Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Een interview met de nieuwe trainer van RKSV Minor voor het seizoen 2017 – 2018, Guido Leunissen!

Het zijn nog spannende weken voor eerste klasser RKSV Minor, maar ook voor de nieuwe trainer Guido Leunissen, de vereniging is nog volop verwikkeld in de degradatiestrijd. Met nog twee wedstrijden te gaan kan men weliswaar niet meer rechtstreeks degraderen maar de nacompetitie voor handhaving is nog altijd mogelijk.

Wij van in de Wandelgangen hebben een gesprek met Guido Leunissen, trainer. In juni 2016 behaalde hij het trainersdiploma UEFA A. Hij vind het trainersvak prachtig en dat straalt hij ook uit, hij ademt voetbal, zonder de belangrijke zaken in het leven te vergeten. 

Wie is Guido Leunissen ? 

Ik ben geboren 21 maart 1979, alleen wonend in Geleen.   

Opleidingen ? 

Na de lagere school ben ik naar het Atheneum gegaan in Geleen om vervolgens in Heerlen de opleiding fysiotherapie te gaan doen. Vervolgens verschillende verdiepingscursussen gedaan waaronder Personal Trainer en sportpsychologie. 

Maatschappelijke loopbaan ? 

Ik ben de laatste jaren deeltijd werkzaam bij het Paramedisch Centrum Oud Geleen / BikeMedical  : body and bike solutions  en combineer dit met het werken als Trainer-Coach. 

Waar en bij welke vereniging ben je met voetballen begonnen ?   

Tot mijn 18e jaar heb ik gevoetbald bij de verenigingen Kluis en Quick’08 uit Geleen( het hedendaagse FC Geleen Zuid)  Daarna ging ik voetballen bij SVM Munstergeleen maar na de 2e wedstrijd tegen BSV Limburgia raakte ik zwaar geblesseerd .De voorste en achterste kruisband scheurden af. Ik heb toe 1 jaar gerevalideerd ,elke dag sporten, werken om weer te kunnen voetballen. Maar al  die inspanningen hebben niets mogen baten, actief voetballen was voor mij  voorbij! 

Dat zal de nodige impact bij je gehad hebben ? 

Ja , voetballen was en is een belangrijk onderdeel in mijn leven. Ik heb het 1 jaar verschrikkelijk moeilijk gehad, zakte daardoor zelfs voor mijn eindexamen Atheneum, waardoor ik een jaar later naar opleiding fysiotherapie kon gaan. Het was zelfs zo erg dat ik een half jaar helemaal niet meer op een voetbalveld ben geweest, ik had er heel veel moeite mee mijn vrienden en anderen te zien voetballen en ik niet. 

Maar je moest verder, je was jong ? 

Klopt op een gegeven moment kreeg ik een telefoontje van Harrie van Wylick of ik niet bij het toenmalige Sweijkhuizer Boys de A1 wilde trainen. Ik heb deze kans natuurlijk met beide handen aangegrepen en daar stond ik dus voor een groep spelers waarvan het gros maar 1 jaar leeftijdsverschil was met mij . Dus het eerste wat ik moest leren was overwicht op de groep krijgen en dat is in samenspel met de groep goed gelukt. Ik werd enorm enthousiast van het coachen. 

Na 1 jaar werd ik benaderd door Harry Bovy van FC Geleen – Zuid voor een gesprek. De vereniging wilde de jeugdafdeling naar een hoger plan tillen en of ik daar als trainer aan mee wilde werken. Bij Geleen- Zuid heb ik 3 seizoenen de C en de B jeugd getraind. Inmiddels had de vereniging  Ber Lejeune als coördinator/adviseur weten te binden. En hij is de man geweest die mij geadviseerd heeft om de trainerscursus TC3 te gaan volgen.  

Vervolgens ben ik bij RKVVAlmania te Broeksittard als trainer van de A jeugd aan de slag gegaan en heb ik er ook als verzorger stage gelopen, bij de toenmalige trainer ,wijlen Al Ehlen. En daar heb ik ook mijn opleiding afgerond. 

De volgende uitdaging was BSV Limburgia waar ik assistent trainer werd , het 2e en de A jeugd trainde. Een seizoen onder leiding van de trainer Rene Hofman en 1 jaar Harry Thoma , niet de minsten. In het seizoen waarin ik met Harry Thoma werkte ,moest ik door ziekte -omstandigheden enige maanden het hoofdtrainerschap overnemen en toen kwam voor mij de bevestiging dat ik in het trainerschap verder wilde. In het seizoen daarop , het seizoen met Rene Hofman heb ik mijn diploma TC 2 gehaald. 

Mijn eerste vereniging als hoofdtrainer was bij 4e klasser VV Puth. Het gaf een goed gevoel op eigen benen te staan en ik kon nog meer ervaring opdoen.  

Via Harry Thoma werd ik benaderd door SV Meerssen of ik assistent trainer wilde worden en trainer van het 2e. Voor mij was dat weer een stapje hogerop. SV Meerssen was en is een grote vereniging. . Bij SV Meerssen ben ik met het 2e team gepromoveerd naar de reserve Hoofdklasse . Mij werd gevraagd dit te gaan combineren met het trainen van de B1 een talentvolle lichting.  Hetgeen heden ten dage ook blijkt : Er spelen momenteel diverse spelers uit dat team op het 1e . 

Dan 2 jaar bij VV Scharn als coördinator/ hoofd jeugd  gecombineerd met het trainen van de A1 op landelijk niveau.. Het was veel maar mooi werk bij een pracht club! 

Rood Groen uit Vaals was de volgende stap als hoofdtrainer ,zij speelden toen in de 5e klasse. We hadden een goed en leuk seizoen. Maar mijn ambities lagen hoger. 

Vervolgens een terugkeer bij SV  Meerssen . De eerder genoemde B jeugd stond op het punt om door te stromen naar de senioren. Ook bij SV Meerssen wilde men eigen opgeleide spelers een kans geven. Ik werd benaderd om in dit proces te stappen en ook mee te willen werken om het 2e team dat te laag speelde naar een hoger niveau te brengen en spelers voor te bereiden op de mogelijke stap naar het 1e team. 

Dan twee seizoenen trainer bij derdeklasser VV Hellas , een sympathieke vereniging.  Hier gewerkt met een van de leukste groepen in mijn loopbaan tot nu toe. Maar op een gegeven moment liepen mijn ideeën over voetbal niet langer parallel met het ambitieniveau van de spelers groep en dan neem je een beslissing , hoe lastig dat dan ook is . Daarnaast wilde ik ook stappen maken als trainer en zocht een nieuwe uitdaging. Maar nogmaals mooie tijd , warme club en ik heb er nog steeds leuke contacten. 

Zijn er trainers waarvan jij geleerd hebt? 

Ja die zijn er, weet je, je leert van elke trainer iets positiefs en ook van zaken die niet zo gesmeerd lopen.. Maar Ber Lejeune als trainer dat was voor mij absolute top. Harry Thoma zijn analytisch vermogen was fenomenaal, van Har Peulen heb ik geleerd om alles simpel te houden, Michel Smits van Geleen-Zuid die de kunst verstaat om de groep mentaal en enthousiast te maken zodat zij voor elkaar door het vuur gaan. En ik heb gezien dat je als duo trainer , Wim Dusseldorp en Roel Coumans, het maximale uit elkaar weet te halen. Persoonlijk heb ik nog veel contact met Math Jongen van Scharn en Rudy Vinkenroye uit de Meerssen tijd. 

En wat was dan de volgende uitdaging ? 

Dat zou dan de 2e klasser RVU worden. In de eerste gesprekken hebben we gesproken over doelstellingen en zijn er afspraken gemaakt . Op basis van deze doelstellingen en afspraken heb ik in januari toegezegd om in het seizoen 2016-2017 bij RVU als trainer aan de slag te gaan . Jammer genoeg werd ik in april geconfronteerd met het feit dat het geen reële en haalbare kaart was.  Ze hebben er echt alles aan gedaan om e.e.a  te faciliteren, maar ik heb aangegeven geen tovenaar te zijn. Hetgeen men voor ogen had  was een nobel streven ,maar ik ben er vervolgens niet ingestapt. 

Dus een sabbatical ? 

Ja helaas wel, na de afzegging in april waren alle clubs al voorzien . Parallel was ik wel nog bezig met het afronden van mijn opleiding UEFA A  en liep stage bij Fortuna Sittard  U 19 .Maar gezien de omstandigheden (er was zwaar weer bij Fortuna )moest ik in januari opzoek naar een nieuwe stage plek . Ik zat op de cursus in Zeist met ook een aantal oud-profs waaronder Hans Kraay JR en Danny Buijs , en Danny Buijs was actief bij Kozakken Boys dat speelde op het hoogste niveau bij de amateurs en via hem heb ik stage kunnen lopen bij Kozakken Boys. Hier heb ik veel ervaring opgedaan , ik kon daar regelmatig ook zelfstandig voor de groep staan in aanloop naar de praktijkexamens .Dit werd o.a afgesloten met de wedstrijd tegen John de Wolf’s GVVV.  

Goed dan haal je het diploma UEFA A , wat een puike prestatie is , maar je had geen vereniging. 

Dat is juist , maar dat was ook mijn keuze. Dan moet je niet jammeren maar vooruit kijken.Ik heb toen besloten om elke week zoveel mogelijk wedstrijden te gaan bekijken van de 3e klasse t/m 2e divisie. Normaal traint een amateurclub op de vrijdagen dus die kon ik nu ook benutten om de Jupiler League te volgen.  Zo krijg je een goed beeld en ik ben voornamelijk ook gaan kijken naar clubs waar ik het gevoel had dat ik daar wellicht in de toekomst aan de slag zou kunnen.  

En dan de nieuwe uitdaging ? 

Zoals eerder aangegeven bezocht ik veel wedstrijden en had Minor een aantal keer aan het werk gezien. De laatste wedstrijd voor de winterstop stond SV Meerssen tegen Minor op het programma. Ik vernam dat de huidige trainer Gerard Douven aan zijn laatste jaar bezig was en heb toen in een gesprek aangegeven dat ik interesse had in die job.  Vervolgens  in de sollicitatie procedure terecht gekomen. Het eerste gesprek was met leden van de TC van RKSV Minor  :Pierre Winkelmolen en Jan Goffin , die al jaren betrokken zijn bij de vereniging en die een duidelijke visie gaven. Niet lang daarna was het volgende gesprek met afvaardiging van het bestuur.  En het resultaat is bekend ,  het nieuwe seizoen ga ik aan de slag als trainer van RKSV Minor. Ik voldeed aan hun profiel schets van de trainer die zij zochten. 

Wat zijn de ambities /doelstellingen  ?   

Die zijn helder en duidelijk. De vereniging is bezig met het verder creëren  van een eigen ‘Nuther identiteit ‘.  Er is een duidelijke visie over het aantrekken van oud spelers die een bijdrage kunnen gaan leveren bij de vereniging , bijvoorbeeld als jeugdtrainer. In 2018 bestaat de vereniging 100 jaar dat is een mijlpaal, dat is een extra uitdaging om iets moois te gaan neerzetten . Er staat een goede organisatie , ik proef de wil om de doelstellingen te halen , men is duidelijk en ambitieus.  

Het vlaggenschip ,maar zeker ook de andere elftallen en de jeugd binden ,binnen een gezond ambitieniveau om zo hoog mogelijk te spelen. 

Ben je al begonnen met de voorbereiding? 

Er is nu regelmatig overleg  met bijvoorbeeld de TC , we zijn aan het inventariseren , welke spelers we hebben , welke spelers binnen de vereniging  kunnen op goed amateur niveau voetballen en eventueel nog stappen gaan zetten. Nuth is een nette gemeenschap en dat straalt de club Minor ook uit. Het zou mooi zijn om de jongens die graag bij Minor ballen ook volgend seizoen te binden, met hier en daar een versterking welke een springplank zoekt of wil proberen om op niveau  zijn voeten te laten spreken. Maar de kern , die moet zo groot mogelijk zijn! 

 En weet je wat ik ook prettig vind is het werken met een TC , het zijn mensen met een voetbal achtergrond , een enorme ervaring ook als trainer , zij kennen de vereniging  dat zijn voor mij enorme pluspunten . Met elkaar de kennis delen  , mooi toch !   

Jouw persoonlijke ambities bij Minor? 

Om mij als trainer maar ook als mens door te ontwikkelen. Meedenken met de doelstellingen van de vereniging. Doorontwikkelen en stabiliteit vinden . Een herkenbaar stijl van voetballen neerzetten . Zorgen dat de mensen komen en blijven komen kijken naar de vereniging. En vooruit kijkend : een stabiele 1E klasser te worden. 

Ik stap er vol vertrouwen in en heb er enorm veel zin in deze uitdaging! 

De vragen van…   

Karakter? 

Een echte ram, dat is ook mijn sterrenbeeld. En een rationalistische idealist. 

Levensmotto? 

Gezondheid en het maximale eruit halen. 

Bewondering voor? 

Mijn moeder hoe zij is omgegaan met haar ernstige ziekte. Zij heeft nooit geklaagd en is altijd voor ons blijven klaarstaan! Een vechter die nu weer kan tennissen en genieten van het leven.                                                                                  

Spijt van? 

Niet echt spijt, maar ik had mij persoonlijk misschien iets meer kunnen profileren, maar ik ben niet iemand die graag op de voorgrond treed. 

Angst voor? 

Dat er iets gebeurd met je familie, vrienden. 

Hobby`s? 

Uiteraard voetbal daarnaast fitnessen, film kijken , zwemmen en naar de sauna gaan. 

Ambities? 

Dat ik mij in mijn leven zo kan voortbewegen zodat ik er mijn voldoening uit kan halen. 

Carnaval of wintersport? 

Voor mij, absoluut geen carnaval daar heb ik helemaal niets mee! 

Slechte eigenschap? 

Ik kan moeilijk iets loslaten, ik blijf lang over zaken nadenken en mijn veeleisendheid naar en anderen toe. 

Schouwburg, boek of film? 

Film, daar kan ik van genieten. 

Etentje of avondje stappen? 

Etentje en dan avondje naar de bioscoop. 

Wijn water of biertje? 

Watertje. 

Krijg inspiratie van? 

Als je resultaten ziet uit processen die er zijn uitgezet, dat spelers het in praktijk brengen van datgene waar we gezamenlijk aan gewerkt hebben. Groepsplezier 

Wat zou je absoluut nog eens willen doen? 

Vroeger wilde ik studie ALO of psychologie volgen dat is er niet van gekomen. Maar Opleiding psychologie ja, dat zou ik nog weleens willen volgen. 

Ultieme doelstelling? 

Mijn ultieme doelstelling is om ooit nog eens een gezin te stichten met kinderen. 

Wie zijn je voorbeelden? 

Ouders, familie en natuurlijk mijn oma van 88 jaar en die nog steeds zelfstandig woont, Respect! En niet te vergeten de vrijwilligers die bij de verenigingen actief zijn. 

Tot slot waar zien we je over 10 jaar? 

Dan hoop ik weer bij jou aan tafel te zitten en terug te kijken op de mogelijkheden die ik heb gehad en te praten over de ervaringen waar ik veel plezier in heb gehad. 

Vandaag hebben we niet alleen kennis gemaakt met de trainer Guido Leunissen maar ook met de mens erachter. Een charismatische persoonlijkheid, die idolaat is van voetballen en het trainersvak.  Die ook midden in het leven staat, dagelijks uit hoofde als fysiotherapeut actief bezig is met mensen die zijn hulp nodig hebben, een winnaar maar ook teamspeler die uren over voetballen en alles wat erbij hoort kan praten. Zelfverzekerd gaat hij de nieuwe uitdaging aan. En over voetbal gesproken sluiten we af met een gezegde van Guido, de voetbalwereld is de echte wereld in het klein. 

INTERVIEW en TEKST 

HEIN SMITH