Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Een interview met de trainer van NEC ’92, Armand Mingelers!

Het zal je maar gebeuren, je bent hoofdtrainer bij je eerste vereniging VV Haanrade en in het derde seizoen moet je een beslissende wedstrijd spelen tegen VV Voerendaal en je moet winnen om niet te degraderen. Vlak voor de rust staat je team met 2 – 0 voor, dus alles loopt zoals gepland. Echter dan gaat het mis , ik begon te transpireren , werd duizelig . Ik voelde mij niet goed, onze verzorger Jan Berg reageerde direct en wilde de ambulance dienst bellen, maar ik was eigenwijs en wilde dit. Ik ben toen naar huis gebracht, maar niet lang na thuiskomst lag in het ziekenhuis op afdeling hartbewaking en kreeg te horen dat ik een hartaanval had gehad en ook nog eens vocht achter mijn longen. Gevolg: verblijf in het ziekenhuis en twijfelen wat de toekomst zou gaan brengen. Ik en ook mijn naasten waren natuurlijk enorm geschrokken van de diagnose , dat was een enorme tegenvaller ,hoe zou het verder gaan , zou ik nog kunnen werken , word ik weer helemaal gezond en ook de vraag zou ik ooit weer training kunnen geven ? Dat spookte constant door mijn hoofd . Die onzekerheid vrat aan mij.   Voor mij brak een tijd aan van revalideren , inmiddels ben ik 52 kilo afgevallen , geopereerd , mijn levens stijl aangepast, ik voel me prima, ben weer aan het werk en ik sta weer voor een team, NEC`92, als trainer. In deze voor mij lange en zware periode heb ik veel steun gehad van mijn vriendin Desiree en van vele anderen. En dan zegt hij lachend : Maar er was ook goed nieuws, ons team had met 4-2 gewonnen van VV Voerendaal en wist zich te handhaven in de 4e klasse! Onze gast: Armand Mingelers!  

Wie is? 

Armand Mingelers , ik ben geboren in Schaesberg , Terwinselen , op 27 april 1971. Woon met mijn partner Desiree in Heerlen , Heerlerheide . Samen hebben wij vier kinderen , dochter Amanda  30 jaar , zoon Rodney 28 jaar ,zoon Jesse 23 jaar en de jongste zoon Levi en hij is 19 jaar. 

Opleidingen? 

Na de lagere school? 

Na de lagere school , ben ik naar de Petrus en Paulus MAVO gegaan. 

Op dit moment maatschappelijk actief  ? 

Ik ben zelfstandige ondernemer , ZZP`er , ik heb een klussenbedrijf. En dat gaat goed ! 

Gevoetbald bij ? 

In mijn jeugd tot de D bij RKTSV in Terwinselen , daarna tot met het eerste bij RKONS , vervolgens bij Kakertse Boys en de langste tijd in mijn voetbal leven heb ik doorgebracht bij Groene Ster. 

Welke trainers heb je meegemaakt ? 

Mick Vliegen en Jef Odenkerken bij RKONS en Koenders bij Kakertse Boys daarna heb ik nooit meer in standaard team gespeeld. En van alle trainers heb ik wel iets opgestoken .Maar het meest betreffende trainerschap heb ik toch wel opgestoken van Jan van Dijk. 

En wanneer en waarom begon je interesse in mogelijk trainerschap? 

Ik speelde op een lager team bij Groene Ster en werd gevraagd of ik een jeugd team zou willen trainen en dat wilde ik wel . Ik ben dus begonnen bij de C jeugd van Groene Ster en door de fantastische ondersteuning van jeugdvoorzitter Ger Pappers ben ik steeds verder gegaan met het trainen van de jeugd. Op een gegeven moment was ik de trainer van het A1 dat speelde in de hoofdklasse en waar we zijn geëindigd op de tweede plaats en van het 2e team van Groene Ster dat ook in de hoofdklasse speelde. Ja waren drukke tijden, maar wel enorm leuk! Op een gegeven moment kwam de vraag van de voorzitter van Groene Ster Jos op `t Eijnde , mijn voetbal mentor , of ik niet trainer wilde worden van het tweede team. Dat heb ik toen gedaan en mocht ik van de vereniging op de trainers cursus UEFA TC 3 , wat ik ook gehaald heb , en ben ik gestart met UEFA TC 2, daar ben ik mee moeten stoppen om persoonlijke omstandigheden, maar ik ben wel van plan , als het even kan , deze opleiding te voltooien.  En zo ben ik het trainers vak ingerold en ik heb er geen moment spijt van. Ondanks het feit dat Groene Ster na al die lange jaren dat ik daar actief was als speler – trainer en het mijn cluppie is geworden , wilde ik op gegeven moment toch op eigen benen staan. 

En dus ? 

Kreeg ik de kans bij VV Haanrade . Het eerste team was net gepromoveerd naar de 4e klasse dus voor mij een enorme leuke uitdaging. En ook hier heb ik 3 fantastische jaren gehad , een hele fijne vereniging en een enorme leuke aanhang. Daarom vind ik het zo jammer dat het op dit moment iets minder gaat , dat gun ik ze niet. We hebben ons in de drie jaar dat ik bij VV Haanrade actief was kunnen handhaven. 

Maar ? 

O, je doelt op mijn gezondheid probleem tijdens een wedstrijd. Klopt dat was de wedstrijd thuis tegen VV Voerendaal en wij moesten winnen om niet te degraderen. Het begin liep voor ons goed , we kwamen met 2 – 0 voor , maar Voerendaal wist te scoren en het werd weer spannend . Op gegeven moment begon ik heftig te transpireren, werd duizelig  , kreeg overal pijn . Onze verzorger Jan Berg reageerde zeer adequaat en wilde de ambulance bellen maar zo eigenwijs als ik was wilde ik dat niet en heeft hij mij tijdens de rust naar huis gebracht. Maar dat was van korte duur, het werd van kwaad tot erger. En voor ik het besefte lag ik binnen de kortste tijd op de hartbewaking. Na een aantal onderzoeken werd het duidelijk dat ik een hartaanval had gehad en er vocht achter de longen zat. Dit betekende voor mij enkele weken ziekenhuis en daarna een periode van revalideren. Ik ben toen enorm gesteund door mijn vriendin Desiree .  Ook positief waren de reacties van VV Haanrade en Groen Ster. Bij VV Haanrade werden mijn taken overgenomen door Andre Hall en Frans Biermans en bij Groene Ster, ik trainde daar samen met Lancio Ernste de B1, werd mijn uitvallen perfect opgevangen. Nu, na 52 kilo te zijn afgevallen , een operatie te hebben ondergaan , mijn levens stijl te hebben aangepast voelt ik me prima , ben ik weer volop aan het werk en ben ik ook weer hoofdtrainer. 

Bij welke vereniging ? 

Na drie fantastische jaren kreeg ik de kans om bij NEC`92 aan de slag gegaan . Voor mij weer een nieuwe kans en een mooie uitdaging. 

Maar het liep anders . 

Klopt we hebben een klote seizoen achter de rug . Toen ik begon  als trainer bij NEC`92 vertrokken er 8 spelers naar Vaesrade. Dus we moesten improviseren met de spelers die we hadden . We wisten dat we het zwaar zouden krijgen , maar dat was ook de uitdaging ! Terugkijkend was het voor iedereen , bestuur , spelers , technische staf , onze leden en trouwe supporters een waardeloos jaar. Maar dat is nu verleden tijd. We kijken nu vooruit. 

Maar toch duurde het nog redelijk lang voordat bekend werd dat je verlengd had bij NEC`92? 

Ja dat is waar maar dat had een reden, het bestuur van NEC`92 had aangegeven om ook het seizoen 2017 -2018 met mij verder te willen gaan als hoofdtrainer. Iets wat ik ongelooflijk gewaardeerd heb , zeker na zo`n seizoen. Maar getuigd ook van realiteit zin van het bestuur onder leiding van voorzitter Jo Evers , zij hadden ook gezien dat we het maximale hebben geprobeerd om een beter resultaat te behalen . Dus ik heb gebruik gemaakt van deze aanbieding en daar ben ik erg blij mee. Maar ik ben er niet de persoon na om een vereniging na een slecht seizoen in de steek te laten . 

Toch ging het gerucht dat je bij een hoofdklasser assistent trainer kon worden ? 

Die vraag is er wel geweest , zonder echt serieus te worden ik heb hierover met het bestuur van NEC`92 gesproken dus zij waren op de hoogte van de belangstelling. Het was voor mij natuurlijk een stap hoger ook al was het als assistent trainer werken in de Hoofdklasse . Maar er groeide en groeit iets moois bij NEC`92 , men wil de vereniging weer naar een hoger niveau brengen , maar dan op alle fronten. Ik heb mijn contract getekend bij NEC`92 en ben aan de slag gegaan. Op voetbaltechnisch gebied hebben we een nieuwe trainer voor ons tweede team aangetrokken Roy Westering iemand die hetzelfde denkt over voetballen als mij. De volgende stap dat we een commissie hebben gevormd van vier personen , ikzelf , Roy Westerlink , Harrie Theunissen en Henny van Zundert. En wij zijn verantwoordelijk voor het voetbaltechnisch gedeelte. Onze start was het op zoek gaan naar spelers die ons team wilden komen versterken. Dat was een enorme opgave , maar het is ons wel gelukt na heel veel gesprekken is het ons gelukt om maar liefst 20 nieuwe spelers die naar onze vereniging zijn gekomen. Een zware maar boeiende klus waar soms 5 dagen per week mee bezig waren. Maar we zijn blij met het resultaat. En we hebben inmiddels de eerste trainingen achter de rug en ook al enkele oefenwedstrijden gespeeld, en er staat een leuke groep van spelers die hard willen werken en er voor gaan. 

De doelstelling ? 

Allereerst is er een nieuw beleid binnen onze vereniging dat al zijn vruchten begint af te werpen. Naast de nieuwe spelers starten wij van NEC`92 komend seizoen met 3 senioren teams , 1 veteranen team en 5 jeugd teams. Een goed en veel belovend begin. Ja ik ben bij veel zaken betrokken en dat vind ik leuk en doe ik ook graag. 

Op sportief gebied hoop ik met het eerste, een leuk seizoen te gaan draaien , weer herkenbaar zijn voor onze trouwe aanhang en als het even kan ook een prijsje pakken. Dat zou een mooie beloning zijn voor de hele vereniging. 

Maar je gaat meer in de voetballerij doen ? 

Komend seizoen word ik jeugdscout bij Roda JC , onderbouw tot en met  de C jeugd , Lijkt mij heel erg leuk , een nieuwe uitdaging en ik zie het als verbreding van mijn horizon en het kan goed zijn voor mijn verdere ontwikkeling.  

Maar als het kan wil ik ook mijn opleiding TC 2 af maken om in de toekomst zo hoog mogelijk te kunnen trainen, want dat is mijn ambitie . 

En in alles wat ik doe en wil gaan doen en gedaan heb ik altijd de steun gehad en krijg ik die nog steeds van mijn vriendin Desiree. Ik heb hier zoveel respect voor , vooral omdat zij zelf met haar gezondheid ook veel mee maakt, zij is mijn kanjer ! 

En dan de vragen van … 

Karakter ? 

Positief ingesteld. 

Levensmotto ? 

Het glas is niet half leeg maar half vol ! 

Bewondering voor ? 

Mijn vriendin Desiree. 

Spijt van ? 

Nergens , ik zou alles weer precies het zelfde doen. Wat ik heb gedaan heeft mij gevormd! 

Angst voor ? 

Om mijn naasten te verliezen. 

Hobby`s ? 

Natuurlijk voetballen , dat is mijn passie. De belangrijkste hobby in mijn leven. En ik vis graag vooral op forellen . En ik distileer graag mijn eigen drank . Lekker toch? 

Ambities ? 

Alles in mijn leven voor de volle 100% doen , er alles uit halen wat mogelijk is. En bij NEC`92 iets moois neer zetten. 

Carnaval of wintersport ?

Carnaval lekker zeker samen twee dagen stappen in Heerlerheide. 

Slechte eigenschap ? 

Ik vrij naïef en te goed gelovig zijn. 

Schouwburg , boek of film ? 

Boek , ik lees graag  autobiografïeën , ik heb hier zo`n 80 – 90 boeken van ook van spelers van voor mijn tijd. 

Avondje stappen of etentje ? 

Avondje stappen. 

Bier ,water of wijntje ? 

Van die drie ?  Bier.  Maar liever glaasje rum of whisky , maar natuurlijk alles met mate. 

Wie zijn je voorbeelden ? 

Clarence Seedorf. 

Krijg inspiratie van ? 

Van prestaties van mijn team. 

Wat zou je absoluut nog eens willen doen ? 

Ik ben gek van Schotland , en daar een rondreis maken door de hooglanden van Schotland. 

Ultieme doelstelling ? 

Samen met mijn vriendin Desiree oud worden en promoveren met NEC`92. 

Tot slot waar zien we je over 10 jaar ? 

Op de voetbalvelden en met nog steeds de steun van mijn vriendin Desiree! 

We praten nog wat door over NEC`92 , de nieuwe start . Volgens Armand is het nu een vereniging met een eigen koers . Iedereen binnen de vereniging is er voor iedereen het eerste en tweede team gaan evenementen organiseren voor de jeugd. Het is niet meer dit is het eerste en dit het tweede , nee het is NEC`92. En weet je wat leuk is wij hebben op onze shirtjes de volgende tekst laten drukken   1 team  -  1 doel .  Mooi toch. 

Het was een leuke kennis making maar ook een bewogen , leuk hoe enthousiast hij vertelt over zijn verleden als voetballer , jeugdleider en over zijn huidige vereniging NEC`92 met aan het roer de mentor en voorzitter Jo Evers. Bewogen over wat hij heeft meegemaakt en de over de gezondheid van zijn vriendin Desiree. We hebben dan ook bewondering voor zijn , doorzetting vermogen , zijn veerkracht maar vooral zijn positieve instelling. Chapeau !

Tekst en interview
HEIN SMITH.