Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

De oefenmeester - Marcel Peters van SV Merselo (5G)

Dit jaar zet In De Wandelgangen elke week een trainer in het zonnetje die actief is in de voetbalregio Zuid II. Goede (behaalde) resultaten, een sublieme actie of een bijzonder verhaal maken iemand tot trainer van de week. Deze editie is met de trainer van de koploper van de 5e klasse G, SV Merselo, Marcel Peters (50).

 

Na twaalf wedstrijden zijn er in Merselo al bijna negen keer zoveel punten verzameld als het afgelopen seizoen in 26 wedstrijden. Waar het voorbije seizoen in de 4e klasse G desastreus verliep met slechts één overwinning en 25 (!) nederlagen staat de club uit het Venrayse kerkdorp Merselo, een treetje lager, (voorlopig) bovenaan in de 5e klasse G. De trainer achter het succes heet Marcel Peters. Onder leiding van de Venlosche ex-profvoetballer van onder meer VVV, Volendam en Helmond Sport, gooien de geelzwarten hoge ogen. Zondag wordt het kalenderjaar 2016 afgesloten en gaat de equipe van Peters op bezoek bij HRC’27 in Afferden. Naaste achtervolgers SVOC’01, De Zwaluw en Heijen zitten Merselo op de hielen dus een overwinning zondag lijkt noodzakelijk om de eerste seizoenshelft als koploper af te sluiten. Voor ons van In De Wandelgangen was al het bovenstaande reden om trainer Marcel Peters op te zoeken en hem een aantal vragen te stellen.

 

Wie is Marcel Peters?

 

Ik ben 50 jaar, geboren en getogen in Venlo en al 23 jaar getrouwd met Ramona. Samen hebben wij 2 geweldige zonen: Levi (22) en Joëll (17).

 

Wat doe je in het dagelijks leven?

 

In het dagelijks leven ben ik werkzaam bij Collin Recycling.

 

Hoe is je carrière als voetballer/trainer tot nu toe verlopen?

 

Mijn oud-trainer Leo van Veen (Mister Utrecht) zei altijd ‘zelf voetballen blijft ’t mooiste.’ Trainer- coach zijn is een goed alternatief. Al is het maar om al je expertise over te brengen op de volgende generatie.

 

Waarom wilde je trainer worden?

 

Ik ben ooit begonnen op 8-jarige leeftijd bij Quick Boys. Dit werd tevens gecombineerd met het toenmalige jeugdplan van FC VVV. Vanuit de senioren van voetbalclub VOS en later VVV’03 werd ik door mijn toenmalige trainers Harrie Heynen (ADO den Haag) en Heini Schreurs (NEC Nijmegen) klaargestoomd voor het betaald voetbal. Na een oefenstage bij Sparta Rotterdam (Rob Baan) werd ik uiteindelijk gecontracteerd door VVV-Venlo waar ik samen met Ernie Stewart mijn opwachting mocht maken en wij een enorme groei doormaakten. Dit resulteerde in een transfer naar FC Volendam, destijds een zeer gewaardeerde club in de Eredivisie. Aansluitend heb ik nog gespeeld voor SK Lommel (België) en mijn actieve carrière als betaald voetballer heb ik afgesloten bij Helmond Sport. Vervolgens heb ik mijn carrière als speler afgesloten op 37-jarige leeftijd. Ik ben nu 10 jaar actief als trainer. 2 jaar jeugdtrainer- assistent trainer bij SVB ,4 jaar hoofdtrainer Ewc'46 en nu voor het 3e jaar hoofdtrainer van SV Merselo.

 

Als wat voor trainer zie je jezelf? Met welke topcoach uit het hedendaagse voetbal mogen we je vergelijken qua type?

 

Als trainer streef ik naar technisch, verzorgd en gedisciplineerd voetbal met heel veel combinatievoetbal. Pep Guardiola is daar het ultieme voorbeeld van. Zonder mij met hem te vergelijken, ben ik wel een bewonderaar van hem

 

Van welke trainer heb je als actief voetballer het meeste geleerd en waarom?

 

Van iedere trainer heb ik wel iets geleerd. In zowel positieve als negatieve zin. Ik vond het altijd wel prettig als de trainer zelf een oud-voetballer was geweest. De trainers waarvan is het meeste geleerd heb zijn Harrie Heynen, Heini Schreurs, Leo van Veen, Adri Koster, Jan Poortvliet, Andre Stafleu, Leo Steegman, Norbert Ringels, Jos Heylen en Rob Baan. Verder koester ik warme herinneringen aan de mooie gesprekken die ik mocht hebben met Johan Cruyff die ik ontmoette bij zijn Foundation die ik regelmatig bezocht in Amsterdam.

 

Wat is het hoogtepunt in je voetbalcarrière tot nu toe?

 

Hoogtepunt van mijn carrière als speler is de periode die ik mocht meemaken op het hoogste niveau in het betaald voetbal.
Hoogtepunt als trainer zijn de promoties die ik heb behaald met EWC'46 en Sv Merselo van de 6e klasse naar de 4e klasse.

 

Wat is het dieptepunt in je voetbalcarrière tot nu toe?

 

Dieptepunt als speler waren de afgescheurde kruisbanden aan beide knieën. Dieptepunt als trainer was de degradatie met Sv Merselo, maar hier kon ik wel mee leven aangezien wij vanwege het wegvallen van de 6e klasse binnen één jaar promoveerden van de 6e naar de 4e klasse.

 

Wie is de stille kracht van je elftal?

 

Onze "stille kracht" bij Merselo 1 is momenteel Rens Wismans, maar dat kan ook zijn omdat hij momenteel verkering heeft, haha.

 

Wie is de gangmaker van je elftal?

 

Wat betreft gangmakers staan Niels de klerk en Bas Litjens hoog aangeschreven, maar je merkt dat ze ook ouder worden.

 

Welke speler van Merselo 1 verrast je tot nu het meest in het huidige seizoen?

 

Geen enkele speler verrast me momenteel. Ik weet wat ze in hun mars hebben, maar ze moeten het ook zelf willen.

 

Wat zijn sterke punten én verbeterpunten voor Merselo als vereniging zijnde?

 

Sterk punt binnen de club is de saamhorigheid die we gecreëerd hebben. Verbeterpunt binnen de club zou wat mij betreft, met name binnen de lijnen, een ‘killersmentaliteit’ uitstralen. Ook al ben je een kleine dorpsclub. De saamhorigheid is immers geweldig.

 

Merselo staat nu na twaalf speelrondes bovenaan, wat is je verklaring voor de succesvolle seizoenstart?

 

Aangezien wij in mijn eerste seizoen met Sv Merselo promoveerden van de 6e naar de 4e klasse was niemand hier klaar voor. Normaal trek je hier een meerjarenplan voor uit (zoals destijds bij Ewc'46). Maar als je kunt promoveren moet je er ook voor gaan en dat hebben we dus ook gedaan met een geweldig feest en een enorme boost binnen de vereniging. Daar plukken we nu de vruchten van, ook al was het sportief een minder seizoen. We zijn er wel sterker door geworden, zowel mentaal als voetbaltechnisch, organisatorisch op bestuurlijk vlak, niet te vergeten de grote groep vrijwilligers en het allerbelangrijkste onze trouwe supporters die er altijd zijn.

 

Welke tegenstander in de 5e klasse G heeft tot nu toe de meeste indruk gemaakt en welke de minste?

 

Op HRC’27 na hebben we tegen elke tegenstander al een keer gespeeld. Holthees, SVOC’01 en Heijen maakten daarin de meeste indruk. Uitgebalanceerd en degelijk. Menos heeft op mij de minste indruk gemaakt. Weinig voetbalvermogen.

 

Wat is de doelstelling voor de rest van het seizoen en wie zie je als voornaamste concurrent(en) voor die doelstelling?

 

Onze doelstelling voor dit seizoen om telkens het maximale uit onszelf te halen, zodat we straks op het einde van de rit kunnen terugkijken op een prachtig seizoen met hopelijk veel sportieve hoogtepunten.

 

Waar staan Marcel Peters en Merselo over vijf jaar?

 

Waar SV Merselo en ik over 5 jaar staan blijft koffiedik kijken aangezien vooruit kijken voor mij niet van toepassing is in de voetballerij.