Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

De nieuwe generatie trainers, een interview met Sven Nicolaije (trainer RKVV Vijlen)!

Vorig seizoen werd hij van de ene op de andere dag hoofdtrainer van RKVV Vijlen, het seizoen was al enige tijd bezig toen hij de taken overnam van Richard Bessems, toenmalige trainer van RKVV Vijlen, die naar China vertrok om daar als keeperstrainer aan de slag te gaan. Dit seizoen staat onze gast vanaf het eerste moment voor de selectie van RKVV Vijlen. 

Wie is? 

Ik ben 36 jaar geleden geboren in Vaals, waar ik nog steeds woonachtig ben samen met mijn echtgenote Frances en onze zoon van 4 jaar Sepp. 

Opleidingen? 

Na de lagere school en het middelbaar onderwijs ben ik naar de PABO in Heerlen gegaan en na het behalen van mijn diploma heb ik ook nog de 2e graad bevoegdheid aardrijkskunde gehaald. 

Maatschappelijke loopbaan? 

Ik ben begonnen bij het OPDC St. Michael te Maastricht, speciaal onderwijs, daar heb ik 5 jaar gewerkt. De volgende uitdaging is die van docent VMBO op het Stella Maris college in Valkenburg waar ik inmiddels 5 jaar werkzaam ben en het bevalt uitstekend. 

Gevoetbald bij ? 

In 1988 ben ik begonnen bij de jeugd van Wit Groen Vaals . Ik wilde graag eerder beginnen maar ik moest van mijn ouders eerst mijn zwemdiploma halen. We werden in mijn eerste jaar als spelertje van de F ook nog eens kampioen en weet je wat leuk is in dat jaar heeft het Nederlands elftal hun enige hoofdprijs gehaald. 

Vanaf de D jeugd kwam ik terecht in het jeugdplan van Roda JC. Ik heb daar in totaal ook acht jaar gevoetbald . Na het jeugdplan telkens 2 jaar bij de C – B – en A jeugd en nog 1 jaar bij de beloften. Ik heb al die jaren samen met Roel Brouwers gespeeld.  

Maar dan ? 

Ik moest een keuze maken, ga ik voor het profvoetbal of kies ik voor mijn maatschappelijke toekomst. Ik heb voor het laatste gekozen. Roda JC had toen veel contract spelers , daarnaast was voetballen en mijn HBO opleiding niet te combineren en heb ik voor mijn maatschappelijke toekomst gekozen. Ik heb mijn HBO diploma gehaald en heb een fantastische baan. Ik sta nog steeds voor 100% achter mijn keuze. 

Hoe verliep je voetbal loopbaan verder ?  

Via Wim Vrösch kwam ik bij SVN in Nieuwenhagen terecht. Zij speelden in de 1e klasse. De trainer was toen Hans van Tussenbroek. Maar ik kreeg niet veel kans om te spelen, men had veel geroutineerde spelers en daar koos de trainer voor. Dus zat ik dat jaar veel op de bank.  

Daarvoor was ik niet naar SVN gegaan en na dat seizoen ben ik bij de 2e klasser NEC `92 uit Heerlen gaan voetballen. Jan Smeets was toen de trainer. Ik heb daar 2 prachtige jaren gehad, de vereniging stond toen onder leiding van Lei Mion, een pracht van een man. 

Op een gegeven moment kreeg ik steeds meer de drang om terug te keren naar mijn oude liefde nu het Rood Groen LVC in Vaals. Ik wilde weer met mijn vrienden voetballen en ook de derde helft was voor mij belangrijk. Dus was mijn keuze snel gemaakt. Ik heb daar 5 jaar gevoetbald, in mijn eerste seizoen promoveerden wij direct van de 4e naar de 3e klasse. Wij hadden toen een Belgische trainer Danny Bütz . Ons team bestond voornamelijk uit jongens van Vaals, lekker toch uit eigen dorp. Bij Rood Groen heb ik ook trainer Leon van Weersch mee gemaakt in mijn ogen een top trainer. 

Na 5 hele mooie jaren in Vaals als speler, besloot ik om bij mijn vriend  Roland Vaessen bij RKVV Vijlen, zijn opa is een ruime tachtiger en nog steeds prominent lid van RKVV Vijlen, te gaan spelen. De toenmalige trainer René Smeets, een kanjer, nam mijn laatste twijfels weg. Bij Vijlen heb ik ook 5 jaar gevoetbald. Maar in mijn vijfde seizoen kwam aan mijn voetbal loopbaan een abrupt einde ik scheurde mijn achillespees en toen was ik klaar met actief voetballen. 

Wanneer wist je dat je trainer wilde worden? 

Och, eigenlijk toen ik zelf nog voetbalde . Ik vond het interessant om te zien hoe trainers met hun spelers groep om gingen en welke oefenstof zij gebruikten. Dat ben ik blijven doen . 

Op een gegeven moment werd ik benaderd door Rood Groen LVC  met de vraag of ik trainer van het 2e team en assistent bij het 1e team wilde worden en dat heb ik ook gedaan . Ik mocht van de vereniging naar de  trainersopleiding, diploma UEFA C  in Sittard , en dat heb ik gehaald. Bij Rood Groen LVC heb ik samen gewerkt met de trainers Nick van Weersch en Marcel Canisius. En dat beviel erg goed. Zo goed dat ik steeds meer begon te denken om als hoofdtrainer aan de slag te gaan. 

En toen belde je huidige vereniging RKVV Vijlen ? 

Klopt , heel kort na het plotselinge vertrek van hun trainer Richard Bessems, hij werd keeperstrainer in China , kreeg ik een uitnodiging van Vijlen om te komen praten over de mogelijkheid om hoofdtrainer te worden . Het was een aangenaam gesprek en binnen een paar dagen was het beklonken en werd ik hoofdtrainer van RKVV Vijlen. Voor mij was dit de kans waar ik vaak aan gedacht had. 

Maar dan begin je als trainer terwijl de competitie al bezig was en de selectie was samen gesteld. 

Ja maar dat wist ik, was ook voor mij geen enkel probleem. Toen ik begon kreeg ik te maken met spelers waarmee ikzelf ook nog gevoetbald had en er waren natuurlijk ook nieuwe gezichten. Als je een team overneemt dan ga je geen gekke dingen doen, dus ik heb in eerste instantie verder geborduurd op datgene wat Richard Bessems was begonnen. Het was voor spelers en voor mij als trainer wel aan elkaar wennen, maar al snel was er een onderlinge klik. Terug kijkend op het vorig seizoen ben ik van mening dat wij maximaal gepresteerd hebben, we hebben de 3e periode titel gepakt maar jammer genoeg niet gepromoveerd en we hebben het gehele seizoen bovenin mee gedraaid. 

Dan seizoen 2017 – 2018 nu start je vanaf de voorbereiding als hoofdtrainer.  

Aan het eind van vorig seizoen, zijn we direct begonnen met de voorbereidingen. Het is ons gelukt om spelers als Mike Schrauwen en Brian Schösser te enthousiasmeren om bij RKVV Vijlen te blijven spelen en we hebben enkele nieuwe spelers erbij gekregen, Arthur Sporken die kwam van Vilt, ook routinier Thomas Kratz had aangegeven weer graag een balletje te gaan trappen, ik heb hem uitgenodigd om een paar maal met ons mee te trainen en hij heeft de smaak te pakken gekregen en speelt nu bij ons. Als laatste onze pechvogel Amjad Salim hij is ook nieuw in onze selectie, maar heeft afgelopen wedstrijd zijn enkel gebroken, triest voor hem en voor ons een aderlating. Ja, ik heb zelf de gesprekken gevoerd. 

Hoe is jullie start van dit nieuwe seizoen verlopen ? 

Ondanks het verlies van de eerste wedstrijd bij Gulpen, kunnen we terug kijken op een goede start want de laatste drie wedstrijden hebben wij allemaal gewonnen. Dus 9 punten uit 4 wedstrijden dat is niet verkeerd, een lekkere start. We hebben een hechte groep, men traint en speelt met plezier, dat is voor mij de basis en ook het trainingsbezoek  is prima. 

Jullie doelstelling ? 

Die maak ik altijd met de groep, zij bepalen. Voor dit seizoen is de doelstelling om dezelfde resultaten als vorig seizoen te evenaren dus periode titel en zolang mogelijk om de bovenste plaatsen mee blijven doen. 

Even een andere vraag, je hebt het UEFA C diploma, nooit gedacht om diploma UEFA B te halen ? 

Zeker dat wilde ik wel maar ik moest van de KNVB praktijk ervaring hebben om toegelaten te worden en die had ik nog niet. En nu heb ik een overvolle agenda, ons gezin, mijn werk en de voetbalvereniging, dan is zo`n opleiding moeilijk te combineren. Maar wie weet wat de toekomst brengt. 

Naast je opleiding  van trainer, zijn er nog trainers waaronder jij gespeelt hebt waar jij zaken hebt opgestoken? 

Ik heb verteld dat ik het altijd al interessant vond om trainers bezig te zien met hun activiteiten. En namen noemen, je wilt niemand te kort doen, want van een ieder heb ik wel iets geleerd . Bij Roda JC waren dat Wim Vrösch en Rene Trost. Leon van Weersch, René Smeets en Jan Smeets die hebben op mij wel indruk gemaakt. 

Voor mij is beleving – enthousiasme en plezier de basis. 

Kun jij een persoonlijke omschrijving geven van RKVV Vijlen? 

RKVV Vijlen heeft een stabiel bestuur dat hun eigen identiteit wil houden. Vijlen is een hechte gemeenschap! Maar ook een bestuur met een duidelijke visie en dit alles is voor mij ook de kracht van de vereniging. Er heerst binnen de vereniging een heel sociale sfeer en ons kent ons cultuur en dat moet ook zo blijven. Naar het eerste team toe, we hebben een jonge selectie en dat is goed om als beginnend trainer mee te starten. 

En dan de vragen van … 

Karakter ? 

Rustig en doordacht. 

Levensmotto ? 

Plezier moet je in je leven hebben. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. 

Bewondering voor ? 

Mijn echtgenote Frances . Zij ondersteunt mij in alles wat ik doe en moet mij ook vaak missen! 

Spijt van ? 

Na lang na denken, toch dat ik het nog niet naar de opleiding voor UEFA B diploma ben gegaan. Maar de redenen heb ik uitgelegd. 

Angst voor ? 

Dat er iets gebeurd met de gezondheid van mijn dierbaren en familie. 

Hobby`s? 

Voetbal, fietsen en sinds kort Playstation FIFA toernooi samen met de spelers in de kantine en mijn nieuwste hobby is golfen. 

Ambities ? 

Ik probeer het maximale uit mijn trainers loopbaan te bereiken. 

Carnaval of wintersport ? 

En dan komt er een gulle lach, natuurlijk carnaval, met hart en ziel. Ik ben zelfs prins geweest in Vaals , prins Sven de eerste. Een machtige ervaring en ik ben bij de oud prinsen van Vaals daarnaast hebben we een carnavals groep met vrienden de Plintepuutsjere. 

Slechte eigenschap ? 

Ongeduldig. 

Schouwburg bezoek , boek of film ? 

Boek ik lees graag autobiografieën , het laatste wat ik gelezen heb is het boek over Huub Stevens , nooit opgeven. 

Avondje stappen of etentje ? 

Oktoberfeest in München met een etentje. We gaan jaarlijks met enkele vrienden naar het oktoberfeest in München. 

Bier, water of wijntje ? 

Zonder aarzeling , bier ! 

Wie zijn je voorbeelden ? 

Vroeger Marco van Basten en later werd dat Gennaro Gattuso van AC Milan. 

Krijg inspiratie van ? 

Van de instelling, training inzet en spelvreugde van mijn team. Daar ben ik trots op! 

Wat zou je absoluut nog eens willen doen? 

In Camp Nou een wedstrijd van Barcelona gaan kijken. 

Ultieme doelstelling ? 

Met mijn gezin gezond en gelukkig blijven leven! 

Tot slot , waar zien we je over 10 jaar ? 

Nog steeds in het onderwijs , daar heb ik veel plezier is en ik hoop een paar klassen hoger te trainen. 

Vandaag hebben we kennis gemaakt met jonge enthousiaste man , die zichzelf omschrijft als een denker . De belangrijkste pijler in zijn leven is vertrouwen en plezier en dat laatste straalt hij ook uit. Hij vertelt bevlogen over zijn leven, het voetballen en natuurlijk carnaval. Hij zit vol ambities is gedreven maar houd ook van gezelligheid, zoals in de kantine van RKVV Vijlen. Wij nemen afscheid van deze sympathieke jongeman en wensen hem veel succes met alles wat hij nog gaat doen. 

Tekst en interview
HEIN SMITH.