Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Een interview met de nieuwe trainer van VV De Leeuw – Guus Vrancken!

 

Bij de bekendmaking dat het bestuur van voetbalvereniging De Leeuw op zoek moest gaan naar een nieuwe hoofdtrainer voor het seizoen 2018-2019, begon ook het speculeren wie de mogelijke opvolger zou kunnen worden van de vertrekkende trainer Rob Pierik. Door de voetbalkenners werden vele namen van mogelijke kandidaten genoemd. Voor velen was het een verrassing toen het bestuur van VV De Leeuw bekendmaakte dat men had gekozen voor een trainer met een enorme ervaring: Guus Vrancken!

 

Guus Vrancken staat met zijn 66 jaar nog steeds midden in het leven. Ondanks dat hij officieel met pensioen is, werkt hij nog steeds enkele dagen bij de gemeente Heerlen als jongerenconsulent. En tot op de dag van vandaag gaat hij nog steeds op de fiets vanuit zijn woonplaats Landgraaf naar zijn werk in Heerlen. Hij is ruim 43 jaar getrouwd met zijn grote liefde en zijn grootste fan Marianne, in al die jaren zijn steun en toeverlaat.

 

Na meer dan 50 jaar actief geweest te zijn als trainer en als speler had Guus aangegeven te zullen gaan stoppen, al is hij nog in de luwte actief als assistent van Elmar Choinowski bij 4e klasser RKTSV. Maar dan kwam daar de verrassende wending. Guus Vrancken wordt toch weer hoofdtrainer en wel bij VV de Leeuw, dat speelt in de 3e klasse. Op onze vraag hoe dat zo gekomen is, is het antwoord van Guus: ‘Op een bepaald moment werd ik door de club gevraagd of ik openstond voor een gesprek. En dat heb ik gedaan. Al tijdens het eerste gesprek was er een wederzijdse klik. De visie over voetbal bij VV de Leeuw en die van mij liepen parallel. De vereniging gaf aan welke weg men wilde gaan bewandelen en die weg was heel duidelijk: “Werken met jeugd en het laten doorstromen van jeugdspelers naar de selectie.” En dat ligt me wel, vandaar de uitnodiging. En daarop hebben de club en ik besloten tot een samenwerking. Ik verheug me dan ook enorm op deze nieuwe uitdaging maar eerst goed afsluiten bij RK TSV.’

 

Guus was in het verleden als trainer werkzaam bij:

 

VV Waubach – FC Gracht- KVC Oranje 2x – Chevremont – BSV Limburgia – UOW`02 – RKTSV 2x – vv Rimburg – FC Gracht – Adveo.  Een imposante en mooie lijst van verenigingen waar Guus als trainer actief is geweest. En dan gaat hij komend seizoen ondanks zijn 66 jaar met veel ambitie aan de slag bij VV de Leeuw.

 

Maar wat niet iedereen weet is dat Guus sinds een jaar samen met Armand Aretz actief is bij de jeugdopleiding van Patro Eijsden in België. Zij doen dit eenmaal per week op de donderdag en trainen een brede selectie van jeugdspelers van 12 tot en met 15 jaar. Deze selectie wordt samengesteld door de teamcoaches. Armand was al eerder actief bij Patro Eijsden eerst als scout en nu als jeugdtrainer. En hij benaderde Guus of hij interesse had om bij Patro de selectie te willen trainen. Zij kennen elkaar van de jeugd van LHC waar Armand het jeugdteam van zijn zoon en van de kleinzoon van Guus traint.

 

Vandaag speelt deze samengestelde selectie een oefenwedstrijd in het stadion van Patro Eijsden tegen een jeugdteam van BSV Limburgia en Guus en Armand zullen deze selectie coachen. Wij van in de wandelgangen zijn uitgenodigd om deze avond mee te gaan .

 

Bij aankomst op het mooie complex inclusief stadion ontmoetten wij Gunther Coolen TVEO, technisch verantwoordelijke jeugdopleidingen beloftes en jeugd van Patro Eijsden.

 

https://gyazo.com/abc5b7c025cd306bd6150aa7241ed248.png

 

Hij geeft een toelichting over de bekende jeugdopleiding waar ook tal van jeugdspelers uit Nederlands Limburg spelen.

 

Allereerst hebben zij per leeftijdsgroep maar 1 team binnen de vereniging en alle jeugdteams spelen op hetzelfde niveau. Ook heeft de vereniging voor ieder team een gediplomeerde trainer. En deze trainers werken drie maal per week met hun team. Daarnaast is er een extra training die wordt verzorgd door Guus Vrancken en Armand Aretz met spelers van 12 t/m 15 die geselecteerd zijn door de team coaches .

 

Dit alles in het kader van het unieke jeugdplan dat door de vereniging is opgesteld. Gunther Coolen geeft aan dat dit jeugdplan, start bij O 6 , de rode draad is van de opleiding binnen de vereniging. Hier wordt ook niet van afgeweken. Ook de hoofdtrainer Guido Brepoels is betrokken bij dit jeugdplan en traint hij  op woensdagmiddag het team van O 16.

 

Binnen Patro Eijsden is men trots op de jeugdopleiding. Zij werken in de schaduw van het grote Racing Genk en toch zijn er al diverse spelers welke de opleiding gevolgd hebben bij Patro Eijsden nu actief bij clubs uitkomend op het hoogste niveau. Ook zijn er spelers in Nederland gaan voetballen. Maar het allermooiste compliment voor de vereniging is toch wel dat er 7 zelf opgeleide spelers nu bij het 1e team spelen. Daar is waar wij het voor doen zegt Gunther Coolen. Voor ons is de persoonlijke ontwikkeling belangrijk en staat leeftijd los van motivatie.

 

Bij Patro Eijsden is de opleiding die telt , winnen is geen absolute must, maar wel de ontwikkeling van de spelers.

 

Naast spelers en spelertjes zijn er ook diverse Limburgse trainers uit Nederlands actief en Gunther Coolen is blij met deze inbreng.

 

Volgend seizoen staan er belangrijke ontwikkelingen op stapel in België. Momenteel is het zo dat als het eerste team degradeert automatisch ook alle andere teams van de vereniging degraderen maar dat gaat komend seizoen veranderen. Mocht het eerste team degraderen dan heeft dit geen invloed op de jeugdteams van de vereniging.

 

Ook heeft de Belgische Voetbal Bond een nieuwe manier van indelen binnen de jeugdafdelingen aangepakt. Aan de hand van diverse beoordelingen door de bond wordt er bepaald hoeveel sterren een jeugdopleiding krijgt. Volgens Gunther Coolen is de verwachting dat de jeugdopleiding van Patro Eijsden het maximaal te behalen sterren van 4 stuks zal krijgen. Dit zou een beloning zijn voor het harde werken en het uitgeschreven jeugdplan.

 

https://gyazo.com/1449f516cf94485dfd922262e5636bad.png

 

Ook doet de vereniging actief mee aan het plan van de minister. Dat plan heet Touneé Sportive Mineralé. Het plan houdt onder andere in dat in de sportkantine geen cola of chips te krijgen is.

 

Het is voor de vereniging Patro Eijsden ook heel belangrijk om ook deel te nemen aan sociaal en maatschappelijke projecten.

 

Ook gaan zij jaarlijks naar nationale en internationale jeugdtoernooien waar de teams van Patro Eisden dan spelen tegen tegenstanders van een heel hoog niveau.

 

Samenvattend: Het was een unieke ervaring om kennis te mogen maken met het jeugdplan van Patro Eijsden. Een jeugdplan dat al vele vruchten heeft afgeworpen, een plan met een visie en een structuur. Zo zie je maar dat je niet kapitaalkrachtig hoeft te zijn om een uniek jeugdplan te op te stellen en te realiseren!

 

En Guus, die staat samen met Armand enthousiast te coachen. Een goed koppel.

 

‘Hard werken verslaat talent als talenten niet hard werken.’ - Armand

 

Wij van in de wandelgangen danken Guus Vrancken en Armand Aretz alsook de mensen van Patro Eijsden en wensen hen veel succes.

 

Tekst en interview
HEIN SMITH.