echt iedereen voetballen. De stereotypen worden niet meer bekrachtigd. 

 

15. Wordt volgens jou het vrouwenvoetbal geaccepteerd en serieus genomen?

Ik heb het gevoel dat vele mensen damesvoetbal nog steeds niet serieus nemen. Natuurlijk is voetbal in de onderste klas niet altijd mooi om te zien, maar vooral op hoger niveau heeft dames voetbal een grote (positieve) verandering meegemaakt. Dames kunnen ook voetballen! 

 

Tot slot, het snelle vragen rondje! 

 

16. Droom voor de toekomst?

Familie, leuke baan, altijd kunnen sporten, lang leven.

 

17. Favoriete club?

DBSV Red Socks!!!

 

Grapje… ik heb niet echt een favoriete club, omdat ik niet van voetbal kijken hou. Maar als ik ECHT eentje moet kiezen, dan zou het 1.FC Köln zijn. 

 

18. avoriete speler?

Miroslav Klose. 

 

19. Voorzet geven of zelf scoren?

Afhankelijk van de situatie, maar wie scoort niet graag een doelpunt?

 

20. Favoriete programma’s ?
Netflix ;). 

 

21. avoriete muziek?

Alles wat blij maakt. 

 

22. Etentje of avond stappen?

Eerst eten, dan stappen – zo doen we het bij DBSV! 

 

23. Angst voor?

Onweer!!!

 

Ken jij, ben jij, of speelt er in jou team een speelster/trainer(ster) met een opmerkelijk verhaal of iemand die het verdient om een keer in de spotlights te staan? Stuur dan een mail naar redactie@indewandelgangen.com