Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

De oefenmeester - Johan Vullings, trainer van winterkampioen Hapse Boys (4H)

Dit jaar zet In De Wandelgangen elke week een trainer in het zonnetje die actief is in de voetbalregio Zuid II. Goede (behaalde) resultaten, een sublieme actie of een bijzonder verhaal maken iemand tot trainer van de week. Deze editie is met de trainer van de winterkampioen van de 4e klasse H, Hapse Boys, Johan Vullings (37). 

Op gedroomde wijze werd het voetbaljaar 2016 door de Hapsenaren afgesloten. Na een overtuigende 1-4 overwinning bij SES in Langenboom was het winterkampioenschap én de periodetitel die daarbij hoort vanwege het oneven aantal teams in de competitie een feit. Het contrast met het vorige seizoen is groot in Haps. Destijds kreeg het team van trainer Johan Vullings regelmatig complimenten, maar pakten de groen-zwarten tijdens hun debuutjaar in de 3e klasse slechts 11 punten in 26 wedstrijden.  

Het avontuur in de 3e klasse beperkte zich dus tot slechts één jaar. Als hekkensluiter keerde Hapse Boys terug naar de 4e klasse. Door het terugkeren van aanvaller en gangmaker Thijs Kemperman (SSS’18), de voormalige jeugdspelers Luuk Crommentuijn (Volharding) en Sjuul Roelofs (Olympia’18 A1) en het doorschuiven van verschillende spelers van de A1 werd de jonge Hapse selectie voorzien van een kwaliteitsinjectie. Tevens was er tijdens het verblijf in de 3e klasse veel ervaring opgedaan. De verwachtingen voor aanvang van het seizoen waren hoog voor ‘De Boys’.  

Op de eerste speeldag ging de equipe van Vullings verrassend hard met 3-0 onderuit bij Festilent in Zeeland. Hierna herpakte de Hapsenaren zich op puike wijze. Uit de daaropvolgende elf wedstrijden tot aan de winterstop werd maar liefst negen keer de volle buit binnengehaald en twee keer verloren (twee maal 1-0). Op het eigen sportpark de Berkte zijn de Brabanders tot nu ongenaakbaar; zes van de zes wedstrijden werden winnend afgesloten met een indrukwekkend doelsaldo van 22-6. Hiertegenover staat wel dat op vreemde bodem slechts tien doelpunten werden gemaakt in eveneens zes wedstrijden.  

De man achter het succes is Johan Vullings. De in Venray woonachtige oefenmeester heeft de beschikking over een hecht collectief met onder meer exceptionele kwaliteiten in de voorhoede. Met de drive van Thijs Kemperman als rechtsbuiten, de kopsterke en slimme Joost van de Groes als aanspeelpunt en de jonge technische linksbuiten Tom Meijer (met 8 doelpunten momenteel clubtopscorer) staat er een voorhoede die in staat is om menig defensie in de 4e klasse een vervelende middag te bezorgen.  

Vullings verlengde onlangs zijn contract, waardoor hij ook in het seizoen 2017-2018 de scepter zal zwaaien in Haps. Of dat dan nog steeds in de 4e klasse óf in de 3e klasse zal zijn, zullen we waarschijnlijk pas over enkele maanden weten. Op 29 januari start in ieder geval de tweede seizoenshelft. Dan komt subtopper Festilent op bezoek waarmee de Hapsenaren gezien de 3-0 nederlaag eerder dit seizoen nog een appeltje te schillen hebben.  Voor ons van In De Wandelgangen was al het bovenstaande reden om trainer Johan Vullings op te zoeken en hem een aantal vragen te stellen. 

1. Wie is Johan Vullings? 

Mijn naam is Johan Vullings, 37 jaar, geboren in Horst en woonachtig in Venray. Ik ben getrouwd met Eva en samen hebben we 2 kinderen: Nilis (5 jaar) en Liv (2 jaar). 

2. Wat doe je in het dagelijks leven? 

Ik werk sinds 15 jaar als docent Duits op het Metameer in Stevenbeek. Naast het lesgeven ben ik ook actief als coach van nieuw personeel en stagiaires.   

3. Hoe is je carrière als voetballer/trainer tot nu toe verlopen?

Na mijn actieve carrière als speler bij achtereenvolgens Wittenhorst, Venray en Volharding ben ik begonnen als trainer van Volharding 2. Hapse Boys is mijn eerste klus als hoofdtrainer, waar ik nu voor het 2e jaar werkzaam ben. 

4. Waarom wilde je trainer worden?

Na een chronische knieblessure moest ik noodgedwongen stoppen. Het voetbalspelletje is mijn grote passie, waardoor ik er toch actief in wil blijven. Daarnaast vind ik het een uitdaging om een team, spelers en mezelf te ontwikkelen.  

5. Als wat voor trainer zie je jezelf? Met welke topcoach uit het hedendaagse voetbal mogen we je vergelijken qua type? 

Ik ben een trainer die werkt vanuit een positieve benadering. Communicatie en begeleiding van spelers vind ik zeer belangrijk. Tijdens training vraag ik 100% en ben ik nadrukkelijk aanwezig. Tijdens wedstrijden ben ik vaak wat rustiger langs de kant. 

Ik wil altijd winnen. De basis is voor mij een goede verdedigende organisatie en zo tot verzorgd aanvallend voetbal te komen.  

Vergelijken met een topcoach vind ik niet gepast. De beleving van Jürgen Klopp tijdens wedstrijden vind ik fantastisch. Dit past ook bij mijn beleving, ook al zal ik dit niet zo vaak zo uiten. 

6. Van welke trainer heb je als actief voetballer het meeste geleerd en waarom? 

Van iedere trainer heb ik wel wat geleerd. Maar twee springen er toch wel uit. Bij Wittenhorst heb ik gespeeld onder Andre Koolhof. Hij stak veel energie in mij als speler, was een topper in het begeleiden van spelers en heeft een grote bijdrage geleverd in mijn carrière als speler. Bij Venray heb ik onder Jan Pruyn mogen spelen. Jan had een rijke ervaring in het betaalde voetbal. Hij was tactisch zo sterk, waardoor hij steeds weer oplossingen vond en keuzes maakte en we zo wedstrijden wisten te winnen. 

7. Wat is het hoogtepunt in je voetbalcarrière tot nu toe?   

Als speler het kampioenschap met Venray in de 2e klasse en de daarbij behorende promotie naar de 1e klasse was mooi, maar ook de periodetitel met Hapse Boys enkele weken terug is mijn eerste prijs als trainer en dat smaakt naar meer! 

8. Wat is het dieptepunt in je voetbalcarrière tot nu toe?                                                                              

Dieptepunt is hoe dan ook de chronische knieblessure, waardoor ik moest stoppen. Toch heb ik hierdoor nu veel plezier in het trainersvak, dus ik zie het ook positief. 

9. Wie is de stille kracht van je elftal? Waarom? 

Letterlijk genomen is dit zonder twijfel Niek Maas, die als rechtervleugelverdediger speelt. Niek is een rustige eerlijke jongen met een goede instelling. Hij is moeilijk te passeren en aanvallend start hij regelmatig de brommer. 

10. Wie is de gangmaker van je elftal? Waarom? 

De gangmaker is eigenlijk het elftal, dat een echt team is! Iedereen in de groep heeft hier zijn bijdrage in, dat is ook meteen de kracht. Maar als ik toch een speler moet noemen dan is Thijs Kemperman een gangmaker. Met zijn ongelooflijke drive, inzet en beleving tijdens trainingen en wedstrijden is hij een van de kartrekkers in de groep. 

11. Welke speler van Hapse Boys 1 verrast je tot nu het meest in het huidige seizoen? Waarom? 

Moeilijk om er een te noemen, dus ik kies er 2 uit.  

Als eerste wil ik dan Tom Meijer noemen. Tom kwam vorig jaar vanuit de jeugd bij de senioren en heeft grote stappen gemaakt als vleugelaanvaller. Na zijn moeilijke start dit seizoen was hij de laatste wedstrijden voor de winterstop niet af te stoppen door zijn tegenstander. Zijn rendement is dit seizoen omhooggegaan: nu scoort hij meer en levert assists. 

Ook middenvelder Tim Janssen, het Dreh- und Angelpunkt (zoals ze dat zo mooi in het Duits zeggen), heeft een goede ontwikkeling ingezet. Hij is als spelverdeler gegroeid en zijn spelhervattingen zijn dit seizoen verbeterd. 

12. Hoe ziet je zondag eruit als Hapse Boys 1 een competitiewedstrijd speelt? 

Ik begin de zondagochtend met een ontbijt samen met mijn gezin en breng dan nog tijd door met mijn kinderen. Dan gaat snel de focus op de wedstrijd en de voorbereiding. Vaak ga ik dan nog even kijken bij het 2e elftal. Daarna begint de voorbereiding met de wedstrijdgroep. Na de wedstrijd ben ik meestal nog even in de kantine of bij uitwedstrijden in het clubcafé. De avond sluit ik dan weer af met mijn gezin en een biertje. 

13. Wat zijn sterke punten én verbeterpunten voor Hapse Boys als vereniging zijnde? 

Hapse Boys is een gezellige dorpsclub. De club wordt gedraaid door veel vrijwilligers, die er veel tijd en energie in steken. Normen en waarden staan hoog in het vaandel. De selectie is voor de vereniging net zo belangrijk als de recreatieve elftallen. Dit tekent ook het sociale karakter, dat voortvloeit uit de vele georganiseerde activiteiten.  

Als ik een verbeterpunt moet noemen dan zou dat zijn dat het 1e elftal nog iets belangrijker gemaakt zou kunnen worden. 

14. Hapse Boys is als ‘herbstmeister’ de winterstop in gegaan, wat is je verklaring voor de succesvolle eerste seizoenshelft? 

We hebben een brede talentvolle groep met ook de nodige ervaring. Na een moeizame start waarin we elkaar moesten vinden in automatismen, hebben we nu onze vorm te pakken. We geven weinig weg en creëren veel kansen. Ook is het besef er bij de groep dat het een mooi seizoen kan worden en dus gaan we wekelijks voor het maximale resultaat. 

15. Hoe gaat jullie voorbereiding op de tweede seizoenshelft eruitzien?  

We hervatten a.s. zondag 8 januari de training weer. In 3 weken trainen we 6 keer en spelen we 3 oefenwedstrijden. Dan moeten we klaar zijn voor de start van de 2e seizoenshelft. 

16. Welke tegenstander in de 4e klasse H heeft tot nu toe de meeste indruk gemaakt en welke de minste? Waarom? 

Ieder team maakt op een bepaalde manier wel indruk. Natuurlijk ben ik meer met mijn eigen team bezig, waardoor ik hier niet echt een uitspraak over kan doen. 

17. Wat is de doelstelling voor de rest van het seizoen en wie zie je als voornaamste concurrent(en) voor die doelstelling?

Met het behalen van de periodetitel hebben we deelname aan de nacompetitie veiliggesteld. Daar waar we nu staan, willen we blijven en dus willen we nu ook kampioen worden. We blijven echter van wedstrijd naar wedstrijd werken. In de strijd om het kampioenschap zie ik Herpinia en Cito als de grootste concurrenten. Festilent en met name Constantia zie ik als een gevaarlijke outsider.  

18. Waar staan Johan Vullings en Hapse Boys over vijf jaar? 

Dat is moeilijk te zeggen. Ik hoop dat Hapse Boys dan een stabiele 3e klasser is. Dat zou een fantastische prestatie zijn. Maar ik weet dat de club niet teleurgesteld is als ze dan in de top van de 4e klasse meedraaien. 

Ook voor mezelf is dit niet te plannen maar ik ben van mening dat je jezelf wel nieuwe doelen moet stellen. Ik ben ambitieus en wil nog mijn UEFA A / TC1 halen en hoop dan trainer te zijn van een 1e klasser. Of als ik dan jeugdtrainer kan zijn binnen een BVO in Nederland of Duitsland dan is dat een mooie kans om me verder te ontwikkelen.

Tekst: Jeen Schiks