Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Een interview met Bart Meulenberg, trainer van GSV’28!

Nadat hij eerder trainer is geweest bij SVME, RKVVL/Polaris en SV Simpelveld is Bart Meulenberg sinds vorig seizoen trainer van GSV’28. De club uit Genhout kwam lange tijd uit in de eerste klasse, vorig seizoen zijn de rood witten op een mooie 5e plek geëindigd in de tweede klasse. Bart Meulenberg heeft een mooie staat van dienst opgebouwd in zowel het amateur als profvoetbal. Hieronder het interview met Bart Meulenberg!

Stel je zelf eens voor ? 

Ik ben Bart Meulenberg, 41 jaar, woonachtig in Banholt met mijn vrouw Ellen en drie kinderen, Lotte, Eva en Milan. Ik geniet van leuke dingen doen met ons gezin en als er dan, naast het werk en het voetbal, tijd over is, dan klus ik graag in en om het huis.

Opleidingen ? 

Havo op het College Sittard (tegenwoordig Trevianum), MEAO en uiteindelijk heb ik op de HEAO Bedrijfseconomie gestudeerd.

Maatschappelijke loopbaan ? 

Ik heb tot mijn 28e gevoetbald bij Fortuna Sittard, Alemannia Aken en weer Fortuna als linkermiddenvelder of verdediger.  

Mijn start op de reguliere arbeidsmarkt was in een financiële functie bij Alpheios, vervolgens werkte ik aan mooie opdrachten – via Yacht- bij ondere andere Philips en Sabic. Sinds twee jaar ben ik Project Controller bij Stork Technical Services in Elsloo.

Gevoetbald bij ? 

Ik ben begonnen bij VV Limbricht toen ik 6 jaar was, op mijn 12e ben ik naar VV Sittard gegaan en op mijn 15e heb ik de overstap gemaakt naar Fortuna Sittard.

Bij Fortuna heb ik 3 jaar in de jeugd gespeeld en 4 jaar bij de selectie gezeten, daarna heb ik 4 jaar bij Alemannia Aken gespeeld en heb mijn professionele carrière afgesloten bij Fortuna.

Bij de amateurs heb ik bij SV Meerssen, SK Moelingen (B), Mheerder Boys, SVME en VV Noorbeek gespeeld.

Aan welke club bewaar jij je beste herinneringen als speler?

Bij Fortuna Sittard en Alemannia Aken heb ik de beste herinneringen. Ik ging al als kleine jongen met mijn moeder en broer naar Fortuna kijken en als je dan als 18 jarige je debuut mag maken bij Fortuna, dan is dat een droom die uitkomt. En dan werden we ook nog kampioen in de Eerste Divisie met veel spelers uit de eigen jeugdopleiding zoals Mark van Bommel, Fernando Ricksen, Ronald Dassen, Ivo Pfennings, Fuat Usta en Vergoossen. 

Bij Alemannia Aken was de beleving zo anders dan in Nederland. In mijn eerste jaar werden we kampioen in de Regionalliga met gemiddeld 17.000 toeschouwers op de tribune. Dat was geweldig! En de huldiging op de markt in Aken voor 30.000 fans zal ik nooit meer vergeten!

Aan welke wedstrijd heb jij je beste herinnering als speler?

De kampioenswedstrijd bij Alemannia Aken zal me altijd bijblijven. Natuurlijk omdat we kampioen werden, maar vooral omdat 5 dagen voor de wedstrijd onze trainer Werner Fuchs overleed aan een hartstilstand tijdens een bosloop. Fuchs had mij naar Aken gehaald en ik had veel aan hem te danken. Om zo'n wedstrijd te spelen is echt heel bizar, we zijn gelukkig wel kampioen geworden, zoals Fuchs het graag gewild zou hebben. Ik heb nog elk jaar rond 11 mei contact met spelers van die tijd of met familie van Werner Fuchs en dat is echt heel bijzonder.

Wat is jou mooiste doelpunt/actie/moment/redding?

Mijn mooiste doelpunt is het niet, maar mijn eerste doelpunt voor Fortuna tegen Helmond Sport blijft speciaal. 

Welke trainers heb je meegemaakt ? 

John Walstock in de jeugd bij Fortuna. Pim Verbeek, Bert van Marwijk, Werner Fuchs, Hans de Koning en Ber Lejeune zijn de trainers die me het meeste zijn bijgebleven.

Van welke trainer heb je het meest geleerd ? 

Je leert natuurlijk van elke trainer, maar John Walstock  hamerde altijd op vaste looplijnen en dat hebben we ook bijna elke training gedaan. Uiteindelijk werden dit dan ook automatismen waardoor we elkaar blindelings vonden.

Pim Verbeek heeft mij laten debuteren en op tactisch gebied was hij een kanjer.

Werner Fuchs was een trainer die je heel veel vertrouwen kon geven en waarbij je je altijd op je gemak voelde. Daarnaast had hij ook altijd aandacht voor je buiten het veld, echt een "people manager" waaraan ik nog vaak terug denk.

Van al deze trainers probeer ik zelf iets mee te nemen in mijn manier van trainen.

Welke trainer diploma's heb je ?

TC 3 en TC2.

Wanneer wist je dat je trainer wilde worden en waarom wilde je trainer worden?

Toen ik 22 was ben ik bij VV Noorbeek het 2e elftal gaan coachen waar een paar vrienden speelde en dat is me destijds goed bevallen. Ik zag dat de spelers iets van mijn aanpak leerden en dat het hun verder bracht, mijn ervaring kon ik aan hen overbrengen. Toen realiseerde ik me dat ik die kant op wilde!  

Toen ik op mijn 27e terug naar Fortuna ging kon ik een verkorte cursus op het CIOS volgen om TC3 en TC2 in 1 keer te halen. Dat heb ik toen gedaan samen met Roel Coumans, Rick Plum en Geert Brusselers. Dat was echt geweldig om te doen met jongens die zelf nog op niveau speelden. 

Bij welke vereniging ben je begonnen als trainer?

Ik ben bij SVME in de 2e klasse begonnen als trainer. Daarna ben ik trainer geweest bij RKVVL/Polaris, SV Simpelveld en nu dus GSV’28.

Hoe zou je je zelf omschrijven als trainer ? 

Eerlijkheid en duidelijkheid staat voorop. Ik laat spelers weten wat ik van ze verwacht (zowel op het veld als er buiten) en ben er om hen beter te maken, als ze dat zelf willen. Eerlijkheid en duidelijkheid zijn de pijlers van mijn samenwerking met het team. Dat is niet altijd even leuk, maar dan weten ze wel waar ze aan toe zijn. Ik stimuleer spelers om zelf zoveel mogelijk te beslissen, zij hebben de regie in handen. Dat moeten ze tijdens de wedstrijden ook doen. Maar zonder plezier is er niets aan, zonder plezier kun je niet presteren als team, dat probeer ik er altijd in te houden.

Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat een aantal teamactiviteiten georganiseerd worden buiten het veld. Zoals dit jaar bijvoorbeeld een trainingsweekend in Someren waar de teambuilding voorop staat.

En passie voor de sport. Een dag niet over voetbal gesproken is een dag niet geleefd, zullen we maar zeggen!

Waarom passen GSV'28 en Bart Meulenberg bij elkaar ?

De drive (om te presteren), GSV wil het hoogst mogelijk bereiken, net als ik. GSV laat zijn waardering zien voor de inzet van de spelers, trainers en staf. Daarnaast is er een goede en gemoedelijke sfeer binnen en buiten het veld.

4-4-2 of 4-3-3?

Op deze vraag krijg je van elke trainer hetzelfde antwoord: het ligt aan de spelers die je beschikbaar hebt, maar voor mij als trainer maakt het niet zo veel uit. Het belangrijkste vind ik dat je uit moet gaan van je eigen kracht en proberen de tegenstander de wil op te leggen. Ik heb ook altijd aanvallende intenties gehad met mijn teams. Reactievoetbal is niet mijn aanpak, al begrijp ik de afweging die sommige teams moeten maken om te overleven in een wedstrijd.

Wat is je doelstelling voor komend jaar?

We willen graag met GSV'28 in de top 5 meedraaien, dan speel je normaal gesproken ook voor een periode. Voor de spelers en vereniging zou het mooi (en verdiend) zijn als we de nacompetitie kunnen spelen!

Wat is je ambitie als trainer?

Op dit moment zou goed mogelijk presteren met GSV natuurlijk. Maar ik zou ook graag nog de cursus TC1 nog doen. En dan de kans krijgen om te trainen bij een hoofdklasser! Of hoger.. Wie weet.

verder.....

Bewondering voor? 

Voor sporters die terug komen van een zware blessure. Het vraagt enorm veel doorzettingsvermogen en gaat gepaard met heel wat op-de-tanden-bijt-momenten. Ik heb dit zelf twee keer meegemaakt en weet hoe zwaar en eenzaam dit kan zijn. Maar de lessen de je leert tijdens je revalidatie neem  je de rest van je leven mee.

Angst voor? 

Dat er iets met mijn gezin gebeurt.

Karakter? 

Rustig, eerlijk, (bloed) fanatiek.

Ambities? 

Reizen en vooral gezond blijven.

Slechte eigenschap? 

Kan niet tegen mijn verlies. Ik wil altijd winnen, ook al is het een spelletje met mijn kinderen.

Favoriete profclub?

FC Barcelona

Favoriete speler?

Op dit moment Messi.

Etentje of avondje stappen? 

Uit gaan eten met mijn vrouw, maar af en toe een avondje stappen met vrienden is ook erg gezellig.

Assist of panna?

Tijdens de wedstrijd een assist, ik ben meer van de effectiviteit. Maar een panna tijdens een rondo geeft ook een goed gevoel.

Krijg inspiratie van? 

Van mijn kinderen, maar daar krijg ik ook wel eens hoofdpijn van....

Wat zou je absoluut nog eens willen doen ? 

De marathon van New York lopen.

Je ultieme doelstelling ? 

Zorgen dat mijn kinderen het goed hebben en vooral genieten van het leven.

Tot slot , waar zien we je over 10 jaar ? 

Hopelijk nog altijd op het trainingsveld, want dat is het allerleukste om te doen. 

 

Tekst: Ralph van Tilborg