Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Een interview met Edwin Hermans, trainer van RKSV Heer!

Edwin Hermans voormalig verdediger van onder meer MVV Maastricht, Fortuna Sittard, de Graafschap en Willem II heeft ruim 14 seizoenen profvoetbal in de benen. Sinds dit seizoen is hij trainer bij RKSV Heer, de club die vorig jaar degradeerde uit de 2e klasse. Momenteel staat Edwin Hermans met de rood groene equipe in de top van de 3e klasse. Gaat de oud-prof samen met assistent-trainer Alain Fiddelers er weer voor zorgen dat RKSV Heer binnen een seizoen na degradatie weer in de 2e klasse speelt? Hieronder het interview met Edwin Hermans!

 

Stel je zelf eens voor? 

Edwin Hermans, 43 jaar en ik woon in Maastricht. Ik ben getrouwd met Caroline en heb 3 kinderen, Kay, Pleun en Daantje.

Opleidingen? 

UEFA pro licentie.

Maatschappelijke loopbaan? 

Ik ben als voetballer begonnen bij R.K.T.V.V. in Tilburg en als 18-jarige heb ik de overstap gemaakt naar PSV. In de 3 jaar bij PSV ben ik uitgeleend aan Fc Eindhoven en FC Volendam. Hierna heb ik de overstap gemaakt naar MVV Maastricht. Na 2 jaar MVV ben ik naar Fortuna Sittard vertrokken. Bij Fortuna heb ik 5 jaar gespeeld om vervolgens voor de Graafschap te gaan spelen. Na 2 seizoenen ben ik weer terug naar Fortuna Sittard gegaan en uiteindelijk belandt bij Willem II. Hier heb ik ook als voetballer mijn carrière beëindigt en ben ik gestart als trainer. Ik ben daar trainer geweest van de O13 in combinatie met het beloften elftal. Daarna als assistent van Andries Jonker bij het 1e en als hoofdtrainer van de beloften. Vervolgens ben ik vertrokken naar MVV en heb ik 4 jaar lang als assistent-trainer gewerkt bij het 1e elftal.  Hier stopte het avontuur in het betaald voetbal. Momenteel ben ik werkzaam bij CARDIMED BV in combinatie met hoofdtrainerschap bij RKSV Heer.

Het betaald voetbalwereldje klinkt voor elke amateurspeler als een droom! Zijn er ook minder leuke aspecten?

Ik heb elke seconde van het wereldje genoten. Het was een jongensdroom die uitkwam. Voor mij waren er geen minder leuke aspecten.

Wat is jouw mooiste doelpunt/actie/moment als speler geweest?

Mijn mooiste doelpunt was een vrije trap die ik maakte tegen Fc Haarlem met MVV. 

Welke speler is je moeilijkste tegenstander geweest?

Mijn moeilijkste tegenstander waar ik tegen heb gespeeld was Finidi George van Ajax. Hij was zo snel en behendig. Je had dan ook op het middenveld Ronald de Boer lopen die hem wel aardig in stelling kon brengen. 

Wat was de meest fanatieke supporterskern bij de clubs waar jij hebt gespeeld?

De Graafschap heeft een hele mooie supporterskern. Daar op de Vijverberg was het elke keer een groot feest in het stadion. 
    
Welke trainers heb je meegemaakt? 

Huub Stevens, Bert van Marwijk, Wim Rijsbergen, Peter Bosz, Frans Korver, Henk Duut, en natuurlijk Coocky Voorn. 

Van welke trainer heb je het meest geleerd? 

Ik heb van alle trainers wat meegenomen in mijn carrière om als speler beter te worden. Alleen Bert van Marwijk en Huub Stevens hebben het meeste invloed gehad op mijn ontwikkeling als speler. Zij waren bezig om je als speler beter te maken binnen de taken van je positie waar je speelde. Ik hou ook van trainers die uitgaan van de kracht van hun eigen team en niet zozeer bezig zijn met de tegenstander. Dat gevoel konden beide trainers goed overbrengen aan de groep. 

Wanneer wist je dat je trainer wilde worden en waarom wilde je trainer worden?

Ik heb in mijn Fortuna tijd al mijn oefenmeester 3 en 2 behaald. Wij mochten dit van Bert van Marwijk doen, omdat hij vond dat dat ook belangrijk was voor je ontwikkeling als speler. Dit was voor mij de eerste stap om na te denken over het trainerschap na mijn carrière. Bij Willem II wist ik zeker dat ik na mijn spelers carrière als trainer aan de slag wilde gaan. Het mooiste is om met een team een bepaald doel na te streven. 

Je komt uit het profvoetbal, wat is buiten het niveauverschil voor jou het grootste verschil in het amateurvoetbal? 

Ik heb zelf tot mijn 17e bij de amateurs gespeeld. Er was maar 1 ding en dat was voetbal. Tegenwoordig merk ik dat er maar weinig amateurspelers voetbal op 1 hebben staan. Natuurlijk als er spelers moeten werken heb ik daar geen moeite mee. Het andere probleem is dat spelers geen zelfkritiek hebben. Als het in de wedstrijd tegenzit is de scheidsrechter of de tegenstander altijd de schuldige. Vaak vertel ik ze dan dat ze eerst naar zichzelf moeten kijken en hoe zij presteren binnen het team.  

Waarom passen RKSV Heer en Edwin Hermans bij elkaar?

Rksv Heer is een club met ambitie die ook de jeugd wil laten doorstromen. Voor de ontwikkeling van RKSV Heer is het belangrijk dat de talentvolle jeugdspelers klaar gestoomd worden om het 1e elftal te halen. Dit is het fundament van de club. Ik zal ook niet snel persoonlijk spelers meenemen naar een club. Mijn mening is dat een amateurclub een bepaalde visie moet hebben en daarin een trainer moet zoeken. 

4-4-2 of 4-3-3?

De formatie waarin wij spelen is 1-4-4-2. Spelen onze buitenspelers wat dieper en de 2 centrale spitsen achter elkaar dan is het 4-3-3. Dus het verandert eigenlijk een paar keer in de wedstrijd. We willen aanvallend spelen maar wel vanuit een goede organisatie. Ik pas me nooit aan de tegenstander aan. Ik probeer het team oplossingen te geven om tegen elk systeem vanuit onze eigen organisatie te kunnen presteren. 

Wat is je doelstelling voor komend jaar?

Wij willen bij de eerste vijf eindigen. Het belangrijkste vind ik nog dat we met een groep starten en met dezelfde groep het seizoen afsluiten en veel plezier hebben gehad. Dan komen de resultaten vanzelf wel. 

Wat is je ambitie als trainer?

Ik wil vooral plezier hebben in het trainersvak. Nadat ik op kosten van MVV mijn UEFA pro licentie heb mogen halen, kreeg ik een week later te horen dat er geen plek meer voor mij was. Toen heb ik besloten om niet veel meer te plannen en veel energie te stoppen in het trainersvak. Ik wacht nu af wat er op mijn pad gaat komen.

Wil je koste wat kost nog het profvoetbal in? 

Ik heb de kans gehad om als hoofdtrainer aan de slag te gaan bij Fortuna Sittard, maar om mijn huidige fulltimebaan met een contract voor onbepaalde tijd bij CARDIMED BV op te zeggen voor een contract van een half jaar bij Fortuna was wel erg risicovol. Dus ik ga niet koste wat het kost het profvoetbal meer in. 

Bewondering voor?

Mensen die elke dag het maximale uit zichzelf halen.

Angst voor?

Dat er iets ernstigs gebeurd met de mensen die mij dierbaar zijn.

Karakter?

Sportief.

Spijt van?

Wat was er gebeurd als ik toch het risico had genomen om als hoofdtrainer aan de slag te gaan bij Fortuna Sittard. 

Ambities?

Een goede vader zijn voor mijn kinderen.

Slechte eigenschap?

Die heb ik niet, haha.

Favoriete profclub?

PSV.

Favoriete speler?

Maldini.

Etentje of avondje stappen?

Lekker etentje.

Assist of panna?

Assist

Krijg in.spiratie van?

Mijn gezin.

Wat zou je absoluut nog eens willen doen?

Het Wild Resort bezoeken in Afrika.

Je ultieme doelstelling?

Gezond en gelukkig zijn.

Tot slot, waar zien we je over 10 jaar?

Over 10 jaar hoop ik dat ik nog met heel veel plezier trainer ben. 

Tekst en interview:

 

Ralph van Tilborg