Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

De oefenmeester - Roger Andre: “FC Hoensbroek heeft een stevig fundament met geweldige mensen die hart voor de club hebben en er keihard voor werken.”

In het dagelijks leven werkt hij in Heerlen als uitkeringsdeskundige en op zondagmiddag staat hij fanatiek langs de lijn bij FC Hoensbroek. Vorig jaar speelde FC Hoensbroek nog een klasse lager en daarom was dit jaar ook de doelstelling om eerst hun weg te vinden in de Tweede Klasse. Toch staat de ploeg van Roger Andre waar iedere ploeg het liefst wil staan, namelijk bovenaan. Wat is toch het geheim van de ploeg van Roger Andre? In De Wandelgangen sprak met de oefenmeester.  

Wat doe je in het dagelijks leven?

Vanuit mijn ABP tijd ben ik overgestapt naar het UWV in Heerlen, waar ik fulltime werkzaam ben als uitkeringsdeskundige. Naast mijn werkzaamheden gaat het merendeel van mijn vrije naar het voetbal. Mijn dochter woont inmiddels buitenshuis. De “extra” vrije tijd besteed ik aan mijn sociale netwerk en sporten.  
 

Voor een wedstrijd, hoe ziet je dag er dan uit? Zijn er dan nog rituelen of speciale dingen die altijd gedaan moeten worden?

De voetbalzondagen zien er op een uitzondering na altijd hetzelfde uit. Vroeg opstaan en tijdens het ontbijt nog even een rondje langs de velden van het Engels, Duits en Italiaans voetbal.
 

Uiterlijk om 11:00 uur ben ik op de club om de thuiswedstrijden van ons tweede team te zien. Indien ons tweede een uitwedstrijd speelt kijk ik indien mogelijk meestal de eerste helft om dan richting Hoensbroek te gaan. 
 

Vervolgens bespreek ik de laatste zaken die van belang zijn voor de wedstrijd met mijn assistent Sebastiaan Caenen en elftalleider Ercan Erbas. Wat betreft rituelen of speciale dingen, daar geloof ik niet zo in en zijn dan ook niet aan mij besteed. Denk dat ik er te nuchter voor ben. 
 

Hoelang ben je al trainer van FC Hoensbroek en ben je nog bij andere clubs trainer geweest?

Het komende seizoen wordt mijn vierde jaar bij FC Hoensbroek. Daarvoor ben ik werkzaam geweest bij UOW 02, KVC Oranje, Walram, Sportclub 25, Schimmert en Voerendaal. 

Waarom heb je eind december besloten om je contract te verlengen?

De missie en visie van de club vullen mijn ambitie in het trainersvak perfect aan. FC Hoensbroek wil met een kern van zelf opgeleide spelers zo hoog mogelijk spelen maar zeker niet lager dan de derde klasse. Hiervoor moeten de jeugdteams op minimaal hoofdklasse niveau acteren. Alle jeugdteams spelen in de hoofdklasse, onze A jeugd zelfs in de vierde divisie. Zowel met het eerste als met het tweede presteren we geweldig en staan er spelers uit de eigen jeugdopleiding in beide teams. Ook wilde ik graag meedenken en inbreng hebben in de jeugdopleiding. Dit alles bij elkaar, de aanwezige talenten, de wijze van omgaan met elkaar, de korte lijnen en het gezamenlijke belang hebben me doen besluiten om mijn contract te verlengen. 
 

Waar staan Roger Andrè en FC Hoensbroek over drie jaar?

FC Hoensbroek heeft een stevig fundament met geweldige mensen die hart voor de club hebben en er keihard voor werken. De toekomst van de club ziet er sportief gezien goed uit. Voor de lange termijn is ook de club afhankelijk van in-externe ontwikkelingen. Vooruit kijken moet, zeker in deze tijd. Ook daar is FC Hoensbroek zeer actief in. Of ik daar zelf nog een rol in vervul hangt af van veel facetten en ontwikkelingen. We bekijken het jaar voor jaar. 
 

Welk tegenstander in de Tweede Klasse G heeft de meeste en de minste indruk bij je achtergelaten?

Ik ga geen oordeel vellen of analyse maken over onze tegenstanders in de 2e klasse. De competitie laat nu wel het beeld zien van de onderste ploegen, zeg maar vanaf plaats acht, die alert moeten zijn voor degradatie en nacompetitie. De andere helft gaat spelen voor de prijzen. In deze klasse kunnen de ploegen van beide categorieën van elkaar winnen. Er is geen duidelijk favoriet voor de titel maar ook geen ploeg die ik voorhand kansloos acht voor handhaving in deze klasse.
 

De competitie komt nu in zijn beslissende fase waarin ploegen alles uit de kast zullen halen om hun eigen doelstelling te bereiken. Dat maakt krachten los bij de een en verlamd de ander. Je zult dan ook zien dat ploegen elkaar niet zoveel qua kracht en zwakte ontlopen maar details zowel positief als negatief gaan beslissen. 
 

Welke verbeterpunten wil je nog graag zien bij je team? En wat is de kracht (sterke punten) van je ploeg?

Onze ploeg is constant in ontwikkeling, mede door de jonge talenten die nu regelmatig instromen. Zij zullen moeten verbeteren door het opdoen van ervaring op trainingen en wedstrijden door fouten kunnen en durven te maken. In balbezit heeft de ploeg voldoende kwaliteiten om de voetbal oplossing in zowel de kleine als grote ruimte te vinden. Wat beter kan en moet is het anticiperen van ontwikkelingen in een wedstrijd, zeg maar het “lezen” van de wedstrijd. De ploeg is enorm gefocust op zichzelf dat dit wel eens wordt vergeten.
 

De kracht van de ploeg ligt in het collectieve gedrag. In het derde jaar staat er nog steeds voor 80% het geraamte van twee jaar terug. Defensief is de ploeg 2x de minst gepasseerde geweest, terwijl we dit seizoen na SHH de minst gepasseerde achterhoede hebben. Offensief hebben we grote stappen gemaakt. Bij FC Hoensbroek is iedereen zich dan ook bewust van onze kracht het collectief, dat maakt ons sterk. 
 

Vorig jaar gepromoveerd vanuit de nacompetitie en momenteel koploper, hadden jullie dit verwacht of was dit de doelstelling?

Voorafgaande aan de competitie was de doelstelling om zo snel als mogelijk onze weg te vinden in de Tweede Klasse waarbij wij willen uitgaan van onze eigen spelvisie met daar waar mogelijk inbouwen van de talenten uit de jeugdopleiding. Wegblijven bij de onderste vier ploegen en als de kans zich voordoet meedoen voor een periode titel. Dat wij de eerste periodetitel in de wacht wisten te slepen en we onze doelstelling al in winterstop hebben bereikt, verraste ons ook. Maar deze groep is gretig en wil nu ook meer. We hebben nu niets meer te verliezen, alleen nog te winnen. 

Wat is het geheim van FC Hoensbroek, om als promovendus koploper te zijn?

Geheim wil ik het niet noemen. Maar zoals ik al eerder vertelde ligt de kracht van de ploeg in het collectief. De bestaande groep en de talenten gunnen elkaar alles. Men is zich bewust van het feit dat individuele kwaliteiten pas beslissend kunnen zijn als het collectief klopt. Met goede voetballers win je een wedstrijd, met een goede ploeg speel/win je een competitie. 
 

Momenteel staan jullie vier punten los ten opzichte van De Ster, zijn er binnen de club al kampioen aspiraties?

Vergeet hierbij SHH niet, ook dit is een ploeg met veel mogelijkheden. We staan sinds wedstrijddag vijf daar waar we nu staan en willen dit zeker volhouden tot het einde van de competitie. Binnen de club streeft men het hoogste doel na, dus jazeker aspiraties zijn er altijd, maar wel binnen de grenzen van de realiteit. Wij als groep gaan er in ieder geval 100% voor. 

 

Volgende speelronde moeten jullie tegen De Ster, hoe belangrijk is deze wedstrijd?

De komende negen wedstrijden zullen alle even belangrijk zijn. Wij leggen de focus op de eerst volgende wedstrijd en dat is Scharn. De Ster is dan van latere zorg. 
 

Snelle vragenlijst… 
 

Favoriete club Nederland?
Ajax. 
 

Favoriete club buitenland?

Heb eigenlijk niet een echte voorkeur voor een buitenlandse club. Het zijn meer de traditie duels zoals El Clasico, The Old Firm, Della Madonnina en de FA cup die mij triggeren. 
 

Favoriete speler (Heden/verleden)?

Ik let vaak op de spelers buiten de schijnwerpers, spelers die zorgen voor balans/evenwicht in het elftal, wat andere beter laten voetballen. 
 

Fernando Redondo in zijn tijd bij Real Madrid en AC Milan maakte hij grote indruk als defensieve middenvelder. 
 

Mooiste stadion?

De meeste stadions ademen heden ten dage een voetbalsfeer uit. Maar het publiek in de kuip maakt het Feyenoordstadion apart. 
 

Met welke trainer vergelijk je je zelf?

Vergelijken laat ik aan anderen over. Als trainer hecht ik waarde aan duidelijkheid en discipline, afspraak is afspraak. Streven naar een openklimaat waarin spelers worden geprikkeld om middels eigen inbreng beter te worden.
 

Accepteert de beslissing van de scheidsrechter of wordt nog wel eens toegesproken tot kalmte?

Ik zal niet vaak tot order geroepen worden door een scheidsrechter. Zeker reageer ik wel eens, maar altijd met respect. 
 

Hoogtepunt trainerscarrière?

Hoogte en dieptepunten wisselen elkaar snel af in het voetbal. Om er nu één te benoemen van welke orde ook vind ik lastig. Mijn voetbalverleden heeft me veel kennissen en vrienden opgeleverd. Laat ik dat als hoogtepunt benoemen. 
 

Dieptepunt trainerscarrière?

Het wegvallen van mensen in je directe omgeving heeft altijd impact. Je maakt dit bij iedere vereniging mee en is iedere keer weer een dieptepunt. 

Door: Mervyn van Leeuwen