Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

Hij weet verdomd goed dat hij niet altijd vrienden maakt! Een interview met André Halmans!

Hij weet verdomd goed dat hij niet altijd vrienden maakt , dat sommige verenigingen zijn activiteiten als scout , adviseur – agent voor spelers en trainers , niet altijd waarderen. Maar André Halmans is heel duidelijk: men moet niet boos zijn op mij , het zijn de spelers , trainers en verenigingen de mij benaderen en vragen om mijn hulp of bemiddeling.

Een openhartig gesprek met André Halmans , sinds augustus 2015 eigenaar van HFFM , dat staat voor: 

Halmans Fair Play Football Management.
 

Wie is ? 

Ik ben op 9 februari 1978 geboren in Heerlen, de wijk Eikenderveld. En alleenstaand. 

Opleidingen ? 

Na de lagere school ben ik naar de MAVO het St. Janscollege gegaan , Vervolgens MEAO Walram College Sittard en heb een avondopleiding gevolgd MEAO richting BA bij A&S , het huidige Arcus college. 

Beroep ? 

Senior financieel administratief medewerker. Echter in 2011 werd ik getroffen door de ziekte sarcoïdose , een chronische lymfklier aandoening en werd ik in 2012 gedwongen om het arbeidsproces te verlaten. En dankzij aanpassingen kan ik in mijn huidige situatie weer redelijk functioneren. En sinds ik ben afgekeurd ben ik mij intensief met voetballen en dus ook de voetbal wereld gaan bezig houden. 

Wanneer wist je dat je actief wilde worden binnen de voetbalsport ? 

Via Maurice Rayer , bij wie ik een tijdje heb ingewoond , hij was gevraagd om voor een internationaal bureau, AIM sport internationaal in Barcelona , te gaan scouten in de regio Limburg – Nord Rhein Westfalen ( Duitsland ) en Belgisch Limburg . Maar al snel werd duidelijk dat deze regio voor een persoon te groot was en dus werd ik door Maurice Rayer gevraagd of ik een deel van zijn activiteiten wilde overnemen. En zo ben ik erin gerold. 

Waarom wilde je actief worden in de voetbal wereld? 

Voetbal en alles wat ermee te maken heeft , hebben mij altijd geïntegreerd. Actief op niveau voetballen is er nooit van gekomen (hoogste was VV DE LEEUW 2) en daarom leek dit mij een leuke uitdaging. 

Dan begin je namens AIM , je bent totaal onbekend binnen de voetbalwereld , hoe heb je je netwerk opgebouwd ? 

Ik ben begonnen met het bezoeken van heel veel voetbalwedstrijden , om dan na de wedstrijden te wachten op manager of andere verantwoordelijken van de vereniging en mij voor te stellen en hun mijn visite kaartje te geven. Het visitekaartje van AIM Sport Benelux opende wel deuren. Maar helaas niet op het allerhoogste niveau , het was en is moeilijk om tussen de bekende makelaars een plek te veroveren .  Ook een nadeel voor mij was dat ik niet uit de voetbalwereld kwam en dus ook geen ingangen had bij een BVO. Ik heb toen voor mij de bewuste keuze gemaakt om mij te gaan concentreren op de Jupiler League , de beloftes en de amateurs. 

In 2008 ben ik met samenwerking met AIM gestopt omdat ik als zelfstandige aan de slag wilde. Maar er was een probleem, ik had geen licentie. En ben toen als zelfstandige onder de vlag van Hellert Fair Play Football Management gestart. En in augustus 2016 heb ik de activiteiten van Hellert overgenomen en gestart als HFFM wat staat voor Halmans Fair Play Football Management. 

Weet je nog welke transactie je eerste was ? 

Ja dat weet ik nog heel goed, dat was de speler Mike Mampuya van VVV naar Helmond Sport en later de transactie van Mike Mampuya en in samenwerking met Gunther Thiebaut naar Cyprus. En via deze deal zijn ook mijn eerste contacten in de Jupiler league ontstaan. 

Wat kun je ons vertellen over de relaties met de verenigingen , met name bij de amateurs , want er zijn verenigingen die niet weten hoe zij jou functioneren moeten plaatsen . 

Klopt , er zij nog verenigingen die vraagtekens zetten over mijn positie. Die denken dat als ik op een complex kom, dat ik hun betere spelers kom weg halen . Denk je nou werkelijk dat als een vereniging een goede speler heeft en die hogerop zou kunnen spelen , dat deze niet bekend is bij andere verenigingen of collega`s van mij. Goede/betere spelers vallen op en worden gevolgd, door alles en iedereen. Maar als ik op een complex kom dan zijn er verenigingen die mij vragen wat ik kom doen en dan leg ik hun dat eerlijk uit en er zijn verenigingen die helemaal niets vragen en dan gaat mijn aanwezigheid een eigen leven leiden. Dat vind ik jammer.  

Maar op zichzelf niet vreemd , men weet ook dat je niet komt voor een kop koffie . Hoe is je relatie op dit moment met de verenigingen ? 

Ik durf te zeggen overwegend goed , de laatste tijd gaat het steeds beter. Weet je, als er iets speelt neem ik direct contact op met de vereniging of de trainer en deel hen mede dat er belangstelling is voor een van hun spelers en wat mijn rol daarin is. Heel eerlijk en open. En daarna maak ik met hen afspraken en houd de verenigingen , trainers op de hoogte van de gang van zaken. Niets meer en niet minder. 

MAAR HET IS UITEINDELIJK DE SPELER DIE BESLIST EN NIET IK ! 

Nogmaals het zijn de spelers , trainers en verenigingen die mij benaderen. Laat ik een recent voorbeeld geven. Enkele dagen geleden kreeg ik een telefoontje van een vereniging met de mededeling dat hun doelman voor groot aantal maanden niet meer kon voetballen en of ik hen wilde helpen met het zoeken van een oplossing, want de Nederlandse overschrijvingsperiode is gesloten . Natuurlijk ben ik die vereniging gaan helpen, maar we hebben nog maar enkele dagen voordat de overschrijvingsperiode sluit. Dus ben ik op zoek in het buitenland, dat is nog de enigste optie. Ook met deze vragen komen de verenigingen bij mij terecht en waar ik kan, help ik ! 

Maar als er spelers uit het buitenland komen, hangt daar natuurlijk een kostenplaatje aan , zoals reiskosten ? 

Ja lijkt me ook duidelijk en reëel . Maar dat weten de verenigingen ook , als je een speler uit het buitenland gaat halen , is dat de consequentie, daar kan ik niets aan veranderen. Je kunt moeilijk de speler vragen om zijn reiskosten maar zelf te betalen . Maar dan nog , ik bemiddel , de speler en vereniging zullen er zelf uit moeten komen. Maar door mijn jarenlange ervaring ben ik goed op de hoogte van de statuten en reglementen en heb mijn contacten bij de diverse bonden, zodat ik daarmee ook adviezen kan geven aan bestuursleden . 

Blijft toch de achterdocht bij , niet alle ,  verenigingen. 

Nou dat kan ik niet wegnemen . Ik heb mijn eigen officiële organisatie , de verenigingen ontvangen factuur en ik ben eerlijk en open , wat kan ik nog meer doen ?  Als een speler of trainer mij benadert, omdat hij weg wil , wat kan ik dan meer doen dan de vereniging die men wilt verlaten inlichten en hen mededelen dat ik gevraagd ben . Duidelijker kan toch niet . 

Zal ik je eens vertellen hoe het gaat in aanloop naar de overschrijving periode. In de beginfase word ik benaderd door spelers. Hoe dichter de einddatum van 15 juni in zicht, zijn het ook verenigingen die zich bij mij melden en na 15 juni als de overschrijving periode in Nederland gesloten is, zijn het de verenigingen die mij benaderen voor spelers uit het buitenland, want daar kan men tot 31 augustus nog overschrijving krijgen. En nee ik ga geen namen noemen. 

Maar het grootste probleem zijn de eisen van de spelers ! Spelers moeten zich realiseren dat het top amateur voetbal niet over budgetten beschikken die in de richting komen van clubs in het betaalde voetbal. Integendeel, net zoals in het betaald voetbal heeft het amateur voetbal de grootste moeite om hun begroting sluitend te krijgen . Maar de spelers , gelukkig niet allemaal , blijven de hoofdprijs vragen omdat de spelers zich onderling wat wijs maken , teveel naar salarissen in betaald voetbal kijken . Maar er zijn er ook die zelfkennis missen , en een niet serieus prijs kaartje voor zichzelf bepalen. 

Dat is een groot probleem , waar we mee geconfronteerd worden , er is geen lijn.  

Dan is er even een korte onderbreking van ons gesprek , André Halmans , ontvangt diverse berichten via zijn telefoon. Hij is betrokken bij bemiddelen van een spits uit de Jupiler League , en krijgt nu een berichtje binnen van Jack de Gier, trainer van Almere City over deze speler. En zo zijn er nog enkele reacties die bij hem binnen komen uit de Jupiler League. 

Hoe zie jij je toekomst ? 

Ik hoop ooit door te stromen naar een hoger niveau , maar weet hoe moeilijk dit zal worden. Mits mijn gezondheid het toelaat, zou ik ook wel iets willen gaan doen bij een BVO , dat kan/mag op allerlei gebieden of iets met betrekking op mijn oude beroep. Het zou natuurlijk zonde zijn als ik met mijn opgebouwde netwerk, kennis en ervaring op ten duur niets meer zou kunnen doen.
Maar het aller belangrijkste voor mij is , om weer gezond te worden . Dat zou het voor mij gemakkelijker maken om in loondienst te kunnen gaan werken.
 


(André Halmans met Johan Derksen)
 

En dan de vragen van … 

Karakter? 

Dat laat ik liever door anderen beantwoorden die mij goed genoeg kunnen. 

Levensmotto ? 

Alles Kump Good ! 

Bewondering voor ? 

Mensen zonder twee gezichten. 

Spijt van ? 

Te goed van vertrouwen te zijn geweest voor bepaalde mensen. 

Angst voor ? 

Ziekte waardoor ik eventueel niet meer zelfstandig zou kunnen functioneren. 

Hobby`s ? 

Voetbal en internet/socialmedia. 

Ambities ? 

Gezond worden en weer fulltime in de werkmaatschappij terugkeren. 

Carnaval of wintersport ? 

Absoluut geen carnaval . Als het kan ben ik dan weekje weg uit Brabant  / Limburg ergens in Nederland. 

Slechte eigenschap ? 

Te goed van vertrouwen naar derden. 

Schouwburg , boek of film ? 

Film , het laatst gezien : London has Fallen. 

Avondje stappen of etentje ? 

(Lachend) Wat denk je , natuurlijk een etentje. Dat kun je toch zien? 

Bier , water of wijntje ? 

Geen van drie ….  Wel radler 0% , icetea of colaatje. 

Wie zijn je voorbeelden ? 

Mijn vader , ondanks dat ik al 20 jaar geen contact meer met hem heb. 

Wat zou je absoluut nog eens willen doen ? 

Een weerzien met mijn vader ! 

Ultieme doelstelling ? 

Gezond worden ! 

Tot slot waar zien we je over 10 jaar ? 

Ik hoop nog steeds op een tribune bij het voetbal , in een stadion of in ieder geval langs de voetbal ( gras-of kunstgras ) velden.

 

Het was een interessant gesprek met een interessante persoonlijkheid. Iemand die een enorm netwerk heeft maar ook heel goed op de hoogte is van statuten en regelementen en de juiste wegen weet te bewandelen . Met respect een lopende encyclopedie  . Hij is een boeiende verteller met talloze ervaringen en anekdotes. Inmiddels heeft hij zijn activiteiten binnen HFFM uitgebreid met de verkoop van Derby Star ballen ( training en wedstrijd ) en sportkleding. We nemen afscheid van Andrë Halmans , een man die weet dat hij de populariteit prijs nooit zal winnen. Maar dat is bijzaak. 

(Bovenste foto: André Halmans met Laudrup) 

Interview en tekst
Hein Smith