Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Een interview met Gerard Douven, de nieuwe trainer voor volgend seizoen van EHC/Heuts!

Op de laatste speeldag wist EHC/Heuts zich veilig te spelen en start ook volgend seizoen in de hoofdklasse. Wij praten hierover met de nieuwe trainer voor het seizoen 2017 – 2018 van EHC/Heuts, Gerard Douven.    

Zijn trainersloopbaan geeft aan wat de ambities zijn van Gerard Douven, op het hoogst haalbare niveau actief te zijn als trainer. Hij is nog tijdens zijn actieve loopbaan als voetballer begonnen als trainer van de A jeugd van BSV Limburgia, daarna assistent trainer bij deze vereniging, waarbij hij het 2e elftal onder zijn hoede had. Tijdens deze periode behaalde hij in de verkorte opleiding zijn trainers diploma`s TC 3 en TC 2. Zijn volgende stap was : voor het eerst als zelfstandige trainer bij de 4e klasser Vijlen te gaan acteren om vervolgens terug te gaan naar BSV/Limburgia waar hij een gecombineerde functie vervulde , als trainer van de A jeugd en tevens als jeugdcoördinator, waarna hij 2 jaar als hoofdtrainer van diezelfde club aan de slag ging en ook in die periode zijn trainers diploma TC1 behaalde. De nieuwe uitdaging was/is RKSV Minor waar hij nu voor het 3e seizoen trainer is. In het nieuwe seizoen gaat hij aan de slag in de top van amateurvoetbal en wel als trainer bij EHC/Heuts. 

Wie is Gerard Douven ? 

Gerard Douven is geboren op de 11 – 11 – 1970 in Brunssum. Hij is getrouwd met Marit en samen hebben zij een dochter Julia van 14 jaar. Zij zijn woonachtig in Neeroeteren ( België ). 

Opleidingen ? 

Na de lagere school ben ik naar de HAVO gegaan , tijdens mijn periode bij Roda JC was mijn volgende opleiding op MBO niveau. Na de Roda periode heb ik op de Open Universiteit Nederland fiscaal recht gestudeerd en heb ik mijn verzekeringskennis op HBO niveau vergaard en afgerond. 

Maatschappelijke loopbaan ? 

1988  -  1992  professioneel speler bij Roda JC.

1992  -  1999  Commercieel medewerker bij Van Oppen Assurantiën . 

1999  -  2004  Accountmanager bedrijven bij assurantiën Boer in Landgraaf dat later werd overgenomen door Steens/De Lahaye /Wald /Dogge. 

2004  -  heden  accountmanager bedrijven bij Meeùs  met als specialisme handel , transport en logistiek. 

Welke trainers diploma`s heb je ? 

Doordat ik een BVO achtergrond had, heb ik op de verkorte opleiding TC 2 en TC 3 mogen volgen en de diploma’s behaald. 

En in 2014 heb ik met succes de opleiding voor het diploma TC 1 afgerond. 

Gevoetbald bij ? 

Ik ben begonnen bij de jeugd van RKBSV.  Daarna ging ik naar Schutterveld , waar mijn vader op het 1e team speelde , op mijn 14e maakte ik mijn debuut op het 1e team van Schutterveld en werd toen ik 15 jaar was gescout door Roda JC en debuteerde ik bij de A jeugd , mijn trainers waren club iconen  Hens en Adam Fischer. Bij de A jeugd heb ik  2 jaar gespeeld en 3 jaar als contractspeler  bij de selectie die onder leiding stond van Jan Reker en Willy Vanderkuylen. Die zagen het helemaal in mij zitten . Maar hun opvolger Adri Koster duidelijk minder. Ik kreeg een zware achillespees blessure en na een lange revalidatie heb ik nog 1 jaar bij Roda JC gespeeld maar ik heb nooit meer mijn oude niveau gehaald. 

Via Theo van Oppen ben ik toen gaan voetballen bij SV Limburgia op het complex aan de Venweg in Brunssum , ik heb daar 3 jaar gespeeld, waarbij mijn trainer gedurende die periode Math Schaepkens was. 

Ik werd benaderd door de voetbalvereniging Lindeheuvel die toen der tijd hoofdklasse speelden . Daar had ik als trainer de oud speler van Roda JC  John Pfeiffer. Na 1 jaar ben ik met John Pfeiffer mee gegaan naar RKVCL in Maastricht waar hij trainer werd ook hier heb ik 1 jaar gespeeld.  

Daarna 3 jaar bij de hoofdklasser SV Meerssen, de trainers die ik toen gehad heb waren Bert van Marwijk , Harry van Wijlick en Ber Lejeune . 

Mijn actieve loopbaan als voetballer heb ik afgesloten bij BSV Limburgia , waar ik ook begonnen was , en daar heb ik gespeeld in de 1e en 2e klasse. Op mijn 37e ben ik gestopt met actief voetballen.  

Mijn trainers bij BSV Limburgia waren Mike Zwartjes , Rene Hofman , Harry Thoma en Guus Vrancken. En bij Guus Vrancken bij wie ik het laatste jaar speelde , trainde ik ook de A jeugd en werd daarna assistent trainer van hem. In deze periode heb ik mijn TC 2 en 3 gehaald. 

Had je altijd al de ambitie om trainer te worden ? 

Ja dat heeft er altijd ingezeten. Mooi toch met jeugd bezig te zijn en spelers beter te maken, in de buitenlucht met elkaar werken naar een doel dat wij na streefden. Lekker uitdagingen aangaan. 

Bij welke verenigingen ben je als trainer actief geweest ? 

Nadat ik mijn diploma`s gehaald had was de eerste vereniging waar ik als trainer op eigen benen stond de voetbalvereniging Vijlen dat in de 4e klas speelde. 

Vervolgens naar BSV Limburgia waar ik weer begon als trainer van de A jeugd en daarnaast was ik jeugdcoördinator en vervolgens was ik 2 jaar hoofdtrainer. Wij speelden toen in de 1e klasse. 

Toen kwam mijn volgende uitdaging RKSV Minor waar ik nu met mijn 3e seizoen als trainer actief ben. We spelen in de 1e klasse en we zullen na de winterstop wat extra`s moeten brengen. Het eerste gedeelte van dit seizoen zijn wij geplaagd door blessures , soms hadden we 8 basis spelers in de lappenmand maar we hebben er met zijn allen het maximale uit gehaald . Nu is bijna iedereen fit en is het doel om een prijsje te pakken. Dat zou mooi zijn voor de vereniging en voor mij een mooi afscheid.  

We lopen nog even zijn periode bij Minor door , het 1e seizoen was handhaven het doel , het 2e seizoen hadden we een goede start en met Kerstmis stonden we op de 2e plaats en als wij de laatste wedstrijd voor de periode zouden winnen van RVU dan waren we periode kampioen , helaas is ons dit niet gelukt en speelden wij gelijk en doordat SV Meerssen hun wedstrijd won pakten zij de periode titel. En dit seizoen dat heb ik bovenstaand al aangegeven.  

Hoe ik terug kijk op mijn tijd bij Minor ? 

Het is een mooie warme vereniging. Goed georganiseerd , leuke mensen. En de vereniging is bezig met het maken van stappen naar nog meer eigen identiteit. Men is onder andere bezig om oud spelers te benaderen om hen zover te krijgen dat zij een bijdrage binnen de vereniging leveren, bijvoorbeeld als jeugdtrainer, of spelers die uit de jeugd afkomstig zijn, die elders op hoger (jeugd)niveau hebben gespeeld , terug te halen om deel uit te maken van de selectie . Ik vind dit een positieve ontwikkeling. 

En dan komt EHC /Heuts. 

Ja , dan krijg je een uitnodiging voor een gesprek. Ikzelf had tijdens het eerste gesprek al een goed gevoel. En nadat we nog met elkaar gesproken hadden kreeg ik het bericht waarin EHC/Heuts het vertrouwen in mij als trainer voor het volgende seizoen uitsprak. Dat was voor mij een mooi bericht en als trainer weer een stapje hoger , promotie voor mij en zo zie ik het ook. Ik heb een goed gevoel bij de vereniging, de uitstraling , de spelers van het 1e team die al jaren met elkaar samen spelen, de insteek om volgend seizoen waar mogelijk jeugd door te schuiven en voor volgend seizoen bij het 100 jarige bestaan mogelijk bij de 1e vijf te eindigen. Daarbij is EHC/Heuts een begrip in de regio.  

Dan komen nu de drukke tijden , je gezin , werk, RKSV Minor en EHC /Heuts. 

Ja dat zijn de gevolgen van de keuzes die jezelf maakt. Maar is geen enkel probleem voor mij. Ik wil mijn werk bij RKSV Minor , als het lukt , met een prijs afsluiten en na 3 seizoenen met een goed gevoel afscheid nemen van deze prachtige vereniging. En daarnaast beginnen bij EHC/Heuts de voorbereidingen, de gesprekken en alles wat erbij hoort. Voor mij hoeft dat alles geen probleem te zijn . Het is toch mooi om op diverse fronten actief te zijn. 

En dan de vragen van … 

Karakter ? 

Uiteraard ambitieus en perfectionistisch. 

Levensmotto ? 

Geniet en heb plezier in je leven. 

Bewondering voor ? 

Mijn vader die altijd komt kijken, mijn echtgenote Marit en onze dochter Julia die altijd achter mijn keuzes staan. 

Spijt van ? 

Nergens, ik heb mijn beslissingen bewust genomen. 

Angst voor ? 

Om niet meer te kunnen genieten en plezier te hebben! 

Hobby`s ? 

Mijn gezin en voetbal. 

Ambities ? 

Om het hoogst haalbare te bereiken zowel privé , werk als ook in de sport. 

Carnaval of wintersport ? 

Je zult het niet geloven ik ben op de 11e van de 11e geboren maar ik heb helemaal niets met carnaval. 

Slechte eigenschap ? 

Om datgene van een ander te verlangen wat ik ook van mijzelf verlang. 

Schouwburg , boek of film? 

Voor mij schouwburg. 

Avondje stappen of etentje ? 

Etentje. 

Bier , water of wijntje ? 

Wijntje. 

Wie zijn je voorbeelden ? 

Ber Lejeune en Bert van Marwijk , niet alleen de oefenstof van Bert van Marwijk maar vooral de aandacht die hij gaf aan de spelers , zijn humor , je was zelfs bang om op de training fouten te maken en dat bracht wel resultaat. 

Krijg inspiratie van ? 

Van enthousiaste en gemotiveerde mensen. 

Wat zou je absoluut nog eens willen doen ? 

Een wedstrijd spelen in een volgepakt stadion. 

Ultieme doelstelling ? 

Om op een gezonde en leuke wijze oud worden en mijn hobby`s te kunnen bedrijven. 

Tot slot waar zien we je over 10 jaar ? 

Hier weer aan tafel voor het maken van een interview.  

Wij zijn aan het einde van ons gesprek de tijd is voorbij gevlogen .  We hebben kennis gemaakt met een evenwichtig en gedreven persoonlijkheid die vol passie verteld over wat naast zijn gezin de grootste hobby is , voetbal. Hij geeft heel duidelijk aan waar zijn ambities liggen en hoe hij zijn doelen wil bereiken . Het is een teamspeler met een brede kijk op de maatschappij. Wij danken Gerard voor het leuk en prettig gesprek , wensen hem alle het goeds met wat hij ook maar gaat doen . Dank. 

Tekst en interview

HEIN SMITH