Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

De Vrijwilliger - Hans Vinken (Mifano)

 

Negen kinderen, waarvan er 7 actief voetbal spelen. Hij zag het als een verplichting om iets te betekenen voor de lokale voetbalclub Mifano en hij doet het werk na 15 jaar nog altijd met veel plezier! Deze week in De Vrijwilliger, Hans Vinken.

 1. Naam en woonplaats.
  Hans Vinken (54) uit Mierlo.

 2. Hoe zou je jouw persoonlijkheid omschrijven?
  Ik zou mezelf omschrijven als een rustig iemand, die altijd klaar staat voor een ander. Er zitten altijd 24 uur in een etmaal.

 3. Wat voor beroep oefen je op dit moment uit?
  Op dit moment ben ik planner in een productiebedrijf voor bouten en andere bevestigingsmiddelen.

 4. Hoe ziet jouw gezin er uit?
  Op dit moment ben ik single. Ik ben wel vader van negen kinderen in de leeftijd van 14 tot 27 jaar. Van deze negen kinderen verblijven er nog zes permanent onder mijn dak spelen spelen er zeven actief voetbal.

 5. Je bent vrijwilliger bij de club ‘Mifano’, waarom ‘Mifano’?
  Ik ben vrijwilliger geworden bij Mifano vanaf het moment dat de kinderen zijn gaan voetballen bij deze club. De keuze van welke club hoefde niet gemaakt te worden, aangezien Mifano de enige voetbalvereniging in ons dorp is.  Mifano is een mooie vereniging met 10 seniorenteams en ruim 20 jeugdteams op een mooi sportpark met 5 speel/trainingsvelden. Ik heb het er altijd naar mijn zin gehad en dat heb ik het tot op heden nog steeds!

 6. Heb je zelf een voetbalverleden?
  Ik heb 15 jaar actief gevoetbald bij SV Lierop, van mijn 10e tot mijn 24e.  Toen ben ik verhuisd naar ons buurdorp Mierlo en als actief voetballer gestopt. De Derde klasse was het hoogste niveau, waarop ik zelf heb gespeeld. Daarna volgde direct twee degradaties achter elkaar. Dit was voor mij een teken dat ik moest stoppen. Altijd stoppen op je dieptepunt ;).

 7. Hoelang ben je al werkzaam als vrijwilliger?
  Ik ben nu al zo’n 15 jaar actief bij Mifano. De club wilde me vorig jaar al huldigen voor 25 jaar, die cijfers heb ik achter maar laten corrigeren.

 8. Waarom ben je vrijwilliger geworden?
  Als je kinderen een sport uitoefenen vind ik dat je als ouder aan die vereniging ook een bijdrage kunt leveren. Alle hulp is bij een vereniging welkom, de een kan schilderen, de ander kan besturen, voor iedereen is er wel een passend plekje te vinden. Dat was ook mijn gedachtegang toen mijn kinderen gestart zijn met voetballen bij Mifano.

 9. Wat zijn je functies als vrijwilliger?
  Ik heb in mijn jaren als vrijwilliger bij Mifano heel wat taken uitgevoerd. In de afgelopen jaren heb ik altijd wel een jeugdteam op sleeptouw genomen, C / B / A -teams hoofdzakelijk, zowel op het trainingsveld als op de zaterdagen. Daarnaast heb ik 8 jaar het damesteam (met daarin vier dochters) onder mijn hoede gehad. Er waren jaren bij dat ik alleen op vrijdag niet op de velden te vinden was. Momenteel ben ik hoofdleider van de A/B-categorie, zit ik als zodanig in het jeugdbestuur, train en coach ik de A2 en doe ik af en toe nog wat kassadienst en lotenverkoop op zondag als invaller. Daarnaast een trouwe supporter van het vaandelteam.

 10. Hoe bevalt het om vrijwilliger te zijn en veel voor de club te betekenen?
  Het kost me geen moeite. De energie die je aan de jeugd geeft, betaalt zich terug in glimlachen op gezichten. Dat vind ik super om te zien!

 11. Wat zijn de leukste dingen als vrijwilliger?
  De wedstrijdmomenten die je na jaren met je spelers nog terug kunt halen: ‘Weet je nog wel oudje.’ Spelers met minder voetbaltalenten zien genieten van hun partijtjes. Met elkaar zorgen dat een vereniging soepel kan draaien op een grote groep vrijwilligers. Iedereen heeft daarbij een gelijke rol, terreinbeheer, bestuur, trainers, koffiezetters, ballen-oppompers, allemaal zijn ze nodig om het te laten draaien.

 12. Wat is het mooiste moment dat je hebt mee mogen maken als voetballer/vrijwilliger bij ‘Mifano’?
  Dat het beslissende doelpunt in de kampioenswedstrijd van C2 werd gemaakt door de speler die, als het aan de anderen had gelegen, vanwege zijn kwaliteiten op de bank had moeten plaatsnemen. Ook daar bleek maar weer dat je iedereen nodig hebt om een team te kunnen vormen.

 13. Waarom zijn vrijwilligers volgens jouw essentieel binnen een club?
  Vrijwilligers zorgen voor het hart van een club, je komt niet om je geld op te halen voor een taak. Al die vrijwilligers hebben op die manier een boodschap naar de samenleving dat er naast betaald werk ook veel energie te halen valt uit onbetaald werk. Het is natuurlijk de keuze van elk individu om op vrijwillige basis enige uurtjes te besteden, neem maar van mij aan, doen!

 14. Waar zie je jezelf in de toekomst binnen de club?
  Naarmate de leeftijd vordert, zal de tijd die op het veld wordt doorgebracht langzaam aan wel af gaan nemen. Plaats maken voor doorstromende jeugdigen. Ook dan zie ik me echter wel rond de velden als opruimer op trainingsavonden of in een andere rol. We zien wel wat er op mijn Mifano-pad komt.

 15. Verdere hobby’s?
  Lezen is de hobby, die na Mifano de meeste uren in beslag neemt, heerlijk, elke week minimaal een boek.

 16. Verwachtingen over het eerste elftal van ‘Mifano’?
  Natuurlijk moet je als supporter van het “urste” van Mifano altijd streven naar beter en hoger en zal de technische staf binnen Mifano uitspreken naar een stabiele derde-klasser te willen uitgroeien. Maar lekker in de vierde klasse tegen de buurgemeenten Stiphout, Lierop, Brouwhuis, Aarle-Rixtel, Bakel etc. niets mis mee toch?

  Verder....

 17. Etentje of avondje stappen?
  Geen van beide, lekker thuis, boekje erbij, stappen laat ik aan mijn kinderen over, ik tel wel of ze allemaal thuis zijn gekomen!
 18. Angst voor?
  Positivisten kennen geen angst, wat komt dat komt.
 19. Favoriete tv-programma?
  Meestal staat er in mijn voetbalhuishouden wel sport op de buis. Ik kan zelf geweldig genieten van oude sportfragmenten, kippenvel! Maakt niet uit welke sport. Zoetemelk die wereldkampioen wordt op zijn oude dag, de volleyballers die olympisch goud haalden, schaatssuccessen, alles vind ik mooi om te zien.
 20. Favoriete muziek?
  Ik luister nauwelijks naar muziek, de top 2000 vind ik wel aardig aan het einde van ieder jaar.
 21. Favoriete professionele voetbalclub?
  Langzaam aan begin ik wel genoeg te krijgen van het professionele voetbal, omdat het nauwelijks nog om het spelletje draait. Geregisseerde lotingen, omdat Rusland niet tegen Oekraïne mag spelen, 100 miljoen voor een speler, de staf van het Nederlands Elftal en haar perikelen, je lacht je een deuk. Vandaar dat ik eigenlijk geen fan ben van een profclub.
 22. Favoriete professionele speler?
  Favoriet zijn ‘de doe maar gewoon jongens’, die niet ieder uur naar de kapper of tattooshop hollen, die niet continue lopen te verkondigen dat ze zo geweldig zijn en snel naar een hoger niveau willen. Dus eigenlijk die spelers waarover je niets leest, dat zijn mijn favoriete profs.