Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

De Oefenmeester - Steef Peters, trainer van DSV

 

Dit jaar zet In De Wandelgangen elke week een trainer in het zonnetje die actief is in de voetbalregio Zuid II. Goede (behaalde) resultaten, een sublieme actie of een bijzonder verhaal maken iemand tot trainer van de week. Deze editie is met de trainer van de koploper van de 4e klasse F, DSV uit Sint-Anthonis, Steef Peters (32).

 

Op de ranglijst prijkte de naam van DSV al bovenaan de ranglijst in 4F, maar door het oneven aantal van 13 teams in de competitie hadden De Snel Voeters uit Sint-Anthonis een wedstrijd meer gespeeld dan een aantal achtervolgers. Doordat zij het afgelopen weekend, waarin DSV vrij was, punten verspeelden mag de jonge ploeg van trainer Steef Peters zich écht koploper noemen.  

 

Nadat DSV in het seizoen 2014-2015 als nummer 4 in de 5e klasse G promoveerde, door in een zinderende nacompetitiewedstrijd tegen De Zwaluw in Oeffelt (met 10 man) een achterstand van 3-0 om te buigen naar een 3-4 overwinning, kon de club uit de hoofdplaats van de gemeente Sint-Anthonis eindelijk weer gaan acteren in de 4e klasse. Dit betekende natuurlijk ook dat de man die al jaren zorgt voor de wedstrijdverslagen van DSV 1 (Arie Cornelissen) zijn opwachting mocht gaan maken op een hoger niveau. Zijn verslagen op de site zijn elke zondagavond erg uitgebreid, objectief en daar waar nodig kritisch waardoor ze het lezen meer dan waard zijn. Het afgelopen seizoen kende voor de groen-witten hoge pieken en diepe dalen. Zo werden beide ontmoetingen met de grote buurman Olympia’18 uit Boxmeer gewonnen (1-0 & 1-5), werd er tweemaal in de derby tegen het uiteindelijk gepromoveerde Excellent uit Oploo gelijk gespeeld en was DSV één van de meest scorende ploegen in de 4e klasse G. Daartegenover stond ook, het voor de buitenwacht, onverwachte ontslag van trainer Bas Van den Veerdonk en enkele forse nederlagen, die ervoor zorgden dat DSV en haar fanatieke supporters zich pas op de laatste speeldag (direct) konden handhaven door een wedstrijd met toenmalig concurrent Siol met 0-1 te winnen. 

 

De opvolger van Bas Van den Veerdonk kwam uit de eigen gelederen. Zijn rechterhand Steef Peters werd doorgeschoven als ad-interim om vervolgens ook tot hoofdtrainer benoemd te worden. Doordat de KNVB DSV indeelde in de Limburgse klasse liep de club derby’s met onder meer Constantia en Toxandria mis, maar de huidige koppositie in de 4F zal veel goed maken in ‘Sint-Tunnis’. Onder de hoede van Peters staat er een hecht collectief dat vooral minder grote dalen dan het voorbije seizoen lijkt te kennen. Dit collectief wordt wekelijks aangevuld met een of meerdere spelers van de talentvolle A1. Zo is de 17-jarige spits Stijn van den Broeck in het lopende seizoen zelfs al goed geweest voor 5 doelpunten in competitieverband bij ‘het urst’.  

 

Hardop uitspreken om voor een promotie of misschien zelfs wel een kampioenschap te gaan doen ze vooralsnog nog niet bij DSV. Feit is ook dat de voorsprong op de huidige nummer 6 Melderslo slechts drie punten is en net bij dit Melderslo mag DSV aankomende zondag op bezoek komen. Winst betekent dat er een mooi gaatje wordt geslagen, maar daartegenover staat op zijn beurt ook weer dat bij een verlies de marge van drie punten (voorlopig) weg zal zijn. Afgetrapt wordt er in ieder geval om 14.30 op sportpark de Merel te Melderslo. Voor ons van In De Wandelgangen was al het bovenstaande reden om trainer Steef Peters op te zoeken en hem een aantal vragen te stellen.  

 

1. Wie is Steef Peters?
Ik ben 32 jaar, opgegroeid in Haps en inmiddels al ruim vijf jaar woonachtig in Nijmegen, samen met mijn vriendin Nina. In februari gaan wij ons nieuwe huis bewonen in Nijmegen-Lent, dat momenteel wordt gebouwd.  2.

 

2. Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk al 11 jaar als leerkracht in het basisonderwijs.  

 

3. Hoe is je carrière als voetballer/trainer tot nu toe verlopen?
In de jeugd van Hapse Boys heb ik alle elftallen doorlopen, van D1 t/m A1 heb ik gekeept. Door blessureleed en de kans om jeugdtrainer te worden, ben ik vervolgens in een vriendenteam gaan spelen en heb ik nog wel een jaartje met de selectie getraind. Dit heb ik gecombineerd met het trainersschap van de D1-jeugd van Hapse Boys. Na 5 jaar Hapse Boys, 4 jaar DSV, 2 jaar Juliana Mill, 1 jaar JVC en weer 1 jaar Hapse Boys, ben ik nu actief als hoofdtrainer van DSV. Afgelopen seizoen was ik in opleiding tot hoofdtrainer en dat heb ik gedaan als trainer van DSV A1 en assistent en later als (interim-) trainer van 1.

 

4. Waarom wilde je trainer worden?
Voetballen is altijd mijn grote hobby geweest en in mijn dagelijkse werk geef ik leiding aan een groep. In het trainerschap zitten beiden. Ik vind het hartstikke mooi werk om met sport bezig te zijn, met een team te mogen werken en samen een doel na te streven.

 

5. Als wat voor trainer zie je jezelf? Met welke topcoach uit het hedendaagse voetbal mogen we je vergelijken qua type? (gedrag, spelopvatting, systeem)
Als speler had ik niet de hoogste handelingssnelheid en beste techniek; dit compenseerde ik met mijn overzicht en mijn mentaliteit. Mede hierdoor heb ik altijd in de prestatieve teams in de jeugd gespeeld.  Als trainer snap ik ook waarom bepaalde spelers dingen nog niet zo goed kunnen en leer ik hen te compenseren. Als ik naar Nederlandse topcoaches kijk, vind ik Louis van Gaal de allerbeste. Hij heeft als speler ook nooit aan de absolute top gestaan, is een gedreven trainer, geïnteresseerd in de persoon zelf, sterk in het creëren van een team en hij heeft veel gewonnen. Weliswaar op een niet te vergelijken niveau, maar er zijn wat dat betreft dus toch wel enkele raakvlakken.

 

6. Van welke trainer heb je als actief voetballer het meeste geleerd en waarom?
In de C1 werden wij getraind door Hein Aldenhoven. Een heel gedreven trainer, waar wij als spelers alles voor over hadden. Knap hoe zo’n man week in, week uit 15 pubers met hun neus dezelfde kant op liet kijken. Tijdens de promotiewedstrijd van Hapse Boys 1 tegen Avesteyn 1 stond hij, betrokken als altijd, langs de lijn. Prachtig om te zien hoe hij nog altijd begaan is met het spelletje en de spelers.

 

7. Wat is het hoogtepunt in je voetbalcarrière tot nu toe? 
Als actief speler zijn dat de momenten dat ik bij de selectie zat van Hapse Boys 1, maar toch vooral het kampioenschap in de Eerste Klasse met de A1.

Als trainer zijn dat mijn kampioenschappen met Hapse Boys (1x D1, 2x C1 en promotie met 1 als interim-trainer), DSV (C1 en het jaar in de Hoofdklasse) en Juliana Mill (A1, 2 promoties op rij met één kampioenschap). Waar ik uiteindelijk het meeste plezier aan heb beleefd, zijn de mooie verenigingen en fijne mensen waarmee ik werk of heb gewerkt. Denk hierbij vooral aan supporters en spelers. Met verreweg de meeste spelers heb ik een fijne band opgebouwd en velen zijn doorgebroken in een eerste elftal. Dat vind ik mooi om te zien.

 

8. Wat is het dieptepunt in je voetbalcarrière tot nu toe?
Als speler is dat het mislopen van het kampioenschap in het jaar na promotie in de hoofdklasse met A1. Bijna tweemaal op rij kampioen. Als trainer moet mijn grootste dieptepunt nog komen, denk ik. Als ik dan iets moet noemen, is dat de verloren bekerfinale met Juliana Mill A1.

 

9. Wie is de stille kracht van je elftal?
Piet Lamers. Een nuchtere, betrouwbare verdediger die nooit verzaakt en met de juiste drive belangrijk is voor ons jonge elftal. Daarnaast noem ik onze keeper, Bono Barten. Hij wordt steeds belangrijker voor het team.

 

10. Wie is de gangmaker van je elftal?
Laurens Willems is met zijn 28 jaar de oudste speler in het eerste elftal. Zijn coaching en ervaring zijn van meerwaarde voor het elftal; daarnaast is hij ook na de wedstrijden en trainingen altijd van de partij. Harm Nabuurs, die hoofdzakelijk in het tweede speelt, zie ik als gangmaker van de selectie. Hij traint de A1 en is altijd positief betrokken bij het eerste elftal. Wat mij betreft is Harm het cement tussen de stenen.

 

11. Welke speler van DSV 1 verrast je tot nu het meest in het huidige seizoen?
Sjors Cornelissen heeft een basisplaats op het middenveld veroverd en velen geven mij aan dat zij hem als dé verrassing zien in deze selectie. Ik wist al wel dat Sjors gewoon heel goed kan voetballen.

 

12. Hoe ziet je zondag eruit als DSV 1 een competitiewedstrijd speelt?
Als het uitkomt, trap ik ’s ochtends eerst zelf nog een balletje met een vriendenteam bij Hapse Boys. Als dit door het tijdstip niet te combineren is kies ik voor een rustig en uitgebreid ontbijtje met Nina. Als het tweede thuis speelt probeer ik er altijd rond 12 uur te zijn, zodat ik hen ook nog (even) zie spelen.

 

13. Wat zijn sterke punten én verbeterpunten voor DSV als vereniging zijnde?
Doodzonde vind ik het dat bij DSV jonge, fitte en talentvolle spelers er vroeg voor kiezen om in een lager elftal te spelen. Wat dat betreft hoop ik op een ommekeer. DSV is een fijne, warme club met veel echte clubmensen. Ik heb er in het verleden ook de jeugd getraind en heb mij bij DSV vanaf dag één thuis gevoeld.

 

14. Wat was je eerste reactie toen deze indeling er bij de KNVB uitrolde? Had je niet liever met DSV in de Brabantse klasse gespeeld met meer wedstrijden tegen clubs uit de directe omgeving?
Persoonlijk had ik graag bij Hapse Boys en Juliana Mill in de competitie gezeten, omdat ik deze verenigingen ken en het derby’s zijn. Derby’s trekken veel publiek en dat is mooi voor de spelers en de club. Echter blijkt deze competitie, met weinig onderlinge krachtsverschillen, een goede en leerzame competitie voor ons te zijn. We komen eens andere verenigingen tegen en velen kennen je bij voorbaat nog niet, dat is ook wel eens lekker.

 

15. DSV staat na afgelopen zondag écht bovenaan, wat is je verklaring voor de succesvolle seizoenstart?
Ik heb vanaf de start van het seizoen gehamerd op twee facetten: wedstrijdmentaliteit en organisatie. Dit hebben de jongens goed opgepakt en invulling weten te geven. We zijn een moeilijk te verslaan team geworden dat met en voor elkaar voetbalt. Er zijn nog heel veel zaken die ik graag anders zou willen zien, maar nu eenmaal zijn zoals ze zijn. We roeien met de riemen die we hebben en proberen hierbij te allen tijde oplossingsgericht te zijn. De seizoenstart zie ik als een bevestiging van het feit dat we met zijn allen op de goede weg zijn. Dit geldt voor de gehele selectie, dus ook voor DSV 2 en A1.

 

16. Welke tegenstander in de 4e klasse F heeft tot nu toe de meeste indruk gemaakt en welke de minste?
Wij wisten bij voorbaat al dat de eerste twee wedstrijden zwaar zouden worden. Ysselsteyn miste tegen ons wat spelers; toch speelden wij verdienstelijk gelijk. EWC was tot nu toe de enige ploeg die in alle opzichten te sterk voor ons was. Zij hebben enkele sterkhouders die het verschil kunnen maken, maar dat maakt hen ook afhankelijk. Elke tegenstander heeft het ons tot op zekere hoogte lastig gemaakt; een makkie zijn wij tot nu toe nog niet tegengekomen. We stonden pas één keer op voorsprong in de rust, dat zegt ook wel wat. Ook voor de grotere overwinningen moesten wij 90 minuten strijd leveren.

 

17. Wat is de doelstelling voor de rest van het seizoen en wie zie je als voornaamste concurrent(en) voor die doelstelling?
Ik wil het proces waarin wij zitten verder vorm gaan geven. In eerste instantie door dominanter te gaan voetballen. Aan de bal moet en kan het nog veel beter, dus hier gaan we hard aan werken in de komende maanden. Aanvankelijke doelstelling vanuit de club is handhaving en dit moeten wij proberen voor de winterstop al te realiseren, zodat DSV eindelijk eens een seizoen vrijuit uit kan voetballen. Het proces moet leiden tot resultaten en wie weet wat er dan in het verschiet ligt. Wat dat betreft geldt: niks moet en alles mag. Wij gaan er alles aan doen om zo hoog mogelijk te eindigen. De enige concurrent die we daarbij hebben, zijn wij zelf. We mogen niet verslappen.

 

18. Waar staan Steef Peters en DSV over vijf jaar?
Als de selectie intact blijft zoals deze nu is en wordt aangevuld met de talenten die de club rijk is, moet DSV over vijf jaar tegen de derde klasse aan zitten of erin spelen. Waar ik dan zelf sta? Ik ben een ambitieuze trainer die, ongeacht het niveau, graag werkt met een jonge en ambitieuze selectie. Vijf jaar is nog ver weg. Voorlopig ben ik bij DSV prima op mijn plek.

 

Tekst: Jeen Schiks