Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

FC Vinkenslag, een club die nooit vergeten mag worden (interview met ex-bestuurslid Harrie Vroegop)!

Een bezoek aan de club van het Maastrichtse woonwagenkamp betekende automatisch een 1-0 achterstand. Geïntimideerde tegenstanders hadden er bij voorbaat geen schijn van kans. Lees hieronder een interview met ex-bestuurslid Harrie Vroegop. 

‘Iedereen kent ze wel’, legendarische clubs binnen het amateurvoetbal! Vandaag blikken we terug op misschien wel de meest beruchte amateurclub van Limburg, zo niet van Nederland: FC Vinkenslag te Maastricht. De club van het grootste woonwagenkamp van Nederland. Dubieuze geldschieters, spelers die in de ‘goede tijden’ een auto kregen van de club en champagne die klaar stond voor de tegenstander. Regelmatig kwam de club of het woonwagenkamp in opspraak. Roel Janssen, oud-prof van onder meer FC Groningen, trok zijn inschrijving bij FC Vinkenslag in, kort na een politie-inval. Echter, FC Vinkenslag speelde jarenlang in de top van het amateurvoetbal en ex-profvoetballers kwamen ontzettend graag na hun carrière voor de club spelen. Een prachtige club waar feest en prestaties jarenlang hand in hand gingen. Vandaag een interview met Harrie Vroegop, ex-bestuurslid van FC Vinkenslag.
 

Stel jezelf eens voor… 

Ik ben Harrie Vroegop, 50 jaar jong, ik heb twee zonen en pas een kleinzoon!
 

Hoe is de voetbalclub FC Vinkenslag ooit ontstaan? 

De voetbalclub FC Vinkenslag is ontstaan nadat enkele mensen van het woonwagenkamp, die bij verschillende verenigingen speelden in Maastricht, tot de conclusie kwamen dat het tijd werd om een eigen voetbalclub op te richten in eigen beheer en spelend vanaf het woonwagenkamp. Na eerst op de Voogdij te hebben gespeeld en op velden van Ingber werd in 1977 de FC Vinkenslag opgericht, op locatie Vinkenslag.

Heb je zelf voor FC Vinkenslag gevoetbald?
Ik heb zelf als speler 13 jaar gespeeld voor de club. Helaas moest ik door toedoen van een hernia mijn actieve voetbalcarrière staken. 

Wat is je functie geweest bij de club nadat je stopte als speler? 

Ik ben als bestuurslid verantwoordelijk geweest voor de voetbaltechnische zaken. Bij FC Vinkenslag had ieder bestuurslid een functie, zonder vaste benaming, we waren gewoon met zijn allen verantwoordelijk voor de alledaagse gang van zaken.

 

Wat is voor jou het mooiste moment(en) geweest in de geschiedenis van de club?
Ik heb zoveel mooie momenten meegemaakt…. Mijn eerste kampioenschap maakte ik mee tegen Rapid in de 2e klasse. We gingen daar met een bus heen, er werd zelfs een geit in het geel en zwart meegenomen in de bus. Uiteraard wonnen we die dag, het was 4 dagen volop feest! Daarnaast de vele bekerwedstrijden die wij hebben gespeeld tegen eredivisieclubs, onvergetelijke momenten! Die hele entourage eromheen, in de middag was het dan een hele grote happening met koud buffet, kreeft, champagne, noem maar op.

 

Wat is het meest memorabele wat je ooit hebt meegemaakt bij de club?  

Eén van de meest memorabele momenten die ik heb mogen meemaken was de wedstrijd tegen Top Oss thuis. We stonden na de wedstrijd een biertje te drinken, toen er plots rond een uur of half zes een touringcar de berg kwam afrijden naar onze kantine. Het bleek de bus van VV Gemert te zijn. VV Gemert had net een wedstrijd in Meerssen gespeeld, maar kwam na de wedstrijd naar onze kantine om te feesten. We hadden twee weken eerder al thuis tegen VV Gemert gespeeld, maar toen was hun grote sponsor er niet bij. Dat was Jos Maas, een olieboer. Hij zei dat hij minimaal 1 keer in het seizoen op het kamp moest zijn geweest en zo geschiedde. Er werd gefeest met VV Gemert tot in de late uurtjes.

 

Welke wedstrijd is je het meest bijgebleven en waarom? 

De wedstrijd die ik nooit zal vergeten is de bekerwedstrijd tegen NAC Breda. Ook nu weer de gehele entourage eromheen, het eten, de voorbereiding in sporthal Daalhof en dan vlak voor de wedstrijd terugkomen en zien dat er al duizenden mensen aanwezig zijn. De vaten bier vlogen er doorheen, kortom het was compleet gekkenhuis. De sfeer was top en er was ontzettend veel aandacht van de pers. Pierre van Hooijdonk speelde toen bij NAC in de spits, iedereen ging na de wedstrijd met hem op de foto!

 

 

Bij FC Vinkenslag hebben grote namen gespeeld, wie is de beste speler ooit van FC Vinkenslag? 

De beste speler? Ik kan er niet één benoemen, er waren zoveel topspelers waarmee ik heb mogen spelen en trainen. Denk aan Math Dassen, Peter Bastiaens, Attila Dokmecu, Joey Kruijntjens, Gokhan Balci, Daniel Brociek, Ben Habets, Danny Bastings, Romero Regales en natuurlijk het ventje waar ik een zwak voor had, Robbie Lutgens!  Ik kan er nog wel 40 of 50 opnoemen, allemaal toppers zonder allures en jongens die gezellig een biertje drinken na afloop.

De band tussen het woonwagenkamp en de club in de goede tijden van FC Vinkenslag, hoe omschrijf je die? 

Die band is altijd goed geweest. Het kamp stond achter ons. Weet je, ik noemde de voetbalclub destijds weleens het enige positieve uithangbord van het woonwagenkamp naar de buitenwereld toe. De meeste mensen van het kamp kwamen graag naar de club, het was gewoon hun club, een club waar ze zich mee konden identificeren. Op de zondag stond de muziek al om 11:00 uur aan, en dan kwamen er gedurende de gehele dag mensen binnen gewandeld en die bleven dan hangen tot in de kleine uurtjes.

 

Het dieptepunt van FC Vinkenslag zal natuurlijk liggen bij het ophouden te bestaan van de club, hoe kijk je hier tegenaan?

Nadat de club was verhuisd naar de velden van VV de Heeg, was de club ten dode opgeschreven. De mensen van het kamp kwamen niet meer kijken en bleven steeds meer weg, waardoor ook de financiën terugliepen. Uiteindelijk ging dit ook ten koste van de spelers, met als diepte punt de laatste maanden van het bestaan van FC Vinkenslag. We konden op het laatst nog maar met moeite 11 man op de been krijgen. Dit was gewoon triest aan het worden, we moesten wel de stekker eruit trekken.

 

Wat is de omslag geweest? Hoe heeft het zo ver kunnen komen dat FC Vinkenslag uiteindelijk ten onder is gegaan? 

Wij als ex-bestuursleden blijven erbij dat de gemeente Maastricht schuld is aan de ondergang van onze vereniging. Kijk, je kunt Willem 1 ook niet weghalen uit het Wittevrouweveld of Rkvvl/Polaris en/of VV SCM weghalen op Malberg. Ze hebben onze velden en ons complex afgepakt op het woonwagenkamp. De verhuizing naar VV De Heeg, zijn we nooit meer te boven gekomen.  Als je kijkt naar Sittard waar Centrum Boys nog steeds na de grote verbouwing op het kamp spelen, tja dan hoeven we niet verder te spreken. In plaats van dat de gemeente Maastricht trots zou zijn op ons, was er alleen maar afgunst en afschuw. Jammer, maar dit is wel de realiteit. Vergeet niet dat wij als enige Maastrichtse vereniging Hoofdklasse en eerste klasse speelde.  

 

Heb je er ooit nog eens over nagedacht om FC Vinkenslag een nieuw leven in te blazen? 

Hier kan ik kort over zijn. Nee. FC Vinkenslag is in 2012 omgevallen en hier blijft het ook bij als het aan mij ligt. De mooie herinneringen aan de club blijven voor altijd.

 

Wat zou jouw favoriete elftal zijn met spelers van FC Vinkenslag?

 

Roland Valenta

Richard  Bergratths---Gokhan Balci-----  Joey Kruijntjens------ Joost Volders

Franky Eerdekens------ Robbie Schulpen------- Attila Dokmeci

Robbie Lutgens---- Romero Regales---- Daniel Brociek

 

Tot slot, volg je het amateurvoetbal momenteel nog in de regio? 

Ik volg het amateurvoetbal niet meer, alleen VV Scm nog een beetje, maar ook niet intensief. Ik zie vele verenigingen die Maastricht heeft gehad wegvallen door leden of plaats te kort, dat doet pijn. 

Door: Ralph van Tilborg