Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Henk en Kevin Stawenga: Broers, maar ook beste vrienden en trainers!

Henk is trainer van Abdissenbosch en Kevin is trainer van Conventus`03. Onze gasten zijn binnen het amateur voetbal geen onbekenden in  de regio Parkstad . Allebei hebben zij gevoetbald , daarna assistent trainer geworden en nu zijn beiden hoofdtrainer.

Wie is?

Henk: Ik ben geboren op 31 maart 1972 en woon samen met mijn partner Daisy . Ik heb twee zoons Dwight 18 jaar en Nicky 22 jaar . En wij wonen in Landgraaf.

Kevin: Geboren op 20 september 1982 ( en dan lachend , een nakomeling ) Getrouwd met Angelique en samen hebben wij 3 kinderen , Chanaya van 10 jaar – Nygel is 8 jaar en hij voetbalt bij Fortuna Sittard en Bryenna en zij is 7 jaar . Wij wonen met ons gezin in Brunssum

Maatschappelijke loopbaan?

Henk : Ik ben werkzaam bij SKCP te Brunssum. Grote kringloopwinkel en werk hier als bedrijfsleider binnendienst.

Kevin : Ik ben assistent- supervisor bij CEVO Logistics  in Holtum.

Gevoetbald bij ?

Henk : Tot de A jeugd heb ik gevoetbald bij Langeberg. Daarna 1 seizoen bij VV Mariarade vervolgens naar vriendenteams van  NEC`92 en SV Langeberg. Daarnaast worstelde ik bij Excelsior Brunssum en daar liep ik een zware knie blessure op en werd geopereerd. Maar dat betekende ook einde van mijn actieve voetbal loopbaan.

Kevin : Ik ben begonnen bij de jeugd van Langeberg. Later ging ik naar Limburgia waar men vader ook speelde. Nog even naar de A jeugd van NEC`92 en toen ben ik gaan voetballen op het 1e van Langeberg. Tussendoor nog een jaartje Sylvia en tot aan einde van mijn loopbaan als speler bij Langeberg ?

Hoe is jullie trainer loopbaan begonnen?

Beiden : eigenlijk toen we stopten met voetballen. Voetballen speelde een belangrijke rol in ons leven . En wij wilden bij het voetballen betrokken blijven.

Henk: Gestart als trainer bij Langeberg , waar ik ook mijn broertje Kevin getraind heb. Toen mijn eerste zoon Nicky geboren werd ben ik gestopt en heb niets meer binnen het voetballen gedaan. Tot mijn tweede zoon Dwight ging voetballen en ik regelmatig naar hem ging kijken, toen kreeg ik de kriebels weer om als trainer aan de slag te gaan. Ik kreeg de kans van de voetbalvereniging Amstenrade om daar aan de slag te gaan als assistent van trainer Rob Straatman, ook was ik trainer van het 2de elftal van VV Amstenrade.. En wat ik zeer gewaardeerd heb ik mocht op kosten van de vereniging mijn trainer diploma TC 3 halen. Bij Amstenrade ben ik 2 jaar assistent trainer geweest en trainer van het 2de elftal. Mooie tijd gehad ! afgesloten met een kampioenschap van het eerste elftal als interim trainer.

Mijn broer Kevin trainde het 2e team van Langeberg en was assistent van trainer Mike Zwartjes. Op een gegeven moment werd ik benaderd om ook als assistent van Mike Zwartjes naar Langeberg te komen en dat heb ik gedaan. Ook nog assistent geweest van Pascal Stofberg. Op een gegeven moment werd ik benaderd of ik bij VV Abdissenbosch trainer wilde worden en dat heb ik gedaan en komend seizoen wordt mijn 3e seizoen als hoofdtrainer bij  VV Abdissenbosch.

Dan een leuke anekdote : in de winterstop 2014 werd Kevin benaderd door Passart /vkc om daar hoofdtrainer te worden . Dat was een moeilijke beslissing want het beviel Kevin goed bij Langeberg , dat ook zijn cluppie was . We hebben als broers toen lang met elkaar gesproken en ook met Mike Zwartjes en uiteindelijk is Kevin naar Passart/VKC  gegaan als hoofdtrainer. Henk ging toen ook het tweede team  van Langeberg trainen. En weet je wat de clou van deze anekdote is ? Aan het eind van dat seizoen werden Langeberg 1 en 2 kampioen en Kevin degradeerde met Passart.

Kevin : ik ben gestart als trainer van het 2e van Langeberg en assistent van Mike Zwartjes. Zoals eerder vermeld werd ik in de winterstop 2014 trainer bij Passart . Daar ben ik 2,5 jaar trainer geweest tot 2017. En dit seizoen ben ik een nieuwe uitdaging aangegaan bij de voetbalvereniging Conventus `03 in Koningsbosch.

Hebben jullie altijd trainer willen worden ?

Henk : nee niet echt , zoals gezegd ben ik begonnen als trainer van de jeugd bij Langeberg. Na de geboorte van mijn 1e zoon een hele tijd niets en het begon weer te kriebelen toen mijn 2e zoon ging voetballen.

Kevin : bij mij heeft het er altijd wel ingezeten , het was een , een - tweetje , eerst voetballen en dan trainer worden.

Welke trainer diploma`s hebben jullie en wat zijn jullie ambities ?

Beiden : allebei TC 3 . Wij mogen tot en met de 4e klas trainen . En natuurlijk willen wij op hoger niveau trainen . Als het niet kan als hoofdtrainer, dan als assistent trainer. Voor Henk is het behalen van diploma TC 2 geen must Kevin geeft aan dat hij de ambitie om TC 2 te halen wel heeft

Komen jullie uit een voetbal familie ?

Een volmondig ja . Onze vader heeft zijn hele leven gekeept bij SV Limburgia en bij Langeberg. Beide mannen praten vol enthousiasme over hun vader. Henk de oudste van de twee weet nog goed dat hij altijd met zijn vader mee ging als deze moest spelen. Mooie herinneringen . Thuis waren met 4 kinderen , wij hebben nog 2 oudere zusters. Maar het leukste is op verjaardag feesten , even feliciteren en dan is praten en discuteren over voetbal , het thema van de avond. En dan beiden lachend , komt weleens voor dat de niet voetbal liefhebber eerder naar huis gaat.

Omschrijf jezelf eens als trainer .

Henk : ik ben een trainer die eerlijk is , recht door zee. Als trainer sta ik het liefst midden in de groep maar als het moet dan sta ik er ook boven . Ik probeer ook het maximale uit de groep en het individu te halen.

Kevin : Zeer ambitieus . Eerlijk en duidelijk is en rekening houdt met de vereniging maar ook met de spelers. Ik ben een trainer van de dialoog maar als het nodig is kan ik ook anders reageren. Ik zie mijzelf als een mensen – mens .

Hoe kijken jullie naar het verloop van de huidige competitie en de doelstelling nog steeds op koers?

Laat ik beginnen dat ik nog steeds blij ben met mijn keuze om bij Abdissenbosch trainer te worden. Ik voel me er echt thuis. We hebben de visie met elkaar besproken en ik kan er mijn ding doen. Het bestuur staat achter  mij en ik vind het een fijne club om me te ontplooien. Na het begin van dit seizoen ? Ik ben met de prestaties tevreden. Op dit moment staan we waar we moeten staan, we hebben te maken met blessures en schorsingen. Maar dat is niet anders . Maar dat is wel een van de redenen dat we de eerste periode titel niet gepakt hebben. De ploeg is volwassener en sterker geworden. Ik heb alle vertrouwen in de toekomst. In onze klas zijn 3 – 4 ploegen die gaan strijden om kampioenschap. Ik ga uit van onze eigen kwaliteit en ik kijk tevreden terug op de start van het seizoen.

Kevin: Ik ben dit seizoen gestart bij Conventus`03 . Onze selectie bestaat uit jonge spelers van onze vereniging . Die moeten wennen aan het spelen op het eerste . We zijn bezig met het ontwikkelen van een speelwijze die bij hen past . Maar er zijn in het ontwikkelen nog vele hobbels die we tegen zullen komen .  De groep is nog wat grillig , missen de ervaring maar dat was bekend en daar werken we aan . Terug kijkend op de start we hebben wedstrijden verloren die we hadden kunnen winnen . Maar je ziet positieve ontwikkelingen en de vereniging staat achter mijn plan van aanpak. Zondag ontvangen we ST Joost een ploeg met het zelfde aantal punten als ons dus zondag middag om 16.15 uur kunnen we zien waar we staan. De weken erna zullen we alle zeilen bij moeten zetten want dan spelen we tegen ploegen uit de top.

En dan de vragen van…

 1. Karakter ?

   

  H:  sociaal , behulpzaam, winnaar en realativerend.

   

  K:  mensen-mens, sociaal , impulsief en ook ik ben een winnaar

   

  Levensmotto ?

   

  H: Het is wat het is.

   

  K: Geniet nooit met mate!

   

  Bewondering voor ?

   

  H : Mijn jongste zoon Dwight , hij heeft ondanks zijn jonge leeftijd al heel wat mee gemaakt, en ik bewondering heb voor hoe hij nu in het leven staat!

   

  K : Voor mijn echtgenote Angelique , moeder van onze 3 kinderen en geloof ook met mij heeft ze heel wat te stellen. Met een brede grijns.

   

  Spijt van ?

   

  H : Nergens van , al mijn keuzes in mijn leven heb ik bewust gemaakt.

   

  K : Dat ik na het behalen van het trainer diploma TC 3 niet gelijk begonnen ben met TC 2.

   

  Angst voor ?

   

  H : ik heb nergens angst voor . natuurlijk wel dat er iemand uit mijn naaste omgeving ontvalt door ziekte.

   

  K : Ik ben niet zo bang , alleen voor als er iemand van mijn naasten iets overkomt. Maar voor mijzelf , het komt zoals het komt !

   

  Hobby`s ?

   

  H : voetballen ,wandelen ,fitnes,hardlopen. 

   

  K : voetballen en naar mijn zoontje kijken bij Fortuna Sittard.

   

  Ambities ?

   

  H : Om het maximale te bereiken met alles wat ik doe in mijn leven.

   

  K : Om me als mens te blijven ontwikkelen , maatschappelijk als ook sportief.

   

  Carnaval of wintersport ?

   

  H : Carnaval ,maar ik moet  zeggen dat word wel steeds minder.

   

  K : Carnaval , wat had je anders verwacht van mij als oud stadsprins van Brunssum.

   

  Slechte eigenschap ?

   

  H : Ik ben ongeduldig.

   

  K : Te impulsief en ook ongeduldig.

   

  Schouwburg , boek of film ?

   

  H : Eigenlijk alle drie , schouwburg , boek vooral autobiografieën en af en toe een film.

   

  K : Film.

   

  Avondje stappen of etentje ?

   

  En daar zijn de broers weer , uniform stappen ! Met stip!

   

  Bier , water of wijntje ?

   

  Ook nu weer allebei , bier en we gooien geen glas om .

   

  Wie zijn je voorbeelden ?

   

  Beiden : geen , wij doen alles op onze eigen manier.

   

  Krijg inspiratie van ?

   

  H : als ik nu zie wat we met Abdissenbosch al in 2 jaar bereikt hebben.

   

  K : van mensen die het maximale uit zichzelf halen.

   

  Wat zou je absoluut nog eens willen doen ?

   

  H : Bij een BVO in de keuken willen kijken en een rondreis door Amerika maken.

   

  K : Ook ik zou wel bij een BVO willen mee lopen om te kijken hoe alles reilt en zeilt .

   

  Ultieme doelstelling ?

   

  H : als mijn kinderen hun plek gevonden hebben en hun doelstellingen hebben gerealiseerd dan ben ik tevreden.

   

  K : In goede gezondheid met ons gezin oud worden , hoogtepunten mee maken en gelukkig zijn.

   

  Tot slot , waar zien we jullie over 10 jaar ?

   

  H : Hopelijk op het voetbalveld samen met mijn broer Kevin.

   

  K : Uiteraard ook op het voetbalveld of in een stadion om mijn zoon Nygel te zien voetballen.


 

Het was een bijzondere ervaring dit gesprek met beide broers Henk en Kevin Stawenga. Het was boeiend om te horen hoe zij elkaar aanvullen . Ze schelen 10 jaar in leeftijd maar af en toe had ik het idee dat ik met een eeneiige tweeling aan tafel zat. Maar het zijn ook mannen die midden in het leven staan . Elkaar moeilijk kunnen missen en daarom ook iedere zondag avond na de wedstrijd en de derde helft elkaar bellen. Maar ook opvallend was dat beide de samenwerking met trainer Mike Zwartjes als heel prettig en leerzaam ervaren hebben. Daarnaast is Kevin onder trainer Michel Broeders twee maal gepromoveerd. En zo waren er vanavond vele anekdotes . De uren zijn voorbij gevlogen met deze twee bijzondere mannen. En laten we afsluiten met  : wij zijn niet alleen broers maar ook beste vrienden.

 

Tekst en interview.
HEIN SMITH