Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Een interview met André Koolhof, trainer van SVME!

Vanuit het hoge noorden beland in het zuiden, we hebben het over André Koolhof. Op dit moment staat André met SVME op een 2e plaats in de 4e klasse, met 3 wedstrijden minder gespeeld als de nummer 1 en 4 punten minder. Voor het kampioenschap met SVME liggen ze dus nog altijd goed op koers. Hiervoor heeft André meerdere fantastische jaren gekend als bondscoach bij de Oranjevrouwen onder 19. Hieronder het interview met André Koolhof!

Stel je zelf eens voor? 
Ik ben André Koolhof, 52 jaar oud en woonachtig te Eijsden. Ik ben geboren in Delfzijl en sinds 25 jaar woonachtig in Limburg. Ik ben getrouwd met Linda Wiche en samen met haar heb ik een dochter genaamd Senna. Senna is 6,5 jaar. Vanuit een eerder huwelijk heb ik 2 kinderen, Kevin van 25 jaar en Lynn van 21 jaar.

Opleidingen? 
Ik heb de CIOS gedaan in Heerenveen van mijn 18e jaar t/m 21e/22e jaar.

Maatschappelijke loopbaan? 
Ik ben 8 jaar sportinstructeur geweest bij Defensie, hierna ben ik 4 jaar bedrijfsleider geweest bij Buitensportzaak Venray, vervolgens ben ik 4 jaar sportinstructeur bij TBS kliniek de Rooyse Wissel, daarna heb ik 13 jaar gewerkt als Voetbaltechnische Zaken voor de KNVB Zuid. En nu sinds 2-01-2018 doe ik de sales bij het bedrijf ISBC (MASITA).

Gevoetbald bij? 
V.V. Neptunia (Delfzijl), SV Meerlo en SVME.

Aan welke club bewaar jij je beste herinneringen als speler en waarom?
Als jeugdspeler aan Neptunia. Bij Neptunia maakte ik samen met mijn broer het debuut in de 1e klasse bij de senioren. Later heb ik ook nog veel plezier gehad bij SV Meerlo, waar we een leuk elftal hadden.

Aan welke wedstrijd bewaar jij je beste herinnering als speler?
De kampioenswedstrijd met SV Meerlo tegen HRC Afferden, hierin wonnen wij met 5-0 en scoorde ik 2 keer.

Wat is voor jou het meest memorabele moment als speler geweest?
Ik heb een keer een testwedstrijd gespeeld voor VVV Venlo terwijl ik al was gestopt als voetballer en mij al volledig richtte op het trainerschap. Ik was toen 26 jaar, vrij apart als je al bent gestopt als speler.

Welke speler is je moeilijkste tegenstander geweest?
Die kan ik niet zo 1,2,3 benoemen.

Je bent bondscoach geweest bij de Oranjevrouwen onder 19, hoe beschrijf je deze tijd? 
Het is een geweldige belevenis geweest als trainer voor mij om dit te hebben mogen mee maken. Als hoofdcoach stuurde ik een staf aan van 8 personen, inclusief dokter.

Een proces die langs mooie grote toernooien ging in bijvoorbeeld Servië, Spanje, Portugal en Noorwegen. Uiteindelijk was het team dusdanig getalenteerd dat we in 2014 Europees Kampioen werden. Met name het proces om met een groep speelsters te werken met daarom heen een topsportomgeving heeft mij meer ontwikkeld als Coach.

Daarvoor heb ik met veel talentvolle spelers mogen werken in het zuiden (onder 14 teams), denk bijvoorbeeld aan spelers als Guus Hupperts, Bryan Smeets, Mitchel Paulissen en Nick Kuipers. Ik heb veel trainers en docenten opgeleid en heb me daardoor zelf ook enorm ontwikkeld als trainer/docent en als mens.

Het vrouwenvoetbal heeft het afgelopen jaar een enorme boost gekregen in Nederland, vind jij dat het vrouwenvoetbal in Nederland nog altijd onder belicht is? 
Als je kijkt naar het EK afgelopen jaar in Nederland, dan niet. Maar als je kijkt naar de laag eronder, amateurverenigingen en bij de betaalde voetbalorganisaties dan denk ik zeker van wel.

Welke wedstrijd bij de Oranjevrouwen onder 19 zal je altijd bij blijven?
De finale tegen Spanje op het EK, we wonnen deze wedstrijd met 1-0 winst door een goal van Vivanne Miedema.

Op eens moest je vertrekken als bondscoach bij de Oranjevrouwen onder 19, dit terwijl je het goed deed, hoe kwam dit bij jou aan?
Zeer vervelend en ook vol onbegrip. Dit omdat het uiteindelijk niet een afwijzing was op basis van kwaliteit, maar op basis van dubbelfuncties en vrouwen die naar voren geschoven moesten worden.

Welke trainers heb je meegemaakt? 
Foppe de Haan en Hans Westerhof.

Van welke trainer heb je het meest geleerd? 
Van de bovenstaande trainers, maar ook juist van trainers die het niet goed deden, dan had ik tenminste een idee hoe ik het in ieder geval niet moest doen.

Welke trainer diploma's heb je?
UEFA A diploma

Wanneer wist je dat je trainer wilde worden en waarom wilde je trainer worden?
Vanaf mijn 19e jaar, toen ik op het CIOS zat. Hier raakte ik enorm gemotiveerd van Foppe en Hans.

Bij welke vereniging ben je begonnen als (assistent) trainer en welke clubs heb je daarna getraind?
Ik ben begonnen bij SSS’18 Overloon als jeugdtrainer, hierna ben ik er 2 jaar hoofdtrainer geweest. Vervolgens ben ik 5 jaar hoofdtrainer gewest bij Vitesse’18 in Gennep. Hierna ben ik 3 jaar hoofdtrainer geweest bij Wittenhorst en vervolgens ben ik 2 jaar hoofdtrainer gewest bij VV Venray.

Hoe zou je je zelf omschrijven als trainer? 
Inspirerend, empathisch vermogen, rustig en gedreven, altijd gericht op voetbalvormen.

Waarom passen SVME en Andre Koolhof bij elkaar?
SVME is een zeer gemoedelijke vereniging met eerlijke mensen.

4-4-2 of 4-3-3?
Kwaliteit van spelers bepalen mijn speelwijze. Proberen het uiterste uit de kwaliteiten van spelers te krijgen en te halen. Organisatie en de daarbij passende taken per positie is erg belangrijk om een speelwijze te spelen.

Wat is je doelstelling voor komend jaar?
Kampioen worden met deze groep.

Wat is je ambitie als trainer?
Op dit moment gewoon lekker bij SVME op het veld staan en de toekomst zien we wel!

Tekst: Ralph van Tilborg