Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

De oefenmeester – ‘Ik heb bijgetekend voor het volgende seizoen dus de samenwerking is van twee kanten positief.’

Hij is een docent op het CIOS in Sittard-Venlo, is al elf jaar werkzaam als jeugdtrainer van VVV-Venlo en op zondag staat hij langs de lijn als trainer van SV Blerick. Vorig jaar heeft hij een contract getekend en hij heeft het naar eigen zeggen erg naar zijn zin bij SV Blerick. Momenteel staat de ploeg van Roy Schijven op een achtste plaats in de Tweede Klasse H en volgende week zondag gaat het seizoen weer beginnen. In De Wandelgangen sprak met trainer Roy Schijven, die tevens ook al voor het volgende seizoen heeft bijgetekend.   

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben drie dagen in de week werkzaam als docent op het CIOS Sittard-Venlo. Daar ben ik mentor van een klas met eerstejaars studenten. Daarnaast geef ik een aantal lessen atletiek en een basis beweegvormen. 
 

Naast mijn werk op het CIOS ben ik al elf jaar werkzaam als jeugdtrainer bij VVV-Venlo. Ik train daar nu voor het vierde jaar oprij de O15. Op dit moment spelen we met die groep Eredivisie, dus daar gaan de nodige uurtjes tijd in zitten. 
 

Buiten mijn werk om heb ik een vrouw en twee kinderen van zes en drie. De tijd dat ik vrij heb, besteed ik uiteraard aan mijn gezin. De oudste voetbalt nu ook dus daar help ik ook mee met de trainingen. Verder ben ik druk bezig met de organisatie van het Jorrit Hendrix Top U11 toernooi in Panningen. Afgelopen jaar was de eerste editie en we zijn druk bezig met het nieuwe jaar. 

Voor een wedstrijd, hoe ziet je dag er dan uit? Zijn er dan nog rituelen of speciale dingen die altijd gedaan moeten worden?

Zondag morgen staat vooral in het teken van het gezin. Rustig opstaan, samen een ontbijtje maken, even wat spelen en dan is het vaak al tijd om te gaan. Zeker als we uitspelen, dan ben ik meestal voor 12:00 uur de deur uit. Dan blijft er niet veel tijd over. Ik heb geen speciale dingen die altijd gedaan moeten worden. Daar geloof ik niet zo in. 
 

Hoelang ben je al trainer van SV Blerick en ben je nog bij andere clubs trainer geweest?

Dit is mijn eerste seizoen als trainer van SV Blerick. Dit is mijn eerste jaar als trainer van de senioren. Zoals gezegd ben ik wel al elf jaar jeugdtrainer bij VVV-Venlo. 
 

Waarom heb je dit jaar besloten om trainer te worden van SV Blerick?

Eind 2015 kwam ik via VVV-Venlo in gesprek met Blerick. Jay Driessen benaderde mij of ik zin had om trainer bij Blerick te worden. Hij zou op de achtergrond wat ondersteuning aan mij kunnen bieden zodat ik goed kon instappen. Op dat moment was ik totaal niet aan het nadenken over het trainerschap, maar dit veranderde de zaak. ​Die kans kon ik op dat moment niet laten lopen. 
 

Waar staan Roy Schijven en SV Blerick over vijf jaar?

Geen idee. Als we dat allemaal nu al kunnen voorspellen is het ook maar saai. Ik heb het nu heel erg naar mijn zin. Ik heb bijgetekend voor het volgende seizoen, dus de samenwerking is van twee kanten positief. Vijf jaar verder kijken is een heel eind.
 

Wat is de doelstelling voor dit jaar?

De doelstelling voor dit jaar is handhaving. Vooraf hebben we niet een plek in de stand aan het seizoen gekoppeld. Ik denk dat je altijd voor het hoogst haalbare moet gaan. Iedere week moet je proberen een plekje te stijgen en dan kun je kijken waar het uit komt. Meedoen om de titel zit er dit jaar niet in.  De start was moeizaam en we zijn pas op het laatste onderin weg gekomen. Als we dat kunnen volhouden tot het einde van het seizoen hebben we het goed gedaan en is iedereen tevreden.  
 

Zit er misschien nog een periode titel in? Jullie staan momenteel op een vierde plaats, of loop ik dan wat te snel vooruit op de feiten?

Ik denk dat dit nu iets te snel gaat. We hebben een goede eindfase gehad, waardoor we in deze periode er prima voor staan. Zoals gezegd zijn we blij dat we van de onderstaande plaatsen weg zijn. Dat blijft de doelstelling en alles wat meer is, dat is mooi meegenomen.  
 

Over twee weken begint de competitie weer, hoe heeft/gaat jullie voorbereiding op de tweede seizoenshelft eruit (ge)zien?

Het weer zit nog niet altijd mee tot op heden. We hebben wel een aantal keer goed kunnen trainen, maar we beschikken bijvoorbeeld niet over kunstgras. Hierdoor is het soms improviseren. We spelen in de voorbereiding nog tegen Volharding en Jong Cuijk. Dat zijn goede tegenstanders voor ons, waardoor we twee goede wedstrijden hebben. 
 

Welk tegenstander in de Tweede Klasse H heeft de meeste en de minste indruk bij je achtergelaten?

In de wedstrijd tegen ons, heeft Venlosche Boys het meeste indruk gemaakt. Dat lag ook wel wat aan ons zelf, maar die wedstrijd hebben we geen kans gehad. Daarnaast vond ik Wilhelmina '08 en Helmondia goede teams. 
 

Ik vind niet dat wij in de positie zijn om een ploeg te benoemen die het minste is. We hebben de wedstrijden die we gewonnen hebben ook maar allemaal krap gewonnen dus het ligt allemaal dicht bij elkaar.
 

Welke verbeterpunten wil je nog graag zien bij je team? En wat is de kracht (sterke punten) van je ploeg?

Er zijn nog heel wat verbeterpunten te behalen voor ons. Wat ik het belangrijkste vind is dat we meer doelpunten moeten gaan maken. We krijgen een heleboel kansen in de counter en in de eindfase om een wedstrijd te beslissen. Dat laten we te vaak na, waardoor we onszelf in de problemen brengen. Dat kan nog wel beter. 
 

Ik denk dat onze kracht in het voetballen zit. We hebben aan de bal een prima ploeg met veel voetbal. Dit resulteert nog te weinig in doelpunten maar het gaat zeker vooruit. 
 

De eerst volgende wedstrijd is tegen EFC, die twee plaatsen hoger staan dan jullie, hoe gaan jullie deze wedstrijd tegemoet?

We gaan die wedstrijd in zoals elke wedstrijd. We proberen ons eigen spel te spelen om zo tot een resultaat te komen. De eerste wedstrijd na de winter is altijd even afwachten hoe iedereen ervoor staat. 
 

De snelle vragenlijst… 
 

Favoriete club Nederland?

Ajax. 
 

Favoriete club buitenland?

Liverpool. 

Favoriete speler (Heden/verleden)?

Zidane vond ik altijd wel een mooie speler. 
 

Mooiste stadion?

Geen idee, Ik bezoek niet zo vaak een wedstrijd. Ik vind een vol stadion met sfeer altijd mooi. Een volle Kuip geeft toch wel een goed gevoel, maar dat heb ik ook als De Koel vol zit en er is een mooie sfeer. Ik heb daar niet direct een voorkeur in. 
 

Met welke trainer vergelijk je je zelf?

Geen idee. Dat mogen andere beslissen. Ik ben een rustige trainer die zijn eigen ding probeert te doen. Zal ook niet snel langs de kant staan tieren of schreeuwen. Weinig effect heeft dat denk ik. 
 

Accepteert de beslissing van de scheidsrechter of wordt nog wel eens toegesproken tot kalmte?

Ik zal niet snel tot kalmte gemaand moeten worden. Ik kan wel helemaal niet tegen mijn verlies. Er komt dus soms wel een reactie, maar meestal valt het wel mee. 
 

Hoogtepunt trainerscarrière?

Het promoveren met VVV-Venlo naar de Eredivisie. Op dat moment hoorden we bij de beste acht van Nederland.  

Dieptepunt trainerscarrière?

Het overlijden van jeugdspeler Beau Vilters in 2015 bij VVV-Venlo. Dat zal ik nooit vergeten. 
 

Tekst: Mervyn van Leeuwen