Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

In gesprek met Ruud Jamar (OVCS)

Voetballiefhebber pur sang, hondstrouw aan zijn club OVCS waar hij diverse (bestuurs)functies heeft bekleed. In zijn jongere voetbaljaren stond hij te boek stond als een technisch begaafd en razendsnelle speler. Dat kan gezegd worden van Ruud Jamar, die momenteel bij ‘zijn’ OVCS lid is van de bijna twee jaar geleden opgerichte Technische Commissie.

 

Om maar meteen het eerste puntje op de i te zetten: de zin over zijn kwaliteiten als voetballer is in de verleden tijd geschreven, maar wie Ruud onlangs op het veld van OVCS heeft zien voetballen tijdens het 35+ toernooi, zag dat de steekballetjes en de versnellingen met de bal aan de voet nog steeds zijn handelsmerk zijn.

PERSONALIA

Leeftijd:
52 jaar

Burgerlijke staat:
Gehuwd met Mary, twee kinderen, dochter leeftijd 14 en een zoon leeftijd 11 jaar

Wat doe je voor werk?
Manager Financien Wessem Port Services Group BV

Voetbalt bij
Veteranen OVCS

Op welke positie?
Mid half

Hoe lang ben je al  lid van OVCS?
Volgens mij in 1978 aangemeld bij OVCS, twee jaar weg geweest dus in totaal zo’n 38 jaar lid.

Heb je ooit een uitstapje naar een andere club gemaakt? Zo ja, bij welke club en wanneer?
Twee jaar naar Obbicht , speelde toen 2e  klasse, seizoen 1989/ 1990 en 1990/1991

Je bent nu lid van de Technische Commissie? Uit hoeveel mensen bestaat die en wat doen jullie precies?
Deze commissie, bestaande uit 4 personen, en is in het leven geroepen omdat er meerdere bestuurders bij OVCS actief zijn die minder  affiniteit hebben met voetbal. Deze commissie is dan ook bedoeld om het bestuur te adviseren op gebied van voetbaltechnische zaken zoals bijvoorbeeld de aanstelling of het verlengen van het contract van de hoofdtrainer. Verder voert de commissie evaluatiegesprekken met alle seniorenleiders en proberen we hen zoveel mogelijk te ondersteunen in de uitvoering van hun functie. Verder begeleiden we A-spelers in hun overgang naar de senioren. Dat doen we overleg met de hoofdtrainer. Afgelopen jaar is er een voetbaltechnisch beleidsplan opgesteld.

Voordat je toetrad tot de technische staf ben je vijf jaar voorzitter geweest van OVCS. Kun je iets over deze periode vertellen? Waar kijk je met veel plezier op terug?
Het voorzitterschap heb ik met veel plezier en vol trots mogen uitoefenen. Een vereniging is, om maar een cliché te noemen, erg afhankelijk van de vrijwilligers en gelukkig waren die er in mijn periode voldoende. Zonder deze mensen kan een vereniging niet functioneren. Veel mensen/leden vinden het vanzelfsprekend dat allemaal zaken om hun worden geregeld maar dat is niet zo. Ik heb dan ook veel bewondering voor het werk dat deze vrijwilligers allemaal verzetten.  Je merkt wel dat het steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te vinden met alle mogelijke gevolgen van dien. Het grootste plezier was en is voor mij om er met zijn allen iets van te maken.

Op welke manieren heb je je nog meer ingezet voor de club?
Eigenlijk vanaf de senioren met veel plezier van alles voor de vereniging gedaan zoals organiseren van de jaarlijkse rommelmarkt (destijds), lid en later voorzitter geweest van de  activiteitencommissie en daarna voorzitter geweest van de sponsorcommissie. Enig moment bestuurslid geworden voor een aantal jaren om vervolgens voorzitter te worden.

Je hebt in het verleden in het eerste elftal gespeeld. In welke periode was dat?
Vast in het eerste elftal ben ik gaan spelen vanaf 1984 tot 2007. Leuk om te vermelden dat ik op mijn 44ste nog een drietal wedstrijden promotie/degradatiewedstrijden naar de 3e klasse heb mogen spelen in het eerste elftal in de positie van laatste man.

Je maakt de spelers van het huidige eerste van dichtbij mee. Merk je verschillen tussen dit team en jouw elftal van destijds?
Bepaalde zaken kun je niet vergelijken, tijden veranderen en daar moet je in meegaan. In ieder geval was het kantinebezoek en bierafname na een training of wedstrijd van een andere intensiteit dan nu het geval is. Het bezoek aan de kantine was voor ons vroeger een soort van uitje, nu is die behoefte er bijna niet meer en zie je met name na een training niemand meer in de kantine. De voetbalbeleving tijdens de wedstrijd is volgens mij niet zo anders dan vroeger.

Hoe typeer je de club OVCS?
Een prettige en fijne vereniging waar je je snel thuis voelt.

Ben je tevreden over het verloop van het huidige seizoen of had er misschien meer in moeten zitten?
Na een goede start en lange tijd op de tweede plek te hebben gestaan, zijn de resultaten de laatste weken minder door o.a. blessures en schorsingen. Plaats bij de eerste 5 is goed mogelijk en een prima prestatie.

Wat zijn de ambities van de club?
Op termijn een stabiele derdeklasser met voetballers uit de eigen jeugd.

‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’. Hoe is dat perspectief bij OVCS?
De komende jaren verwachten we dat heel wat jeugdspelers zullen doorgroeien naar de selectie van 1 en 2. dus dat betekent een goed perspectief.. De jeugd is bij OVCS per definitie erg goed vertegenwoordigd met meerdere teams in alle leeftijdscategorieën, belangrijk voor de continuïteit.

 

Enkele voetbalvragen

Wie is jouw favoriete voetballer aller tijden?
Johan Cruijff

Van welke Nederlandse club ben je fan?
Ik ben fan van goed voetbal en niet van een vereniging en goed voetbal zie je dit jaar met name terug bij AZ

Van welke buitenlandse club?
Hetzelfde verhaal, ik kan genieten van Manchester City of Liverpool. Lange tijd graag gekeken naar Barcelona, maar dat vind ik in de tijd minder aantrekkelijk geworden.

Wat vind je van het huidige niveau van het Nederlandse profvoetbal?
Ondanks de benaming van Mickey Mouse competitie is het hier wel spannend in de competitie i.t.t. vele andere landen. Niveau is minder omdat iedere speler die een beetje niveau heeft wordt weggekocht door buitenlandse verenigingen.

Wat vind je ervan dat Fortuna Sittard het dit seizoen zo goed doet? Ga je weleens kijken?  Vroeger was ik vaste supporter van Fortuna Sittard en ging zoiets alle wedstrijden kijken, zelfs geregeld uitwedstrijden. Nu ga ik nog maar zeer sporadisch kijken. Afgelopen weken ben ik wel een aantal keren gaan kijken en ik vind het super dat het zo goed gaat en dat de vereniging weer leeft in het Sittardse en omgeving. Naar ik hoop  leidt dat tot een promotie. Als ze in de eredivisie gaan spelen zal ik zeker vaker gaan kijken.

 

Tot slot enkele persoonlijke vragen

Hobby’s?  
Zelf voetballen, voetbal kijken met het gezin wat ondernemen, vakanties, lekker eten, terrasje.

Carnaval of wintersport?
Carnaval, zit in de carnavalsvereniging CV de Marmotte

Bier of wijn?
Bier

Een goed boek of film?
Film

Een avondje stappen of uit eten?
Vroeger zeker stappen nu eerder uit eten.

Favoriete vakantieland?
Italië en Spanje

Als ik niet voor voetbal had gekozen, maar voor een andere sport, dan zou dat judo en iets van fitness  zijn geweest.

Door: Helmi van Nuil