Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Een interview met Rob Delahaije, volgend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van BMR!

Onze reis gaat vandaag naar Maastricht en wel naar het mooie O.L. Vrouwenplein en wel op het schitterend terras van de Lanteern , waar eigenaar Peter Jansen zijn vriend is en zijn zoon Deez werkzaam is als kok. Het werd een boeiende ontmoeting met een aimabele persoonlijkheid , Rob Delahaije , die ooit uitgeroepen werd tot mister MVV.

Rob Delahaije is op 24 april 1959 geboren in Ijzeren-Sibbe. Hij is bijna 30 jaar getrouwd met Esther en samen hebben zij twee kinderen dochter Sadé en zoon Deez. En sinds anderhalf jaar is Rob ook trotse opa van zijn kleindochter Nowi , kindje van dochter Sadé. En zij wonen nu al 14 jaar in Maastricht.

Opleidingen?

Na de lagere school ben ik naar de MAVO gegaan en daarna naar de LTS .

Maatschappelijke carrière ?

Ik ben begonnen als loodgieter , maar al snel werd mijn droom waar en ben ik profvoetballer geworden bij MVV waar ik 16 jaar heb gevoetbald. Aansluitend nog 3 seizoenen bij FC Wiltz in Luxemburg en na mijn actieve carrière heb ik nog bij Lars Heuts zijn bedrijf gewerkt.

Gevoetbald bij ?

Mijn ouders verhuisden naar het dorp Mheer en daar ben ik begonnen met voetballen bij de plaatselijke voetbalvereniging Mheerder Boys. Toen ik amper 14 jaar was mocht ik al spelen op het A1 en ik debuteerde op het 1E toen ik 16 jaar was . Ik weet nog goed wie mijn eerste trainer was ,  Sef Engelen. Een pracht tijd gehad ,met  als voorzitter Rene Senden die later opgevolgd werd door de unieke persoon , Henny van Prommeren. Die ik nog regelmatig spreek. Vervolgens werd mijn droom waarheid ik ging naar MVV Maastricht waar ik een profcontract verdiend heb.

Dan volgen enorme leuke anekdotes over zijn tijd bij zijn MVV . Bij MVV werd hij door de supporters uitgeroepen tot mister MVV , iets waar hij tot op de dag van vandaag waardeert.

Dan wordt je trainer waarom ?

Tijdens mijn periode als voetballer van MVV heb ik de trainers diploma`s gehaald tot en het diploma UEFA A. Ik wilde na mijn actieve carrière bij het voetbal betrokken blijven . Ik vind het spelletje nog steeds ontzettend leuk en ik werk graag met jonge mensen.

Bij welke verenigingen ben je actief geweest als trainer

En toen ik na mijn periode bij FC Wiltz in Luxemburg stopte met voetballen werd ik bij MVV assistent trainer en jeugd trainer dat heb ik gedaan tot ongeveer 2007/2008. In 2008 kwam de volgende uitdaging ik ging aan de slag als trainer in Polen bij de vereniging Odra Opole.Om vervolgens mijn trainers loopbaan voort te zetten in Duitsland bij Sportfreunde Siegen, ook een leuke tijd.

Uiteindelijk kwam ik weer terug in Nederland waar ik aan de slag ging als technisch coördinator bovenbouw en trainer van de A jeugd bij de voetbalvereniging Jekerdal. 

Ik werkte toen bij Heuts die sponsor waren/zijn bij EHC of dat ik technisch coördinator wilde worden bij deze vereniging. Ook weer bovenbouw maar mijn focus lag vooral bij het tweede team . Dat heb ik toen gedaan met de trainer Basiakos en lukte ons om te promoveren met het tweede team. Tobiassen was hoofdtrainer en toen het bekend werd dat hij zou vertrekken werd mij gevraagd of ik zijn taken als hoofdtrainer wilde overnemen. In eerste instantie wilde ik dat niet ik vond mijn werk als coördinator veel te leuk. Uiteindelijk heb ik het toch gedaan . En de rest is geschiedenis !

Na deze periode in Hoensbroek heb ik een tijdje niets meer gedaan. Tot ik benaderd werd of ik bij VC Kesselt in België de taak over wilde nemen als trainer dat heb ik anderhalf jaar gedaan.

Toen deze klus klaar was , heb ik diverse gesprekken gevoerd met verenigingen en heb gekozen om aan de slag te gaan bij Geusselt Sport , maar op een of andere manier was en kwam er geen klik en zijn onze wegen gescheiden . Dat op een keurige wijze door de vereniging is geregeld.

Dan zit je thuis , en toen kwam de vraag of een gesprek wilde met het bestuur van de fusieclub BMR , Banholt – Mheer en Reijmerstok , dat speelt in de 3E klasse A. En als de vereniging , waar ik begonnen ben als voetballer , je belt dan ga je natuurlijk op gesprek. En er was een klik. Op dit moment maak ik deel uit van de technische staf en in het nieuwe seizoen 2018 – 2019 ben ik er hoofdtrainer. 

Dus zoals van Gaal ooit zei de cirkel is rond , ik ben terug waar het ooit begon .

Wat is de doelstelling van de vereniging en jou  ?

Die is om van BMR een stabiele 3E klasser te maken , maar dan ook voor een langere periode. Mocht de kans zich echter voordoen om te promoveren, dan zullen wij er zeker voor gaan.

Dus zijn jullie al druk bezig om selectie samen te stellen en hoe staat het met de spelers mutaties?

Er is weinig verloop bij BMR onze prioriteit is om de selectie bij elkaar te houden. Het is een hechte gemeenschap en dat zie je ook aan groot aantal vaste toeschouwers, Dat is toch mooi, zo`n eigen aanhang. Ik voel me bij BMR thuis , het geeft een mij en goed en prettig gevoel.

Heb je nog ambities om actief te willen worden in het betaald voetbal ?

Weet je het is geen must laat ik mij nu maar eerst concentreren op de uitdaging bij BMR. En als er ooit iets op mijn pad komt dan zie ik wel of ik iets kan betekenen. Het hoeft dan niet als trainer te zijn maar het kan ook als scout , ook iets wat ik in verleden gedaan heb.

Je zoon Deez heeft hij de genen van zijn vader ? 

Deez is een heel ander type voetballer als ik was , wat hij wel heeft is het loopvermogen wat ik ook had. Of hij nog voetbalt op dit moment ? Deez is in de winterstop gestopt bij Geusselt Sport en traint nu mee bij BMR.

En dan de vragen van …                                

Karakter ?

Rechtlijnig en eigenwijs.

Levensmotto ?

Ik ben een Bourgondiër , iemand van de Franse slag  zo van pluk de dag.

Bewondering voor ?

Mijn vrouw Ester , mijn ouders.

Spijt van ?

Na tijdje nadenken , mijn periode in Polen . Maar er zijn nog wel enkele dingen waar ik spijt van heb zonder deze te benoemen. Ik zie het als levens lessen.

En waar ik spijt van heb is , dat ik vroeger niet doorgeleerd heb, maar zoals eerder gezegd het voetballen stond bij mij op nummer 1.

Angst voor ?

Dat mijn vrouw, kinderen en kleinkind evenals mij vrienden iets ernstigs overkomt.

Hobby`s ?

Dat zijn er twee , voetballen en fietsen en dan lachend fietsen is ook nog eens een goede therapie voor mijn nieuwe knie ?

Carnaval of wintersport ?

Met stip  Carnaval!  Wij vieren carnaval natuurlijk in Maastricht . Met een grote groep van ongeveer 40-50 personen vieren wij dit zondag , maandag en dinsdag. En trekken wij in de optocht van Maastricht mee . Wij hebben onze eigen wagen met muziek en met barbecue. Machtig mooie tijd!

Slechte eigenschap ?

Ik ben eigenwijs.

Schouwburg , boek of film?

Korte pauze , eigenlijk geen van dat alles , ja op vakantie lees ik soms wel  een boek.

Avondje stappen of etentje ?

Zonder te hoeven denken , allebei!

Bier ,water of wijntje ?

Biertje en wijn.

Wie zijn je voorbeelden ?

Dat waren vroeger Johan Cruijff en Johan Neeskens , waarvan Johan Cruijff mijn grootste voorbeeld was.

Krijg inspiratie van ?

Laat ik een voorbeeld geven , de wedstrijd Tottenham – Juventus , met name Juventus die komen met 1-0 achter maar blijven dat doen en spelen wat is afgesproken. Zij maken uit het niets 2 doelpunten uit 2 kansen. Van een 1-0 achterstand naar een 1-2 voorsprong en als je daarna de gedrevenheid , de passie en het enthousiasme ziet wat zij in het verdedigen van de voorsprong leggen daar kan ik van genieten!!! Deze voorbeelden houd ik mijn spelers dan voor.

“Je hoeft ook niet altijd te domineren in balbezit , je kunt ook domineren in balverlies”

Wat zou je absoluut nog eens willen doen ?

Ik ben eigenlijk heel tevreden over hoe het op dit moment allemaal gaat. Maar weet je wat ik geweldig zou vinden om met ons gehele gezin , met z`n allen vakantie te vieren.

Ultieme doelstelling ?

Om samen met mijn hele gezin geluk te zijn en samen oud te worden.

Tot slot , waar zien we je over 10 jaar ?

Wat denk je , hier op het terras bij de Lanteern in Maastricht samen met mijn vrouw en vrienden , lekker genieten.

De uren zijn voorbij gevlogen . Het was een boeiend en interessant gesprek met Rob Delahaije , vol met anekdotes. Hij is tevreden over zijn tijd als speler en als trainer. En geniet nog elke dag. Hij is niet alleen een levensgenieter maar ook een sociaal ingestelde man. Een mensen mens. Wat ook opviel hoe veel mensen Rob kennen , het waren voortdurend voorbijgangers die Rob begroeten. Leuke ervaring .

Maar we sluiten af met een van de mooiste dingen die Rob is overkomen , de geboorte van zijn kleindochter Nowi. En hij en zijn Ester hebben er weer een nieuwe taak bij , maandag is opa en oma dag , oppassen op de kleindochter. Dus is elke maandag een waar feest !

We nemen afscheid van een trotse opa maar ook van een zeer sociale en fijne man.

Tekst en interview
Hein Smith