Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Een interview met scheidsrechter Lorenzo Cairo (Tweede Divisie)

De Topklasse is verdwenen en is opgedeeld in de Tweede en Derde divisie. Wij blikken met een aantal mensen vooruit op de nieuwe voetbalpiramide, waarbij veel mensen benieuwd zijn hoe het loopt en wat het verschil nou eigenlijk is tussen de Zaterdag amateurs en Zondag amateurs. Deze keer blikken wij vooruit met scheidsrechter ‘Lorenzo Cairo’.

Lorenzo Cairo is in het dagelijks leven werkzaam als operationeel klantenverantwoordelijke bij Unica in Arnhem en is in het weekend te vinden op het voetbalveld. De inwoner van 's-Hertogenbosch was al vroeg te vinden op het voetbalveld. Lorenzo fluit dit seizoen Tweede Divisie in en heeft er heel veel in zin.

Cairo stond al vroeg op het voetbalveld. Zijn voetbalcarrière begon bij OSC'45 en bij Wilhelmina. De vader van Lorenzo floot in die tijd ook en hij mocht de zondag altijd met zijn vader mee op pad. 'Het was altijd prachtig om te zien hoe zijn vader door de verengingen werd ontvangen en de lol die hij hieraan beleefde. Het fluiten leek mij ook leuk en op mijn 15e ben ik een cursus begonnen in Tiel. Vanaf mijn 16e ben ik gaan fluiten voor de bond en al snel waren er vorderingen.’ Het liep erg snel met Lorenzo Cairo. Op zijn 21e stond hij al op de C-lijst. 'Dat is de kweekvijver voor het betaalde voetbal. Ook floot ik toen al in de beloftencompetitie. Vier jaar later promoveerde ik naar de Masterclass. Daar floot ik wat wedstrijden in de Jupiler League en was ik af en toe vierde official in de Eredivisie. Helaas heeft dit avontuur maar twee seizoenen mogen duren. Daarna heb ik de draad weten op te pakken en ging ik fluiten in de toen vernieuwde Topklasse en ook in de Hoofdklasse floot ik mijn wedstrijden. Afgelopen seizoen heb ik promotie gemaakt naar de Tweede Divisie samen met mijn coach Gyuri Takacs'.

Uiteindelijk floot Cairo twee seizoenen het betaalde voetbal.  ‘Dat was een geweldige ervaring en ook in de Topklasse heb ik veel dingen geleerd.’ Cairo heeft enkele mooie wedstrijden achter zijn naam staan, waaronder zijn debuut wedstrijd in de Jupiler League, Haarlem - FC Emmen. 'Die wedstrijd staat in mijn geheugen gegrift.’ Ook in de Topklasse floot hij topaffiches zoals de Groesbeekse derby Achilles 29 - De Treffers. Tevens floot hij de allerlaatste Topklasse wedstrijd ooit in Cuijk tussen HSC ‘21 en UNA. De bekerfinale dit jaar tussen Staphorst en Noordwijk stond ook onder leiding van de inwoner van Den Bosch. De datum van die wedstrijd was op 14 Juni 2016 en op 10 Juli stond Cairo weer op het veld om de oefenwedstrijd tussen De Treffers - Silvolde in goede banen te leiden. Cairo hierover:  ‘De weken na de bekerfinale heb ik even rust gepakt om mij daarna weer volop te focussen op het nieuwe seizoen.’

De vader van een zoon van 2,5 jaar oud fluit nu dus de Tweede Divisie. Daarin zal hij als scheidrechter niks veranderen. ‘Als scheidsrechter zelf zal ik niet veranderen. Wel zal dit een mooie ervaring worden. Mijn stijl van fluiten zal altijd zo blijven zoals vele die kennen vanuit het zondagvoetbal. Op de zaterdag heb ik nog niet veel gefloten, maar als het ontvangst en de koffie goed zijn komt het allemaal goed. Elke wedstrijd bij een zaterdagclub zal een nieuwe ervaring zijn. Wel verwacht ik dat de belangen bij de wedstrijden een stuk hoger zullen zijn.’ Cairo floot in de derde speelronde de live wedstrijd, die op Fox Sports te zien was, tussen Excelsior Maassluis en GVVV.

Cairo, die als kleine Bossche jongen vaak ging kijken bij de plaatselijke FC en daar op de tribunes genoot van de doelpunten van Harry van de Laan, heeft het betaalde voetbal nog niet uit zijn hoofd gezet. 'Mijn plafond heb ik nog niet bereikt. Ik probeer iedere week het maximale te bereiken. Je blijft altijd bijleren, op sociaal maar ook op professioneel niveau. Elke wedstrijd is anders met andere gebeurtenissen en dat maakt de sport zo mooi. Daardoor is mijn ambitie altijd hoog. Ik ben voor een scheidsrechter nog relatief jong en heb in die tijd dat ik bij het betaalde voetbal zat veel bijgeleerd. Ook voor mijn persoonlijke ontwikkeling was dit een mooi avontuur. Voetbal zal altijd mijn passie blijven. Ik neem het stap voor stap. Maar nu eerst de Tweede divisie!