Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Helmondse voetbaltrainer schrijft boek over jaar in Liessel.

 

Pas als je het niet meer hebt, weet je wat je mist. Dat merkte voetbaltrainer Ronny van Lieshout toen hij weg was bij de A1 van Liessel. Over deze periode die met de nodige scepsis begon, schreef hij een boek: 'Een Helmonder in Liessel'. 

 

Trainers schrijven in de kleedkamer op een bord en in de dugout in een notitieblokje. Namen, nummers, pijlen, soms een enkele zin. Ronny van Lieshout is anders. Hij bracht al twee gedichtenbundels uit. Is bezig met een roman. En komt nu 'tussendoor' met een honderd pagina's tellend nonfictie-boek.

 

Het is nodig, vindt hij. „We moeten toleranter naar elkaar zijn. Geef de ander een kans om te laten zien wat hij of zij te bieden heeft. Laat de ander zien dat je openstaat voor nieuwe ideeën of andere visies. Ik was bij Oranje Zwart tolerant naar de Marokkaanse spelers. En kreeg daarvoor veel respect terug. Bij Liessel waren ze heel tolerant naar mij toe."

 

Wat moet een Helmonder bij een dorpsclub en wat moet een dorpsclub met een Helmonder?, was de vraag toen Van Lieshout aan de klus in Liessel begon. Veel van elkaar leren, bleek het antwoord. In het seizoen 2014/2015 was de Helmonder coach van de junioren A1. Hij wist van de vooroordelen die er leven 'op de dorpen'. Dat had hij als actief voetballer veelvuldig meegemaakt.

 

Citaat uit boek: - Ik was er inmiddels achter dat ze nogal sceptisch waren ten aanzien van een trainer uit Helmond want daar kwam nog geen goede snelweg vandaan.

 

Toch ging Van Lieshout er onbevangen in. „Ik was blij met de kans die ik kreeg. Achteraf hoorde ik dat het besluit om mij aan te stellen omstreden was. Maar ik ben rap van tong. Had meteen een antwoord klaar als er een opmerking over Helmond werd gemaakt."

 

- 'Ik moet gaan hakselen' , zei hij met een brede glimlach. Dat was het begin van een tweestrijd tussen de stad en het platteland. Ik snapte er niks van en hij vond dat geweldig.

 

Van Lieshout scoorde direct punten door een dinsdagtraining niet door te laten gaan omdat iedereen naar de kermis in het dorp wilde. „Eén van de jongens speelde in een band die optrad. Ik ging zelf ook kijken. Dat was erg goed voor de teambinding."

 

Hij was op het veld onder de indruk van de inzet. „Het ging er bij de training wel erg stevig aan toe. Dat moest ik bij sommigen afremmen. Anderen moesten juist harder worden." Dat heeft hij geweten...

 

- Een sliding van Lars zorgde ervoor dat ik mijn enkelbanden afscheurde. Ik verging van de pijn maar gaf geen kik. 'Dat is wat ik wil zien', zei ik toen ik strompelend het veld afging. Ik heb daarna zes weken in het gips gezeten maar het was toch winterstop en bovendien vond ik het prachtig om te zien dat Lars eindelijk wat schroom van zich af begon te gooien.

 

De poppetjes kwamen op de juiste plaats, het team ging steeds beter draaien. Het werd een succes. „Rond het team ontstond een harde kern, zoals ik het noemde, van supporters. Daar had ik een heel goede band mee."

 

- Als je jezelf gewoon eerlijk opstelt en normaal gedraagt, dan krijg je uiteindelijk het respect wat je verdient.

 

Hij was dat seizoen ook trainer-coach van het eerste team van Oranje Zwart in Helmond. Een verzoek daartoe van vader Cor, OZ-man in hart en nieren, had hij niet kunnen weigeren.

 

De A1 van Liessel werd kampioen en won de beker. Voor Van Lieshout was het dubbel feest. Met Oranje-Zwart werd hij kampioen in de vierde klasse. Pijnlijk was wel, dat juist de wedstrijd tegen het eerste van Liessel uit de hand liep.

 

- Alles wat ik als verdediging aan had gehaald om de jongens van Liessel op andere gedachten te brengen, werd met die ene klap om zeep geholpen. Stelletje stommelingen dacht ik op dat moment. Jullie verdienen ook niet beter op deze manier.

 

Het Liesselse avontuur duurde één seizoen. Ronny van Lieshout stapte over naar HVV. Wat blijft zijn de gouden herinneringen. En het contrast tussen twee ritten met de 'platte kar': „Met Oranje Zwart door Helmond leverde dat alleen maar geërgerde blikken op. In Liessel werden auto's opzij gezet zodat we er door konden. Mensen kwamen uit winkels om ons toe te juichen."

 

- Onze sponsor Johnnie zei: 'Er zijn niet veel Helmonders welkom in Liessel maar gij bent er zeker één van.' Mooi man, ben ik trots op.

Via: Eindhovens Dagblad