Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Een interview met Henk Butink, voorzitter van RKVV Heksenberg!

Onze gast van vandaag staat bekend om zijn maatschappelijke en sociale betrokkenheid. Hij is dan ook actief op vele fronten, zoekt de uitdagingen, denkt in oplossingen en niet in problemen.
 

Wie is? 

Hij is geboren op 31 juli 1956 in Heerlen, de wijk Heerlerbaan , waar hij enkele jaren heeft gewoond. In 1960 verhuisde het gezin Butink naar de Heerlense wijk Heksenberg waar hij tot 2009 heeft gewoond. Nu woont Henk Butink in het centrum van Heerlen. Hij heeft een partner en twee kinderen dochter Maureen , zij en haar partner Bram hebben twee kinderen dochter Linde van 4 jaar en zoontje Jart van bijna 11 maanden . Dus hij is een trotse opa. En dan is er zoon Maarten student aan de universiteit in Maastricht.
 

Maatschappelijke loopbaan? 

1975 -1987 begonnen als bemiddelaar en later chef-bemiddeling bij het toenmalige Gewestelijk Arbeidsbureau Oostelijke Mijnstreek. 

Daarna ruim 22 jaar HR – manager bij ijzergieterij Componenta ( voorheen Globon )te Heerlen – Hoensbroek. 

Heden , bedrijfsadviseur bij het UWV WERK bedrijf.-Werkgevers servicepunt. Vanuit het UWV is hij projectleider Servicepunt Techniek Zuid-Limburg, een werkgeversservicepunt.
 

Overige activiteiten? 

Sedert maart 2014 lid van de gemeenteraad Heerlen via de Stadspartij – Het alternatief , en betrokken bij de commissie Economische Stimulering en Ruimtelijke Ordening.
 

Sinds wanneer bent U voorzitter van RKVV Heksenberg? 

Na het veel te vroeg en toch wel onverwacht overlijden van toenmalig voorzitter Jan van de Ven is mij verzocht hem waar te nemen en ben aansluitend op 23 oktober 2013 door de Algemene Ledenvergadering officieel gekozen.
 

Waarom bent U voorzitter? 

Het plotse overlijden van Jan van der Ven is op voorhand de reden waarom ik er in ben gestapt. Vanuit mijn langdurig lidmaatschap en mijn eerdere bestuurlijke betrokkenheid in de periode 1975- 1995 voelde ik me ook verantwoordelijk om mede de club van te behoeden voor een regelrechte en stille dood! Dit verdient deze mooie club, haar wijk en de achterban niet. 
 

Heeft U zelf gevoetbald? 

Al vanaf mijn 8e jaar ben ik lid van RKVV Heksenberg, heb alle jeugdelftallen doorlopen en meerdere kampioenschappen mogen beleven. Hoogtepunt was het kampioenschap met Heksenberg A1 in 1974, aansluitend dieptepunt was toch wel een abrupt einde aan de ontwikkeling van mijn voetbaltalent als gevolg van een blessure.
 

RKVV Heksenberg betekent voor mij…….? 

Een club waar ik vele vrienden ontmoet en een warme band bestaat! Een voetbalclub is altijd de spil in een wijkgebeuren, immers elke zondag is er een optreden op de groene grasmat. Naast het sportieve element is dan ook het sociale element doorslaggevend. Dat mag niet verloren gaan, ook niet door dwalend gemeente beleid: De huurovereenkomst en erfpacht opzeggen en vervolgens zeggen “zoek het je maar uit met een club die je welgezind is”. Zeer halfslachtig en omstreden. Het leek wel een wraakactie….De huur wordt opgezegd, de kantine onteigend, wordt op straat gezet en je bent dakloos. En je buurman geeft niet thuis. Oh, ja! Je mag komen als jullie willen fuseren……. Eerst samenwerken !! Je gaat toch ook niet trouwen met een meisje waar je net verkering mee hebt!! Heksenberg wil hoe dan ook behoud van eigen identiteit!!! En juist dat laatste is nu de uitdaging……
 

De vereniging heeft al diverse jaren geen eigen accommodatie, op welke accommodatie is de vereniging de afgelopen jaren actief geweest? 

Per seizoen 2013-2014 werd ook de huur van het veld niet meer verlengd. We speelden onze thuiswedstrijden aanvankelijk bij onze tegenstanders. Vervolgens hebben we een paar maanden op sportpark Meezenbroek getraind en onze wedstrijden gespeeld. Dit alles niet meer en niet minder om aan de reglementaire eis van de KNVB te voldoen. In het daarop volgende seizoen 2014- 2015  bood Minor uit Nuth uitkomst; een prima samenwerking was het resultaat.  De afstand Heksenberg –Nuth was echter toch wel een bezwaarlijk punt  en een prettige samenwerking kreeg geen vervolg.

Vanaf 2015-2016 zijn we te gast bij sv Langeberg. Nu al weer voor het 3e seizoen. Dus we zijn nu al 5 jaren  “rondreizend”.
 

RKVV Heksenberg staat al heel lang bekend om de sociale betrokkenheid met de wijk Heksenberg. Hoe geeft U hier invulling aan?                                                
De meeste kaderleden zijn op de een of andere manier verbonden met een andere vereniging. Een goed voorbeeld hiervan is d’r Heksenbergse Vasteloavends Verein. Meerdere prinsen stammen uit de voetbalclub. Ook zijn leden betrokken bij Harmonie Sint Gerardus, drumband Edelweiss of gymnastiekvereniging Fides. Dit levert al snel kruisbestuiving op.

Hoe is de stand van zaken met de gemeente Heerlen?   
0-0!! Heksenberg wint wel dit seizoen de Fair –Play Cup van de gemeente Heerlen. Dat kan geen enkele club zeggen die haar tijdelijke thuishaven heeft in “de parel van de Mijnstreek”. 

En hoe ziet U de toekomst van RKVV Heksenberg?                           
Laten we voorop stellen; Heksenberg bestaat al meer dan 80 jaren en blijft bestaan, in welke hoedanigheid dan ook! Daar sleutelen we aan. We zijn inmiddels een gewilde partij, 2 clubs hebben hier inmiddels ervaring mee, ervaren voordelen en meerdere clubs “hengelen” nu naar een of andere vorm van samenwerking.
 

Is er uitzicht op een eigen locatie?                                                                    

Dat hangt af van de ontwikkelingen in de komende 1 of 2 jaren!
 

Ondanks het feit dat Uw vereniging al jaren geen eigen accommodatie heeft gaat het sportief goed met de club, is er  rust en jullie hebben al jaren lang dezelfde trainer Gerrit Olijve. Heeft U hier een verklaring voor?                                           
Het antwoord op bovenstaande is 3 x volmondig JA!!  De 3e klasse is voor Heksenberg begrippen het eredivisie nivo! Maar je wil altijd meer, wij ook! Bewaren de bestuurlijke rust met meerdere bestuursleden die langdurig bij de club zijn en gebruiken het GBV vitamientje (Gezond Boeren Verstand). En wat nog belangrijker is om de Technische staf haar werk te laten doen. Het bestuur moet besturen, de voorzitter voorzitten en de grensrechter vlaggen. En de trainer bepaalt de opstelling, niet de voorzitter. En ook ik heb hier best een mening over. Evenals vele anderen. We hebben ons vertrouwen uitgesproken in trainer Gerrit Olijve en hij bepaalt het technisch beleid. Ben je het er niet mee eens, dan kiest de speler maar een andere club.  Als Wenger en Ferguson langdurig bij hun club bljven, is het toch mesjogge dat vele clubs  alsook amateurclubs steeds snel en sneller wisselen van trainer. De logica ontbreekt bij veel clubs en het opportunisme viert hoogtij. Wij behalen niet voor niets promotie via de nacompetitie en winnen de Fair –Play prijs van onze gemeente Heerlen. Onze technische staf heeft daar een belangrijk aandeel in. Gedisciplineerd en consequent handelen is een prima basis. Ook zullen  er meningsverschillen over het voetbalspelletje zijn en blijven. En die zijn er, zeker bij nederlagen. 
 

RKVV Heksenberg zonder hoofdsponsor Leon Beerendonk –MABS 4.0! Is dit denkbaar of…?                                                                                                  
Een niet geheel onbegrijpelijk vraag , maar als ik er over nadenk eigenlijk een verkeerde vraag. Heksenberg zonder Leon Beerendonk is inderdaad ondenkbaar, maar dat geldt ook voor Willy Berends, Ger Crins of Sjef Meijer en ook Wimke Packbier. Iedereen levert een bijdrage binnen zijn mogelijkheden. De een voor het voetbalgebeuren, de ander voor de centjes, weer een ander voor de materialen, de schoonmaak of de ledenlijst. Een mooie legpuzzel. Hier hebben we gelukkig heldere, duidelijke en goede samenwerkingsafspraken over en dat is ook de basis voor onze toekomst. En nog belangrijker is de loyaliteit naar elkaar.

Waar halen jullie de energie en inzet vandaan om de vereniging draaiende te houden?

Wij zijn niet alleen leden, bestuursleden maar ook oude schoolkameraadjes vanuit de lagere school!!  Menigeen zat bij meester de Loo of meester Wouters. Heb iets gemeenschappelijks. Velen van ons zijn langdurig bij de club. En dat zal ook niet snel over gaan…………Sleutelen aan oplossingen, denken in oplossingsrichtingen en niet in problemen!

Dat laatste laten we aan de buren over, maar we zijn tot hulp bereid… 
 

En dan de vragen van … 

Karakter? 

Rustig , weloverwogen , zorgzaam.

Levensmotto? 

Beschouw het leven als plezier, zoek de de uitdaging niet het probleem. Geniet van elke dag. 

Bewondering voor ? 

Johan Cruijff. 

Spijt van ? 

Nergens van , maar ik had graag in Maastricht , Amsterdam of Volendam willen wonen en werken. 

Angst voor ? 

Persoonlijk geestelijk en fysiek uitzichtloze situatie in een zorgcomplex ! 

Hobby`s ? 

Voetbal.

Ambities ? 

Ik ben een tevreden mens! Wil nog wat leuke dingen doen die op mijn pad komen. 

Ultieme uitdaging ? 

Iets uitdagends doen met andere mensen in een andere omgeving 

Slechte eigenschap ? 

Kan niet tegen mensen die klagen over anderen. 

Krijg inspiratie van ? 

Uitdagende en vernieuwende organisatie of activiteiten: Serious Request of zo`n Vierdaagse in Nijmegen spreekt me wel aan. Daar ontmoet je mensen uit de hele samenleving. Dat boeit me. 

Boek of film ? Wat heeft U het laatst gelezen of gezien ? 

Film kijken betekent voor mij in slaap vallen , het boek van Johan Cruijff inspireert en het boek van Jos van Rey vind ik inspirerend. 

Avondje stappen of etentje ? 

Combinatie van etentje en Palmpje of Belgisch biertje spreekt me wel aan. 

Bier , water of wijn ? 

Heerlijk helder Heineken , maar ze worden nu afgetroefd door Alfa. 

Wat zou U absoluut nog eens willen doen ? 

Curaçao bezoeken en verhuizing overwegen. 

En dan de laatste vraag , waar zien we U over 10 jaar ? 

Mijn ervaring is dat elke 5 jaar een of meerdere veranderingen en of verrassingen zich voordoen in je persoonlijke situatie. Dus denk ik dat ik over 10 jaren nog een 2 tal onverwachte dingen mag ervaren. Ik laat mij verrassen. 

 

We hebben kennis gemaakt met een mensen , mens , een persoonlijkheid die weet wat hij wil. Een sociaal mens die op vele fronten binnen de gemeenschap actief is. Waar hulp nodig is daar springt hij bij. De wijk Heksenberg heeft hij in zijn hart gesloten , precies zoals zijn vader ,die ook politiek actief is geweest in Heerlen en ook jarenlang voorzitter was van RKVV Heksenberg maar ook een zeer sociaal man was die veel voor de gemeenschap heeft betekend!
 

We sluiten af met een quote van Henk Butink : Trots ben ik op mijn vader , hij was mijn grootste voorbeeld!

Wij danken Henk Butink , voorzitter van RKVV Heksenberg , voor zijn open verhaal en wensen hem en RKVV Heksenberg veel succes in de toekomst.

 

(Foto: Gastheer Henk Butink van RKVV Heksenberg, met Jean Marie Pfaff)
 

Tekst en interview 

Hein Smith.