Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

De Oefenmeester - Patrick Nabuurs (VV De Zwaluw): 'Het allerbelangrijkste is dat onze groep echt vertrouwen uitstraalt.'

 

Dit jaar zet In De Wandelgangen elke week een trainer in het zonnetje die actief is in de voetbalregio Zuid II. Goede (behaalde) resultaten, een sublieme actie of een bijzonder verhaal maken iemand tot trainer van de week. De zesde editie van het seizoen 2016-2017 is met de trainer van kersvers periodekampioen vv De Zwaluw uit Oeffelt, Patrick Nabuurs (38). 

 

Slechts zeven wedstrijden waren er voor De Zwaluw nodig om de doelstelling die voorafgaand aan het seizoen uitgesproken werd te behalen. Afgelopen zondag werd de eerste periode in de 5e klasse G veroverd door de blauw-witte brigade uit Oeffelt. Uitgerekend op het veld van buurman én rivaal Vios’38 uit Beugen kon er na een 1-2 overwinning een feestje gevierd worden door de manschappen van Patrick Nabuurs.  

 

Na een teleurstellend jaar werd het seizoen 2015-2016 afgesloten met de vijfde plek. Waar op voorhand De Zwaluw tot één van de titelkandidaten gerekend werd, moest de ploeg uit het Boxmeerse kerkdorp al snel haar meerdere erkennen in de uiteindelijke kampioen Toxandria.

 

Na een sterke serie in April en Mei kreeg ‘Les Bleus’ alsnog een kans om deel te mogen nemen aan ‘het seizoenstoetje’. In Odiliapeel moest op de laatste speeldag gewonnen worden voor een plek in de nacompetitie om promotie naar de 4e klasse, maar door een 2-0 nederlaag werden de Oeffeltenaren veroordeeld tot nog minimaal een jaar in de kelder van het amateurvoetbal.  

 

Met negentien punten uit zeven wedstrijden mag je gerust spreken van een droomstart. Doordat achtervolgers SVOC’01 en VV Heijen afgelopen zondag verloren en De Zwaluw zelf won, is de voorsprong respectievelijk vier en vijf punten en de achtste en laatste wedstrijd van de periode dus niet eens meer van belang voor de periodewinst. Maar liefst vijf van de zes gewonnen wedstrijden werden maar met één doelpunt verschil gewonnen. Tot dusverre kon alleen de huidige nummer vier SV United met een 2-2 gelijkspel op sportpark ‘De Hogehoek’ punten afsnoepen van de koploper.  

 

De terugkeer van Harm Thielen (voormalig jeugdspeler De Treffers & Volharding selectie) en Dennis Titselaar, die de afgelopen jaren meerdere malen zware blessures opliep, heeft De Zwaluw dus niet alleen op papier, maar ook in de praktijk goed gedaan. Voorin zijn de twee hardwerkende aanvallers Boyd van Sambeek en Merijn Elbers jaarlijks goed voor de nodige doelpunten en vlak daarachter is aanvoerder Willem van Haren met zijn trap, inzicht en spelhervattingen regelmatig een plaag voor tegenstanders. Oók kan De Zwaluw wekelijks een beroep doen op een ouderwetste twaalfde man. Supportersclub ‘Les Bleus’ (Ook op Facebook te vinden) werd in 2015 opgericht en zorgt wekelijks voor de sfeer vanaf de tribune of langs de lijn met het welbekende ‘Allez les bleus!’. Tijdens thuiswedstrijden ontvangt de door de supportersvereniging verkozen ‘man of the match’ na afloop een pul bier als blijk van waardering.  

 

De man achter het Oeffeltse succes is Patrick Nabuurs. De 38-jarige oefenmeester is bij De Zwaluw bezig aan zijn eerste klus als hoofdtrainer en pakte afgelopen zondag voor het eerst in zijn nog jonge trainerscarrière een prijs in de vorm van een periodetitel. Inmiddels is het al weer bijna negen jaar geleden dat de Oeffeltenaren in de 4e klasse mochten acteren. Of het eindelijk weer zo ver gaat komen zullen we pas in Mei weten, maar dat ze in Oeffelt goed op weg zijn is een feit. Voor ons van In De Wandelgangen was dit reden om trainer Patrick Nabuurs op te zoeken en hem een aantal vragen te stellen.    

 

 1. Wie is Patrick Nabuurs?

  Patrick Nabuurs is 38 jaar geleden geboren in Cuijk, en op 5-jarige leeftijd verhuisd naar Grave. Woonachtig in Grave, maar school en sporten deed ik vanaf jongs af aan in Escharen bij de plaatselijke voetbal en tennisclub. Met mijn vriendin Wendy heb ik ook nog een tijdje in Grave gewoond, maar sinds 2009 wonen we in Heijen. Van jongs af aan staat sport al centraal in mijn leven en naast voetbal en tennis probeer ik in de zomermaanden ook regelmatig de wielrenfiets uit de garage te halen om een stukje te gaan fietsen.

   

 2. Wat doe je in het dagelijks leven?

  In het dagelijkse leven ben ik financieel controller bij Heijnen B.V. Dit is een technische handelsorganisatie in Heijen.

   

 3. Hoe is je carrière als voetballer / trainer tot nu toe verlopen?

  Als voetballer ben ik mijn hele leven actief geweest bij SV Estria in Escharen. Begonnen in de F-jes en uiteindelijk zo’n 15 jaar selectiespeler geweest. Grotendeels in het 1e elftal, maar door rugklachten het laatste jaar afgebouwd in het 2e.

  Als trainer ben ik begonnen, waar ik als speler ben geëindigd: SV Estria 2. In het 1e jaar werden we meteen kampioen, om vervolgens (spijtig genoeg) in het 3e en laatste jaar via de nacompetitie te degraderen.

  Na SV Estria heb ik een jaartje het 2e van SES in Langenboom getraind om vervolgens mijn eerste klus als hoofdtrainer aan te gaan bij VV De Zwaluw.

   

 4. Waarom wilde je trainer worden?

  Op het moment dat ik (gedwongen door rugklachten) moest stoppen met voetballen bleven de meeste van mijn vrienden nog actief binnen de selectie van SV Estria. Omdat ik graag betrokken wilde blijven en ik het spelletje leuk vind ben ik in eerste instantie als assistent/leider van het 2e begonnen. Dit beviel me zo goed, dat ik (toen de kans zich voordeed) trainer van het 2e ben geworden en ben gestart met de cursus.

   

 5. Als wat voor trainer zie je jezelf? Met welke topcoach uit het hedendaagse voetbal mogen we je vergelijken qua type?

  Ik zie mezelf als een rustige trainer, die zijn ploeg met een opdracht het veld in stuurt. Vervolgens leg ik de verantwoording neer bij de spelers en stuur waar nodig bij. Vergelijken met een topcoach vind ik lastig, maar qua systeem en spelopvatting probeer ik van

  achteruit te voetballen. Ik ben geen voorstander van de ‘oude’ Engelse stijl met lange ballen richting de spitsen.

   

 6. Van welke trainer heb je als actief voetballer het meeste geleerd en waarom?

  Ik denk dat ik van iedere trainer wel bepaalde dingen heb geleerd, want niet alleen van goede trainers steek je wat op. Van ‘mindere’ trainers heb ik ook geleerd hoe ik dingen nu zelf anders aan moet pakken.

  Wat me echter wel het meeste is bijgebleven (en misschien komt dat wel door het kampioenschap) is dat we onder Jan Schaap, wanneer mogelijk, vasthielden aan de eigen visie en speelstijl. Pas jezelf niet continue aan, maar ga uit van eigen kracht!

 7. Wat is het hoogtepunt in je voetbalcarrière tot nu toe?

  Het kampioenschap met SV Estria in het seizoen 2000-2001. Periodetitels en promoties zijn leuk, maar met het 1e elftal kampioen worden is als voetballer het mooiste wat er is.

   

 8. Wat is het dieptepunt in je voetbalcarrière tot nu toe?

  Op te jonge leeftijd (32) moeten stoppen met voetballen. Ik had graag nog een paar jaar langer gevoetbald.

   

 9. Wie is de stille kracht van je elftal?

  Als ik iemand moet noemen, dan is dat denk ik Dennis Titselaar. Na veel blessureleed speelt Dennis sinds een vorig jaar weer zijn wedstrijden. Dit seizoen als laatste man, waarbij hij met zijn voetbalinzicht en slimheid voor meer stabiliteit zorgt. Hij zou zich naar mijn mening verbaal nog wel wat meer mogen laten gelden, maar ja dan is het niet meer de ‘stille kracht’ van het elftal.

   

 10. Wie is de gangmaker van je elftal?

  Zonder twijfel Charly Prijs! Altijd nadrukkelijk aanwezig buiten het veld, maar binnen de lijnen gaat hij met zijn energie en power voorop in de strijd.

   

 11. Hoe ziet je zondag eruit als De Zwaluw een competitiewedstrijd speelt?

  Ik ben altijd vroeg uit de veren. Ontbijten met “Match of the Day” op de BBC. Daarna de bespreking nog even doornemen voor mezelf en als het erin zit een bezoekje aan de wedstrijd van het 2e elftal. Vervolgens de wedstrijd van het 1e elftal en dan nog even de kantine in voor de 3e helft. Daarna thuis op de bank ploffen ter afsluiting van het weekend!

   

 12. Wat zijn sterke punten én verbeterpunten voor De Zwaluw als vereniging zijnde?

  Sterke punt; de samenhorigheid binnen de club. De Zwaluw is een echte dorpsclub met een grote betrokkenheid van de leden. Veel actieve voetballers dragen op wat voor manier dan ook hun steentje bij als vrijwilliger binnen de club.

  Als verbeterpunt zie ik het te vroeg stoppen van selectiespelers. Zonder namen te noemen, denk ik dat er in de lagere elftallen voldoende spelers rondlopen die nog van waarde zouden kunnen zijn binnen de selectie en dan met name het 2e elftal.

   

 13. Is de huidige 5e klasse G sterker of zwakker als vorig seizoen? Waarom?

  Persoonlijk denk ik dat er niet veel verschil in zit. Ploegen als Toxandria, Odiliapeel en Gassel eindigde vorig jaar in de (sub)top van onze klasse, maar daarvoor zijn ploegen als SVOC, SV United, Heijen en Merselo in de plaats gekomen. Ploegen als VIOS ’38 en Holthees stonden vorig jaar boven ons, maar hebben het dit seizoen vooralsnog lastiger. Al zullen deze ploegen zeker nog wat plaatsen gaan stijgen.

   

 14. De Zwaluw pakte zondag de 1e periode in de 5e klasse G. Wat is je verklaring voor de succesvolle seizoenstart?

  Ik denk dat de basis hiervan eind vorig seizoen is gelegd. We eindigde toen met een goede reeks wedstrijden, waarbij we door het verlies in Odiliapeel net geen periode pakte. Het goede gevoel hebben we meegenomen naar dit seizoen.

  Daarnaast is Dennis Titselaar een linie gezakt en speelt nu centraal achterin. Dit zorgt voor meer balans in het team. Verder hebben we voorin 3 jongens rondlopen die makkelijk scoren.

  Maar het allerbelangrijkste is denk ik dat de groep vertrouwen uitstraalt. Vorig jaar gingen de koppies nog wel eens hangen bij een achterstand. Dit jaar komen we tegen BVV en HRC met 1-0 achter, maar weten deze achterstand in beide gevallen nog om te buigen in een overwinning.

   

 15. Wat is de doelstelling voor de rest van het seizoen en wie zie je als voornaamste

  concurrent(en) voor die doelstelling?

  De doelstelling voorafgaand aan het seizoen was een prijs te pakken en ons daarmee minimaal te verzekeren van nacompetitie. Nu we dit na 7 wedstrijden behaald hebben willen we zo hoog mogelijk eindigen. Maar ik bekijk het vooralsnog van wedstrijd tot wedstrijd. Staan we in de winterstop (na 1 hele speelronde) nog bovenaan, dan moeten we de doelstelling misschien wel aanpassen. Als grootste concurrenten zie ik momenteel SV United en VV Heijen.

   

 16. Waar staan Patrick Nabuurs en VV de Zwaluw over vijf jaar?

  Dat is moeilijk te zeggen in de voetballerij.

  Persoonlijk heb ik altijd gezegd dat ik tijdens/na mijn eerste klus als hoofdtrainer ga kijken of ik eventueel ook de cursus UEFA B / TC2 wil gaan doen. Hiermee krijg je wat meer mogelijkheden om ook in een hogere klasse te gaan trainen.

  Maar ik ben iemand die niet te ver vooruitkijkt. Ik focus me nu volledig op vv De Zwaluw en verder zie ik wel welke nieuwe uitdagingen er op mijn pad komen.

   

  Over 5 jaar is vv De Zwaluw een middenmoter in de 4e klasse.

  Kantekening daarbij is wel dat de huidige groep niet te vroeg stopt en dat de jeugdspelers zich blijven ontwikkelen. In het team O19 lopen namelijk een aantal spelers rond waarvan ik verwacht dat ze over 5 jaar een plekje in het 1e elftal hebben veroverd.

   

  Tekst: Jeen Schiks