Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Een interview met Mark Hellenbrand – van Keepersacademie Mark Hellenbrand en keeperstrainer van Bekkerveld 1, -2 and de A-jeugd!

Het jaar 2017 sloot onze gast af met een trainingskamp met zijn keepersacademie in Spanje. Waar hij met zijn groep actief was onder andere op het complex van Real Madrid een onvergetelijke ervaring . En ook voor dit jaar is er weer een nieuw keepers trainingskamp ditmaal in Barcelona. Vandaag zijn wij gast bij Mark Hellenbrand van keepersacademie Mark Hellenbrand en keeperstrainer van Bekkerveld 1-2-en A team.

Wie is ?

Ik ben geboren in Heerlen op 20 februari 1979. In 2005 getrouwd met Natascha bij Linda de Mol , Love Letters. Wij hebben twee kinderen Jesse hij is 11 jaar oud en Raf 7 jaar.   Zij voetballen bij Kerkrade West . Wij wonen in Kerkrade.

Opleidingen ?

Lagere school St. Joseph Kaalheide Kerkrade dan Lambertuscollege Kerkrade 1992. – CIOS Sittard –MDGO-AB ( staat voor: actieve begeleiding ) in Heerlen 1996 -1999.

Werkzaam bij?

Mijn beroep is sociaal -pedagogisch werker en ik werk sinds 2000  bij Op de Bies en nu als coördinator van de mediagroep bij de Koraalgroep. Wij bieden unieke dagbesteding  in video, radio en fotografie. Dan volgt er een bevlogen toelichting van Mark over zijn werkzaamheden en mensen waarmee hij werkt. Een gezegde wat wij U niet willen onthouden is,

Wij zijn niet van : wat kunnen de mensen niet , maar wel van wat kunnen de mensen wel !

Daarnaast ben ik veldcoördinator midden in de maatschappij bij Roda JC. Ik ben verantwoordelijk voor de activiteiten rondom een thuiswedstrijd , zoals onder andere de rolstoel dug out , de wensvervullingen en de maatschappelijke activiteiten senioren en jeugd.

Tevens TV producer bij Roda club TV, en ben ik vanuit mijn werk enkele dagen hier gedetacheerd. Het is een mooi en dankbare opdracht.

En ik heb mijn eigen keepers academie Mark Hellenbrand. Keeperstrainer bij RKSV Bekkerveld 1 ,2 en A jeugd.

In het verleden ben ik keeperstrainer geweest bij MVV Maastricht 2015 alsook bij Roda  JC van 2009 -2015. Daarnast een keepersclinic bij PSV Eindhoven en Real Madird.

Indrukwekkende lijst wat is je drive ? Je hebt een gezin , een mooie baan en daarnaast nog al die andere activiteiten ?

Ik wil het geen drive noemen, mijn werk zie ik als invulling van mijn maatschappelijke bijdrage, het is elke dag weer een uitdaging . En werken met mensen dat is mooi toch vooral de waardering die je er voor terug krijgt. En het is een ideale combinatie met onze activiteiten bij Roda JC.

De keepersacademie is niet commercieel , dus niet mijn beroep maar mijn hobby.

Ons gezin is en blijft prioriteit nummer een ! En Qua tijd heb ik het goed kunnen invullen, naast mijn werk  zijn mijn activiteiten  : op zondag morgen de keepersacademie op het complex van Bekkerveld daar vinden dan de trainingen plaats van de keepers van onze academie . Ik train altijd met groepen van vier keepers , deze groepen hebben de leeftijd van 12-18 jaar en individueel train ik een keeper van 9 jaar. Op dit moment zijn er 13 keepers actief bij mijn keepersacademie.

Op zondagmiddag ga ik niet structureel mee met het 1e team van Bekkerveld. Op dinsdag avond train ik de keepers van het 1e -2e en A1 van Bekkerveld en ook om de week op vrijdagavond. Maar ik kan dit alles alleen doen dank zij de geweldige ondersteuning van het thuisfront, die ook weleens , en terecht , aan de handrem trekken.

Gevoetbald bij ?

Ik ben begonnen bij de D jeugd van RKTSV tot en met de C jeugd. Toen werd ik gescout door Roda JC. Bij Roda JC heb ik tot en met de A jeugd gespeeld, en ook weleens op het 2e team.. De toenmalige assistent van hoofdtrainer Huub Stevens, Eddy Achterberg , zag het wel zitten in mij, ik heb veel van hem geleerd. Ik weet nog dat ik eens mee moest naar FC Twente , waar Achterberg vandaan kwam , en dat hij mij op school is komen ophalen. Eddy Achterberg was een echt mensen – mens. Maar ik kreeg geen contract en heb voor mijn maatschappelijke toekomst gekozen. Na Roda JC ben ik gaan voetballen bij FC Gracht , het huidige Kerkrade West, dan naar VV Voerendaal met als trainer Bert Wassen waar ik nog steeds contact mee heb. En dan tot mijn 31e , met een uitstapje van 6 maanden MSP  en 6 maanden in Duitsland, bij RKSV Bekkerveld.

Wanneer wist je dat je na je actieve voetbal loopbaan actief wilde blijven binnen de voetbalwereld ?

Ik ben vrij jong , met 31 jaar , gestopt met actief voetballen . Afbouwen met vrienden op lagere teams dat was niets voor mij . Ik was altijd een training beest dat vond ik leuker als het spelen van wedstrijden. Ik was zo fanatiek dat ik alles wat ik op trainingen moest doen ook heb opgeschreven. Het was voor mij duidelijk, ik wilde in deze sport iets blijven doen. En dus ben ik de opleidingen bij de KNVB Zeist gaan doen  keepercoach niveau 2 en 3 (UEFA C+B). Ik had de ambitie om ook nog de PRO opleiding (UEFA A) te gaan doen , maar dat is helaas door omstandigheden toen niet door gegaan, maar ik hoop dit in de toekomst toch te gaan halen.

En waarom dan specifiek een keepers academie ?

Uit mijn ervaring leerde ik dat een keeper vaak een ondergeschoven kindje was. Heel lang hadden de verenigingen geen specifieke keepers trainers. Als de trainer begon met afwerk oefeningen op doel dan moest je er staan en iedere voetbal liefhebber weet dat je daar helemaal niets van leerde. Je was vaak de kop van jut , later is dat beter geworden maar er zijn nog verenigingen die geen keeperstrainer hebben. En wat ik persoonlijk gemist heb is de individuele begeleiding . Van 2009 tot 2015 was ik keepers trainer bij Roda JC en zou dat full time gaan doen maar door de degradatie is alles een beetje anders gelopen. Later heeft Danny Mommertz mij benaderd om bij zijn voetbalschool aan te sluiten met mijn keepers, ik de keepers en Danny traint met spelers vooral de Coerver techniek. We deden dit in de Soccer Arena in Kerkrade en nu is de keepersacademie op het complex van Bekkerveld. Danny is nog steeds actief als DMTT , dat staat voor Danny Mommertz Techniek Training.

De keuze om aan de slag te gaan met keepers was voor mij de juiste . Lekker werken met ambitieuze mensen , ik heb affiniteit met jong volwassenen.

Wat is de ambitie van je met de keepersacademie?

Ambitie is een groot woord , ik vind het wel een mooie uitdaging maar het moet ook passen in je leven , je gezin en je werk. Natuurlijk heb ik genoten bij Roda JC als keeperstrainer . Maar ik ben heel tevreden over de gang van zaken. Ik ben nu al 9 seizoenen keepers trainer bij Bekkerveld . Ik ben er begonnen toen Mick Vliegen er trainer was , later werd dat Dominique Vergoossen en nu is dat Cooky Voorn. Ik ben tevreden over hoe alles op dit moment loopt.

Keepers die bij jou op de academie zitten worden die ook door jou verder begeleid ?

Uiteraard , dat is een onderdeel van mijn academie. Ik wordt regelmatig gebeld voor advies over keepers door verenigingen of makelaars. De afgelopen jaren heb ik een breed netwerk opgebouwd , ik heb leuke contacten met de BVO`s . Maar ook heb ik contacten met makelaars zowel in Nederland maar ook in buitenland.  en ook  keeperstrainers die bij een BVO actief zijn zoals Max de Jong bij Anderlecht en ook bij KRC Genk. Ik heb ook weleens doelverdedigers uit het buitenland gehad die bij mij enkele maanden kwamen trainen , dat waren prachtige ervaringen en hebben mij leuke contacten opgeleverd.

Wat is je mening over de Nederlandse keepers ?

Ik heb hier veel over gesproken , naar mijn mening verwachten de mensen teveel van een keeper. Vroeger was het anders , toen mocht men nog terug spelen op de keeper en die mocht de bal in de handen pakken , toen was er nog niet de seconde regel . Maar nu is er zoveel veranderd, een keeper moet kunnen mee voetballen , aan de regels denken . In mijn opleiding bij de KNVB was mijn docent Frans Hoek en hij heeft ooit een mooie uitspraak gedaan :

Nederlandse keepers zijn goede voetballers met keepers handschoenen aan.

Men is in Nederland te kritisch op de Nederlandse keeper , deze moet presteren onder enorme druk en alles wordt op TV tot in den treure herhaald ,  terwijl als deze keeper 10 kilometer hier vandaan in Duitsland aan de slag gaan , dan zijn zij daar top.

Maar nogmaals de regels zijn veranderd en blijven veranderen en dus moeten we daar in mee gaan.

Dan aan het eind van 2017 is er de kers op de taart je gaat met aantal van je deelnemers van je keepersacademie naar Spanje waar je onder andere hebt kunnen trainen op het complex van Real Madrid.

Inderdaad dit was een super ervaring , niet alleen voor mij maar ook voor iedereen die is mee geweest. Het is een initiatief van Maurice Bouten keeperstrainer bij VVV , die ook een eigen keepersschool heeft in Horst. Hij vroeg mij om hem te ondersteunen tijdens dit trainingskamp in Spanje. En deze unieke uitdaging heb ik natuurlijk niet laten lopen er zijn ook 4 keepers van mijn academie mee geweest. Wij zijn van 26 december tot en met 30 december in de omgeving van Madrid geweest en een van de complexen waar we mochten trainen was die van Real Madrid. Wij hadden ook het geluk dat wij als trainers de keeperstrainers van Real Madrid mochten ondersteunen. Een pracht ervaring . En dan zie je ook hoe het gaat bij zo`n grote vereniging. Perfecte velden , goed materiaal en alles ligt klaar.

Het is zo goed bevallen zodat er dit jaar weer een keeperskamp komt maar dan in Barcelona.

En dan de vragen van …

Karakter ?

Ambitieus , positief, chaotisch en doorzetter.

Levensmotto ?

Genieten van de basis en die is thuis , ons gezin , Natascha , Jesse en Raf dat is het aller belangrijkste.

Bewondering voor ?

Mijn gezin , met al mijn activiteiten is het voor hen niet altijd gemakkelijk, maar bewondering hoe zij hiermee omgaan en mij steunen.

Spijt van ?

Ik kan je niets noemen waar ik spijt van heb .

Angst voor ?

Om mensen die mij dierbaar zijn te verliezen.

Hobby`s ?

Voetbal , sport in het algemeen en wintersport. En de vakantie met ons gezin , dan lachend , dan kan ik de tijd compenseren die ik niet thuis was.

Ambities ?

Om altijd het hoogste na te streven , in m`n werk , prive en sport.

Carnaval of wintersport ?

Wintersport , carnaval is het echt niets voor mij.

Slechte eigenschap ?

Ik kan geen nee zeggen !

Schouwburg bezoek , boek of film ?

Met de kinderen naar de schouwburg , toekomst met de kids naar de Lyon King. Boek niet ik ben geen lezer.

Avondje stappen of etentje ?

Etentje.

Bier , water of wijntje ?

Water. Bier absoluut niet maar ik drink weleens sambuca , heerlijk.

Wie zijn je voorbeelden ?

Ik heb niet echt voorbeelden , maar heb wel respect voor Nathan Rutjes die maak ik van dichtbij mee. Wat mij persoonlijk betreft , ik wil in alles mij zelf blijven.

Krijg inspiratie van ?

Dingen te ondernemen , zoals recent Madrid en praten met “vakidioten “ lachend.

Wat zou je absoluut nog eens willen doen ?

Een wereldreis maken, of nog eens naar Afrika gaan met ons gezin . Wij zijn op huwelijksreis in Tanzania geweest, een onvergetelijke ervaring.

Ultieme doelstelling ?

Dat iedereen gezond en gelukkig is en ik mijn ding kan doen in mijn werk en hobby`s.

Tot slot waar zien we je over 10 jaar ?

Ik ben niet zo van de toekomst . Ik ben tevreden met alles zoals het nu loopt. Maar hoop wel, dan ook bij BVO actief te zijn geweest.

Het was een leuke ontmoeting met een man die een sociale instelling heeft , het hart op de juiste plaats . Iemand die weet wat hij wil.  Op en top sportman is , die overal 100% voor gaat. En met deze instelling komen de resultaten dan ook. Maar er is een ding wat bij hem absoluut boven aan staat en dat is zijn gezin , Natscha , Jesse en Raf.                                            

Tekst en Interview 
HEIN SMITH