Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

De oefenmeester - Patrick van Hout van SV Brandevoort (5F)

Ook dit jaar zet In De Wandelgangen elke week een trainer in het zonnetje die actief is in de voetbalregio Zuid II. Goede (behaalde) resultaten, een sublieme actie of een bijzonder verhaal maken iemand tot trainer van de week. Deze editie is met de trainer van de koploper van de 5e klasse F, SV Brandevoort, Patrick van Hout (30).
 

Op 5 juni 2016 was het verdriet groot bij SV Brandevoort. In de nacompetitie zagen de Helmonders promotie naar de 4e klasse aan hun neus voorbijgaan, doordat Achilles Reek de strafschoppen beter wist te nemen nadat het tweeluik geen winnaar kende. Logischerwijs een enorme domper voor een ambitieuze trainer en een vereniging die qua omvang en faciliteiten eigenlijk ‘te goed’ is voor de 5e klasse. De Brabanders herpakken zich het huidige seizoen (vooralsnog) op grootse wijze. Van de veertien wedstrijden die tot nu toe gespeeld werden, verloor SV Brandevoort er slechts één (ELI, 1-0) en werden de overige dertien wedstrijden allemaal in winst omgezet. Met 54 doelpunten in veertien wedstrijden scoren de ‘groen-witten’ gemiddeld bijna vier doelpunten per wedstrijd terwijl het achterin ook wel snor zit met maar tien tegendoelpunten. Of de cijfers van een kampioenskandidaat ook daadwerkelijk SV Brandevoort het kampioenschap zullen bezorgen, zal natuurlijk nog moeten blijken tijdens de tweede seizoenshelft. De nummer twee en drie, respectievelijk Milheezer Boys en ELI, presteren ook meer dan goed, waardoor het voorlopig nog spannend is bovenin de 5e klasse F. Met de eerste periodetitel op zak is de jongste voetbalvereniging van Helmond, die onder andere oud-prof en voormalig international Danny Koevermans in haar gelederen heeft, in ieder geval verzekerd van deelname aan de nacompetitie. Sinds de oprichting in 2008 wist Brandevoort nog niet hoger dan het laagste amateurniveau te spelen. Dit zal voor de jonge trainer Patrick van Hout, die bezig is aan zijn eerste klus als hoofdtrainer, én zijn manschappen eens te meer reden zijn om er alles aan te doen om de koppositie ook na de laatste tien wedstrijden nog in handen te hebben. Voor ons van In De Wandelgangen was al het bovenstaande reden om trainer Patrick van Hout op te zoeken en hem een aantal vragen te stellen. 
 

Wie is Patrick van Hout?

Ik ben 30 jaar oud, geboren en getogen in Helmond, waar ik nog steeds woon en sinds 2008 werk als ondernemer in de sportbranche. Ik speel af en toe zelf nog (zaal)voetbal en ben sinds vorig seizoen hoofdtrainer van de mooie Vijfdeklasser SV Brandevoort. 

Wat doe je in het dagelijks leven?

Als één van de twee P’s in PaP Coaching, organiseer ik internationale voetbaltoernooien, trainingskampen en teamuitjes. Zo kun je bij ons bijvoorbeeld ‘bubble football’ spelen, een aanrader voor alle voetballers en niet-voetballers. 
 

Hoe is je carrière als voetballer/trainer tot nu toe verlopen?

Toen ik 5 jaar was, ben ik begonnen met voetballen bij RKSV Mierlo-Hout. Bij die club heb ik de hele jeugdopleiding doorlopen, voordat ik uiteindelijk in de selectie kwam. Daar heb ik, toen ik 24 was, in de wedstrijd Mierlo-Hout 1 – Berghem Sport 1 een rugblessure opgelopen, waardoor ik twee jaar uitgeschakeld was. Toen ik daarna eenmaal weer op het veld stond, bleef ik elke keer last krijgen van die blessure en heb ik op een gegeven moment moeten beslissen om te stoppen met actief voetballen. Toen ik 16 jaar oud was, ben ik al begonnen met het trainen van een jeugdteam. Vanaf de F-jes, heb ik daarna als trainer alle selectieteams bij Mierlo-Hout getraind. Hoogtepunten als trainer waren de kampioenschappen met D1 en C1 en een topseizoen met B1, waarin we kampioen, districtskampioen en winnaar van de beker werden. Tijdens het seizoen waarin we met A1 via de nacompetitie promoveerden, ben ik met SV Brandevoort in contact gekomen over het hoofdtrainerschap bij die club. Op dit moment ben ik bezig aan mijn tweede seizoen als hoofdtrainer van SV Brandevoort en daar komt in ieder geval een derde jaar bij. 
 

Waarom wilde je trainer worden?

In het begin zag ik het niet zitten om jeugdtrainer te worden, maar toenmalig jeugdvoorzitter Mario Klomp van Mierlo-Hout heeft me zo vaak gebeld en aangesproken, dat ik geen nee meer kon zeggen. Uiteindelijk ben ik daar achteraf erg blij mee, want ik kan nu concluderen dat het toch wel bij me past… De hele week met een groep toewerken naar de wedstrijd en een team tijdens een seizoen beter zien worden; dat zijn dingen waarvan ik kan genieten. Zeker als dat, zoals ook nu in de selectie van SV Brandevoort, samengaat met een geweldige sfeer in de groep. 
 

Als wat voor trainer zie je jezelf? Met welke topcoach uit het hedendaagse voetbal mogen we je vergelijken qua type?

Het gaat wel ver om mezelf met een toptrainer te vergelijken, maar er zijn wel dingen die in mijn beleving belangrijk zijn. Ik hecht vele waarde aan duidelijkheid naar spelers toe, goede onderlinge communicatie en trainingen die plezierig en leerzaam zijn voor iedereen. Verder houd ik van goed verzorgd voetbal, waarbij we aanvallend denken en initiatief hebben. Mijn teams spelen in principe dan ook altijd met 3 aanvallers. Langs de lijn tijdens wedstrijden observeer ik en laat ik me horen wanneer het nodig is. Ik houd me niet bezig met randzaken en vind het niet nodig om te schreeuwen tegen scheidsrechters of tegenstanders. 

Van welke trainer heb je als actief voetballer het meeste geleerd en waarom?

Van sommige trainers leer je meer dan van anderen, maar van elke trainer steek je iets op. Zo sprak de spelopvatting van Angelo van den Heuvel me aan, kon André Klaassen in een moeilijk seizoen toch de sfeer goed houden en heb ik het met Cees Eekels vaak gehad over de sociale kant van het trainersvak. En de legendarische ‘mop van de week’ van de toenmalige trainer van Mierlo-Hout 2, Maarten Verhoeven, mag in dit rijtje niet ontbreken. 
 

Wat is het hoogtepunt in je voetbalcarrière tot nu toe?

Dan kies ik voor een seizoen als trainer waarin we met Mierlo-Hout B1 alle mogelijke prijzen hebben gewonnen met voetbal waarvoor de mensen naar het sportpark kwamen. Nog mooier is het om later te zien dat veel jongens van die lichting inmiddels het eerste elftal hebben gehaald. 
 

Wat is het dieptepunt in je voetbalcarrière tot nu toe?

Het moeten beëindigen van mijn actieve carrière als voetballer en het mislopen van promotie met SV Brandevoort 1 na een krankzinnige wedstrijd tegen Achilles Reek, afgelopen seizoen. 
 

Wie is de stille kracht van je elftal? Waarom?

Wing Choi. Hij speelt sinds dit seizoen bij ons en is voor supporters niet altijd de meest zichtbare speler, maar in de omschakeling is er geen betere. Een speler die altijd denkt in teambelang en veel ‘vuile’ meters maakt, maar die daarnaast ook erg goed kan voetballen. 

Wie is de gangmaker van je elftal? Waarom?

Danny Koevermans. Hij laat met zijn inzicht, coaching, fysiek, voetballend vermogen (en snelheid!) niet alleen op het veld van zich horen, maar zorgt er ook voor dat de derde helft altijd snel op gang komt. 
 

Welke speler van SV Brandevoort 1 verrast je tot nu het meest in het huidige seizoen? Waarom?

Jasper Coenraad. Vorig seizoen konden we al zien dat hij heel goed kan voetballen, maar hij neemt als een van de jongeren steeds meer de leiding in het moment van drukzetten en bepaalt het tempo en de richting van de opbouw. Daarnaast begint hij steeds vaker (mooie doelpunten) te scoren en is hij ‘een zekerheidje’ vanaf elf meter. 

Hoe ziet je zondag eruit als SV Brandevoort 1 een competitiewedstrijd speelt?

’s Morgens op tijd opstaan, rustig ontbijten en dan naar de club. Om 10.00 uur fluit ik nog weleens een wedstrijd van SV Brandevoort en bij de wedstrijden van ons tweede elftal ben ik altijd aanwezig. Vijf minuten nadat iedereen van het eerste elftal aanwezig dient te zijn, doe ik de wedstrijdbespreking. Daarna eventueel nog wat individuele gesprekjes met spelers, kopje koffie met de scheidsrechter en de mensen van de tegenstander, de warming-up bekijken en waar nodig bijsturen en dan begint de wedstrijd zelf. Na de wedstrijd doe ik in de kleedkamer een korte nabespreking, waarna de derde helft kan beginnen. En dat is bij SV Brandevoort ook een goede helft… 
 

Wat zijn sterke punten én verbeterpunten voor SV Brandevoort als vereniging zijnde?

De club groeit enorm hard. Niet alleen qua ledenaantal, maar ook in niveau. Zowel de jeugdopleiding als de seniorenselectie gaan met grote stappen vooruit, niet in de laatste plaats dankzij de goede organisatie en de gezonde sportieve ambities van iedereen binnen de club. Met het eerste elftal spelen we op dit moment vijfde klasse en dat is, gezien alle ontwikkelingen, te laag voor SV Brandevoort. We willen daarom dit seizoen promoveren naar de vierde klasse. 
 

SV Brandevoort is als ‘herbstmeister’ de winterstop in gegaan, wat is je verklaring voor de succesvolle eerste seizoenshelft?

In grote lijnen zijn we verder gegaan waar we vorig seizoen zijn gebleven. We spelen op dezelfde wijze, maar kunnen steeds meer werken aan de details die ons nog beter laten voetballen. Daarnaast zijn we als selectie in de breedte sterker geworden. We hebben een groep van ongeveer 19 spelers die nu in aanmerking komen voor het eerste elftal en als we om wat voor reden dan ook moeten wisselen, gaan we er nooit op achteruit. Daarnaast is de sfeer heel goed. Dat konden we bijvoorbeeld twee weken geleden weer zien, toen we met z’n allen een legendarisch teamweekend in Delden hebben beleefd. 

Welke tegenstander in de 5e klasse F heeft tot nu toe de meeste indruk gemaakt en welke de minste? Waarom?

We hebben dit seizoen één keer verloren en dat was in de uitwedstrijd tegen ELI. Die ploeg wist er met hard werken en een goede instelling voor te zorgen dat wij het moeilijk hadden. Maar ook RKPVV wil ik benoemen als ploeg die indruk maakte. Zeker ten opzichte van vorig seizoen is dat team veel beter gaan voetballen en hebben ze het ons in de uitwedstrijd de eerste helft moeilijk gemaakt. Ik vind het verder niet netjes om een ploeg te benoemen die de minste indruk heeft gemaakt.  
 

Wat is de doelstelling voor de rest van het seizoen en wie zie je als voornaamste concurrent(en) voor die doelstelling?

De doelstelling die we voorafgaand aan dit seizoen hebben uitgesproken, blijft gelden: promoveren naar de vierde klasse. Vorig seizoen waren we er dichtbij; dit seizoen moet het voor het eerst in de historie van de club gaan gebeuren. Belangrijke concurrenten zijn Milheezer Boys en ELI, ploegen die al de nodige ervaring hebben met spelen op een hoger niveau dan de vijfde klasse. Dat wij de eerste periode al hebben gewonnen, betekent dat we in elk geval de kans krijgen om voor promotie te gaan spelen. 
 

Waar staan Patrick van Hout en SV Brandevoort over vijf jaar?

Over vijf jaar moet SV Brandevoort minimaal een stabiele derdeklasser zijn. Het is een mooie uitdaging om daar als trainer met deze groep naartoe te groeien. Verder is het zaak om de jeugdopleiding ook naar een (nog) hoger niveau te brengen. Ik heb het hier uitstekend naar mijn zin, ga komend seizoen mijn derde jaar bij deze mooie club in en de kans dat we nog langer aan elkaar verbonden blijven, is groot.  

 

Tekst: Jeen Schiks