Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Een interview met oud-profvoetballer Roy Bejas, inmiddels spelend bij RKSV Minor

Roy Bejas, oud-profvoetballer van Roda JC en Fortuna Sittard, speelt op dit moment bij RKSV Minor uit Nuth. Daarvoor heeft de speler uit Kerkrade gespeeld bij Groene Ster. Met Minor staat Bejas op dit moment op een mooie zevende plek in de Eerste Klasse D. De ploeg wist al 15 punten te verzamelen uit 10 wedstrijden, waardoor het op vijf punten achterstand staat van de koploper. We namen contact op met Roy en spraken hem over zijn voetbalcarrière.

 

Roy Bejas was op vroege leeftijd al met de bal bezig. Toen hij vijf jaar was, ging hij ook voetballen bij de plaatselijke club, KVC Oranje. Roy kon aardig goed voetballen en dat bleef ook niet onopgemerkt bij de Kerkraadse profclub Roda JC. Toen Roy acht jaar was, trainde hij al in het zogenaamde jeugdplan van Roda JC. “Naast het spelen bij mijn amateurclub KVC Oranje, trainde ik op vrijdag en zondag met een aantal jeugdspelers uit de regio, ter voorbereiding op de definitieve overstap naar de jeugd van Roda JC.” Profvoetballer worden is voor elk jongetje natuurlijk een droom, wie wil dat nou niet! Dit gold ook voor Roy. “Toen ik, tijdens een toernooi met KVC Oranje, hoorde dat ik mocht overstappen naar Roda JC was dit natuurlijk een mooi moment. Je lijkt een stap dichter bij de ultieme jongensdroom te komen.”

 

Bij Roda JC ging Roy een mooie tijd tegemoet. Hij bereikte veel, maakte veel nieuwe dingen mee en speelde zelfs enkele malen in het Nederlands jeugd elftal. “Ik ben onder andere kampioen geworden bij de A-jeugd en de buitenlandse toernooien staan mij ook altijd bij. Daarnaast heb ik in die periode ook veelvuldig in het Limburgs districtselftal gespeeld en zelfs enkele malen in het Nederlands jeugd elftal.” De overstap van een amateurclub naar een professionele club is even wennen. Je krijgt met veel nieuwe aspecten te maken, dit merkte ook Roy. “Het grote verschil zat hem vooral in de benadering. Bij een amateurclub speel je vooral met vrienden, voor je plezier. In de jeugd van een BVO had je echter al te maken met een stukje concurrentie en professionaliteit: De beste 11 spelen, dus zorg maar dat je erbij zit. Daarnaast train je natuurlijk veel intensiever dan bij de amateurs en wordt er meer van je verwacht. Hierdoor leer je al op jonge leeftijd om te gaan met kritiek.”

Roy heeft dus een aantal mooie momenten meegemaakt bij Roda JC. Toen hij 17 jaar was mocht hij aansluiten bij de selectie. Tot zijn 21e heeft hij hier gevoetbald. Zijn debuut in het eerste maakte Roy toen hij 21 was, in een competitiewedstrijd tegen Go Ahead Eagles, iets dat hem altijd bij zal blijven. “Ik weet vooral nog dat het heel kort was, volgens mij had ik maar een paar ballen geraakt. Na de wedstrijd realiseerde ik me echter pas dat ik officieel gedebuteerd was. Dat gaf me wel een trots gevoel. Mijn basisdebuut bij Fortuna Sittard zorgde voor meer (gezonde) wedstrijdspanning. Als het fluitje echter klinkt, valt dit allemaal van je af.”

 

Lang duurde zijn avontuur bij Roda JC echter niet. In het seizoen 2007-2008 werd Roy verhuurd aan een andere Limburgse profclub, Fortuna Sittard. Zijn periode bij deze club duurde echter niet langer dan één seizoen. “Ik was vooral verhuurd om wedstrijdervaring op te doen en vlieguren te maken. Na een korte blessureperiode ging dit vrij goed en had ik een vaste basisplaats. Aan het einde van het seizoen wilde Roda JC mij verhuren aan het Belgische Lierse SK, maar dit was voor mij helaas niet te combineren met mijn deeltijd studie aan de HEAO te Sittard. Interesse van andere Jupiler League clubs was er wel, maar de combi met studie bleek erg lastig. Daarnaast zag ik te weinig toekomstperspectief in een carrière in de Jupiler league en de Eredivisie was voor mij misschien wel te hoog gegrepen.”

 

Zijn carrière als profvoetballer zat erop, maar zijn carrière als voetballer zeker nog niet. Roy besloot te gaan voor een maatschappelijke carrière in combinatie met voetballen bij de amateurs. Zijn maatschappelijke carrière vond hij bij Vetraned/Paraat, waar hij tegenwoordig werkzaam is als Manager Operations. Vetraned/Paraat is gevestigd in Roermond en houdt zich bezig met ‘veiligheid’. Zijn carrière als amateurvoetballer pakte hij op bij Groene Ster. “Bij Groene Ster speelde een aantal jongens, waarmee ik voorheen in de jeugd van Roda JC had gespeeld en het linkje bleek snel gelegd. Groene Ster voelde vanaf het eerste moment als een warm nest en ik ben er met plezier zeven seizoenen actief geweest, het merendeel in de Hoofdklasse.”

 

Na zeven seizoenen actief te zijn geweest bij Groene Ster, was Roy dit seizoen toe aan een nieuwe uitdaging. Deze uitdaging vond hij in Nuth, bij RKSV Minor, spelend in de Eerste Klasse D. Hij heeft het als centrale verdediger, en af en toe middenvelder, in ieder geval goed naar zijn zin in Nuth. “Ik heb het zeker naar mijn zin. Minor is een leuke en gezellige vereniging. Ik heb een goede klik met mijn teamgenoten en we doen nog volop mee voor de bovenste plaatsen. Het zit weliswaar nog erg dicht bij elkaar, maar ik denk dat we met deze groep in ieder geval een periodetitel moeten nastreven.”