Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Een interview met Yvo Jongepier, de nieuwe hoofdtrainer van vv SCM!

 

Yvo Jongepier is geen onbekende in het amateurvoetbal. Na zijn profcarrière heeft hij in de top van het amateurvoetbal gespeeld. Na zijn debuut als hoofdtrainer bij vv Daalhof, is Yvo de nieuwe hoofdtrainer van vv SCM geworden, de fusie club sinds 2013 tussen vv Standaard en sc Caberg. Vv SCM is uitkomend in de 3e klasse.

 


Stel je zelf eens voor ? 

 

Mijn naam is Yvo Jongepier, ben 39 lentes jong en woonachtig in het centrum van Maastricht samen met mijn mooie vriendin Robin en mijn twee prachtige kinderen, Kyell(13) en Yadé(2). We hebben net een huisje gekocht in de wijk Belfort waar we eind september de sleutel in ontvangst van mogen nemen.

 

 

 

Opleidingen ? 

 

Ik heb een aantal diploma’s behaald waaronder mijn MAVO, HAVO, MBO en mijn trainersdiploma’s. Mijn MBO diploma heb ik later via mijn werk behaald omdat ik in die tijd mijn eerste profcontract bij Fortuna Sittard tekende en op dat moment alles op het voetbal wilde zetten. Achteraf een beetje naïef natuurlijk maar het moment van het tekenen van je eerste profcontract, waar je jarenlang in de jeugdopleiding naar toe hebt gewerkt is dat een bekroning voor het investeren in jezelf al die jaren. 

 

 

 

Maatschappelijke loopbaan ? 

 

Als ik kijk naar mijn profverleden: In totaal 6 jaar onder contract gestaan bij Fortuna Sittard 3 jaar en FC Eindhoven 3 jaar. Daarna 4 jaar semi prof geweest in België. In de tijd dat ik semi prof was heb ik voor een vervoersbedrijf gewerkt, waar ik ziekenvervoer en schoolkinderen naar hun plaats van bestemming bracht en weer naar huis uiteraard. Dit heb ik in totaal 6 jaar gedaan.
Ik ben vervolgens in de callcenter branche terechtgekomen waar ik als agent ben begonnen (Bol.com) en de overstap heb gemaakt naar Vodafone Zakelijk. Hier werk ik nog steeds met veel plezier als inmiddels Teamleader (dit wordt mijn 7de jaar). In mijn huidige baan heb ik veel raakvlakken met mijn job als voetbaltrainer.

 

 

 

Gevoetbald bij ? 

 

Ik ben begonnen als 5-jarige jochie bij vv De Heeg. Het deed me dan ook veel pijn toen ik hoorde dat daar de stekker uit werd getrokken afgelopen jaar. Ik werd al snel gescout door MVV, destijds via het jeugdplan. Dat was elke zondag ochtend trainen met alle talenten uit de regio. Op 12 jarige leeftijd werd ik gevraagd om bij Roda JC te komen voetballen. Hier heb ik uiteindelijk 2 seizoenen gespeeld en mocht samen met Dave Zafarin (nu trainer van SV Langeberg) toen al meedoen met de B-Jeugd. Het was uitgerekend Fernando Ricksen die mij overhaalde om samen met hem en zijn broertje Pedro (ex-trainer SV Sporting Heerlen) naar Fortuna Sittard mee te gaan. De jeugdopleiding in Sittard stond destijds heel hoog aangeschreven. De overstap was voor mij dan ook niet moeilijk te maken.
Ik heb de hele jeugdopleiding doorlopen en werd aanvoerder van het 2e elftal van Fortuna. Het was dan ook Bert van Marwijk die mij bij de selectie haalde. Ik heb in totaal 25 wedstrijden op de bank gezeten bij het 1ste maar nooit mogen invallen (waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds van baal). Fortuna Sittard schotelde mij een driejarig contract voor, wat ik uiteindelijk heb weggeschoven omdat FC Eindhoven bij mij aanklopte. Ik had het gevoel dat ik mij bij FC Eindhoven verder kon ontwikkelen, al was dat in de 1ste divisie. Ik tekende dan ook een 3-jarig contract daar. Na deze 3 jaar ben ik naar België vertrokken waar ik 4 jaar voor FC Veldwezelt heb t gespeeld (3e Nationale) om vervolgens de stap te maken naar Ziche Zussen Bolder (2e provinciale).

 

Daarna heb ik nog gespeeld voor FC Vinkenslag, BSV Limburgia, Schoonbeek-Beverst (België), wederom FC Vinkenslag en mijn carrière als speler afgesloten bij VV SCM.

 

 

 

 

 

 

 

Aan welke wedstrijd heb jij je beste herinnering als speler?

 

Dat zijn er eigenlijk 2: Mijn debuut in het betaald voetbal met de wedstrijd Dordrecht- FC Eindhoven waar ik noodgedwongen als linksback debuteerde. Het was een tactische zet om mij als linksback te posteren daar FC Dordrecht met 1442 speelde en met een middenvelder die geen diepgang had. 5 minuten voor het inleveren van het wedstrijdformulier wisselde de trainer van Dordt zijn opstelling en speelde in formatie 4-3-3 met een rechtsbuiten die de 100 meter in 3 seconden liep. De trainer liet mij uiteindelijk staan en ik heb daar een prima wedstrijd gespeeld en ben niet meer uit de basis verdwenen.

 

En mijn 1ste doelpunt in het betaalde voetbal, dat was de wedstrijd FC Eindhoven-VVV. Ik heb uiteindelijk 5 doelpunten gemaakt in het betaald voetbal uit 90 wedstrijden.

 

 

 

Welke trainers heb je meegemaakt ? 

 

Laat ik vooropstellen dat ik van elke trainer geleerd heb, in zowel positieve als negatieve zin. Dat heeft mij gevormd hoe ik nu te werk ga. Wie mij het meeste zijn bijgebleven zijn Tiny Ruijs, John walstock, Henk Duut, Bert van Marwijk, Jos Dearden, Leon Vlemmings en Rene Eijer.

 

 

 

Van welke trainer heb je het meest geleerd ? 

 

Leon Vlemmings heeft mij het meeste geleerd, zowel op technisch als tactisch gebied (zonder de anderen te kort te doen uiteraard). Hij was een trainer die het uiterste uit iemand kon halen. Dan ben je als trainer heel goed bezig vind ik.

 

 

 

Bij welke verenigingen ben je actief geweest als hoofd trainer ? 

 

Ik ben na mijn actieve loopbaan als speler aan de slag gegaan bij 5e klasser vv Daalhof. In mijn 1ste jaar als hoofdtrainer heb ik meteen succes kunnen vieren, namelijk promotie naar de 4e klasse (via de nacompetitie). Ik zal de club vv Daalhof dan ook altijd een warm hart toedragen daar ze het vertrouwen in mij hebben gehad als hoofdtrainer.

Dat vv SCM al zo vroeg aan de deur zou kloppen verbaasde mij enigszins. Met de plannen die het bestuur en Technische Commissie mij voorlegde was de keuze echter snel gemaakt. Ik ben dan ook dit seizoen begonnen (samen met Harie Thoma) als hoofdtrainer van vv SCM.

 

 

 

Hoe zou je je zelf omschrijven als trainer ? 

 

Ik ben me op dit moment nog aan het vormen als trainer. Mij kun je het beste omschrijven als ambitieus, gedreven, leergierig, people manager, motivator en inspirator.

 

 

 

Hoe en door wie werd je benaderd voor je nieuwe club SCM en welk gevoel had je hierbij?

 

Het was de spelersgroep van vv SCM die naar het bestuur is gegaan om mij binnen te halen als hoofdtrainer. Dat gaf mij op voorhand al een goed gevoel. Ik heb dan ook nog veel contact blijven houden met een groot deel van de spelers van vv SCM. Het verbaasde mij wel dat vv SCM zo vroeg aanklopte omdat ik net mijn 1ste jaar als hoofdtrainer erop had zitten. Doorslaggevend waren de plannen van de club en daar heb ik uiteindelijk niet lang over na hoeven te denken.

 

 

 

Waarom passen vv SCM en Yvo Jongepier bij elkaar ?

 

Ik ken de cultuur van de club, ik ken de spelers, weet waar de sterkte en zwaktes liggen en de plannen op langere tijd spreken mij aan. Verder zie ik de samenwerking met Harie Thoma en Patrick Deckers als een pluspunt voor mijn ontwikkeling. We hebben een geweldige staf met de elftalleiders Felix kallen, Toon Rondags en Ralph Keulen. En met Marcel Tuinstra en Fysio Coumans hebben we een geweldige medische staf in huis.

 

 

 

4-4-2 of 4-3-3?

 

Als trainer zijnde speel ik graag op de helft van onze tegenstander met verzorgd aanvallend voetbal. Ik weet dat vv SCM per seizoen garant staat voor veel doelpunten maar ook veel tegendoelpunten. Ik ben iemand die vanuit een goede organisatie wil spelen om een ideale balans hierin te vinden tussen aanvallen en verdedigen.  Het ligt er uiteraard ook aan welke spelers ik tot mijn beschikking heb. Een ideale formatie heb ik niet, ik wil proberen variatie erin te brengen. In momenten dat het iets minder gaat in een wedstrijd wil ik graag terug kunnen vallen op de basis afspraken die wij hebben gemaakt. In de oefenwedstrijd tegen Heur-Tongeren, uitkomend in de Belgische 4e nationale heeft mijn ploeg bewezen dat ze dit kunnen.

 

 

 

Wat is je doelstelling voor komend jaar?

 

Met de huidige selectie hebben wij een ideale mix tussen jong en oud. We zitten nu in een fase waarin we een team moeten gaan vormen. Voor elkaar knokken in goede en slechte tijden.
Een doelstelling vind ik lastig om uit te spreken. Spelers beter maken, een team vormen, gezelligheid en vooral plezier in het spelletje hebben staan bij mij hoog in het vaandel. De resultaten komen dan vanzelf.

 

 

 

En dan…

 

 

 

Bewondering voor? 

 

Ik heb ontzettend veel bewondering voor mijn gezin en dan vooral mijn dochter Yadé. Zij heeft tijdens de bevalling een herseninfarct gehad en heeft hierbij nare gevolgen aan over gehouden (Diagnose Epilepsie en Cerebrale Parese). De artsen hebben ons verteld dat we rekening ermee moesten houden dat Yadé misschien niet kon praten of lopen. Nou ik kan je vertellen dat Yadé inmiddels loopt en ze praat je de oren van de kop. Ze is een mega bikkel waar ik ontzettend veel bewondering voor heb.

 

 

 

Karakter? 

 

Ik ben een zorgzaam type en ben een echte doorzetter. Ik kan me ergens in vastbijten en niet meer loslaten. Verder ben ik iemand die vriendelijk, dankbaar en toegankelijk is.

 

 

 

Spijt van? 

 

Ik heb van heel veel dingen spijt, maar die dingen zijn gebeurd. Ik ben iemand die naar de toekomst kijkt en van fouten leert vanuit het verleden.

 

 

 

Slechte eigenschap? 

 

Nagelbijten hahaha en kan nogal vergeetachtig zijn. Ik denk dat je dit beter kan

 

vragen aan mijn vriendin.

 

 

 

Favoriete profclub?

 

Ik ben niet speciaal fan van een club. Ik kan genieten van het voetbal op zich. Ajax in de jaren ‘90 onder Louis van Gaal, het Nederlands elftal onder van Marwijk.

 

 

 

Favoriete speler?

 

Op dit moment kan niemand tippen aan de klasse van Messi.

 

 

 

Etentje of avondje stappen? 

 

Ik ben voor beiden in, maar stappen doe ik niet zo heel vaak meer. Een festival bezoeken is wel wat ik leuk vind. Eten ben ik altijd voor in. Ik ben dan ook erg druk bezig met het werken aan mijn trainers figuur.

 

 

 

Assist of panna?

 

Als speler had ik dit beiden in mij en stond bekend om ‘koning assist’ en ‘pannapier’ haha. Als trainer moet ik toch zeggen assist omdat je hier rendement uit haalt.

 

 

 

Krijg inspiratie van? 

 

Mijn gezin! Dit zijn vechters!! Zij zijn mijn inspiratiebron!

 

 

 

Wat zou je absoluut nog eens willen doen ? 

 

Ik zou de vakantie met ons gezin nog eens over willen doen in Mallorca.

 

 

 

Je ultieme doelstelling ? 

 

Mij blijven ontwikkelen als trainer en trainer worden van een betaald voetbal organisatie.

 

 

 

Tot slot , waar zien we je over 10 jaar ? 

 

Dan ben ik nog steeds te bewonderen op de Nederlandse velden, in welke vorm weet ik niet maar ik ga ervoor zorgen dat ik zo ver mogelijk kom! Uiteraard vergeet ik niet te genieten van mijn prachtig gezin!

 

Tekst en interview
Ralph van Tilborg