Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

De oefenmeester - Tiny Ruijs van SV Meerssen (1D)

 

Dit seizoen zet In De Wandelgangen elke week een trainer in het zonnetje die actief is in de voetbalregio Zuid II. Goede (behaalde) resultaten, een sublieme actie of een bijzonder verhaal maken iemand tot trainer van de week. Deze editie is met de trainer van de koploper van de 1e klasse D, SV Meerssen, Tiny Ruijs (59).

 

Tiny Ruijs een voetbaldier noemen is een understatement. De geboren Cuijkenaar speelde profvoetbal bij NEC en Fortuna Sittard, was hoofdtrainer van onder meer Fortuna Sittard en MVV en zelfs bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten waarmee hij zich bijna wist te kwalificeren voor het WK van 2002. Inmiddels acteert Tiny Ruijs een paar niveautjes lager in het Nederlandse amateurvoetbal. Met voormalig hoofdklasser SV Meerssen gooit hij momenteel hoge ogen in de 1e klasse D. Zondag ontvangt de koploper de nummer 2 VV Schaesberg op het eigen sportpark ‘Marsana’. Het resultaat zal natuurlijk nog niet doorslaggevend zijn voor de eindklassering van beide teams, maar dat bij winst de ‘geel-zwarten’ uit Meerssen een mooi gaatje slaan is een feit. Voor ons van In De Wandelgangen was al het bovenstaande reden om trainer Tiny Ruijs op te zoeken en hem een aantal vragen te stellen in aanloop naar de topper van aankomende zondag.  

 

1. Wie is Tiny Ruijs?
Tini Ruijs is een voetballiefhebber pur sang die getrouwd is met Birgit. Met mijn vrouw en vijf honden woon ik in het Belgische Riemst.

 

2. Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik sport dagelijks, wandel veel met de honden en tuinier graag. Ook ga ik af en toe naar de prachtige stad Maastricht om af te spreken met bekenden en vrienden.

 

3. Hoe is je carrière als voetballer/trainer tot nu toe verlopen?
Terugkijkend ben ik heel tevreden met mijn carrière als voetballer en trainer. De teleurstellingen en mindere ervaringen horen natuurlijk ook bij het voetbal, maar die waren er in mijn geval gelukkig niet zoveel.

 

4. Waarom wilde je trainer worden?
Ik ben begonnen bij de B-jeugd van Fortuna Sittard. Na een proefperiode van twee jaar heb ik besloten om mijn diploma’s te gaan halen. Vooral de spelers beter te maken gaf me heel veel voldoening en energie om trainer te worden.

 

5. Als wat voor trainer zie je jezelf? Met welke topcoach uit het hedendaagse voetbal mogen we je vergelijken qua type?
Ik ben een ervaren trainer die door middel van verzorgd voetbal succesvol wil zijn. Discipline, veeleisend, humor en gezelligheid zijn verder wel enkele zaken die mij typeren als trainer. Ik ben wie ik ben en ga mezelf niet vergelijken met andere trainers.

 

6. Van welke trainer heb je als actief voetballer het meeste geleerd en waarom?
Van alle trainers die je meemaakt steek je wat op, om nu specifiek iemand te noemen zou teleurstellend zijn voor alle trainers die ik dan niet noem dus dat doen we maar niet.

 

7. Wat is het hoogtepunt in je voetbalcarrière tot nu toe? 
Bondscoach van de V.A.E. (Verenigde Arabische Emiraten) was wel het absolute hoogtepunt. Vanuit kansloze positie wisten we nog de play-offs te halen voor het WK van Japan en Zuid-Korea. Uiteindelijk werden we uitgeschakeld door Iran.

 

8. Wat is het dieptepunt in je voetbalcarrière tot nu toe?
Mijn afkeuring voor het betaalde voetbal op veel te jonge leeftijd.

 

9. Wie is de stille kracht van je elftal?
Dat is mijn aanvoerder Roy Andrien. Iemand die voorop gaat in de strijd, altijd aanwezig is op de trainingen en ook een voorbeeld is voor de veelal jeugdige talenten die bij SV Meerssen spelen.

 

10. Wie is de gangmaker van je elftal?
Michiel Knops, goede humor en altijd in voor een feestje met de nodige biertjes. Hij is ook de organisator en initiatiefnemer van activiteiten buiten het voetbal om.

 

11. Welke speler van SV Meerssen 1 verrast je tot nu het meest in het huidige seizoen? Waarom?
Jordy van der Schoot. Als eerstejaars senior scoort hij makkelijk en veel. Hij komt rechtstreeks van de A1 van SV Meerssen.

 

12. Hoe ziet je zondag eruit als SV Meerssen 1 een competitiewedstrijd speelt?
Om 8 uur sta ik op en na het ontbijt maak ik een wandeling met de honden. Bij thuiswedstrijden ga ik voor onze wedstrijd eerst het 2e elftal bekijken. Daarna begint de korte voorbereiding en bespreking voor de wedstrijd die om 14.30 begint. Na de wedstrijd in de kantine natuurlijk altijd gezellig napraten met vrijwilligers, supporters, spelers van de tegenpartij en onze eigen spelers. Rond 18.30 ben ik meestal thuis om naar Studio Sport te kijken.

 

13. Wat zijn sterke punten én verbeterpunten voor SV Meerssen als vereniging zijnde?
Sterke punten van deze vereniging zijn de vele vrijwilligers die belangeloos hun club helpen. Ook de vele eigen opgeleide jongens in het 1e elftal is een belangrijke gegeven voor SV Meerssen. Verbeterpunten zijn dan ook wel weer dat de jeugdopleiding even als de accommodatie (slechts drie velden) op peil gehouden wordt.

 

14. SV Meerssen staat na tien wedstrijden bovenaan, wat is je verklaring voor de succesvolle seizoenstart?
Het elftal is grotendeels intact gebleven. De trainingsopkomst is bijna maximaal bij het eerste. Veel jongens zijn ambitieus en streven naar het maximale. De goede sfeer binnen de club zorgt voor rust en stabiliteit.

 

15. Welke tegenstander in de 1e klasse D heeft tot nu toe de meeste indruk gemaakt en welke de minste?
De tegenstanders in 1D zijn enorm aan elkaar gewaagd. Je kan van iedereen winnen maar ook van iedereen verliezen. De eerste zeven ploegen staan momenteel heel dicht bij elkaar. De beste ploeg die wij tot nu toe hebben getroffen is VV Geldrop.

 

16. Wat is de doelstelling voor de rest van het seizoen en wie zie je als voornaamste concurrent(en) voor die doelstelling?
Onze doelstelling is bovenin mee blijven doen zodat we in ieder geval de nacompetitie halen. Onze voornaamste concurrenten zijn VV Geldrop en VV Bekkerveld. Outsiders zoals ZSV, VV Minor en VV Schaesberg verwacht ik ook bij de bovenste plekken.

 

17. Wat verwacht je van de kraker tegen VV Schaesberg aankomende zondag?
Een echte topper, de nummer 1 tegen de nummer 2! Hopelijk zijn de toeschouwers de grote winnaars van deze wedstrijd. In deze thuiswedstrijd is het belangrijk om de drie punten binnen te halen, zodat we de eerste plaats kunnen vasthouden.

 

18. Waar staan Tiny Ruys en SV Meerssen over vijf jaar?
Geen idee. Wat mezelf betreft is gezondheid belangrijk. Voor de club hoop ik dat ze tegen die tijd alweer een paar jaar in de hoofdklasse spelen.

 

Tekst: Jeen Schiks