Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

In De Wandelgangen sprak met Marco Janssen (RKHBS): ‘Met z’n allen zijn wij RKHBS!’

Ze zijn er gelukkig nog , de pure voetballiefhebbers en vrijwilligers. De mensen die mede de basis vormen voor het bestaan van een voetbalvereniging. In De Wandelgangen ontmoet vandaag een van deze vrijwilligers en voetballiefhebber: Marco Janssen, hij is sinds kort hoofd jeugdopleiding bij de Heerlense voetbalvereniging RKHBS.

Zijn motto:  PLEZIER  -  ONTWIKKELING  -  RESPECT.

Wie is ?

Ik ben geboren op 8 oktober 1976 in Kerkrade. Nu woon ik samen met mijn echtgenote en onze twee kinderen (zoon Ruben van 10 jaar en dochter Femke van 7 jaar) in Heerlen, de wijk Heerlerbaan. Ja, voetbal speelt een voorname rol binnen ons gezin. Want ook zoon Ruben voetbalt bij RKHBS in het team JO 11-1 , en dochter Femke heeft gevoetbald maar is nu actief met turnen en dansen, maar is het voetbal nog niet vergeten.

Opleidingen ?

De lagere school , de Doorkijk , in Terwinselen , daarna nog even op de lagere school, de Blijde boodschap, in Chevremont, daar is ons gezin naartoe verhuisd toen ik 11 jaar was. Vervolgens naar de LTS in Kerkrade en daarna in combinatie met mijn werk diverse opleidingen gevolgd.

Maatschappelijke loopbaan?

Begonnen bij het bedrijf Roderland b.v. in Kerkrade dat later overgenomen werd door Imtech. Na in reorganisatie binnen het bedrijf heb ik in goed overleg zoals ze dit noemen afscheid genomen . En momenteel ben ik werkzaam binnen de technische dienst van het klinikum Aken , en dat bevalt prima.

Gevoetbald bij ?

Ik was 6 jaar toen ik begon met voetballen bij RKTSV , daar heb ik gespeeld tot 1997 , ik was 20 jaar en zocht een nieuwe uitdaging en die vond en kreeg ik bij RKHBS, waar ik direct in het eerste team speelde. Maar op 1 april 2001 , het is geen grap , kwam er een abrupt einde aan mijn actieve voetbal loopbaan op 24 jarige leeftijd. Tijdens een vriendschappelijke wedstrijd bij vv Chevremont scheurde ik mijn kruisband in de rechterknie. En dat betekende einde actieve voetbal loopbaan, ook omdat mijn werkgever hierin een duidelijke mening had. Het ironische aan dit verhaal is dat ik deze wedstrijd eigenlijk niet mee zou doen omdat ik een week eerder in de competitie een rode kaart had gehad. Dus op relatief jonge leeftijd kwam er een einde aan mijn passie actief voetballen. Toch wilde ik absoluut bij het voetballen betrokken blijven, ik had de A jeugd van RKHBS al eens getraind en het trainerschap was wel iets wat ik ooit ambieerde, mocht ik zelf stoppen met voetballen.

Je trainer diploma`s ?

En omdat trainer worden voor mij de nieuwe uitdaging was, ben ik meteen eind 2001 gestart met de opleiding TC 3 en heb ik stage gelopen bij Jannie Maas, die trainer was bij RKHBS. TC 2 heb ik behaald op het CIOS tijdens mijn sabbatical jaar.

Bij welke verenigingen ben je trainer geweest?

Na het behalen van trainers diploma TC 3 , ik was toen 27 jaar , wilde ik ook graag aan de slag als trainer. De voetbal vereniging RKVV Vijlen werd mijn eerste vereniging. Al tijdens het eerste gesprek voelde ik er een goede klik en dat was wederzijds. RKVV Vijlen speelde in de 5E klas en ik had een doel om met RKVV Vijlen te promoveren en dat had ik ook uitgesproken. En dat is ons ook gelukt, we promoveerden in mijn 2de jaar ongeslagen naar de 4E klas. Na 3 seizoenen merkte ik dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging. Ik verliet de voetbalvereniging RKVV Vijlen met een goed gevoel , een mooie en warme vereniging.

Ik besloot om eerst het trainers diploma TC 2 te gaan voordat ik een nieuwe club zou gaan trainen en heb op het CIOS het diploma TC 2 gehaald.

Al tijdens mijn opleiding op het CIOS werd ik benaderd door weer een vereniging uit het Heuvelland , FC Gulpen. Dat werd mijn tweede vereniging als trainer. Toen ik er begon was de vereniging gedegradeerd naar de 5E klas. Het lukte ons om direct te promoveren met een kampioenschap naar de 4E klas een mooie prestatie van de vereniging. Maar mijn 2E seizoen verliep heel anders als ik verwacht had . Ik ben een trainer met  veel energie , tijd en passie en dat verwacht ik ook van de selectie. Ik ben van mening dat als je iets wilt bereiken dat je er dan ook met z`n allen voor de volle 100%  voor moet gaan. Maar op de een of andere manier proefde ik dat niet meer bij de groep die bij de beslissing om nog een jaar door te gaan mij juist overtuigd hadden, Na overleg met bestuur ben ik na 4 maanden in de nieuwe competitie gestopt.

Maar niet lang er na kreeg ik een uitnodiging van de voorzitter van RVU om te komen praten over mogelijke samenwerking bij RVU dat in de 2E klas speelde. En dat werd mijn nieuwe uitdaging 2010 -2011.

Toen sloeg het noodlot toe , ik kreeg hart klachten en na veel onderzoeken en advies van de cardiologen heb ik in overleg met bestuur van RVU besloten om per direct mijn functie neer te leggen. Dat was een moeilijke keuze , het was een geweldige vereniging, ik voelde mij er thuis , maar de gezondheids omstandigheden noopten mij ertoe te stoppen dat was in december 2010.

Bijna een jaar later nam RKTSV met mij contact op of ik de taken wilde overnemen van de ontslagen trainer. Omdat er nog geen verklaarbare oorzaak was gevonden heb ik in goed overleg met het thuisfront besloten deze uitdaging aan te gaan, maar kon het tij niet keren en toen is RKTSV gedegradeerd.

Daarna heb ik gekozen voor mijn maatschappelijke carrière , er was een grote reorganisatie binnen het bedrijf Imtech en ik heb bedrijf verlaten en ben nu dus werkzaam binnen de technische dienst van het klinikum Aken. Omdat ik maandelijks een week wachtdienst draai is dit helaas niet te combineren met een nieuwe uitdaging als hoofdtrainer.

En dan nu hoofd jeugdopleidingen , was je al langer actief bij RKHBS?

Voetbal was en is voor mij een passie. En ik wilde in de voetbal wereld actief blijven. Bij RKHBS de club waar ik als laatst zelf actief was en in mijn wijk Heerlerbaan leek mij een logische keuze, inmiddels heb ik diverse functies bij de vereniging gehad , ik heb in het bestuur gezeten , deed de PR , was bezig met het binnen halen van sponsoren kortom waar ik bij kon helpen dat heb ik gedaan. En met heel veel plezier . Maar op 29 september 2013 , ik had die ochtend het 2E team nog gecoacht omdat de trainer afwezig was en ook nog mee gespeeld i.v.m. te weinig spelers. Na de wedstrijd voelde ik mij niet in orde , ik zat met het team in de kantine, ik ben toen direct naar huis gegaan daar de ambulance gebeld die mij direct naar het ziekenhuis in Maastricht brachten en uit onderzoeken bleek dat ik een hartinfarct had. Toen volgde er een moeilijke tijd. Na de revalidatie heb ik de draad bij RKHBS weer opgepakt. Op een gegeven moment kwam bij mij het besef dat mijn ambities toch op het veld lagen. Ik kon ook hoofdtrainer worden , maar gezien mijn gezondheid en mijn werk heb ik die keuze niet meer overwogen. Hoofdtrainer is een veel omvattende en prestatie gerichte functie , vandaar mijn keuze om deze uitdaging ook i.c.m. mijn werk niet meer te gaan doen.  Twee seizoenen geleden ben ik , zoals aangegeven , uit bestuur gegaan waar ik 3 jaar actief lid van ben geweest.

Ik ben toen het team van mijn zoontje Ruben , het E , gaan trainen om zo mijn ambitie en passie op het veld over te brengen als trainer bij de jeugd.  En het is ontzettend leuk om die jonge gasten te trainen. Ondanks dat sloeg wederom het noodlot toe en kreeg ik een 2E hartaanval. En dat op de dag in 2016 voordat ik 40 jaar werd, maar twee weken later stond ik weer op het veld. Nu mijn tweede seizoen train ik , samen met Raymond Pulcini , het team van JO 11-1. We hebben een ontzettend leuk team waarin wij vier eerste jaars spelertjes hebben. Het is genieten met z`n allen als je vooruitgang ziet in hun ontwikkeling als individu, maar ook als team.

Dan toch weer de vraag hoe werd je hoofd jeugdopleidingen ?

Met de toenmalige jeugdcoördinator,  Kevin Ritzen, is in goed overleg besloten de samenwerking te beëindigen en men moest op zoek naar een vervanger. Men is toen bij mij terecht gekomen en na diverse gesprekken heb ik besloten om deze functie te gaan invullen. Ja ik verheug mij erop.

Ga je veel veranderen ?

Er lag een jeugdplan , dat heb ik naar mijn visie herschreven, het wordt geen heel andere koers maar wel wat concreter en specifieker. Het is mijn bedoeling om samen met 3 coödinators een team te gaan vormen. Een van deze drie is een dame die ook al jaren actief is binnen de vereniging RKHBS en ook bij de jeugd , Danielle Vorage zij heeft toegezegd en daar ben ik blij mee. Met de 2 anderen ben ik in gesprek om te bekijken of ze zich kunnen vinden in hun nieuwe rol waarin allerlei logistieke , administratieve en organisatorische voetbal ondersteunende taken in onderbouw en bovenbouw van de jeugd hun belangrijkste taak gaat worden.

En hoe zie je jouw functie ?

Zoals gezegd ga ik de lijnen uitzetten , en mijn hoofdtaak is toch wel het voetbal technisch beleid , dat wordt mijn focus. Ik wil mijn passie , gedrevenheid en kennis over brengen op de trainers van onze jeugdteams. Door het opleiden en begeleiden van trainers en teamleiders zorgt ik in deze functie indirect voor een verbeterde ontwikkeling van onze spelers, waarin ‘’Plezier, Ontwikkeling en Respect’’ de boventoon zal voeren.

Ik ben naast mijn taak als trainer van RKHBS JO11-1 meteen gestart om ervoor zorg te dragen dat het nieuwe voetbalseizoen 2018-2019 zo optimaal mogelijk kan starten. Het wordt een arbeid intensieve opgave en ik besef heel goed dat ik daar nu even veel tijd en energie in moet gaan steken.

Wat is de toekomst visie ?

Het opgestelde voetbal technisch jeugdplan heeft als doel dat in de komende  5 jaren eigen jeugdleden te laten doorstromen naar onze senioren. Dat is het beleidsplan even als het verbeteren van de structuur bij onze jeugd afdeling.

Daarnaast zal ik ook regelmatig overleg hebben met de technische mensen van de senioren , zoals onder andere de hoofdtrainer. Want in het plan om jeugd te laten doorstromen naar de senioren daar hoort zeker onderling overleg bij.

Dan volgt er een stukje masterclass over de plannen en doelen die Marco Janssen gezamenlijk met de mensen van RKHBS wil gaan realiseren. Indrukwekkend en onderbouwd. Hij is overtuigd dat als iedereen mee wilt doen dat dit plan gaat slagen.

Wat betekent RKHBS voor je ?

Wij wonen met ons gezin op de Heerlerbaan, een mooie en hechte gemeenschap , onze vereniging , RKHBS , maakt deel uit van deze gemeenschap en wat ik graag zou willen is dat er nog meer betrokkenheid vanuit onze gemeenschap naar onze club komt en dat niet alleen: ook een gehele betrokkenheid in onze wijk Heerlerbaan. Ik denk dat wij daarin ook stappen kunnen maken !

Want met z`n allen zijn wij RKHBS!

Je vader en moeder zijn jaren lang actief geweest in het voetbal wereldje als vrijwilliger , zijn zij een voorbeeld voor je ?

Dat zeker en niet alleen het voorbeeld in het voetbal wereldje maar ook daar buiten. Mijn moeder is helaas te vroeg overleden en mijn vader heeft ook de nodige gezondheidsklachten. Maar die twee mensen waren en zijn voor mij een voorbeeld door dat zij hun vrijwilligers werkzaamheden altijd goed hebben uitgevoerd hebben en zij waren ook plichtsgetrouw. Ja ik heb de genen van mijn vader op voetbalgebied en het overige heb ik van mijn moeder. En daar ben ik trots op.

Tot slot waar zien we je over 5 jaar ?

In goede gezondheid hoop ik nog steeds bij RKHBS en nog steeds bezig te zijn met het realiseren van ons jeugdplan. Zou mooi passen ,binnen de gestelde termijn.

We hebben vandaag kennis gemaakt met een ambitieuze man , die bevlogen en enthousiast aan zijn nieuwe uitdaging is begonnen . Iemand met een duidelijke eigen visie , maar ook een realist. Iemand die naast de voetbalvereniging RKHBS ook sociaal betrokken is bij het wel en wee in de wijk Heerlerbaan. Maar ook iemand die beseft dat op nummer een in zijn leven zijn gezin staat , daarnaast zijn maatschappelijke loopbaan en dan de belangrijkste bijzaak in het leven , voetbal!

Wij nemen afscheid van Marco Janssen en wensen hem succes met alles wat hij nog gaat doen en we blijven hem volgen.

Tekst en interview
HEIN SMITH