Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Een interview met Rob Pierik (trainer VV De Leeuw) – ‘Voetbal is mijn passie’

Hij wordt een van de aanstormende talenten in het trainers gilde genoemd. Na een lange loopbaan als actief voetballer bij onder andere EHC/Heuts (10,5 jaar) en trainer te zijn geweest van jeugdteams bij Roda JC , BSV-Limburgia en EHC /Heuts werd hij in seizoen 2015-2016 hoofdtrainer bij VV de Leeuw , waar het in het tweede seizoen het kampioenschap behaalde. Hij is nu bezig met het 3e en zijn laatste seizoen als trainer van VV de Leeuw. Volgend seizoen 2018-2019 is zijn nieuwe uitdaging de 1e klasser VV Schaesberg. Rob Pierik!

Wie is ?

Geboren op 6 september 1981 te Brunssum . Getrouwd met Alice Goulding. Samen hebben wij drie kinderen twee dochters Reggie van 5 jaar en Logan en zij is 3 jaar en 2 maanden geleden werd ons gezin uitgebreid met de geboorte van onze zoon Hunter. Hij maakte ons gezin compleet. Wij wonen net over de grens in Gangelt.

Opleidingen ?

Lagere school de Sint Jozefschool in Brunssum , vervolgens de Emma College (mavo) in Hoensbroek. Toen ben ik naar het CIOS in Sittard gegaan waar ik naast mijn opleiding ook de trainer diploma`s UEFA C en B gehaald heb gehaald.

Werkzaam bij ?

Bij de gemeente Onderbanken als procescoördinator jeugd. Daarvoor ben ik lange tijd werkzaam geweest bij Bureau Jeugdzorg in Heerlen.

Wanneer en waar heb je gevoetbald ?

Ik ben begonnen met voetballen bij RKBSV , ik woonde in de straat waar het complex nu nog steeds ligt. Ik heb hier tot mijn 11e jaar gevoetbald. Toen werd ik gescout door de drie BVO`s uit het zuiden , Roda JC/ Fortuna Sittard en MVV , hadden interesse. Ik heb toen gekozen voor Fortuna omdat zij op dat moment de beste naam hadden betreffende de jeugdopleiding. Mede door groeiklachten aan mijn knie, werd het niet het jaar wat ik er van had verwacht. Toen heb ik toch de overstap naar Roda JC gemaakt waar ik 7 jaar heb gespeeld 5 jaar bij de jeugd en de laatste 2 jaar op het 2E van Roda JC. Ik had een `koelkast`-contract, maar voor mij was het wel een waardering voor mijn prestaties in de jeugd.

Maar na de twee jaar kreeg ik te horen dat mijn contract niet werd verlengd. Dat was voor mij wel een enorme teleurstelling, de omstandigheden waren niet ideaal voor mij en de benodigde geluksfactor was mij niet gegund. Hierdoor heb ik de keuze gemaakt voor een maatschappelijke carrière en ben ik weer gaan studeren.

Daarbij ben ik toen bij de amateurs gaan voetballen. Mijn keuze was EHC en daar heb totaal ik 10,5 jaar voor gevoetbald. Een mooie periode bij een bijzonder vereniging. Met als trainers Bert Starmans , John Meuser , Hans van Tussenbroek , Gerard Schonewille, Roger Knarren , Ole Tobiassen en interim-coach Wim Vrösch. In mijn periode bij EHC was het sociale aspect heel belangrijk voor mij en de spelersgroep. Wij waren een team in en buiten het veld. We hadden een goede band met elkaar en we maakten als spelers collectief tripjes naar het buitenland. Dat was voor ons de basis naast het voetballen.

Ik noem een voorbeeld, Ron Starmans die er nog steeds voetbalt. In de voorzittersrol was Theo van Kessel een klasbak voor EHC, hij was ook verbindend en liet mensen voelen dat zij belangrijk waren voor de vereniging zoals de vrijwilligers, mensen die onmisbaar zijn binnen een vereniging.

Ik ben ook 1 jaar naar BSV Limburgia geweest maar aan het eind van dat jaar weer terug gekeerd naar EHC. Aan het begin van het seizoen dat ik was teruggekeerd, blesseerde ik me in de 3e wedstrijd van het seizoen. Diagnose: kraakbeen aan mijn enkel beschadigd. Dan flits het voetballeven even aan je voorbij en hoop je ooit nog weer te kunnen voetballen. Ik ben toen geopereerd en heb dat seizoen niet meer gespeeld. Het was voor mij een domper toen ik van EHC te horen kreeg dat men twijfels had om met mij door te gaan.

Hierdoor heb ik toen gekozen voor Germania Teveren een club in Duitsland, maar ik was nog niet helemaal klaar met mijn revalidatie met mijn enkel  en toen ik fit was kreeg ik van de trainer van Teveren geen eerlijke kans meer.

Maar ik was fit en ben toen in de winterstop weer terug gegaan naar EHC/Heuts. EHC is toch de vereniging die in mijn hart zit. Mijn voetballoopbaan heb ik afgesloten met een kampioenschap bij Chevremont waar Maurice Verbunt trainer was geworden en die ik nog kon vanuit mijn periode bij Roda JC . Ook een leuk team/ vereniging en periode gehad, maar mijn achillespeesklachten speelde al jaren op, ik had de laatste 5 jaar met pijn gespeeld, waardoor ik besloot om te stoppen als voetballer en me verder te gaan richten op mijn trainerscarrière.

Wanneer wist je dat je trainer wilde worden  ?

Dat heb ik altijd wel gehad, voetbal is een belangrijk onderdeel in mijn leven en ik wist dat het actieve voetballen ooit eens zou stoppen en ik toch actief wilde blijven in het wereldje. Daarom heb ik ook tijdens mijn opleiding op het CIOS de trainer diploma`s C en B gehaald.

Wanneer en waar ben je begonnen als trainer ?

Oh, al vroeg ik ben begonnen bij de jeugd van Roda JC (8 jaar lang) en toen ik bij EHC ging voetballen trainde ik daarnaast de B1 en dat deed ik ook bij BSV-Limburgia. Ik voetbalde er op het eerste en trainde daar ook de B1.

Op een gegeven moment heb ik op een voetbalschool (Avolution) training gegeven, de school was van Hub Gielkens mijn oud trainer bij RKBSV. Een gedreven man, die de jonge jeugd de basistechnieken goed aanleert.

Momenteel ben ik naast hoofdtrainer bij de Leeuw ook assistent trainer bij de Onder 17 jeugd van Roda J.C. in samenwerking met René Trost. Dit bevalt erg goed en is uitdagend.

Ook ben ik in augustus 2017 gestart met de opleiding voor het diploma UEFA A jeugd in Zeist en hoop in mei 2018 klaar te zijn met mijn opleiding.

Morgenvroeg 6.30 uur vertrekt de Limburggroep weer richting Zeist . We carpoolen met z`n vieren; Marc Luypers , Jordy Reneerkens , Gino Facenna en ik.

Begonnen als hoofdtrainer bij VV de Leeuw?

Klopt de Leeuw is mijn eerste vereniging als hoofdtrainer . Een prachtige vereniging die mij de kans heeft gegeven om te starten als trainer. Ik ben er begonnen in seizoen 2015-2016, met 3e plaats en een periodetitel. In het tweede seizoen 2016-2017 werden we kampioen en zijn we gepromoveerd. Nu ben ik bezig met mijn derde seizoen bij de Leeuw en staan we vooralsnog in de middenmoot.

Het bevalt je goed bij de Leeuw , is een mooie vereniging en een goede selectie toch kies je in het nieuwe seizoen 2018-2019 voor een nieuwe uitdaging bij 1e klasser VV Schaesberg ?

Ja , maar ik heb bij de Leeuw aangegeven toen ik er begon waar mijn ambities lagen. Dat ik ook op hoger niveau zou willen trainen en die kans kreeg ik nu. VV Schaesberg speelt een paar klassen hoger.

Hoe waren de reacties toen je bekend maakte de Leeuw te gaan verlaten ?

Nog steeds positief en ik voel me nog steeds thuis bij de Leeuw. Het bestuur en de spelersgroep hebben mij gefeliciteerd met de promotie en we gaan het seizoen samen op een goede manier afsluiten.

Waren er nog meer verenigingen die naar je diensten geïnformeerd hebben ?

Ja er waren nog wel enkele verenigingen . Maar VV Schaesberg was het meest concreet en doortastend. Ik werd op zondag gebeld, op maandag had ik gesprek met bestuur van VV Schaesberg en zijn we gelijk overeen gekomen! Wij deelden dezelfde visie en ik zie er naar uit om bij deze mooie vereniging aan de slag te gaan. Onder andere ga ik met mijn oud-teamgenoot bij Roda, Tim Zuidersma samenwerken. Hier kijken we beide naar uit en ik verwacht dat we elkaar goed kunnen aanvullen.

Wat weet je van VV Schaesberg ?

Dat het een fusievereniging is tussen RKONS en Kolonia. Ik heb er vaker tegen gevoetbald. Het is een hecht team met bijna allemaal spelers die een binding hebben met VV Schaesberg. Een prachtig complex , multifunctioneel. Ja en dat het veld en zaalvoetbal hand in hand gaan, dat is historisch zo gegroeid. Een stabiele vereniging en we zaten duidelijk op één lijn.

De huidige trainer Rene Smeets is geen onbekende voor je ?

Nee ik kom Rene af en toe tegen bij Roda, waar hij stage loopt in het kader van de opleiding Uefa A. Hij heeft het goed gedaan zoals gezegd er staat een stabiel team. Zoals bekend, gaat hij de uitdaging aan bij FC Hoensbroek.

Wat zijn je ambities als trainer  ?

Voetbal is mijn passie en ik ben zeer ambitieus. Ik wil graag zo hoog mogelijk trainen. Het lijkt me mooi om alleen maar met voetbal bezig te zijn. Voetbal zit in mijn hart en ik ben altijd met voetbal bezig. Maar ik besef ook dat in deze regio de spoeling dun is en dat elders meer mogelijkheden zijn met teams die op een hoger niveau spelen. Ik laat alle opties open, zelfs een avontuur in het buitenland lijkt me mooi of wellicht krijg ik de kans om mezelf verder te ontwikkelen bij een BVO (Roda JC of anders). Dromen hebben we allemaal ,dus ik ook!

Je moet soms risico`s durven nemen, je moet onderscheidend zijn en hier en daar wat geluk hebben. Teleurstellingen ervaar je overal waar dan ook, het ligt aan jezelf hoe er mee om gaat. Echter mocht het niet zo ver komen, dan ben en blijf ik een gelukkige man met een mooi gezin. En op welk niveau het voetbal ook gespeeld wordt, het heeft allemaal zijn charmes.

En dan de vragen van …

Karakter ?

Sociaal , gedreven en humor.

Levensmotto?

Het is een cliché, maar genieten van het leven en dingen nastreven die je graag wilt.

Bewondering voor ?

Mijn vrouw Allice , die mij enorm steunt,  mijn activiteiten bij Roda JC, bij VV de Leeuw , de opleiding UEFA A in Zeist, mijn werk. Maar zij is ook mijn sparringpartner, waar ik goed mee kan praten over allerlei situaties die ik tegenkom in het leven in relatie tot mensen. Maar vooral is zij ook een fantastische moeder voor onze kinderen en een fantastische partner. Ik ben ontzettend blij en gelukkig met haar.

Spijt van ?

Niet echt spijt, maar toen ik in de periode dat mijn contract niet werd verlengd bij Roda JC heb ik niet meer gezocht naar andere mogelijkheden bij andere BVO`s. Al was het om op amateurbasis nog voor mijn kansen te gaan, daar ik wel het gevoel had dat het erin zat.  

Ik was zo emotioneel dat ik vrij snel de keuze heb gemaakt om naar de amateurs toe te gaan.

Soms denk je dan wel eens terug, wat als ik toch nog 1 of 2 jaar in mezelf had geïnvesteerd.

Aan de andere kant heb ik nu een mooi leven en ben ik tevreden met wat ik heb bereikt in mijn maatschappelijke leven.

Angst voor ?

Angst is voor mij een slechte raadgever. Ik ben niet bezig met dingen waar ik angst van krijg maar met de dingen die mij plezier geven.

Hobby`s ?

Lachend, voetbal is uiteraard het grootste. Maar ook om met het gezin leuke dingen te gaan ondernemen of iets leuks doen met mijn vrienden.

Ambities ?

Hoever ik kan komen in de voetbal wereld, met passie en overtuiging inzetten om mijn doelstellingen te halen. En maatschappelijk wil ik mij blijven inzetten voor mensen die het moeilijk hebben door hun beperkingen. Dan volgt er een vloedvol betoog over zijn werk.

Carnaval of wintersport ?

Wintersport, het laatst was dat 2 jaar geleden met Alice en dit jaar gaat het ook niet lukken, maar volgend jaar willen we graag weer gaan. Misschien dat we nu met carnaval met ons gezin een midweek met vakantie gaan.

Slechte eigenschap ?

Niet goed om kunnen gaan met verlies.

Schouwburg , boek of film ?

Film en af en toe naar de schouwburg.

Avondje stappen of etentje ?

Etentje , maar kan ook beiden zijn.

Bier , water of wijntje ?

Bier , ik ben een echte Limburger.

Wie zijn je voorbeelden ?

Zeer zeker mijn ouders. En weet je waarom zij hadden het niet ”breed” maar hebben alles voor ons kinderen gedaan en ze zijn nog steeds gelukkig bij elkaar (al ruim 42 jaar getrouwd).

Krijg inspiratie van ?

Mensen die hun doelen nastreven en van mensen die zich niet alleen inzetten voor zichzelf maar ook voor de medemens.

Wat zou je absoluut nog eens willen doen ?

Een marathon lopen maar dan wel in een grote stad zoals New York . Ik heb ook al eens de Kennedy mars gelopen.  Lekker trainen en je voorbereiden.

Ultieme doelstelling?

Gelukkig blijven met mijn vrouw en kinderen in goede gezondheid.

Tot slot , waar zien we je over 10 jaar ?

Nog altijd langs en op het voetbalveld . Met passie werken met jeugd. Maar ook naar mijn kinderen gaan kijken als zij hun hobby`s uitoefenen. Vol trots vertelt Rob dat zijn dochter danst. Het maakt voor mij niet uit welke hobby dat ze doen, als ze maar plezier er in hebben.

Wat betekenen de kerstdagen voor jou ?

Family time! Samen zijn met mijn familie en lekker ontspannen en genieten. Even een paar weken geen voetbal en de accu opladen voor de laatste maanden van de cursus.

We hebben nog even tijd voordat Rob naar VV de Leeuw moet om training te geven. Rob vertelt enthousiast hoe trots hij is op zijn gezin., zijn vrouw Alice en de dochters Reggie en Logan en hun 2 maanden oude stamboomhouder Hunter .  Dit plaatje willen wij U niet onthouden.  

Uiteraard hebben we het over voetbal zijn idee over de jeugdopleiding en zijn visie. Maar dan is het tijd om afscheid te nemen, Rob gaat naar de training . Wij danken hem en wensen hem en zijn gezin hele fijne feestdagen.

Tekst en interview
HEIN SMITH