Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Een interview met Paul van Putten, volgend seizoen trainer van KVC Oranje!

Hij heeft 3 geweldige seizoenen beleefd als trainer van de 4e klasser WDZ uit Bocholtz. Hij vindt WDZ een mooie en goed gestructureerde vereniging, een vereniging met een eigen cultuur en dat moet ook zo blijven, dat is de kracht van de vereniging. Hij heeft een geweldig afscheid gehad bij WDZ en is nu bezig met de voorbereidingen voor zijn volgende stap, KVC Oranje uit zijn woonplaats Kerkrade , de kampioen in de 5e klasse en zo kan het zijn dat hij als trainer van KVC Oranje het volgende seizoen WDZ weer tegen komt.  

Wie is Paul van Putten? 

Ik ben geboren in Kerkrade op 11 augustus 1964 en gehuwd met Jacqueline en samen hebben wij een zoon Yop, en Yop is 13 jaar. En wij wonen in Kerkrade. 

Opleidingen ? 

Na de middelbare school  ben ik een opleiding in de verpleging gaan volgen bij het St Jozeph ziekenhuis in Kerkrade ,  intensive care verpleegkunde. Dan opleiding management en heb leiding gegeven op diverse afdelingen. 

En op dit moment ? 

De laatste 15 jaar heb ik een leiding gevende functie bij opleidingen Zuyderland academie. Met name de procesbewaking leerklimaat , leerlingen en stagiaires . 

Gevoetbald bij ? 

Tot ik 40 jaar werd heb ik in competitieverband gespeeld bij Chevremont en ik speel nu nog steeds bij de veteranen van Chevremont. Dit is leuk en ik voel me fit en een stukje ontspanning. Jammer is wel dat een aantal generatie genoten gesopt is met voetballen bij de veteranen van Chevremont. 

Welke trainers heb jij meegemaakt en wat heb jij van hen geleerd ? 

Bij de senioren , Jo Quadvlieg , Theo Caenen , Math Schaepkens en Nico Perez . En geleerd ? Iedere trainer had zijn eigen kwaliteit , maar de rode draad was toch wel bij de trainers, het smeden van een hecht team dat voor elkaar door het vuur ging . Maar ook kijkend naar kwaliteit en  spelers die hard willen werken met de wil om te winnen en dit alles gestaafd op discipline. Dit alles waren ook de kenmerken die pasten / passen bij de voetbalvereniging Chevremont. 

Wanneer werd het voor jou duidelijk dat je trainer wilde worden ? 

Dat ik trainer zou willen worden dat leefde al heel lang vanaf mijn jeugd wilde ik al coach worden. Ik was jeugdleider toen ik 16 jaar was dat dit ik naast mijn actief voetballen. En de jeugd begeleiden dat heb ik tot mijn 40e gedaan . Toen ik als speler gestopt was ben ik trainer van het 2e team geworden en na een paar jaar werd ik trainer van het 1e team van Chevremont. En het is ons toen gelukt om te promoveren van de 4e naar de 1e klasse. 

Maar ondanks deze successen nam je toch het besluit om stoppen als trainer bij Chevremont. 

Klopt , daar denk ik nog weleens aan. Weet je als je zolang bij een vereniging bent dan mag je spreken over clubliefde, en na al die jaren kwamen er vanuit de spelersgroep signalen van enkele spelers, dat als de trainer , dus ik , het daarop volgende seizoen zou blijven er enkele spelers overwogen om de vereniging te verlaten . Het was een lastige situatie maar uiteindelijk heb ik een besluit genomen in het belang van de vereniging , ik ben toen gestopt . En wat bleek aan het eind van dat seizoen zijn de spelers die hadden aangegeven dat als ik als trainer zou blijven zouden vertrekken ondanks mijn besluit , alsnog vertrokken. Daar heb ik toen veel moeite mee gehad , nu zie ik het als een leermoment. Een belangrijke les voor mij persoonlijk was toen dat ik meer voor mijzelf moet opkomen. Maar ja clubliefde !  

Welke trainers diploma`s heb je ? 

Het is  al wat jaren geleden maar nadat ik het C diploma  ( huidige TC 3 ) gehaald had heb ik ook nog diploma  UEFA B gehaald. 

Bij welke verenigingen heb je getraind ? 

 Zoals ik heb aangegeven zijn het er tot nu toe maar twee , lange periode bij Chevremont en nu ben ik bezig in mijn 3e seizoen als trainer bij WDZ. En dan komend seizoen ga ik aan de slag bij KVC Oranje. 

Hoe kijk je terug over je periode bij WDZ ? 

WDZ is een mooie vereniging met een sociaal karakter dat kenmerkt deze vereniging. Een vereniging met een eigen cultuur . Ik heb altijd de waardering geproefd van bestuur, leden / spelers  en de supporters . Zeer correcte mensen, Daarnaast zijn de faciliteiten bij de vereniging zeer goed. Neem het vorig seizoen toen zijn we gedegradeerd van de 3e naar de 4e klasse en heeft men toch het vertrouwen in mij uitgesproken. En dit seizoen hebben wij in de middenmoot gebivakeert samen met een aantal verenigingen. Ik heb dan ook met pijn in mijn hart de keuze gemaakt om de vereniging WDZ  te verlaten. Maar mijn focus heeft tot einde van het seizoen bij WDZ gelegen en kan ik nu  aan het eind van het seizoen afscheid te nemen van een stabiele 4e klasser !  

Maar waarom nam je de beslissing om WDZ  te verlaten ? 

Kijk , ik heb enorm veel respect voor de vereniging WDZ , en ik heb lang nagedacht wat te gaan doen het volgende seizoen. Ik heb kritisch naar mij zelf gekeken en mij de vraag gesteld of ik het volgende seizoen door moest gaan . Wat zou mijn toegevoegde waarde dan nog kunnen zijn? De visie van de vereniging is heel helder spelen met eigen spelers ,dus binnen hun cultuur , dat moet men ook zo houden dat is het mooie aan deze vereniging . Maar of ik met de spelers , het nieuwe seizoen , een volgende stap zou kunnen maken daar had ik mijn twijfel over en dan vond ik dat ik eerlijk moest zijn naar de vereniging en dit kenbaar moest maken , want dit getuigd in mijn ogen van wederzijds respect. En ik kan iedere trainer adviseren om als er de kans is om bij deze prachtige club te gaan trainen. 

Dan vind je de nieuwe uitdaging mij KVC Oranje ? Waarom KVC Oranje? 

Laat ik voorop stellen dat een uitdaging voor mij betekend het maximale uit een uitdaging te halen . Dit hoeft niet persé  2e klasse te zijn , nee ook bij verenigingen die in lagere klasse spelen kun je die vinden , als het maar uitdagingen zijn. 

En dan waarom KVC Oranje? Deze vereniging is een van de oudste voetbalvereniging in Kerkrade , ik ken de vereniging vrij goed, ook zij hebben een eigen visie , op eigen kracht het maximale bereiken , in deze visie kan ik mij helemaal vinden. Goed gestructureerde vereniging, met een goede jeugdafdeling , bij de spelers is voldoende potentieel aanwezig , en natuurlijk de Kerkraadse mentaliteit. Ik heb een goed gevoel bij mijn keuze voor KVC Oranje. Die heb ik genomen voordat KVC Oranje kampioen is geworden, het leuke is dat ik WDZ misschien weer tegenkom volgend seizoen. 

Dan breken er nu drukke tijden voor je aan . 

Gezin  -  werk  en de voorbereidingen bij KVC Oranje. 

Weet je ik kan er wel mee omgaan, heel belangrijk is het dat het thuisfront 100% achter mij staat en dat is ook altijd zo geweest , ik krijg alle ruimte van mijn echtgenote Jacqueline.  

En dan de vragen van … 

 1. Karakter ?

  Integer , doelgericht , vriendelijk , relativerend , weet wat ik wil en krachtig in mijn visie.

 2. Levensmotto ?

  Pluk de dag en haal het maximale uit jezelf en uit anderen.

 3. Bewondering voor ?

  Voor mensen die met hart en ziel werken !

 4. Spijt van ?

  Spijt is een groot woord. Ik heb mijn keuzes gemaakt op basis van informatie. En als ik een ding mag noemen waar ik spijt van heb dan is het zoals ik reeds heb aangegeven mijn beslissing om te stoppen als trainer bij Chevremont uit clubliefde van de club . Ik had toen aan mijzelf moeten denken dan had ik een 1e klasser getraind.

 5. Angst voor ?

  Dat er iets kan gebeuren met mijn gezin echtgenote Jacqueline en zoon Yop. Ik sta hier wel vaker bij stil .

 6. Hobby`s ?

  Naast voetbal ook het bezoeken van concerten, ik houd van blues – soul en funk muziek.

 7. Ambities ?

  Om het maximale uit de groep te halen waarmee ik werk. En dat de mensen aan mij terug denken als iemand die positief in het leven stond en het maximale eruit heeft gehaald.

 8. Carnaval of vakantie ?

  Vakantie , en dat kunnen diverse bestemmingen zijn. Lekker weg met mijn gezin , en genieten van de momenten met hen. Nee voor mij de laatste jaren geen carnaval.

 9. Slechte eigenschap ?

  Ik mag wel attenter zijn , mensen meer aandacht geven , af en toe een schouderklopje uitdelen

 10. Schouwburg , boek of film ?

  Schouwburg en dan voor muziek of cabaret.

 11. Avondje stappen of etentje ?

  Tegenwoordig etentje , maar alles in evenwicht niet iedere week een etentje of avondje stappen.

 12. Bier , water of wijntje ?

  Biertje .

 13. Wie zijn je voorbeelden ?

  Muzikaal heb ik respect voor Prince volgens mij heeft hij het maximale bereikt . En in de voetballerij , trainers Ron Jans een man van down to earth en Alex Pastoor.

 14. Krijg inspiratie van ?

  Van mensen die met passie werken.

 15. Wat zou je absoluut nog eens willen doen ?

  Mijn trainers carrière willen afsluiten bij mijn grote liefde de voetbalvereniging Chevremont.

 16. Ultieme doelstelling ?

  Zolang mogelijk samen zijn met mijn echtgenote Jacqueline wij zijn reeds 33 jaar samen en zoon Yop.

 17. Waar zien we je over 10 jaar ?

  Dan ben ik 62 jaar , ik hoop dan nog steeds actief te zijn in de voetbalwereld! 

Wij hebben gesproken met niet alleen de trainer Paul van Putten maar ook , een realist die midden in het leven staat , zelfkritisch is  maar ook iemand die nadenkt over de dagelijkse dingen in het leven en de toekomst , niet alleen van hem of zijn werk  , maar ook van zijn gezin en familie . 

Interview en tekst 

HEIN SMITH.