Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

De KNVB is bezorgd over rubberen korrels in kunstgras

 

De rubberen korrels, te vinden in kunstgrasvelden, bezitten misschien kankerverwekkende stoffen. Het RIVM (rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) moet mogelijk extra onderzoek doen naar de eventuele gezondheidsrisico’s. Er is nooit goed onderzocht of kankerverwekkende stoffen in dit rubbergranulaat in het lichaam van de sporters terecht kunnen komen.

 

De aanleiding voor de zorgen is een uitzending van Zembla woensdag. Hierin werd dit vermeld. "Hoewel in de uitzending van Zembla niet wetenschappelijk wordt aangetoond dat de rubberen korrels gezondheidsrisico's met zich meebrengen, vindt de KNVB dat het RIVM de bevindingen uit het programma Zembla zorgvuldig moet bekijken en indien nodig vervolgonderzoek moet doen. Meer onderzoek levert meer informatie op. Dat draagt bij aan meer zekerheid over de veiligheid en gezondheid op de Nederlandse velden voor de sporters."

 

Europees onderzoek
Het RIVM laat weten dat er al een onderzoek loopt op Europees niveau, door een chemicaliëninstituut. "Maar op basis van wat wij weten brengt spelen op kunstgras geen gezondheidsrisico met zich mee", zegt een woordvoerder. De uitkomst van het onderzoek wordt naar verwachting begin volgend jaar verwacht.

 

De rubberen korrels worden gebruikt, zodat de bal beter kan stuiteren en zodat de spelers betere slidings kunnen maken.

De bond bespreekt de bevindingen van Zembla maandag in een overleg met het RIVM en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), de instantie die gemeenten adviseert over dergelijke velden.

Bron: Trouw