Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Duidelijk over periodetitels en het einde van de competitie!

Er is vaak onduidelijkheid over periodetitels en over het einde van de competitie. Wat als er meerdere ploegen zijn die de eerste plek delen? Wie wordt de vervangende winnaar van de periodetitel, mocht dit zo zijn? In onderstaande tekst antwoorden hierop.

Verdeling periodetitels

Het verdelen van periodetitels geeft soms stof tot verwarring. Met name als het gaat om vervangers die een periodetitel kunnen overnemen. Hoe werkt dit:

·         Na iedere periode wordt de periodestand opgemaakt. Het doelsaldo is beslissend in het bepalen van de rangorde van de periodestand. Is dit ook gelijk dan geldt het aantal voor gescoorde doelpunten.

·         Bij een oneven aantal elftallen in een poule wordt daadwerkelijk gespeeld om 2 periodetitels. De 3e periodetitel wordt verkregen door het elftal dat in de reguliere eindstand van de competitie, het hoogst is geëindigd en nog niet in het bezit is van een periodetitel. Bij een gelijk aantal punten is het doelsaldo bepalend. Is dit ook gelijk dan geldt het aantal voor gescoorde doelpunten. Als dit ook gelijk is dan geldt het onderling resultaat.

·         Mocht gedurende de competitie (nadat de 1e periode al vergeven is) het aantal periodetitels zijn aangepast van 3 naar 2 dan heeft uw vereniging hier een schrijven over ontvangen.

·         Een elftal kan maar één periode winnen. Na winst van een periodetitel telt het elftal (bij wijze van spreken) niet meer mee in de rangorde van de overige periodes. 

·         Na de laatste wedstrijd zijn dus alle periodetitelwinnaars bekend.

·         Streep nu van deze periodetitelwinnaars het elftal dat kampioen is geworden weg.

·         Vervang dit elftal door het elftal dat het hoogst geëindigd is in de reguliere competitie, welk nog geen periodetitel heeft behaald. Bij een gelijk aantal punten is het doelsaldo bepalend. Is dit ook gelijk dan geldt het aantal voor gescoorde doelpunten. Als dit ook gelijk is dan geldt het onderling resultaat.

·         Mocht onverhoopt een elftal een degradatieplaats of een herkansingsplaats bezetten en een periodetitel hebben behaald, dan verliest dit team zijn periodetitel en zal hiervoor een vervanger worden aangewezen vanuit de eindstand van de reguliere competitie. 

Gelijk eindigen in de competitie

Het is mogelijk dat er eventuele wedstrijden noodzakelijk zijn om een beslissing te verkrijgen wie er rechtstreeks promoveren en wie eventueel de nacompetitie zullen gaan spelen. Er zijn reglementen om te bepalen hoe deze rangorde dan moet worden bepaald. (Handboek competitiezaken amateurvoetbal seizoen 2016/’17, artikel 2.5.2. op pagina 31). 

Kort samengevat staat daar het volgende:

·         De rangorde wordt bepaald door het aantal behaalde punten.

·         Indien twee elftallen in de A-categorie gelijk eindigen in punten en er kan rechtstreeks gepromoveerd of gedegradeerd worden dan volgt een beslissingswedstrijd. 

·         Indien twee elftallen in de B-categorie senioren gelijk eindigen in punten om het kampioenschap dan volgt een beslissingswedstrijd. Deze beslissingswedstrijd is op het terrein van het elftal dat het beste doelsaldo heeft en de datum en tijd kan in onderling overleg worden vastgesteld. Graag ontvangen wij uiterlijk woensdag 10 mei de samen overeengekomen datum en tijd. Indien er sprake is van degradatie in de B-categorie dan is het doelsaldo bepalend voor de rangorde.

·         Indien twee teams in de B-categorie jeugd gelijk eindigen voor een kampioenschap of degradatie dan geldt het doelsaldo. Is het doelsaldo gelijk dan geldt het onderling resultaat.

·         Beslissingswedstrijd: wordt na gelijke stand 90 min, verlengd 2 x 15 min. Is het dan nog gelijk dan volgt de beslissing door het nemen van strafschoppen.

Voor de elftallen waarbij de competitie eindigt op 6/7 mei 2017 zullen deze beslissingswedstrijden worden vastgesteld op woensdag 10 mei 2017, aanvang 19.00 uur.

(indien de nacompetitie niet start op 13/14 mei 2017, mag de wedstrijd in onderling overleg verplaatst worden naar 13/14 mei 2017)

Voor de elftallen waarbij de competitie eindigt op 13/14 mei 2017 zullen deze beslissingswedstrijden worden vastgesteld op woensdag 17 mei 2017, aanvang 19.00 uur.