Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

De Vrijwilliger - Bart Lambers (FC Oda)

 

Hij is er bij FC Oda ingerold, doordat zijn kinderen daar voetbalden. Zelf is hij geen voetballer en inmiddels voetballen zijn kinderen ook niet meer bij FC Oda. Dit is voor Bart Lambers geen reden om te stoppen met het vrijwilligerswerk bij deze club. Het vrijwilligerswerk waarin hij zo veel tijd steekt. Deze week in ‘De Vrijwilliger’: Bart Lambers van FC Oda. 
 

 

 1. Naam en woonplaats?
  Mijn naam is Bart Lambers en ik ben woonachtig in Weert (Noord Limburg).

 2. Hoe zou je jouw persoonlijkheid omschrijven?
  Moeilijk om jezelf te beschrijven, maar ik doe een poging: ik ben een sociaal en sportief persoon. Als ik ergens aan begin, dan ga ik er ook voor. Half werk komt in mijn woordenboek niet voor. Humor draag ik hoog in het vaandel. Vandaar mijn motto “een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd”. Met negatieve en verwaande mensen kan ik moeilijk omgaan. Enthousiaste mensen met het hart op de goede plaats omarm ik.

 3. Wat voor beroep oefen je op dit moment uit?
  Ik werk bij Koti Technisch en Industrieel Borstelwerk in Weert als verkoopmedewerker binnendienst. Koti is een groot Weerter productiebedrijf met verschillende vestigingen in Europa. Een mooie, gevarieerde baan met iedere dag uitdagingen. Vaak ook hectisch, maar dat houdt de man scherp. Mooie orders binnenslepen door goede expertise en inzet zijn de kroon op mijn werk. 

 4. Hoe ziet jouw gezin er uit?
  Ik ben vader van Raf (15) en Sam (14). Sinds 2004 ben ik gescheiden. De kinderen hebben tot vorig jaar bij mij gewoond en wonen nu bij hun moeder.  

 5. Je bent vrijwilliger bij de club ‘F.C. Oda’, waarom ‘F.C. Oda’?
  Mijn twee zonen hebben vanaf de F-jeugd gevoetbald bij FC Oda, tot de C-jeugd. Met het bijwonen van wedstrijden en activiteiten leer je de andere ouders van de voetballertjes kennen, alsook de mensen achter de club. De mensen achter de club, die veel vrijwilligerswerk verzetten om het voetballen mogelijk te maken, heb ik altijd bewonderd. Dankzij hun konden mijn jongens lekker voetballen bij een leuke club. Nu de jongens bij hun moeder zijn gaan wonen, kwam er voor mij veel tijd vrij. Naast het feit dat ik veel sport, bleef er veel tijd over, die ik wilde invullen met vrijwilligerswerk. Bij het bepalen voor welke organisatie ik vrijwilligerswerk wilde gaan doen, was de keuze snel gemaakt: voor FC Oda dus. Kan ik dus mooi iets terug doen. Dat mijn kinderen niet meer voetballen bij Oda en ikzelf ook niet voetbal, doet er niet toe. Ik vind het fijn dat op deze manier de band met de club blijft.

 6. Heb je zelf een voetbalverleden?
  Ik heb ooit, toen was ik een jaar of 7, gevoetbald in Altweerterheiden. Al snel heb ik de voetbalschoentjes aan de wilgen gehangen. Het was mijn dingetje niet. Na nog een aantal teamsporten te hebben geprobeerd, ben ik erachter gekomen dat ik een solosporter ben. Ik vond mijn genot in het windsurfen, skiën en hardlopen. Nadat mijn twee jongens zijn gaan voetballen is er interesse ontstaan voor het spelletje, weliswaar vanaf de zijlijn. De zondagavonden staan in het teken van de samenvattingen en EK’s en WK’s worden gevolgd. Het kind -ouder duel, dat georganiseerd wordt bij het afsluiten van het seizoen, en waaraan ik heb deelgenomen, zal ik nooit vergeten. Volgens mij heb ik een half jaar pijn gehad aan spieren waarvan ik het bestaan niet kende. Het was mijn laatste actieve voetbalmoment.

 7. Hoelang ben je al werkzaam als vrijwilliger?
  Niet al te lang; anderhalf jaar ongeveer.

 8. Waarom ben je vrijwilliger geworden?
  Zoals je hebt kunnen lezen, zijn mijn jongens bij hun moeder gaan wonen. Vanaf het moment dat duidelijk werd dat dit ging gebeuren, besefte ik dat er voor mij veel tijd vrij zou komen. Voor de duidelijkheid; de jongens komen regelmatig bij mij, maar de fulltime zorg is er niet meer. De jongens hebben zelf, in goede harmonie, besloten bij hun moeder te willen gaan wonen. Enfin, die vrijgekomen tijd wilde ik niet opvullen door op de bank te gaan hangen. Al snel besloot ik vrijwilligerswerk te willen gaan doen. En, zoals hierboven verteld, graag bij FC Oda. Er kwam mij ter ore dat FC Oda vrijwilligers zocht voor hulp bij een jeugdtoernooi. Hierop heb ik gelijk gereageerd en ben de uitdaging aangegaan. Ik was totaal onbekend met vrijwilligerswerk, maar heb de job aanvaard en het was een geweldige ervaring. Na deze eerste job heb ik de club aangegeven dat ze mij altijd kunnen benaderen voor vrijwilligerswerk als dit zich aandient. Dit bleek dus niet aan dovenmansoren.

 9. Wat zijn je functies als vrijwilliger?
  FC Oda organiseert al meer dan 30 jaar een vrijmarkt en braderie op de laatste zondag van juni. De persoon die dit al die jaren organiseerde is helaas niet meer in ons midden. Begin dit jaar is mij gevraagd enkele taken op me te nemen. Dit heb ik aangenomen wat resulteerde in dat ik het evenement grotendeels heb georganiseerd. Maar ook zag ik de uitdaging een frisse wind te laten waaien door het evenement. De voorzitter van FC Oda en ikzelf hebben enorm veel energie gestoken om het evenement in een ander jasje te steken en te pogen het aantrekkelijker te maken voor het publiek, met name de jeugd, om zo meer publiek te trekken voor de ondernemers die deelnemen. Dit is aardig gelukt, echter voor komende editie moet er nog veel gebeuren. Mijn verdiensten in deze hebben ervoor gezorgd dat de voorzitter mij heeft gevraagd zitting te nemen in het bestuur als secretaris. Ook dit leek mij een mooie uitdaging en heb de uitnodiging aanvaard. Daarnaast wist de activiteitencommissie mij ook te vinden. De opgedane ervaring bij het organiseren van het dorpsfeest wilden zij graag gedeeld zien. Ook hier heb ik mijn medewerking toegezegd. Daarnaast probeer ik een helpende hand te bieden bij toernooien en het jaarlijks onderhoud van de accommodatie. Op dit moment erg veel werk, maar je moet je draai vinden en gewoon worden met de processen en taken. Na verloop van tijd worden diverse taken gewoon en komen ze in de herhaal modus wat resulteert dat het werk aangenaam blijft.

 10. Hoe bevalt het om vrijwilliger te zijn en veel voor de club te betekenen?
  Het bevalt mij erg goed. Je hebt met gedreven mensen te maken. Het zijn immers allemaal vrijwilligers die de club een warm hart toedragen. Jouw inzet wordt gewaardeerd. En wat je ook doet, het komt de club altijd ten goede. Sport vind ik heel belangrijk, ongeacht welke. Zeker in de huidige maatschappij. Sport houdt de mens fit en brengt harmonie, (gezonde)spanning, maar vooral heel veel plezier. Clubs draaien op vrijwilligers en vrijwilligers zijn dus van belang voor het voortbestaan van een club. Als door mijn kleine bijdrage, naast die van alle andere vrijwilligers, de club lekker kan draaien en de jeugd lekker kan voetballen, dan voel ik mij een gelukkig mens en dan zit ik graag een paar avonden per maand mijn dingetje te doen voor de club. Sociaal gezien, het omgaan met de mensen, bevalt mij ook erg goed. Regelmatig een gezellig babbeltje en een lolletje.

 11. Wat zijn de leukste dingen als vrijwilliger?
  Het contact met de mensen en het gevoel dat je de club kunt dienen. Altijd lol. Eigenlijk een grote familie waarbij iedereen het elkaar aangenaam maakt. En je doet gewoon dankbaar werk waar iedereen profijt van heeft.  

 12. Wat is het mooiste moment dat je hebt mee mogen maken als voetballer/vrijwilliger bij ‘F.C. Oda’?
  Afgelopen jeugdtoernooi samen met mijn twee zonen geholpen bij het verkopen van eten en drinken. Zij genoten om dit werk te mogen doen voor hun oude vertrouwde “cluppie”. Kwamen oud teamgenoten tegen natuurlijk en hebben ook nog eens goed werk geleverd naar ieders tevredenheid. Na afloop waren ze super enthousiast en willen volgend jaar weer meehelpen. Dat doet je als vader enorm veel goed.

 13. Waarom zijn vrijwilligers volgens jouw essentieel binnen een club?
  Zonder vrijwilligers heeft een club eigenlijk geen bestaansrecht.  Bij een club horen zoveel taken die gedaan moeten worden om het draaiende te houden. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar het moet allemaal gebeuren en gedaan worden. Belangrijk binnen een club is dan ook dat ze actief vrijwilligers blijft werven en een klimaat creëert om vrijwilligers aan te trekken, maar belangrijker nog, ze te behouden. 

 14. Waar zie je jezelf in de toekomst binnen de club?
  Vind ik eigenlijk een niet relevante vraag. Zolang het leuk blijft en je de club kunt dienen in welke vorm dan ook, dan is dat prima. Ambities moet je hebben in je baan en niet in het vrijwilligerswerk. Doe in het vrijwilligerswerk dat waar je goed in bent. Dit zal de zaak alleen maar dienen. Wanneer je voor uiterlijk vertoon bepaalde functies ambieert waarvoor je misschien niet geschikt bent, dan ben je in mijn ogen niet goed bezig en zal dit de zaak zeker niet dienen. Tot op heden heb ik dit bij FC Oda gelukkig niet gezien. Ik hoop gewoon dat ik nog heel lang vrijwilliger, in welke functie dan ook, mag en kan zijn bij FC Oda. 

 15. Verdere hobby’s?
  Hardlopen, fitness en wakeboarden. Verder geniet ik van mijn zonen en mijn tuin. Lekker borrelen, kletsen, discussiëren en lachen met goed gezelschap rondom de tafel vind ik top.

 16. Verwachtingen over het eerste elftal van ‘F.C. Oda’?
  Dat laat ik aan de deskundigen over. Natuurlijk hoop ik op vele overwinningen en blijven ze nog lang spelen aan de top.

  Verder... 

 17. Etentje of avondje stappen?
  Beiden als het kan. Ik houd van lekker eten maar een avondje stappen met een goed gezelschap vind ik erg gezellig.

 18. Angst voor?
  Deze vraag wordt gesteld aan iemand met een angststoornis. Wanneer je als persoon ergens het middelpunt bent, vind ik doodeng. Daarom werk ik graag achter de coulissen. Laat mij maar lekker buffelen zonder tamtam en dan ben ik in mijn element. Met deze rubriek ben ik ook even het middelpunt, maar dat is virtueel en minder eng. In eerste instantie vond ik het ook helemaal niks dat ze mij hebben voorgedragen, maar wanneer door mijn bijdrage mensen besluiten om ook als vrijwilliger voor hun club aan de slag te gaan, dan mag ik dit niet nalaten.

 19. Favoriete tv-programma?
  Kijk graag naar Discovery en National Geographic. Verder besteed ik niet veel tijd aan televisie kijken. Het aanbod is vaak ook belabberd alhoewel de publieke zenders het beste aanbod hebben. Zembla en Tegenlicht hebben regelmatig goede items die je ogen echt wel doen openen aangaande onze maatschappij. 

 20. Favoriete muziek?
  Heel divers: van snoeiharde punk-core tot dance en van reggae tot klassiek.

 21. Favoriete professionele voetbalclub?
  Heb ik niet. Ik vind de Nederlandse competitie wel het leukst om naar te kijken. Champions League is natuurlijk super voetbal, maar met tig miljoen euro aan spelers in een team kan iedere club op dat niveau winnen. En dan vind ik het toch minder interessant. 

 22. Favoriete professionele speler?
  Iedere speler die vecht voor de bal en knokt voor het team vind ik top en geniet mijn bewondering en waardering.