Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Een interview met Rene Kupper, afgelopen seizoen trainer van kampioensploeg KVC Oranje!

Hij neemt na 3 Jaar als trainer van KVC Oranje afscheid met een kampioenschap en zijn nieuwe uitdaging wordt de voetbalvereniging WDZ uit Bocholtz. Lees hier het interview met Rene Kupper!  

Wie is Rene Kupper? 

Rene Kupper, is geboren op 28 - 12 - 1967, ik word dus dit jaar 50! Ik woon samen met zijn partner Jolanda in Heerlen. Ik heb een dochter Naomi van 18 jaar en in het dagelijks leven ben ik sportleraar bij het Beroep College Parkstad Limburg in de Holtz, Kerkrade. 

Bij welke verenigingen heb je gevoetbald? 

Als voetballer ben ik actief geweest bij: Begonnen als jeugdspeler van KEV – SV Heerlen – VV Waubach – terug naar SV Heerlen dan naar Heerlen Sport vervolgens RVU dan SV Coriovallum en als laatste Heerlen Sport. 

Een indrukwekkende loopbaan bij mooie verenigingen. Volgende week vrijdag gaat hij dan ook naar de reünie van het jubilerende Sporting Heerlen waar hij veel van zijn trainers en oud-ploeggenoten zal ontmoeten, zowel uit zijn tijd als speler bij SV Heerlen maar ook die van Heerlen Sport. 

Van welke trainer in je actieve carrière heb je als trainer iets opgestoken? 

Uit de vele trainers die ik heb gehad als spelers heb ik als trainer het meest van opgestoken van Wim Vrösch, zijn kundigheid en fanatisme, zeer leerzaam. Maar ook van de trainers Joop Dacier, Harrie van Wylick en John Meuser heb ik als trainer tal van hun specifieke oefenstof in mijn trainersloopbaan gebruikt. Maar van elke trainer leer je wel iets. 

Wanneer wist je dat je trainer wilde worden? 

Ik heb altijd trainer willen worden dat kwam enerzijds door mijn beroep als sportleraar en het feit dat aan het eind van mijn carrière mijn knieën voor problemen gingen zorgen. 

Trainer ben ik geweest bij? 

VV Born 2 seizoenen en kampioen 4e klasse.

Simpelveld 3 seizoenen, kampioen in de 4e klasse.

Wijlre maar een half seizoen. 

NEC`92 2 seizoenen, kampioen 4e klasse. 

Langeberg, 1 seizoen.

De Leeuw, 1 seizoen. 

Zwart Wit`19, 2 seizoenen. 

Noorbeek, 1 seizoen. 

KVC Oranje, 3 seizoenen en kampioen in de 5e klasse. 

En komend seizoen is mijn nieuwe uitdaging WDZ uit Bocholtz. 

Dan naar afgelopen seizoen bij KVC Oranje, kampioen geworden hoe heb je dit beleefd?

Na de degradatie van het vorige seizoen, ondanks ons goed en verzorgd voetbal , met een jong team waarin echter te weinig scorend vermogen zat . Ondanks de degradatie was er weinig verloop , op een speler na hebben wij het team bij elkaar weten te houden. In de loop van het seizoen zijn er twee 1e jaar spelers aan de selectie toegevoegd die ook hun bijdrage aan het kampioenschap hebben geleverd. We hadden veel plezier en wisten ook veelvuldig te scoren . Maar ook soms te wisselvallig zo hebben wij punten laten liggen bij ploegen uit de onderste regionen en van ploegen die onze concurrenten waren pakten we wel punten. De omslag in de race voor het kampioenschap kwam volgens mij toen wij de overwinning wisten te pakken thuis tegen Eikenderveld. Vanaf dat moment hebben we als team niets meer weg gegeven en zijn wij terecht kampioen geworden. 

Leuk is om te vertellen dat we de laatste beslissende uitwedstrijd naar RKSVB  met een touringcar zijn gegaan zodat ook onze vaste supporters mee konden. Het leuke van deze busreis was dat het parkeren van de bus langer duurde dan het korte ritje naar RKSVB. 

En dan is het 16.15 uur , jullie winnen bij RKSVB . 

Dan volgt er een ontzettende ontlading want het was toch een enorm spannend seizoen geweest. Maar we waren kampioen. 

Vervolgens natuurlijk feesten ? 

Wat heet ? We zijn nog lang in de kantine geweest bij RKSVB , het was er reuze gezellig vervolgens zijn we naar onze kantine gegaan en we hebben een kroegen tocht gehouden in Bleijerheide. 

Maar we zijn nog niet klaar met feesten !!

Aan het einde van de 3 jaar als trainer van KVC Oranje , hoe kijk je hierop terug ? 

Ik ben niet iemand van het terug kijken wat ik heel belangrijk vind zijn de positieve vooruitzichten van KVC Oranje , het gaat goed bij de club . Zij hebben een goede jeugd afdeling en zoals het uit ziet komen er weer spelers terug en ik verwacht niet dat er veel spelers zullen vertrekken. Ik kijk met een goed en prettig gevoel terug op een mooie tijd bij KVC Oranje. Een fantastische vereniging! 

Maar je bent nog niet van ze af , je komt ze volgende seizoen weer twee maal tegen in de competitie. Want het gebeurd niet vaak dat er een trainers wissel plaats vind. 

Klopt mijn nieuwe uitdaging komende seizoen is die van trainer bij WDZ uit Bocholtz en de trainer van WDZ , Paul van Putten , gaat volgend seizoen aan de slag bij KVC Oranje. 

Waarom WDZ ? 

Ik heb in het verleden gesproken over mogelijk trainerschap. En dat is zoals het binnen het voetbal gaat , blijven hangen. En zo zijn we in gesprek gekomen met als resultaat dat ik een mooie uitdaging aan ga als trainer van WDZ. 

Wat zijn de ambitie en de doelstellingen ? 

Mijn doelstelling als trainer is altijd  : dat je het nieuwe seizoen het beter moet doen als het vorige seizoen. 

De vereniging is heel duidelijk eigen jeugd moet doorstromen , je moet jonge talenten een kans geven dat is hun visie . Daar kan ik mij als trainer helemaal in vinden. Daarnaast is er heel weinig verloop , iets wat bij verenigingen die in een dorp voetballen vaak het geval is men is meer betrokken bij de club. Tot nu toe is er maar een mutatie , een speler stopt om in een lager team van WDZ te gaan spelen. 

Ik vind het een mooie uitdaging en ik heb er zin in ! 

En dan de vragen van … 

Karakter ? 

Sociaal , opgewekt en gemotiveerd. 

Levensmotto ? 

Dat zijn er twee , een dag niet gelachen is een dag niet geleefd en nu ik ook al wat ouder begin te worden geniet van elke dag ! 

Bewondering voor ? 

Mijn dochter Naomi en voor mijn vader die op de mijn heeft gewerkt en toen hij op de mijn gestopt was met een karretje oud papier op ging halen om zo mijn studie te kunnen financieren. Respect voor zijn instelling en doorzetting vermogen 

Spijt van ? 

Na tijdje nadenken , nee ik heb nergens spijt van. 

Angst voor ? 

Voor onverwachte en onbekende ziektes . Dat ik beperkt zou kunnen worden en niet meer kan doen wat ik zou willen doen. 

Hobby`s ? 

Voetbal – fitness – bioscoop – uit eten en een enkele keer avondje stappen. 

Ambities ? 

Dat ik nog lang trainer mag zijn , ik heb trainersdiploma  twee en drie . Ik heb nog gedacht om nog een hoger diploma te gaan halen  maar lost van de hoge kosten kan het niet door mijn baan , de opleidingen zijn overdag. 

Carnaval of wintersport ? 

Beiden , ik vier carnaval , ik heb ook met KVC Oranje mee gelopen in de optocht en met de school een week op wintersport in Oostenrijk. 

Slechte eigenschap ? 

Ik kan niet tegen verlies. 

Schouwburg , boek of film ? 

Film , na het overlijden van mijn moeder , mijn vader was reeds eerder overleden , hebben mijn broers en ik de afspraak gemaakt om een maal per maand samen naar de film te gaan en zo onderhouden wij ons contact en onze band. En ik ga incidenteel naar de schouwburg. 

Avondje stappen of etentje ? 

Ik ben een sociaal mens , dus eerst etentje en dan stappen. Maar kan ook alleen etentje of avondje stappen zijn. 

Bier , water of wijntje ? 

Lekker biertje. 

Wie zijn je voorbeelden ? 

Alle trainers die ik gehad heb , van iedereen pik je dingen op waarvan ik als trainer heb geleerd. 

Ik krijg inspiratie van ? 

Zien van mooie en spannende wedstijden met mooi en verzorgd voetbal. 

Wat zou je absoluut nog eens willen doen ? 

Mooie verre reizen maken , bijvoorbeeld naar het verre Oosten of naar Afrika . Maar dan moet je voor langere tijd gaan en aangezien ik school gebonden vakanties heb moet ik tot mijn pensioen waarschijnlijk hierop wachten. 

Ultieme doelstelling ? 

Op gezonde wijze oud worden ! 

Waar zien we Rene Kupper over 10 jaar ? 

Als alles goed blijft gaan werkzaam  op school want tot ik met pensioen mag moet ik nog een jaartje of 17 werken. Daarnaast hoop ik dan ook nog steeds als trainer , met veel plezier , op het veld te staan.  

We hebben gesproken met een inspirerende man , die goed weet wat hij wil. Maar ook iemand die midden in het leven staat. Hij vertrekt nu om een van zijn laatste trainingen bij KVC Oranje te gaan verzorgen.  Het was een leuk en boeiend gesprek en we wensen hem veel succes met zijn nieuwe uitdaging. 

Tekst en interview

Hein Smith