Download onze app..

..voor de beste ervaring op een mobiel apparaat.

Download voor iOS

Download voor Android

INTERVIEW | Dave Velraeds: "voetbal is voor mij een droom die uitkomt"

BEROEPSMATIG ALLEEN MAAR BEZIG ZIJN MET MIJN GROOTSTE PASSIE:  VOETBAL IS VOOR MIJ EEN DROOM DIE UITKOMT.

ONZE GAST GAAT PER 1 NOVEMBER 2018 EEN NIEUWE UITDAGING AAN ALS FYSIEK TRAINER / FYSIOTHERAPEUT BIJ DE JEUGDOPLEIDING VAN PSV EINDHOVEN.

DAVE VELRAEDS

 

1. Wie is ?

Ik ben op 19 november 1991 geboren in Brunssum. Ons gezin bestaat uit , mijn ouders Tilly en Menne en mijn broer Roy.

Op dit moment woon ik met mijn vriendin Lotte,  waarmee ik bijna 7 jaar samen ben, in het centrum van Maastricht en dat bevalt erg goed. Nee , ik ben geen “pier “ lachend. Lotte is 24 jaar en ook fysiotherapeut.

2. Opleidingen ?

Lagere school, Rumpenerhof in Brunssum  waarna ik mijn middelbareschool tijd op het Romboutscollege in Brunssum heb doorgebracht. Ik speelde in die tijd bij Fortuna Sittard, een drukke maar mooie periode. Naar school , dan vlug naar huis , hapje eten en dan stond het busje van Fortuna voor de deur. Na de training moest er dan nog wel eens huiswerk gemaakt worden.

Na het Romboutscollege heb ik gekozen voor  het CIOS in Sittard. De studie richting waar ik voor gekozen had, heb ik doordat ik mijn kruisband afscheurde , moeten stoppen. Om uiteindelijk toch het noodzakelijke MBO diploma te halen (aangezien ik Fysiotherapie wilde gaan studeren) heb ik een 1-jarige opleiding tot dokters assistent gekozen , ik was de enige mannelijke student tussen allemaal dames van rond de 40-45 jaar. Was wel leuk, met een brede lach.

Met dit diploma werd ik toegelaten op de Zuyd Hogeschool, Universety of Applied Sciences. Daar ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut. Daarnaast heb ik nog diverse andere cursussen gevolgd om mij nog meer te specialiseren binnen de fysiotherapie. 

3. Maatschappelijke carrière?

Na mijn afstuderen kon ik direct aan de slag bij Fysiostofberg. Randy Stofberg bood mij de kans in de praktijk en bij  de jeugdopleiding van Roda JC, werkzaam te zijn als fysiotherapeut. Voor dat vertrouwen ben ik hem zeer dankbaar. 

4. Hoe kijk je terug op deze periode?

Het was voor mij een leerzame periode, waarin ik zowel bij Roda JC als Fysiostofberg met enorm veel plezier gewerkt heb en mijzelf heb kunnen ontwikkelen binnen het vak fysiotherapie.  Fysiostofberg is een groot bedrijf met vrijwel alle specialiteiten in huis, waarbij het kundige maar hecht collectief aan behandeld therapeuten typerend is voor deze praktijk. Ik weet zeker dat ik deze toppraktijk en mijn fijne collega`s ga missen. Met pijn in mijn hart!

5. Begonnen met voetballen bij en vervolgens?

Mijn vader is zijn hele leven al actief bij SV Langeberg, hij heeft heel lang op het 1e elftal gespeeld en ook nu voetbalt hij nog steeds. Als kleine jongen ging ik, de bal onder mijn arm , met mijn vader mee naar het voetballen. Ik liep dan constant met de bal te spelen maar had nog geen zin om in een team te spelen.

              Oud hoofdtrainer John Wolters is het gelukt om mij in een jeugdteam te krijgen en weet je        

              hoe ?  Ik kreeg een kleine speelgoed auto van hem cadeau waarmee hij mij wist te overtuigen! 

 Ik was 6 jaar toen ik bij Fortuna Sittard in het jeugdplan werd op genomen, dit hield in dat ik bij Fortuna Sittard trainde en bij de jeugd van Langeberg de wedstrijden bleef spelen. Later ging ik definitief naar Fortuna Sittard . Ik heb nog steeds warme gevoelens bij Langeberg waar ik hechte vriendschappen sinds kleins af aan heb opgebouwd. Bij Fortuna Sittard zat ik in een team met onder andere Danny Hoessen , die nu in  Amerika voetbalt, Tom Wellens en Mitch van der Gard. Een zeer talentvolle groep volgens toenmalig hoofd jeugdopleidingen Fred van Barneveld. Uiteindelijk hebben we het allemaal niet heel erg ver geschopt haha. Feit is echter dat ik er fantastische jaren heb gehad!

Er volgen fantastisch leuke anekdotes. Maar toch, ik was 14 jaar , toen het plezier in het voetballen minder werd. Ik had het druk met school en ik besloot om te stoppen bij Fortuna Sittard . Ik kreeg een heel mooi afscheid en men gaf aan dat de deur voor mij altijd open zou staan. Een bijzonder afscheid!

Ik heb nu nog van die momenten dat ik denk wat ik bereikt zou kunnen hebben als voetballer als ik gebleven zou zijn. Aan de andere kant kijk ik vol trots terug op mijn huidige carrière , zowel maatschappelijk als sportief.

Na mijn periode bij Fortuna Sittard ben ik terug gegaan naar mijn vrienden bij sv Langeberg. Er viel een last van mijn schouders ik kon weer doen wat ik leuk vond.

IK HEB BIJ SV LANGEBERG MIJN JEUGD BEWUST BELEEFD !

Uiteindelijk heb ik 2 volle seizoenen op het 1e elftal van Langeberg gespeeld, met een onderbreking van een jaar waarbij ik mijn kruisband scheurde en een lange periode van hertstel volgde. Uiteindelijk werd ik benaderd door Groene Ster en koos ik ervoor om deze uitdaging aan te gaan. Een stap die uiteindelijk goed is uitgepakt en waarvan ik tot op de dag van vandaag blij mee ben. In mijn eerste periode voor Groene Ster speelde ik er 3 jaar (in mijn eerste seizoen scheurde ik wederom mijn kruisband af van mijn andere knie). Tussentijds heb ik een uitstapje gemaakt van 1 seizoen naar BSV Limburgia omdat ik stage ging lopen als fysiotherapeut en mij wilde focussen op mijn studie. Uiteindelijk ook een fantastisch jaar gekend, voetballend met mijn goede vrienden Jeffrey Geurts en Olaf Mazier bij een mooie club en een geweldige trainer in de naam van Michel Haan. Na dit seizoen, en het afronden van mijn studie, ben ik terug gekeerd naar Groene Ster waar ik nu alweer voor het 3e seizoen speel. Dit jaar hebben we wel het beste team waar ik ooit in heb gespeeld, ja. 

 

6. Aan welke vereniging (en ) bewaar jij de beste herinneringen ?

Bij elke vereniging waar ik gepeeld heb bewaar ik goede herinneringen en heb ik veel plezier gehad. Bij Groene Ster speel ik nu wel al een behoorlijke tijd met veel plezier. Het is langzamerhand wel mijn club geworden.

7. Welke trainers hen jij allemaal mee gemaakt ?

Onder Rene Kupper heb ik mijn debuut gemaakt op het 1e van Langeberg. Math Schaepkens kwam een seizoen later. Een zeer kundige trainer die in mijn ogen te goed was voor het niveau waarop wij op dat moment acteerde. Bovendien gaf hij mij als jonge speler alle vertrouwen. De volgende trainer bij Langeberg was Nico Perez. Een fijn mens die mij volledig heeft gesteund rondom mijn knie blessure en de stap naar Groene Ster. 

Bij Groene Ster kwam ik Ed Hendriks tegen. Een kundige trainer die ALLES van de tegenstander wist. Hij gaf mij  als jonge speler, komend van een 3e klasser ,een basis plaats. Vervolgens , de veel te vroeg overleden , Harrie Thoma met hem had ik een hele goede klik. Daarna Remo Gielkens, een zeer tactisch sterke trainer waarin je merkt dat hij zelf voetballer is geweest van een uitzonderlijk kaliber. Voor het 2e seizoen op rij is Maurice Verbunt onze trainer, een gedreven trainer met de ultieme wil om te winnen. Hij kan de groep motiveren en gaat altijd uit van het collectief, hetgeen mij ook aanspreekt. Mijn favoriete assistent trainer is overigens Diego Jongen, los van zijn enorme bijdrage voor het team, is het een geweldig mens. Diego is net als Maikel van Kesteren (mijn aanvoerder) en velen andere, enorm betrokken geweest bij mijn knieblessures. Bijzonder is dat!

Bij BSV/Limburgia zoals gezegd Michel Haan, een fantastisch mens waarmee ik nog steeds regelmatig contact heb. Mede Dankzij hem een geweldig jaar gehad bij BSV. 

8. Wie van deze trainers heeft indruk op je gemaakt ?

Zoals iedereen heb je bepaalde trainers waarmee je een speciale band hebt. Desalniettemin heb ik nog nooit problemen gehad met een trainer en kan ik ze allemaal om de een of andere reden waarderen. Ik spreek ze allemaal nog regelmatig langs of op de velden. 

9. Zelf nooit trainer willen worden ?

Ja , maar nu voetbal ik nog . Ik was al op CIOS begonnen met de opleiding maar toen scheurde ik mijn kruisband. Wie weet in de toekomst . 

 

10. Grote tegenslag in je voetbal was toen je de kruisbanden scheurde hoe kijk je op deze periode terug ? 

Mijn 2e seizoen op het eerste team van Langeberg scheurde ik mijn kruisband van mijn linkerknie. Ik heb toen 1 jaar gerevalideerd.  Uiteindelijk mijzelf terug geknokt naar mijn ouder niveau en een stap naar Groene Ster afgedwongen.

1e jaar Groene Ster sloeg het noodlot wederom toe. Ik scheurde mijn kruisband, nu van mijn rechterknie. Dit betekende weer een jaar revalideren. 

Ik moet zeggen dat ik er sterker ben uitgekomen en dat het mij gevormd heeft tot de persoon die ik ben. Bovendien kreeg ik in deze periode van revalideren bij de fysiotherapeut steeds meer de bevestiging dat ik zelf ook dit beroep wilde gaan uitoefenen. 

 

De wedstrijd tegen Heerenveen is dan ook het hoogtepunt uit mijn voetbalcarrière , tot nu toe . Waarom ? Na mijn twee zware kruisband blessures voelt het spelen van deze wedstrijd voor mij als de ultieme revanche!

 

 

11. Heb je vrienden gemaakt in de voetballerij?

Ja, beslist! Los van het feit dat mijn oude schoolvrienden ook vrijwel allemaal actief zijn binnen het (amateur)voetbal, heb ik er dankzij de voetballerij ook een aantal bij ‘gekregen’.  Een van die vrienden uit de voetballerij is Dylan Zwartjes waarmee ik nu bij Groene Ster speel. Hij studeert nu ook fysiotherapie en dat vind ik klasse! Wellicht mag hij ooit stage bij me komen lopen haha. Maar ik mag ook zeker niet mijn andere maten van Groene Ster vergeten, want dat zijn na bijna 6 jaar toch ook echt vrienden geworden. Zo is het jammer dat Roel Schirra ons verlaten heeft voor een mooie maatschappelijke carrière in Utrecht. Jaarlijks gaan we ook met een vaste vriendengroep naar Engeland voor Boxing Day. Zico Bock, eveneens een goede vriend, is reisleider en maakt er altijd weer een bijzonder tripje van met fantastische voetbalwedstrijden. 

 

12. Dan naar je nieuwe uitdaging :  hoe ben je bij PSV Eindhoven terecht gekomen , zelf gesolliciteerd of ?

Een aantal weken geleden werd ik benaderd door PSV , zij nodigden mij uit voor een gesprek omdat zij mij als een geschikte kandidaat zagen voor de vacature die ontstaan was binnen de jeugdopleiding. Ik heb uiteindelijk gesprekken gevoerd met de medische staf, hoofd jeugdopleiding en coach van O19 (Ruud van Nistelrooij). Uiteindelijk is alles rond gekomen en mag ik vanaf 1november 2018 in dienst treden bij PSV.

 

 

13. Kun je omschrijving geven van de nieuwe functie bij PSV.

Ik ga samenwerken met de technische en medische staf van PSV O19. Als fysiek trainer ben ik verantwoordelijk voor de kracht, fysieke, conditionele training en veel meer. Daarnaast zal ik ook als fysiotherapeut voor de gehele jeugd actief zijn. Ik verheug me heel erg op deze uitdaging. Het voelt als een droom die uit komt, om te mogen werken binnen een BVO met de reputatie van een club als PSV. 

Ja , wij blijven in Maastricht wonen het is maar uurtje met de trein, Dan kan ik in de trein ook nog van alles doen. Ja pracht uitdaging !!!!!!!!

 

 

Dan de vragen van …………………………………………..    

 

 

1. Karakter?

Doorzetter , sociaal , en in de kern eerlijk en een winnaar.

2. Levensmotto ?

Na enig nadenken , nee op moment heb ik nog geen, maar misschien dat het nog komt.

3. Bewondering voor ?

Absoluut mijn ouders en als persoon mijn broer Roy.

4. Spijt van ?

Heel duidelijk , tot op dit moment nergens.

5. Angst voor ?

Los van dat er iets met mijn naasten gebeurd heb ik angst voor grote honden.

6. Hobby`s?

Naast voetbal , is reizen echt een grote hobby . Ik zou erg graag met mijn vriendin ooit een wereldreis willen maken. Maar we moeten rekening houden met ons werk. En stedentrips , vinden we ook leuk, Favoriet ? Barcelona daar heeft mijn vriendin Lotte gestudeerd. Dus heb ik ook gelijk een goede gids.

7. Ambitie ?

Werk gerelateerd , ooit werkzaam zijn bij 1e team van PSV.

Als voetballer , plezier en gezondheid en belangrijk zijn voor Groene Ster.

8. Wintersport of carnaval ?

Wintersport , maar ik ga niet op planken staan. Na mijn beide kruisband blessures is dat risico veel te groot . Ik wil toch nog een tijdje blijven voetballen. We hebben een hekel aan carnaval en dus is het standaard voor ons om met carnaval een stedentrip te boeken.

9. Slechte eigenschap?

Te perfectionistisch , ik verwacht soms te veel van mij zelf. Mijn ouders zeiden vroeger weleens , soms is een 6 ook goed hoeft niet altijd een 8 te zijn!

10. Schouwburg bezoek ,boek of film .

Met mijn broer Roy naar schouwburg , vaak cabaretiers ,we houden wel van soortgelijke humor.

En met Lotte naar de bioscoop of film op de bank. 

Boeken alleen voor studie of werk.

11. Avondje stappen of etentje?

Beide! Etentje en of stappen met Lotte. Ook ga ik regelmatig  stappen met vrienden , ik ben liefhebber van Nederlandse hiphop of R&B. Dus dat soort feestjes vind ik wel leuk. 

12. Bier , water of wijntje ?

Ik drink geen alcohol dus watertje of cola.

13. Wie zijn je voorbeelden ?

Zoals eerder aangegeven mijn vader en moeder. Zij hebben alles over voor mijn broer en mij, ze zijn de beste! Mijn vader is bovendien ook op voetbalgebied een voorbeeld. Het is leuk dat we beide in voetbal onze grootste passie zien. Als persoon is mijn broer Roy een voorbeeld. Ik kan veel van hem leren. 

14. Krijg inspiratie van ?

Ik kan niet iets specifieks noemen waar ik inspiratie van krijg.

15. Wat zou absoluut nog eens willen doen ?

Met Lotte een wereldreis maken.

16. Ultieme doelstelling?

Een goed resultaat behalen in de beker wedstrijd tegen Heerenveen 31 oktober. De mooiste wedstrijd uit mijn carrière tot zover. Ik kijk er reikhalzend naar uit. Als amateurvoetballer krijg je niet zo vaak de kans om tegen zulke tegenstanders te spelen in een officiële wedstrijd. Na mijn forse blessureleed in het verleden is dit wel iets waar ik van kan genieten. Het feit dat ik ondanks die blessures dadelijk toch zo’n wedstrijd mag spelen op dit niveau, maakt mij trots. Ik ga alles geven, maar zeker ook genieten. 

17. Tot slot waar zien we je over 10 jaar ?

Dat is lastig te voorspellen. Ik hoop actief te zijn bij het 1e team van PSV. Dat zal als gevolg hebben dat actief voetballen op een lager pitje komt te staan. Ik zal echter nooit stoppen met voetballen voor mijn 50e. Daarvoor houd ik veel te veel van het spelletje. Waar ik dan woon is natuurlijk ook moeilijk te bepalen. Ik ga graag uitdagingen aan met als gevolg ook verandering in mijn leven. Daar loop ik niet voor weg. 

             

 

We hebben kennis gemaakt met jongeman die heel goed weet wat hij wil . Zij doelstelling ook wil en zal halen . Ook een doorzetter , kijk naar twee maal blessure en revalidatie kruisbanden, je moet wel karakter hebben als je na alles wat je hebt meegemaakt nu nog steeds speelt in de hoofdklasse bij Groene Ster Heerlen.

Maar we hebben hem ook leren kennen als een sympathieke persoonlijkheid met humor.

We danken Dave voor leuk gesprek en wensen hem veel succes bij zijn nieuwe uitdaging bij PSV, volgende afspraak in het nieuwe jaar,

 

TEKST EN INTERVIEW

HEIN SMITH.