Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Een interview met John Bothmer – De voorzitter van RKHBS

Onze gast is opgegroeid in Munstergeleen waar hij net als zijn vader actief was bij de plaatselijke voetbalvereniging SVM. Voor zijn grote liefde, Francine, verhuisde hij van Munstergeleen naar de Heerlerbaan in Heerlen. Eenmaal woonachtig op de Heerlerbaan kwam hij in aanraking met zijn tweede liefde RKHBS, waar hij onlangs door de leden gekozen werd tot de nieuwe voorzitter.  Onze gast: John Bothmer.

We worden hartelijk ontvangen in de bestuurskamer van RKHBS op het prachtige sportpark Imstenrade en maken kennis met John Bothmer voorzitter van RKHBS.

Wie is ?

Ik ben op 26 augustus 1964 geboren in Geleen en opgegroeid in Munstergeleen, gehuwd met Francine Quaedvlieg en samen hebben wij drie kinderen, dochter Laura, 21 jaar, de zonen Jeroen, 19 jaar en Youri, 16 jaar. Laura en Jeroen zijn inmiddels uitgevlogen voor hun studie naar Rotterdam en Eindhoven. Wij wonen op de Heerlerbaan waar Jeroen en Youri bij RKHBS voetballen.

Opleidingen ?

Lagere school in Munstergeleen. Vervolgens atheneum-B op Albert Schweitzer SG in Geleen, dat bestaat niet meer. Daarna heb ik op de universiteit van Nijmegen 6 jaar Biologie gestudeerd. Hierna heb ik 6 jaar onderzoek gedaan, neurobiologie, aan de universiteit van Maastricht, naar onder andere de ziekte van Alzheimer, en hier ben ik uiteindelijk gepromoveerd. Of ik een dokters titel heb? Ja, die heb ik.

Maatschappelijke loopbaan?

Na de universiteit, is mijn loopbaan gestart bij Organon in Oss, Brabant, waar ik werkte aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Daarna was mijn volgende uitdaging een baan bij Johnson & Johnson in de buurt van Turnhout, België, en vervolgens ben ik gaan werken in Hamburg bij de firma Lundbeck. Een enorm leuke tijd in een pracht stad. En nu werk ik in Aken bij Grünenthal, ook een farma bedrijf. Daar leid ik een team van 14 personen dat werkt aan het onderzoeken naar en ontwikkelen van nieuwe medicijnen tegen chronische pijn. Wij voeren op dit moment genetisch onderzoek wereldwijd uit, in bepaalde vormen van chronische pijn. Ja het is een spannende job.

Heeft U zelf ook gevoetbald, zo ja waar begonnen?

Uiteraard bij SVM in Munstergeleen, waar mijn helaas veel te vroeg gestorven vader Jan Bothmer ook actief was. Van hem heb ik voetbal met de paplepel ingegoten gekregen. Naast SVM was hij ook actief voor de KNVB. Bij SVM heb ik gepeeld van de E tot de B-jeugd. Toen werd ik door Fortuna Sittard gevraagd daar te komen spelen, waar ik Cooky Voorn heb meegemaakt als trainer. Na twee jaar zag ik al dat het voor mij moeilijk zou worden en ben teruggegaan naar SVM, en heb voor mijn studie gekozen. Ik was 18 jaar toen ik op het 1e debuteerde in de 2e klas, en heb daar 5 jaar gespeeld. Bij de senioren van SVM heb ik Wiel Senden, Hay Halmans, Wiel Rouwette en Jean Houben meegemaakt als trainer. De laatste was een vriend van Leo Berendonk die toen het tweede van NEC trainde. Dus mochten wij (ik samen met een medespeler die ook in Nijmegen studeerde) trainen bij NEC-2 op de dinsdag avond bij de Goffert, totdat een aantal bestuursleden kwamen kijken. Toen was dit snel afgelopen, helaas, maar wel een leuke ervaring.

En zoals gezegd daarna ben ik naar de Heerlerbaan verkast, waar ik bij RKHBS ging voetballen. Daar heb ik een enorm leuke tijd gehad. De trainers die ik mij nog herinner waren mijn eerste trainer bij RKHBS in 1988, Fred Gillissen en later trainer Lou Chapin.  Ik heb 6 jaar op het 1e van RKHBS gespeeld. Verder heb ik nog 5 jaar gevoetbald bij RKSV Heeze op het 5e team en toen ik in Hamburg werkte bij VFL Jesteburg, in de zogenaamde alte herren mannschaft (positie: rechten aussenbahn). Mooie tijd.

Terug bij RKHBS heb ik nog op het 3e elftal en de veteranen gespeeld en 1,5 jaar geleden gestopt omdat ik bij een partijtje voetbal in de zaal mijn been brak. Helaas, ik zou nu nog het liefst mee spelen.

Wat is Uw affiniteit met RKHBS ?

Die is groot, zoals verteld ik heb er jarenlang zelf gevoetbald, ben 4 jaar bestuurslid geweest, 4 jaar elftalleider en mijn beide zonen spelen er. Als elftalleider heb ik Bert Starmans en Mike Zwartjes, nu met zijn derde seizoen bezig, meegemaakt.

Toen de vorige voorzitter de heer Scheffer aangaf dat hij als voorzitter ging stoppen en er dus een vacature ontstond, wat was Uw reactie ?                                                                                                                                                                                            

Toen kenbaar werd dat Andre Scheffer zou stoppen als voorzitter, heb ik behoorlijk lang de tijd genomen hierover na te denken, of ik zou reageren op de vacature. Ik heb er met mijn gezin over gesproken en uiteindelijk heb ik aangegeven dat ik mij kandidaat wilde stellen voor de functie. Niet zo vreemd denk ik gezien mijn betrokkenheid en mijn jarenlange ervaring op diverse posities binnen de vereniging. Op de ledenvergadering heb ik het vertrouwen van de leden gekregen en dit vertrouwen zal ik dan ook proberen niet te beschamen.

U bent nu enige weken actief als voorzitter, hoe zijn Uw ervaringen?

Is moeilijk om daar antwoord op te geven. Je wordt met zoveel facetten binnen de vereniging geconfronteerd dat ik mij nog steeds aan het “inwerken“ ben. Wat ik als heel positief ervaar is de samenstelling van en de samenwerking met het huidige bestuur. Een aantal mensen met de nodige ervaring zijn gebleven, en er zijn ook enkele jonge enthousiaste bestuursleden bij gekomen zodat we in mijn ogen een fantastische groep als bestuur hebben.

Waar liggen voor U de uitdagingen wat is Uw doelstelling / visie ?

Uitdagingen zijn er altijd, zoals bij elke vereniging . Een van de belangrijkste uitdagingen van het huidige bestuur is de gemeente zover te krijgen de velden te vervangen. Deze zijn 14 jaar oud en absoluut aan vervanging toe aangezien ze versleten zijn. Er zijn contacten hierover met de gemeente maar deze verlopen moeizaam.

De sportieve uitdaging voor RKHBS is een stabiele 3e klasser te worden. De 4e klasse is een leuke competitie, maar het streven blijft toch de derde klasse, zowel voor de dames als voor de heren. De uitdaging hierbij zit hem niet alleen in om dit nivo te bereiken, maar dit te doen met zoveel mogelijk zelf opgeleide spelers. De vereniging heeft een grote jeugdafdeling, met een eigen goed jeugdplan, waarmee we streven naar aansluiting van onze jeugd naar de senioren. Met dit jeugdplan, waar de jeugdleiders natuurlijk al volop mee bezig zijn, kan in mijn ogen nog meer gedaan worden. Daarnaast is het contact met de wijk essentieel, om ook voldoende aanwas te houden vanuit de Heerlerbaan.

We hebben geen aparte meisjesteams dus voor de aanvulling naar onze damesteams vanuit de jeugd ligt er een speciale uitdaging. Deze damesteams vormen een belangrijk onderdeel binnen onze vereniging. Wij zijn trots op ons damesvoetbal, dit is hier niet meer weg te denken, en de sfeer binnen de vereniging heeft hier alleen maar van geprofiteerd.

Zoals voor elke vereniging, is voor ons ook een uitdaging de continuiteit van de vereniging te bewaken. Hoe zorgen we voor voldoende aanwas van leden, hoe behouden we onze leden, en hoe krijgen we leden zover ook vrijwilligers werk te doen. Het leden aantal loopt gelukkig niet terug, maar wel het aantal spelende leden. De vrijwilligers zijn natuurlijk het hart van de vereniging, en hier zullen we als bestuur ook veel aandacht aan moeten besteden. Met de petanque afdeling hebben we sinds een aantal jaren een bloeiende tweede tak van sport binnen onze vereniging, waarmee er een alternatieve activiteit is voor niet meer actief voetballende leden, maar waar er ook leden zijn bijgekomen die gewoon graag een balletje op onze 5 mooi verlichtte petanque banen gooien.

Dus uitdagingen zijn er voldoende.

En onze visie: RKHBS als zelfstandige club te behouden, waarbij we ook samenwerking met andere verenigingen/organisaties binnen onze gemeenschap Heerlerbaan na streven. Dit kan als we, tegen de demografische ontwikkelingen in, het ledental op peil kunnen houden. Een belangrijk aspect hierbij is dat er binnen de vereniging gestreefd wordt naar het afleveren van kwaliteit. Kwaliteit van de training, van de accommodatie, de begeleiding, tot aan de kwaliteit van de gezonde hap of het biertje in de kantine. Dat moet goed zitten, daar moet RKHBS voor staan.

Wat betekend RKHBS voor U ?

RKHBS is een vereniging met uitstraling. Ik voel mij hier thuis, ben bij de vereniging zeer betrokken, heb er plezier met geweldige leden. En dan lachend, en ik ben het lid die het dichtst bij het complex woont.

Dan de vragen van …

Karakter ?

Sociaal en verbindend.

Levensmotto ?

Leven en laten leven ! Zelf plezier hebben, maar ook rekening houden met anderen en hen ook ruimte geven.

Bewondering voor ?

Mijn vader, die helaas veel te kort geleefd heeft.

Spijt van ?

Na enig nadenken, nee geen belangrijke zaken, al mijn keuzes heb ik bewust gemaakt.

Angst voor ?

Dat mijn vrouw en kinderen iets overkomt.

Hobby`s?

Voetbal en skiën.

Ambities ?

Om op m`n 60ste te stoppen met werken. Maar dan zal ik nog wel flink moeten door sparen, met een glimlach.

Carnaval of wintersport ?

Beiden. Door mijn echtgenote Francine ben ik bij de carnavalsvereniging de Hingste, uiteraard van de Heerlerbaan, terecht gekomen. Wij zijn nu weer bezig om onze carnavalswagen te bouwen en doen dit met een groep van 12 mannen. Leuk is om te vermelden dat de Hingste dit jaar 33 jaar bestaat, dus jubileum. Goed toch !

Slechte eigenschap ?

Soms te direct, te hard in de communicatie, niet diplomatisch genoeg.

Schouwburg , boek of film ?

Van dit alles te weinig, ik kom er niet toe. De laatste voorstelling die ik in de schouwburg gezien heb is er een van Bert Visscher en het laatste boek dat ik gelezen heb was ‘the circle’ van Dave Eggers. Met mijn dochter Laura ga ik elk jaar naar Pinkpop, behalve afgelopen jaar. Toen waren we bij Rock Werchter, waar we op de camping in een caravan overnacht hebben.

Avondje stappen of etentje ?

Etentje en het liefst met ons gezin.

Bier, water of wijntje ?

In de kantine een biertje, bij het eten een wijntje.

Wie zijn Uw voorbeelden ?

Geen specifiek persoon. Velen doen wel eens iets waar ik een voorbeeld aan neem.

Krijg inspiratie van ?

Van het praten met mensen, zowel op mijn werk als bij de voetbalclub.

Wat zou U absoluut nog eens willen doen ?

Wij zijn ooit met ons gezin een maand met de camper door Amerika getrokken. Dat zou ik nog wel een keer willen doen maar dan of in Canada of in Nieuw-Zeeland. En daar is de lach weer, maar dan moet ik waarschijnlijk blijven doorwerken tot mijn 65ste!

Ultieme doelstelling ?

Samen met mijn gezin gezond oud worden !

Tot slot waar zien wij U over 10 jaar ?

Als het aan mij ligt en de leden het willen nog steeds voorzitter van deze mooie vereniging RKHBS.

Het was een aangename kennismaking met de nieuwe voorzitter van RKHBS, John Bothmer. Een man met een visie en veel ambitie. Opvallend was zijn enthousiasme als hij over zijn voetbalvereniging RKHBS sprak. Over zijn tijd als speler van het 1e en de veteranen, maar ook over de jeugdafdeling, dames, senioren, petanque, vrijwilligers kortom over alles wat RKHBS een warm hart toedraagt.

Maar ook over de gemeenschap Heerlerbaan waar hij woont, hier voelt hij zich thuis ondanks zoals hij zelf zegt dat hij een jongen van Munstergeleen is.

Hij gaat de uitdagingen vol vertrouwen aan, met name ook door het goede team van bestuursleden waar hij mee samenwerkt zoals hij zelf aangeeft. We hebben kennis gemaakt met de nieuwevoorzitter van een mooie vereniging RKHBS.

Tekst en interview:
HEIN SMITH.