Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Diego Jongen – ‘Het betaalde voetbal heeft mij als mens gevormd.’

Onze afspraak is met Diego Jongen. Het werd een lange en boeiende avond met mooie anekdotes uit zijn voetballoopbaan maar ook over het dagelijks leven. Ook hebben we gesproken over Harrie Thoma die onlangs gestorven is. Alle facetten van het leven zijn wel de revue gepasseerd.

Laten we beginnen met een anekdote uit zijn voetbal leven bij Roda JC.. In deze periode liep Diego een zware blessure op en na een half jaar revalideren mocht hij weer beginnen op het 2E team van Roda JC op Kaaheide. De tegenstander was ton RBC wij wonnen die wedstrijd met -0 en ik scoorde alle 5 de doelpunten. Die zelfde avond belde Jos Luhukay , toen der tijd trainer van SC Padderborn waar ook m`n maatje Roel Brouwers speelde , en gaf aan dat hij interesse had in mij als spelers. Ik blij dacht aan een nieuwe uitdaging in mijn voetbal carrière maar Roda JC liet mij niet gaan om mij vervolgens te verkopen aan Go Ahaed Eagles dat dezelfde hoofdsponsor had als Roda JC .  Ja dat ik niet naar SC Padderborn mocht gaan van Roda JC dat was wel een domper. Maar ik was prof en moest wel gewoon doorgaan. Overigens heb ik bij Go Ahead veel gespeeld , er een fantastische tijd gehad bij de vereniging en in de stad Deventer. Wellicht de mooiste tijd als profvoetballer bij Go Ahead gehad.

Wie is ?

Ik ben 35 jaar geleden geboren in de vroedvrouwenschool in Heerlen om precies te zijn op 10 maart 1983. Mijn eerste stappen heb ik gezet in Kerkrade. Daar ben ik ook opgegroeid en woon er nog steeds even als mijn ouders en mijn zus. Getrouwd met Ellen en woonachtig in de wijk Terwinselen in Kerkrade.

Opleidingen?

Lagere school was de Doorkijk in Terwinselen , mijn volgende stap was naar de MAVO het Lambertus college in Kerkrade om vervolgens naar het Arcus College te gaan om de opleiding detailhandel te volgen. Maar ik was toen volop met voetbal bezig en na ander half jaar ben ik gestopt ik kreeg contract bij Roda JC.

Maatschappelijke loopbaan ?

Ik was tot juli 2007 prof voetballer geweest en op mijn 26E levensjaar heb ik besloten om hiermee te stoppen want het ging niet meer ik had roofbouw op mijn lichaam gepleegd en werd gedwongen om een niveau lager te gaan voetballen

Toen ging ik met mijn CV onder mijn arm naar uitzendbureaus op zoek naar werk. Het liefst wilde ik een baan die iets met sport te maken had. Toen kwam Decathlon en na mijn sollicitatie gesprek werd ik direct aangenomen . Dat was de start van mijn maatschappelijke carrière en nu 10 jaar later werk ik er nog steeds met heel veel plezier.

Want je bent begonnen met voetballen bij ?

RKTSV uit Terwinselen . Toen ik 8 jaar werd mocht ik bij Roda JC deelnemen aan het jeugdplan , dat hield in dat ik op zondagmorgen bij Roda JC mocht komen trainen. Ik was 12 jaar toen ik definitief naar Roda JC ging.

Ik maakte mijn debuut op 17 jarige leeftijd in een thuiswedstrijd tegen NEC om vervolgens na 3 jaar een jaar verhuurd te worden aan MVV. Dan krijg zoals in begin omschreven mijn periode bij Go Ahead Eagles. In 2007 ben ik bij KSK Tongeren gaan voetballen dat kon ik mooi combineren met mijn baan bij Decathlon. Bij KSK Tongeren heb ik evenals bij Go Ahead een mooie tijd gehad , veel hartelijke mensen. Om in 2009 bij Groene Ster te gaan spelen en in 2015 ben ik dan gestopt met actief voetballen.

Hoe kijk je terug op deze periode ?

Allereerst ben ik trots dat ik als jongen uit de regio betaald voetbal heb gespeeld.

Het waren fantastische jaren met vele hoogte en dieptepunten. Uit die periode bewaar ik ook mooie herinneringen aan de wedstrijden met het Nederlands elftal waarin ik samenspeelde met jongens als Huntelaar, Van Der Vaart, Van Persie, Heitinga. Ook staan me de UEFA cup wedstrijden met Roda JC nog bij. Mooi om daar onderdeel van te zijn geweest.

Het heeft mij wel gevormd tot de persoon die ik ben.

En mijn periode bij Groene Ster dat is voor mij heel duidelijk Groene Ster is mijn club geworden . Ik voel mij er thuis , heb vele goede en leuke contacten , vrienden leren kennen. Ik kreeg en krijg er waardering , heb een goed gevoel bij de vereniging  een pracht club met fijne mensen. Nee helemaal top!

Na de laatste jaren als actief voetballer bij Groene Ster ben je begonnen als assistent trainer ?

Ja ik vind het leuk om met jonge spelers te werken. En toen ik gevraagd werd of ik assistent trainer wilde worden bij Groene Ster heb ik ook direct ja gezegd. Samen met Reno Gielkens. Ik ben assistent geweest bij de trainers Ed Hendriks , Harrie Thoma en Maurice Verbunt.

De naam Harrie Thoma is gevallen en wij hebben enige tijd gesproken over de sympathieke en hartelijke man die Harrie Thoma was , en het onverwachte en trieste bericht van zijn overlijden.

Diego geeft aan dat hij met deze trainers heel fijn heeft gewerkt en dat hij hun een warm hart toe draagt.

Heb jij een trainers diploma ?

Nee , en ik heb ook de drive niet om dit te gaan halen , of liever gezegd nog niet , maar wie weet. Ik heb een drukke baan met wisselende  werktijden en ik heb ook mijn privé leven  dus dan is een opleiding volgen ook moeilijk voor mij. Ik zie het voetbal nog teveel als een hobby en een uitlaatklep en daarbij vind het niet erg om assistent te zijn , Ik kan wel waardering opbrengen voor de mannen die het hoogste diploma gehaald hebben , vind ik een knappe prestatie.

Wat ik leuk vond aan het assistent zijn ?

Dat waren de donderdag avond trainingen, dan stond ik alleen voor de groep . Dat gaf mij voldoening er mochten ook jonge spelers van bijvoorbeeld het 2E mee trainen en als je dan ziet dat ze ook nog kampioen zijn geworden , dan geeft mij dat een bijzonder gevoel. Dat was mijn ding , lachend.

En daarnaast was ik ook een beetje de cultuurbewaker binnen de vereniging. Ik heb vertrouwelijke gesprekken gevoerd met onder andere spelers en die gesprekken bleven ook altijd tussen de speler en mij. Dat schepte ook weer een band.

Je bent nu 8-9 jaar bij Groene Ster en je hebt besloten om te stoppen als assistent trainer.

Ja klopt er zijn van die fases in je leven dan moet je beslissingen nemen hoe moeilijk en pijnlijk die ook zijn. Maar geloof me ik heb er lang over nagedacht en deze beslissing doet mij heel veel pijn.

Ik heb als eerste Maurice Verbunt ingelicht , onze hoofdtrainer en daarna onze voorzitter Jos Op`t Einde. En vervolgens de spelersgroep. Ik kreeg hart verwarmende reacties. En daarbij blijft de deur naar Groene Ster altijd op een kier staan maar nu is het even tijd om aan mezelf te denken.

En we zijn een lang weekend weg geweest met de spelers naar Mallorca en toen ik met de mannen op het strand een balletje aan het trappen was kreeg ik het gevoel dat ik voor mij de juiste beslissing genomen had, een mooie afsluiting met de jongens , fantastisch.

FOTO.

En dan de vragen van ....

Karakter ?

Sociaal, menselijk, veel eisend, gedreven en een familie –gevoelsmens.

Levensmotto?

Pluk de dag en pak de momenten.

Bewondering voor ?

Mensen die hun dromen na jagen.

Spijt van ?

Ondanks mijn jonge leeftijd heb ik al veel meegemaakt , naar mijn mening gebeurd alles in het leven met een reden. Ja misschien toch een dingetje misschien dat ik in plaats van het 6 jarig contract voor 3 jaar had moeten tekenen en dan lachend dan had ik misschien een klapper kunnen maken. Voor het overige heb ik nergens spijt van. Het loopt zoals het loopt.

Angst voor ?

Verliezen van dierbaren. Ik koester de mensen om mij heen , gaat het met hen goed dan gaat het ook met mij goed.

Hobby`s?

Voetbal en wintersport . Ik ben voor de eerste maal op wintersport gegaan . Omdat ik geen enkele ervaring had met skiën heb ik bij Snow World aantal lessen genomen. Ik moest beginnen op de baby piste ook een leuke ervaring. In Zillertal gingen we direct boven aan de berg om te skiën , de piste had de kleuren rood en zwart maar geen blauwe dus mijn eerste meters op skivakantie waren angstaanjagend.  Na een dag ging ik overigens al van de zwarte piste en was de angst volledig verdwenen. Ik kan bijna niet wachten op de volgende wintersport vakantie.

Ambities?

Ik ben niet zo van de ambities. Het komt zoals het moet komen. Weet je , ik waardeer zeer wat ik heb.

Carnaval of wintersport ?

Zoals eerder al aangegeven sinds dit jaar wintersport en carnaval , carnaval in Heerlen op zondag.

Slechte eigenschap ?

Ik ben soms te direct naar mensen toe. Wellicht is dat nog een karaktereigenschapje doe ik meeneem uit het voetbalwereldje ;-)

Schouwburg bezoek , boek of  film ?

Films .

Avondje stappen of etentje ?

Gezellig hapje eten en dan lekker biertje drinken. Favoriete locatie Smaak en Vermaak in Heerlen. Fantastisch eten en geweldige sfeer.

Bier ,water of wijntje?

Desperado in het weekend en water door de week

Wie zijn je voorbeelden ?

Dat zijn mijn ouders. Met de beperkte middelen die zij vroeger hadden hebben zij ons het maximale gegeven. Het zijn mensen die zich zelf wegcijferen voor anderen , prachtig. En ik prijs mij gelukkig dat ik deze karaktertrek van hen ook heb. Weinig nodig hebben om gelukkig te kunnen zijn.

Krijg inspiratie van ?

Langdurig investeren in mensen en vervolgens stapje voor stapje resultaten beginnen te zien. Of dit nu in het voetbal is als op mijn werk. Ik vind het geweldig als mensen zich kunnen ontwikkelen en ik daar mijn steentje aan bij heb kunnen dragen.

Wat zou je absoluut nog eens willen doen ?

Het liefst een rondreis van een half jaar maken door Amerika , even lekker down to earth. In een camper rondtrekken en alle mooie dingen in me opnemen.

Ultieme doelstelling ?

Geluk en plezier !

Tot slot waar zien we je over 10 jaar ?

In Limburg , misschien ergens als hoofdtrainer , we gaan het zien. Het staat in de Sterren.

We komen langzaam aan het einde van ons gesprek , nog even en we kunnen het licht uit doen bij van der Valk. Toch komen er nog anekdotes over de ervaringen die hij heeft gehad met  trainers in het betaalde voetbal , Sef Vergoossen, Jan van Dijk, Leekens, Vloet en Stevens . Hij heeft in zijn voetbal loopbaan het meest geleerd van trainers die wisten wanneer zij midden in de groep moesten staan en wanneer er boven. Huub Stevens kon dat goed. Ook vind en vond Diego sfeer heel belangrijk. Dan komt het verhaal van het stappen op donderdagavond met de jongens van Roda JC , heel vaak in Heerlen bij café Joost mag het weten. Wij speelden een aantal mindere wedstrijden en toen we weer voor een wedstrijd het veld op liepen hadden de supporters op de zuid tribune een heel groot spandoek opgehangen met de tekst :

Waar zijn de Roda JC spelers ?… Joost mag het weten. Heel ludiek dit vergeet ik ook nooit.

Dan over zijn ouders , hij laat een afbeelding zien van zijn vader die volop aan het werk is in de tuin van Diego. Het blijkt dat er een duidelijke band is , dat Diego trots op zijn ouders is.

Het was een boeiende ontmoeting en een leuk gesprek met deze sympathieke , enthousiaste jonge man, een echte liefhebber die een eigen visie heeft en midden in het leven staat. 

En voordat het licht definitief uitgaat wil hij terug komen op onze vraag ambities:

Mijn ambitie is nu ook om ooit terug te keren bij Groene Ster want dan weet ik dat het weer goed met me gaat en alles weer op een rijtje is.

Wij danken Diego en wensen hem veel succes in alles wat hij ook maar gaat doen .

Tekst en interview
HEIN SMITH